Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλή: Στο απυρόβλητο το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών από Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη

Με εμφα­νή και δηλω­μέ­νη «διά­θε­ση συναί­νε­σης», όπως άλλω­στε μας έχουν συνη­θί­σει η κυβέρ­νη­ση και τα αστι­κά κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, συζη­τή­θη­κε η επί­και­ρη ερώ­τη­ση του προ­έ­δρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρου­λά­κη προς τον Κ. Μητσο­τά­κη, στην «ώρα του πρω­θυ­πουρ­γού» στη Βου­λή, σχε­τι­κά με την «στε­γα­στι­κή κρί­ση», χωρίς να αγγί­ζουν ούτε κατ’ ελά­χι­στο το οξυ­μέ­νο στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι λαϊ­κές οικογένειες.

Συγκε­κρι­μέ­να, απου­σί­α­σαν πλή­ρως από την συζή­τη­ση η καθή­λω­ση των μισθών και συντά­ξε­ων για χρό­νια και οι αλλε­πάλ­λη­λες μειώ­σεις στα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων από τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι πολι­τι­κές για τα «κόκ­κι­να» δάνεια που έσπρω­ξαν τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά στα «νύχια» των τρα­πε­ζών και των funds, η εντει­νό­με­νη ακρί­βεια που κατα­τρώ­ει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, η πλή­ρης απου­σία φοι­τη­τι­κής μέρι­μνας και εστιών για νέους που σπου­δά­ζουν εκτός του τόπου κατοι­κί­ας τους και η κατάρ­γη­ση του Οργα­νι­σμού Εργα­τι­κής Κατοι­κί­ας. Και τίπο­τα από αυτά δεν ειπώ­θη­κε για­τί τα κόμ­μα­τα αυτά έχουν εφαρ­μό­σει κυνι­κά και απα­ρέ­γκλι­τα όλο το πλαί­σιο της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της ΕΕ για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των κερ­δών του κεφαλαίου.

Ειδι­κό­τε­ρα, ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ σημεί­ω­σε ότι χιλιά­δες Έλλη­νες ψάχνουν σπί­τι να μεί­νουν, καθώς το κόστος στέ­γα­σης έχει εκτο­ξευ­τεί με σωρευ­τι­κή αύξη­ση ενοι­κί­ων, ενώ η golden visa οδη­γεί σε «αφελ­λη­νι­σμό ολό­κλη­ρων γει­το­νιών» και σε μεγά­λη δυσκο­λία φοι­τη­τών να βρουν σπί­τι σε Αθή­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη και του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Αυτή την κατά­στα­ση όμως την απέ­δω­σε σε «αδια­φο­ρία της κυβέρ­νη­σης στο σχέ­διο ανά­καμ­ψης», ενώ είπε ακό­μα ότι «αδυ­να­τεί­τε να κατα­νο­ή­σε­τε το πρό­βλη­μα», αφή­νο­ντας στο απυ­ρό­βλη­το την πολι­τι­κή που δια­σφα­λί­ζει τα κέρ­δη των λίγων, προ­σθέ­το­ντας ότι το ΠΑΣΟΚ προ­σπα­θεί να μετα­φέ­ρου­με τις «βέλ­τι­στες ευρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές». Στο πλαί­σιο αυτό πρό­τει­νε πρό­γραμ­μα είτε για νέες κατα­σκευ­ές κατοι­κιών, είτε για ανα­κα­τα­σκευή παλιό­τε­ρων που να δίνο­νται προς ενοι­κί­α­ση με κοι­νω­νι­κά κρι­τή­ρια, για τη δημιουρ­γία «δεξα­με­νής κοι­νω­νι­κών κατοικιών».

Ωστό­σο, όπως είπε ο Ν. Ανδρου­λά­κης «ένα μικρό μέρος θα ανή­κουν στο δημό­σιο» και θα είναι «μόνο προς ενοι­κί­α­ση» και όχι «για μόνι­μη παρα­χώ­ρη­ση» και το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος θα είναι ιδιω­τι­κές κατοι­κί­ες, παρέ­χο­ντας κίνη­τρα στους ιδιο­κτή­τες με επι­δό­τη­ση ανα­καί­νι­σης, ρεύ­μα­τος κ.ά. και φορο­λο­γι­κά κίνη­τρα για να ανοί­ξουν κλει­στά σπί­τια. Και ανά­λο­γα με το όφε­λος του ιδιο­κτή­τη θα οφεί­λει να δεσμεύ­σει το σπί­τι στη δεξα­με­νή για του­λά­χι­στον 10 έτη.

Ακό­μα πρό­τει­νε ακί­νη­τα που έχουν αγο­ρα­στεί μέσω golden visa να απα­γο­ρεύ­ε­ται να μπουν σε βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση και να επι­τρέ­πε­ται μόνο ιδιο­κα­τοί­κη­ση ή μακρο­χρό­νια μίσθω­ση. Ωστό­σο για να μη θιγούν τα κέρ­δη όσων έχουν αγο­ρά­σει ή σκο­πεύ­ουν να αγο­ρά­σουν «χρυ­σή visa» ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ πρό­τει­νε αυτές να δίνο­νται «σε όσους χρη­μα­το­δο­τούν την έρευ­να και παρα­γω­γι­κές επεν­δύ­σεις της τάξης των 500.000 σε άλλους τομείς εκτός από τα ακί­νη­τα». Ενδει­κτι­κό του πνεύ­μα­τος «συναί­νε­σης» ήταν η ανα­φο­ρά του Ν. Ανδρου­λά­κη ότι ο υπουρ­γός της ΝΔ, Α. Σκέρ­τσος τον Σεπτέμ­βρη του 2022 είχε προ­τά­σεις «πολύ κοντι­νές με τις δικές μας», αλλά δεν προχώρησαν.

Από την πλευ­ρά του ο Κ. Μητσο­τά­κης έκα­νε λόγο για «μεγά­λο πρό­βλη­μα στέ­γα­σης» που ανα­γκά­ζει νέους να μένουν με τους γονείς τους και «επι­χει­ρή­σεις να μην μπο­ρούν να στε­γά­σουν εργα­ζό­με­νους» (!), γεγο­νός που «καθυ­στε­ρεί την ανά­πτυ­ξη»! Ισχυ­ρί­στη­κε ότι παρό­τι η βρα­χυ­χρό­νια μίσθω­ση περιο­ρί­ζει τον αριθ­μό κατοι­κιών για μακρο­χρό­νια μίσθω­ση «τόνω­σε την αγο­ρά ακι­νή­των», ενώ καυ­χή­θη­κε ότι «η golden visa έχει φέρει πάνω από 2 δισ. στη χώρα». Σχε­τι­κά με τις πολι­τι­κές ανα­κού­φι­σης του προ­βλή­μα­τος ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­μά­ση­σε το γνω­στό επι­χεί­ρη­μα της «έλλει­ψης δημο­σιο­νο­μι­κού χώρου», το οποίο αφο­ρά μόνο τις λαϊ­κές ανάγκες.

Στην συνέ­χεια ανα­φέρ­θη­κε σε προ­γράμ­μα­τα-ψίχου­λα της κυβέρ­νη­σης όπως η επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου που δεν φτά­νει «ούτε για ζήτω». Ανήγ­γει­λε «σημα­ντι­κή αύξη­ση του ορί­ου για επεν­δύ­σεις golden visa σε περιο­χές που υπάρ­χει πρό­βλη­μα με τα ενοί­κια», δηλα­δή σε αστι­κά κέντρα και νησιά, αλλά χαμη­λό όριο σε περιο­χές που δεν υπάρ­χει οικι­στι­κή πίε­ση, όπως π.χ. στην Πέλ­λα ή στην Κοζά­νη που «θέλου­με να δημιουρ­γή­σου­με ζήτη­ση». Αρνή­θη­κε την επι­βο­λή «πλα­φόν στα ενοί­κια» χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την «πολι­τι­κές που δια­στρε­βλώ­νουν την αγο­ρά».

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο