Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν: Η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αδύνατη» ‑Το σαμποτάζ στον Nord Stream έργο της CIA

Ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν υπο­στή­ρι­ξε, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρη­σε την Τρί­τη στον αμε­ρι­κα­νό δημο­σιο­γρά­φο Τάκερ Κάρλ­σον και μετα­δό­θη­κε χθες Πέμ­πτη το από­γευ­μα στις ΗΠΑ (από τη 01:00 σήμε­ρα ώρα Ελλά­δας), ότι η ήττα της Ρωσί­ας στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία είναι «αδύ­να­τη».

Στη συνέ­ντευ­ξη, διάρ­κειας σχε­δόν δυο ωρών, με την οποία προ­φα­νώς ο ένοι­κος του Κρεμ­λί­νου ήθε­λε να στεί­λει μηνύ­μα­τα στις ΗΠΑ και στη Δύση και η οποία σε κάποιες περι­πτώ­σεις μετα­τρά­πη­κε σε διά­λε­ξη επί ιστο­ρι­κών ζητη­μά­των όπως τα βλέ­πει ο Rώσος πρό­ε­δρος, ο κ. Πού­τιν εξάλ­λου απέ­κλει­σε την ιδέα να δια­τά­ξει τον στρα­τό του να προ­χω­ρή­σει σε εισβο­λή στην Πολω­νία ή στη Λετο­νία, χώρες στις οποί­ες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα».

«Υπήρ­ξαν αλα­λαγ­μοί, κραυ­γές για (την ανά­γκη κατά δυτι­κούς αξιω­μα­τού­χους) να κατα­φερ­θεί στρα­τη­γι­κή ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ρώσος πρό­ε­δρος στον άλλο­τε αστέ­ρα του Fox News στη συνέ­ντευ­ξη που του παρα­χώ­ρη­σε σε ευρύ­χω­ρη αίθουσα.

«Όμως τώρα μοιά­ζει να συνει­δη­το­ποιεί­ται πως αυτό είναι δύσκο­λο να επι­τευ­χθεί, αν όχι αδύ­να­το. Κατά τη γνώ­μη μου, είναι αδύ­να­το εξ ορι­σμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαί­νε­ται πως τώρα, αυτοί που βρί­σκο­νται στην εξου­σία στη Δύση το συνει­δη­το­ποιούν επί­σης», πρό­σθε­σε ο ρώσος πρόεδρος.

Αν το κατα­νο­ούν πράγ­μα­τι, «πρέ­πει να ανα­λο­γι­στούν ποια θα είναι η συνέ­χεια. Είμα­στε έτοι­μοι για διά­λο­γο επ’ αυτού», συνέ­χι­σε. Οι δηλώ­σεις του ρώσου προ­έ­δρου, που εκφρά­στη­κε στη μητρι­κή του γλώσ­σα, μετα­φρά­ζο­νταν από διερ­μη­νέα στα αγγλικά.

Ο κ. Πού­τιν είπε ακό­μη στη συνέ­ντευ­ξη πως θεω­ρεί εφι­κτή τη σύνα­ψη συμ­φω­νί­ας για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του αμε­ρι­κα­νού δημο­σιο­γρά­φου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρ­σκο­βιτς, ο οποί­ος παρα­μέ­νει φυλα­κι­σμέ­νος στη Ρωσία για σχε­δόν έναν χρόνο.

«Πιστεύω πως μπο­ρεί να κατα­λή­ξου­με σε συμ­φω­νία», είπε. «Δεν υπάρ­χουν ταμπού για τη διευ­θέ­τη­ση του ζητή­μα­τος αυτού. Είμα­στε έτοι­μοι να το επι­λύ­σου­με, όμως κάποιοι όροι βρί­σκο­νται υπό συζή­τη­ση μέσω των διαύ­λων των ειδι­κών υπη­ρε­σιών», πρό­σθε­σε.

Τον περα­σμέ­νο μήνα, δικα­στή­ριο της Μόσχας παρέ­τει­νε για άλλους δυο μήνες την προ­φυ­λά­κι­ση του κ. Γκέρ­σκο­βιτς. Ο ρώσος πρό­ε­δρος υπο­στή­ρι­ξε ότι ο ρεπόρ­τερ «συνε­λή­φθη επ’ αυτο­φώ­ρω να λαμ­βά­νει κρυ­φά εμπι­στευ­τι­κές πληροφορίες».

Άφη­σε εμμέ­σως πλην σαφώς να εννοη­θεί πως η Μόσχα σε αντάλ­λαγ­μα επι­διώ­κει την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Βαντίμ Κρά­σι­κοφ, ρώσου φυλα­κι­σμέ­νου στη Γερ­μα­νία μετά την κατα­δί­κη του για τον φόνο τσε­τσέ­νου αντι­φρο­νού­ντα στο Βερο­λί­νο, χωρίς να ανα­φερ­θεί ονο­μα­στι­κά σ’ αυτόν.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν προ­χω­ρή­σει σε αμοι­βαί­ες απε­λευ­θε­ρώ­σεις κρα­του­μέ­νων στο πρό­σφα­το παρελ­θόν, πιο πρό­σφα­τα τον Δεκέμ­βριο του 2022, όταν ανταλ­λά­χθη­καν η Μπρίτ­νι Γκράι­νερ, αστέ­ρι του παγκό­σμιου μπά­σκετ που φυλα­κί­στη­κε για κατο­χή μαρι­χουά­νας, με τον δια­βό­η­το έμπο­ρο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

«Δεν τίθεται ζήτημα»

Στην πρώ­τη του συνέ­ντευ­ξη εφ’ όλης της ύλης σε δυτι­κό δημο­σιο­γρά­φο αφού ξέσπα­σε ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία, ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο ρωσι­κής εισβο­λής στην Πολω­νία ή στη Λετονία.

«Μπο­ρεί­τε να φαντα­στεί­τε κάποιο σενά­ριο στο οποίο θα στέλ­να­τε ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα στην Πολω­νία;» τον ρώτη­σε ο κ. Κάρλ­σον, που θεω­ρεί­ται πως απη­χεί από­ψεις του αμε­ρι­κα­νού πρώ­ην προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ.

«Μόνο σε μια περί­πτω­ση (…) αν η Πολω­νία επι­τε­θεί στη Ρωσία», απά­ντη­σε ο κ. Πούτιν.

«Δεν έχου­με συμ­φέ­ρο­ντα στην Πολω­νία, στη Λετο­νία, ή αλλού. Για­τί να το κάνα­με αυτό; Απλού­στα­τα δεν έχου­με κανέ­να συμ­φέ­ρον (…) Δεν τίθε­ται τέτοιο ζήτη­μα», συμπλή­ρω­σε, θα ήταν «παρά­λο­γο να εμπλα­κού­με σε παγκό­σμιο πόλε­μο». Υπο­στή­ρι­ξε πως δυτι­κές κυβερ­νή­σεις επι­σεί­ουν τον κίν­δυ­νο ρωσι­κής εισβο­λής, την «κατά φαντα­σία ρωσι­κή απει­λή» προ­κει­μέ­νου να «εκφο­βί­ζουν τους πλη­θυ­σμούς τους».

Εξάλ­λου, ο ρώσος πρό­ε­δρος έκρι­νε πως η εκλο­γή νέου προ­έ­δρου στις ΗΠΑ στις εκλο­γές της 5ης Νοεμ­βρί­ου, στις οποί­ες προ­βλέ­πε­ται πως θα ανα­με­τρη­θούν ο Ρεπου­μπλι­κά­νος Ντό­ναλντ Τραμπ και ο Δημο­κρα­τι­κός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν, δεν επη­ρε­ά­ζει τις σχέ­σεις ΗΠΑ/Ρωσίας.

«Με ρωτά­τε αν θα άλλα­ζε κάτι αν ανα­λάμ­βα­νε νέος ηγέ­της. Δεν τίθε­ται θέμα για το ποιος είναι ηγέ­της, για την προ­σω­πι­κό­τη­τα κάποιου ηγέ­τη», τόνι­σε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο κ. Τραμπ και ο κ. Πού­τιν έχουν ανα­φερ­θεί επα­νει­λημ­μέ­να στο παρελ­θόν με κολα­κευ­τι­κό τρό­πο ο ένας στον άλλο. Ο κ. Τραμπ καυ­χιέ­ται, απο­φεύ­γο­ντας να υπει­σέλ­θει σε λεπτο­μέ­ρειες, πως αν επι­στρέ­ψει στην εξου­σία μπο­ρεί να επι­λύ­σει τη σύρ­ρα­ξη στην Ουκρα­νία σε 24 ώρες.

Ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν χαρα­κτη­ρί­ζει τον ρώσο ομό­λο­γό του εγκλη­μα­τία πολέ­μου και εκφρά­ζει ακα­τά­παυ­στα την ατα­λά­ντευ­τη υπο­στή­ρι­ξή του στο Κίεβο.

Ο Τάκερ Κάρλ­σον ανήγ­γει­λε πομπω­δώς νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα τη μετά­δο­ση της συνέ­ντευ­ξης που πήρε από τον ρώσο πρό­ε­δρο. Προ­βλή­θη­κε μέσω X (του πρώ­ην Twitter). Η επί­σκε­ψή του στη Μόσχα έτυ­χε ευρεί­ας κάλυ­ψης σε ρωσι­κά ΜΜΕ, που δημο­σί­ευ­σαν φωτο­γρα­φι­κά στιγ­μιό­τυ­πα με τον παρου­σια­στή στο αερο­δρό­μιο ή στο περί­φη­μο θέα­τρο Μπαλσόι.

Το σαμποτάζ τους αγωγούς Nord Stream πραγματοποιήθηκε από τη CIA

Όταν ρωτή­θη­κε εάν ξέρει ποιος ανα­τί­να­ξε τους αγω­γούς Nord Stream ο Ρώσος ηγέ­της απά­ντη­σε γελώ­ντας: «Σίγου­ρα». Ο Τάκερ Κάρλ­σον χαρι­το­λο­γώ­ντας απά­ντη­σε ότι ήταν απα­σχο­λη­μέ­νος εκεί­νη την ημέ­ρα, με τον Πού­τιν να συνε­χί­ζει: «Εσείς προ­σω­πι­κά μπο­ρεί να έχε­τε άλλο­θι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».

«Ξέρε­τε, δεν θα μπω σε λεπτο­μέ­ρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα σε τέτοιες περι­πτώ­σεις, ανα­ζη­τή­στε κάποιον που ενδια­φέ­ρε­ται», συνέ­χι­σε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αλλά σε αυτήν την περί­πτω­ση, δεν πρέ­πει να ψάχνου­με μόνο για κάποιον που ενδια­φέ­ρε­ται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνα­τό­τη­τες, για­τί μπο­ρεί να υπάρ­χουν πολ­λοί ενδια­φε­ρό­με­νοι, αλλά δεν είναι όλοι ικα­νοί στον βυθό της Βαλ­τι­κής Θάλασ­σας να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν μία τέτοια έκρηξη.

Αυτά τα δύο στοι­χεία πρέ­πει να συνδεθούν.

Ποιος ενδια­φέ­ρε­ται και ποιος είναι ικα­νός να το κάνει;».

Η συνέντευξη έκανε πάνω από 65 εκατ. views

Όπως μετα­δί­δει το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων, TASS, αλλά όπως φαί­νε­ται και στην ανάρ­τη­ση που έχει κάνει ο δημο­σιο­γρά­φος από τις ΗΠΑ, το ‑διάρ­κειας 2 ωρών και κάτι- βίντεο της συνέ­ντευ­ξής του και μόνο έχει πάνω από 65 εκα­τομ­μύ­ρια προ­βο­λές στις πρώ­τες ώρες από τη δημο­σί­ευ­ση της συνέντευξης.

Παράλ­λη­λα, έχουν γίνει περισ­σό­τε­ρα από 573.000 likes, ενώ την ίδια στιγ­μή το βίντεο της συνέ­ντευ­ξης έχει ήδη περισ­σό­τε­ρα από 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια views στο Youtube. Ανα­φέ­ρε­ται μάλι­στα πως έχουν κατα­γρα­φεί περισ­σό­τε­ρες από 1 εκα­τομ­μύ­ριο αντι­δρά­σεις των χρη­στών των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για την συνέντευξη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο