Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρέθηκε αρχαίος Κούρος μεγάλης αξίας στα χέρια αρχαιοκάπηλου

Ένα ιδιαί­τε­ρα μεγά­λης αξί­ας, αρχαιο­λο­γι­κής και οικο­νο­μι­κής, αρχαίο μνη­μείο της Αρχαϊ­κής Επο­χής (6ου αιώ­να π.Χ.), εντο­πί­στη­κε ‑παρα­μο­νή Χρι­στού­γεν­να, από το Τμή­μα Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς και Αρχαιο­τή­των της Διεύ­θυν­σης Ασφά­λειας Αττι­κής, στα χέρια αρχαιο­κά­πη­λου στη Νεμέα Κορινθίας.

Πρό­κει­ται για κεφα­λή Κού­ρου, μεγα­λύ­τε­ρη του φυσι­κού μεγέ­θους (40 εκ.), με σωζό­με­νο τμή­μα λαι­μού, με αστρα­γα­λω­τή κόμ­μω­ση, από ασβε­στό­λι­θο ή πωρό­λι­θο, προ­ερ­χό­με­νη από αρχαίο επαρ­χια­κό εργα­στή­ριο, που σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς που την εξέ­τα­σαν την καθι­στά μονα­δι­κής αρχαιο­λο­γι­κής αξίας.

Για την υπό­θε­ση συνε­λή­φθη τη Δευ­τέ­ρα 23-Δεκ-2019, στη Νεμέα ένας 49χρονος, που κατεί­χε παρά­νο­μα το αρχαίο μνη­μείο, το οποίο είχε κρύ­ψει ανά­με­σα σε πέτρες σε αγρο­τι­κή οδό.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της έρευ­νας, ο συλ­λη­φθείς ημε­δα­πός ανα­ζη­τού­σε αγο­ρα­στές με σκο­πό την πώλη­ση του αρχαί­ου μνη­μεί­ου ένα­ντι 500.000 ευρώ.

Οι αστυ­νο­μι­κοί, οι οποί­οι είχαν πλη­ρο­φο­ρί­ες, τον εντό­πι­σαν, τον παγί­δευ­σαν και κατά­φε­ραν να τον συλ­λά­βουν και να βρουν τον Κούρο.

Το αρχαίο αντι­κεί­με­νο κατα­σχέ­θη­κε και επι­δεί­χθη­κε στην προϊ­στα­μέ­νη του Τμή­μα­τος Τεκ­μη­ρί­ω­σης και Προ­στα­σί­ας Πολι­τι­στι­κών Αγα­θών του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, η οποία γνω­μά­τευ­σε ότι εμπί­πτει στις προ­στα­τευ­τι­κές δια­τά­ξεις της νομο­θε­σί­ας περί προ­στα­σί­ας αρχαιοτήτων.

Το κατα­σχε­θέν αντι­κεί­με­νο φωτο­γρα­φή­θη­κε από συνερ­γείο της Διεύ­θυν­σης Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών και θα παρα­δο­θεί στο Μου­σείο της Αρχαί­ας Κορίνθου.

Ο συλ­λη­φθείς, με τη δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στη­κε σε βάρος του, οδη­γή­θη­κε στον εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Κορίνθου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο