Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Έρευνα του NHS για τεστ αίματος που ανιχνεύει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Στη Βρε­τα­νία ελπί­δες γεν­νά έρευ­να σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, που διε­νερ­γεί το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας (NHS) της χώρας, για τη νέα εξέ­τα­ση αίμα­τος που μπο­ρεί να ανι­χνεύ­σει περισ­σό­τε­ρους από 50 τύπους καρ­κί­νου, όπως επι­ση­μαί­νουν οι επι­στή­μο­νες από το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρδης.

Το τεστ «Galleri» ανί­χνευ­σε δύο στους τρεις καρ­κί­νους μετα­ξύ 5.000 ατό­μων που είχαν επι­σκε­φτεί τον για­τρό τους με ύπο­πτα συμ­πτώ­μα­τα, στην Αγγλία ή την Ουα­λία ενώ στο 85% αυτών των θετι­κών περι­πτώ­σε­ων, εντό­πι­σε επί­σης την αρχι­κή εστία του καρκίνου.

Το τεστ παρα­μέ­νει σε μεγά­λο βαθ­μό ένα «έργο σε εξέ­λι­ξη», λένε οι ερευ­νη­τές από το Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης, αλλά θα μπο­ρού­σε να αυξή­σει τον αριθ­μό των καρ­κί­νων που εντο­πί­ζο­νται. Συχνά, οι ασθε­νείς έχουν συμ­πτώ­μα­τα, όπως απώ­λεια βάρους, με μια σει­ρά πιθα­νών αιτιών και απαι­τούν πολ­λα­πλές εξε­τά­σεις και επι­σκέ­ψεις στο νοσοκομείο.

Περισ­σό­τε­ροι από 350 από αυτούς που συμ­με­τεί­χαν στη μελέ­τη, η μεγα­λύ­τε­ρη στο είδος της σε ασθε­νείς με ύπο­πτα συμ­πτώ­μα­τα καρ­κί­νου, δια­γνώ­στη­καν στη συνέ­χεια με καρ­κί­νο, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας παρα­δο­σια­κές μεθό­δους όπως σαρώ­σεις και βιοψίες.

Το 75% των θετι­κών στο τεστ αίμα­τος βρέ­θη­κε να έχουν καρ­κί­νο ενώ το 2,5% των αρνη­τι­κών τεστ βρέ­θη­κε να έχουν καρκίνο.

Αν και δεν είναι αρκε­τά ακρι­βές, το τεστ ήταν πραγ­μα­τι­κά χρή­σι­μο για τους ασθε­νείς, επι­σή­μα­νε ο επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τής, καθη­γη­τής Μαρκ Μίντλε­τον, στο BBC News.

Τα ευρή­μα­τα θα παρου­σια­στούν στο συνέ­δριο της American Society of Clinical Oncology, στο Σικά­γο, και θα δημο­σιευ­θούν στο περιο­δι­κό The Lancet Oncology.

Το NHS χρη­σι­μο­ποιεί επί­σης το τεστ Galleri, που ανα­πτύ­χθη­κε από την καλι­φορ­νέ­ζι­κη εται­ρεία Grail, σε χιλιά­δες ανθρώ­πους χωρίς συμ­πτώ­μα­τα, για να δια­πι­στώ­σει εάν μπο­ρεί να ανι­χνεύ­σει κρυ­φούς καρ­κί­νους όπως καρ­κί­νους κεφα­λής και τρα­χή­λου, εντέ­ρου, πνεύ­μο­να, παγκρέ­α­τος και λαιμού.

Τα αρχι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­μέ­νο­νται φέτος και, εάν είναι επι­τυ­χή, το NHS στην Αγγλία σχε­διά­ζει να επε­κτεί­νει την εφαρ­μο­γή του σε ένα ακό­μη εκα­τομ­μύ­ριο άτο­μα το 2024 και το 2025.

Πηγή: ertnews.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο