Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη από τις αρχές του έτους

Πάνω από 4.600 αιτού­ντες άσυ­λο έχουν φθά­σει στη Βρε­τα­νία σε μικρά σκά­φη από τις αρχές του 2024, αριθ­μός-ρεκόρ για τους τρεις πρώ­τους μήνες του έτους που προ­κα­λεί νέο πολι­τι­κό πονο­κέ­φα­λο για τον πρω­θυ­πουρ­γό Ρίσι Σούνακ.

Τα προ­κα­ταρ­κτι­κά στοι­χεία από το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών έδει­ξαν σήμε­ρα ότι 4.644 άνθρω­ποι εντο­πί­στη­καν να δια­πλέ­ουν τη Μάγ­χη με μικρά σκά­φη έως τις 26 Μαρ­τί­ου φέτος. Την ίδια περί­ο­δο πέρυ­σι, ο αριθ­μός αυτός ανερ­χό­ταν σε 3.770 και σε 4.162 για το 2022, το προη­γού­με­νο υψη­λό ρεκόρ.

Ο Σού­νακ ελπί­ζει ότι το σχέ­διο-ναυαρ­χί­δα για απέ­λα­ση στη Ρουά­ντα αυτών που φθά­νουν παρά­τυ­πα στη Βρε­τα­νία θα λει­τουρ­γή­σει απο­τρε­πτι­κά για όσους επι­λέ­γουν τον επι­κίν­δυ­νο διά­πλου της Μάγχης.

«Ο απα­ρά­δε­κτος αριθ­μός ανθρώ­πων που συνε­χί­ζουν να δια­σχί­ζουν τη Μάγ­χη δεί­χνει ακρι­βώς για ποιο λόγο πρέ­πει να στεί­λου­με πτή­σεις στη Ρουά­ντα το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν», δήλω­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών. «Συνε­χί­ζου­με να εργα­ζό­μα­στε στε­νά με τη γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία, που αντι­με­τω­πί­ζει αυξα­νό­με­νη βία και ανα­τα­ρα­χή στις ακτές της καθώς εργά­ζο­νται ακού­ρα­στα για να απο­τρέ­ψουν αυτά τα επι­κίν­δυ­να, παρά­τυ­πα και μη απα­ραί­τη­τα ταξίδια».

Ο συνο­λι­κός ετή­σιος αριθ­μός μειώ­θη­κε κατά 36% πέρυ­σι από τον συνο­λι­κό αριθ­μό-ρεκόρ του 2022, κάτι που οδή­γη­σε τον Σού­νακ να δηλώ­σει ότι η κυβέρ­νη­ση αρχί­ζει να σημειώ­νει επι­τυ­χία στο να «στα­μα­τά τα σκά­φη», μια από τις βασι­κές του προ­τε­ραιό­τη­τες ενό­ψει των εκλο­γών που θα διε­ξα­χθούν φέτος.

Ωστό­σο η τελευ­ταία αυτή αύξη­ση θα εντεί­νει τις πιέ­σεις στον Σού­νακ, του οποί­ου οι Συντη­ρη­τι­κοί συνε­χί­ζουν να υπο­λεί­πο­νται του αντι­πο­λι­τευό­με­νου Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος στις δημο­σκο­πή­σεις, με τη μετα­νά­στευ­ση να απο­τε­λεί σημα­ντι­κή ανη­συ­χία για κάποιους ψηφοφόρους.

«Παρά όλα τα στοι­χεία περί του αντι­θέ­του, ο Ρίσι Σού­νακ συνε­χί­ζει να λέει στον βρε­τα­νι­κό λαό ότι οι αφί­ξεις με μικρά σκά­φη μειώ­νο­νται και η υπό­σχε­σή του να στα­μα­τή­σει τα πλε­ού­με­να είναι στον σωστό δρό­μο», δήλω­σε ο Στί­βεν Κίνοκ, εκπρό­σω­πος των Εργα­τι­κών για θέμα­τα μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο