Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για την κατάσταση στα χερσαία σύνορα του Έβρου

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της σύνθετης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα της χώρας με τη μαζική μετακίνηση και εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
Μετακίνηση που δεν έγινε αυθόρμητα, αλλά με τη στήριξη και υποκίνηση της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν, αξιοποιώντας το δράμα δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ και ειδικά στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα του πολέμου και της εξαθλίωσης.

Papatol Evros

Επει­σό­δια στα σύνο­ρα του Έβρου / Πηγή: Eurokinissi

Τόσο η μαζι­κή μετα­κί­νη­ση με τη στή­ρι­ξη της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης, όσο και οι εικό­νες με τη χρή­ση δακρυ­γό­νων από πρό­σφυ­γες από την τουρ­κι­κή πλευ­ρά, αλλά και η δρα­στη­ριο­ποί­η­ση ανοι­χτά του τουρ­κι­κού κρά­τους για να ¨ανοί­ξουν¨ τα σύνο­ρα του Έβρου όπως οι επι­χει­ρή­σεις με τεθω­ρα­κι­σμέ­να της  τούρ­κι­κης στρα­το­χω­ρο­φυ­λα­κής, έχουν δημιουρ­γή­σει δικαιο­λο­γη­μέ­να σε ένα βαθ­μό μια ανη­συ­χία και ανα­σφά­λεια ιδιαί­τε­ρα στους κάτοι­κους του Έβρου.

Αν συνυ­πο­λο­γί­σου­με και την προ­βο­λή ειδή­σε­ων εντός και εκτός εισα­γω­γι­κών για άνοιγ­μα των φυλα­κών της Τουρ­κί­ας και απο­στο­λής εγκλη­μα­τιών, αλλά και πως το 95% από τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες δεν είναι πρό­σφυ­γες, ενι­σχύ­ουν παρα­πά­νω αυτό το φόβο.

Δράση εθνικιστικών, ναζιστικών κι ακροδεξιών ομάδων

Σε αυτές τις συν­θή­κες βρί­σκουν το έδα­φος να δρά­σουν ανοι­χτά εθνι­κι­στι­κές, ναζι­στι­κές και ακρο­δε­ξιές ομά­δες, αξιο­ποιώ­ντας το φόβο, αλλά και την ίδια την κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα για “εισβο­λή” και πόλε­μο, σε ένα βαθ­μό και την ανο­χή απέ­να­ντι τους από την κυβέρνηση.
Από τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και ορι­σμέ­νους τοπι­κούς παρά­γο­ντες, μπαί­νει η λογι­κή πως η παρου­σία ενό­πλων πολι­τών στον Έβρο, επί­σης εθνι­κι­στών με τον τίτλο των “κυνη­γών” και άλλων ομά­δων δρα απο­τρε­πτι­κά, άλλω­στε «αυτοί ξέρουν τα περά­σμα­τα, οι στρα­τευ­μέ­νοι δεν τα γνω­ρί­ζουν».

Αν αυτά αλη­θεύ­ουν, ο λαός μας έχει περισ­σό­τε­ρους και σοβα­ρό­τε­ρους λόγους να ανη­συ­χή­σει για την φύλα­ξη των συνό­ρων του και μπρο­στά σε ένα σενά­ριο πραγ­μα­τι­κής στρα­τιω­τι­κής εισβο­λής και όχι προ­σπά­θειας αμά­χων προ­σφύ­γων να περάσουν.
Για­τί αν δεχτού­με τη γελοία αυτή επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία, θα πρέ­πει απλά να παρα­δε­χτού­με πως το σχέ­διο επάν­δρω­σης και φύλα­ξης των συνό­ρων από την ηγε­σία των Ενό­πλων Δυνά­με­ων δεν επαρκεί.
✔️  Δηλα­δή ο στρα­τός αγνο­εί τον τρό­πο φύλα­ξης των συνό­ρων κατά τα λεγό­με­να των φασι­στών και ορι­σμέ­νων κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών.

Τα ερω­τή­μα­τα είναι πολύ σοβα­ρό­τε­ρα για­τί μπο­ρεί όντως ένα σημα­ντι­κό κομ­μά­τι κόσμου να πηγαί­νει ακό­μη και αυθόρ­μη­τα να στη­ρί­ξει τη φύλα­ξη των συνόρων.
Αυτοί όμως δεν ταυ­τί­ζο­νται με τους φασί­στες και κανέ­νας δεν πρέ­πει να δεχτεί τις ανα­κοι­νώ­σεις “κυνη­γών κεφα­λών μετα­να­στών”, την παρου­σία υπό­δι­κων νεο­να­ζί δολο­φό­νων όπως του Λαγού, νεο­να­ζί ομά­δων από τη Γερ­μα­νία, που έρχο­νται για “αλλη­λεγ­γύη”.
Μάλι­στα αν κανείς συν­δυά­σει την παρου­σία όλων αυτών, αλλά και τα καλέ­σμα­τα από το δια­δί­κτυο ιδιαί­τε­ρα από κλει­στές ομά­δες στο facebook για δρά­ση απέ­να­ντι όχι μόνο στους εισβο­λείς, αλλά και τον εσω­τε­ρι­κό εχθρό μπο­ρεί να συσχε­τί­σει όχι άδι­κα τη δρά­ση τους με τις αντί­στοι­χες ομά­δες που έδρα­σαν κατά τη «εξέ­γερ­ση του Μαϊ­ντάν» στην Ουκρανία.

Συλλήψεις μεταναστών στον Έβρο από τον Ελληνικό Στρατό

Συλ­λή­ψεις μετα­να­στών στον Έβρο από τον Ελλη­νι­κό Στρα­τό — Πηγή: Eurokinissi

✔️  Ακό­μη και μέσα στην Εθνο­φυ­λα­κή , με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης δεν πρέ­πει να υπάρ­χουν φασί­στες, ναζί και άλλοι. Αυτοί δεν έχουν σχέ­ση με τον κάθε λαϊ­κό άνθρω­πο που ανη­συ­χεί για τον τόπο μας.

✔️  Η δικαιο­λο­γη­μέ­νη λοι­πόν ανη­συ­χία για τη φύλα­ξη των συνό­ρων, για την αξιο­ποί­η­ση των προ­σφύ­γων από την Άγκυ­ρα για να δημιουρ­γη­θεί αστά­θεια στην περιο­χή, δε μπο­ρεί να νομι­μο­ποιεί τη δρά­ση, ακρο­δε­ξιών και φασι­στοει­δών, να θεω­ρεί προ­στά­τες αυτούς που ήταν εισβο­λείς το 1941 στη χώρα μας δηλα­δή τους Ναζί. Ακό­μη δεν μπο­ρεί να  γίνε­ται η φύλα­ξη των συνό­ρων, υπό­θε­ση της “ατο­μι­κής ευαι­σθη­σί­ας” του οποιο­δή­πο­τε πολί­τη στα σύνο­ρα. Αυτή την ευθύ­νη την έχει απο­κλει­στι­κά ο κρα­τι­κός μηχανισμός.

Άλλω­στε αν η κυβέρ­νη­ση θεω­ρεί πως δε φτά­νουν οι στρα­τευ­μέ­νοι και το μόνι­μο προ­σω­πι­κό, αν δυσκο­λεύ­ε­ται οικο­νο­μι­κά, ας ανα­κα­λέ­σει τώρα τις απο­στο­λές των Ενό­πλων Δυνά­με­ων που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων, που κοστί­ζουν δεκά­δες και εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Απο­στο­λή των Ενό­πλων Δυνά­με­ων είναι η υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων και όχι των Νατοϊ­κών σχεδιασμών.

Βέβαια σε καμία περί­πτω­ση δεν πρέ­πει να γίνε­ται χρή­ση όπλων κατά αμά­χων, όπως προ­βλέ­πει και η ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία. Οι αντι­δρα­στι­κοί, οι ρατσι­στές που βλέ­πουν ως εχθρούς τους πρό­σφυ­γες και όχι τον Ερντο­γάν και τους ιμπε­ρια­λι­στές που τους στέλ­νουν, δεν έχουν καμιά σχέ­ση με το γνή­σιο λαϊ­κό πατριωτισμό.

Οι κομμουνιστές στη πρώτη γραμμή

Οι Κομ­μου­νι­στές τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, στις δύσκο­λες συν­θή­κες που έχουν δια­μορ­φω­θεί βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή. Ανα­δει­κνύ­ου­με τις ευθύ­νες της πολι­τι­κής αυτής που οδη­γεί στο δρά­μα της προ­σφυ­γιάς,  που έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα μας και τα νησιά μας σε μια απέ­ρα­ντη φυλα­κή προ­σφύ­γων, την πολι­τι­κή των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων, την πολι­τι­κή που έχει τη σφρα­γί­δα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, αλλά και των κυβερ­νή­σε­ων που την στηρίζουν.

Papatol Evros 5

Επει­σο­δια­κή πορεία προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από το ΚΥΤ της Μόρια προς Μυτι­λή­νη, για τις συν­θή­κες δια­βί­ω­σης. Φραγ­μός από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις προ­κά­λε­σε επει­σό­δια και χρή­ση χημι­κών — 3 Φεβρουα­ρί­ου 2020 (eurokinissi / Ηλί­ας Μάρκου)

✔️  Χωρίς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σήμερα δε θα είχαμε Μόριες, και προβλήματα στα σύνορα. 

Είναι υπο­κρι­τι­κό ορι­σμέ­να κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και άλλοι που κάνουν τον καμπό­σο απέ­να­ντι στους πρό­σφυ­γες, να μιλά­νε για την προ­κλη­τι­κό­τη­τα και επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης, την ίδια ώρα που οι ίδιοι δε βγά­ζουν άχνα για τη στή­ρι­ξη του ΝΑΤΟ στην επέμ­βα­ση στη Συρία και την παρά­δο­ση εδα­φών στην Τουρ­κία, που πρα­κτι­κά σημαί­νει ανα­τρο­πή της Συν­θή­κης της Λωζάνης.

Είναι προ­κλη­τι­κό να το παί­ζουν θεμα­το­φύ­λα­κες των συνό­ρων και της ακε­ραιό­τη­τας της χώρας από τη μια και από την άλλη να σου­λα­τσά­ρουν, όπως παλιό­τε­ρα οι ΣΥΡΙ­ΖΑ­οι υπουρ­γοί, μαζί με τα αμε­ρι­κα­νι­κά γερά­κια στον Έβρο, παρα­δί­δο­ντας γη και νερό στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ.

Δηλα­δή δίνο­ντας το πρά­σι­νο φως για να γίνει η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη ιμπε­ρια­λι­στι­κό ορμη­τή­ριο κατά της Ρωσί­ας στα πλαί­σια των νατοϊ­κών σχε­δί­ων. Να προ­βάλ­λουν  και να κοκο­ρεύ­ο­νται για την αμε­ρι­κα­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη  στον Έβρο. Όταν στο Αιγαίο οι ίδιες οι ΗΠΑ αρνού­νται να ανα­γνω­ρί­σουν τα καθο­ρι­σμέ­να από διε­θνείς συν­θή­κες θαλάσ­σια σύνο­ρα της χώρας. Όταν στα εκα­το­ντά­δες επει­σό­δια αμφι­σβή­τη­σης της κυριαρ­χί­ας της χώρας μας στο Αιγαίο από την Τουρ­κία οι ΗΠΑ απα­ντά­νε βρεί­τε τα μετα­ξύ σας.

Όταν ξέρουν πολύ καλά ότι πολ­λά εκα­τομ­μύ­ρια προ­σφύ­γων έχουν σαν δια­βα­τή­ριο για την προ­σφυ­γιά τους, τις επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους. Με λίγα λόγια χωρίς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σήμε­ρα δε θα είχα­με Μόριες, και προ­βλή­μα­τα στα σύνορα.

Ο λαός κυρίαρχος σε μια Ελλάδα της ευημερίας
χωρίς φτώχεια και πολέμους

  • Οι Κομ­μου­νι­στές έχου­με ξεκα­θα­ρί­σει χωρίς μισό­λο­γα πως θα υπε­ρα­σπι­στού­με την εδα­φι­κή κυριαρ­χία της χώρας μας, θα απα­ντή­σου­με σε κάθε αμφι­σβή­τη­ση συνό­ρων και κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.
  • Εμείς θέλου­με το λαό μας κυρί­αρ­χο στη χώρα μας έτσι όπως θέλου­με να είναι και η Συρία, το Ιράκ, η Παλαι­στί­νη. Γι αυτό παλεύ­ου­με ενά­ντια στη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας και των κυβερ­νή­σε­ων σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις. Γιαυ­τό παλεύ­ου­με ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομ­μά­των που δίνουν γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ  την Ε.Ε και τις ΗΠΑ.
  • Θέλου­με το λαό μας κυρί­αρ­χο σε μια Ελλά­δα της ευη­με­ρί­ας, χωρίς φτώ­χεια και πολέ­μους. Γιαυ­τό παλεύ­ου­με να γυρί­ζουν τώρα οι Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί που βρί­σκο­νται σε τέτοιες ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές, για να μην στεί­λου­με στη Σαου­δι­κή Αρα­βία τους patriot.
  • Εμείς ξέρου­με πως δεν είναι το ίδιο ο Ερντο­γάν, η αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας με το λαό της Τουρ­κί­ας. Πως για παρά­δειγ­μα την ώρα που τα τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα εισέ­βαλ­λαν στη Συρία, μεγά­λο τμή­μα του τουρ­κι­κού λαού δια­φω­νού­σε, με πρω­το­πό­ρους τους Κομ­μου­νι­στές και με τις απει­λές της σύλ­λη­ψης και της φυλά­κι­σης των μελών του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας που μάζευαν υπο­γρα­φές κατά του πολέμου.
Αφγανόπουλο στη Λέσβο / Μάρτης 2020

Αφγα­νό­που­λο στη Λέσβο / Μάρ­της 2020 — Πηγή: Eurokinissi

Μόνη διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

  • Είναι ανά­γκη σήμε­ρα αν θέλου­με να στα­μα­τή­σει το δρά­μα των προ­σφύ­γων, να πάψει η χώρα μας να γίνε­ται φυλα­κή κατα­τρεγ­μέ­νων και να ζού­με ανά­λο­γες κατα­στά­σεις με τον Έβρο και τα νησιά. 
  • Να παλέ­ψου­με τώρα να καταρ­γη­θούν οι απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες του Δου­βλί­νο και η κοι­νή δήλω­ση Τουρ­κί­ας και ΕΕ. 
  • Να ξεκι­νή­σουν με ευθύ­νη του ΟΗΕ οι αιτή­σεις για άσυ­λο μέσα στην  Τουρ­κία από τα σύνο­ρα με τη Συρία αλλά και την Ελλά­δα.
  • Να δοθούν ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα και να υπάρ­ξει οργα­νω­μέ­νη μετα­φο­ρά με την ευθύ­νη του ΟΗΕ και της ΕΕ των προ­σφύ­γων στον τελι­κό τόπο προορισμού.

Αν θέλου­με πραγ­μα­τι­κά να μην υπάρ­χουν πρό­σφυ­γες και να μη ζού­με ανά­λο­γες κατα­στά­σεις, χρειά­ζε­ται να στα­μα­τή­σουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις. Να μη δίνουν το πρά­σι­νο φως οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, όλες που πέρα­σαν ως σήμερα.

Πηγή

Παπα­το­λί­δης Δημή­τρης,
μέλος της ΚΕ – Γραμ­μα­τέ­ας Επι­τρο­πής Περιοχής
Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης του ΚΚΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο