Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τον Βουτσέτιτς Εβγένι Βικτόροβις — Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Σαν σήμε­ρα στις 10/1/1909 (με το νέο ημε­ρο­λό­γιο) γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος σοβιε­τι­κός καλ­λι­τέ­χνης, γλύ­πτης, Βου­τσέ­τις Εβγέ­νι Βικτό­ρο­βιτς στο Αικα­ρε­νο­σλάβ. Υπήρ­ξε σοβιε­τι­κός γλυ­πτής, λαϊ­κός Καλ­λι­τέ­χνης της ΕΣΣΔ (1959), μέλος της Ακα­δη­μί­ας Καλών Τεχνών της ΕΣΣΔ (1953), ήρω­ας Σοσια­λι­στι­κής Εργα­σί­ας (1967), μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος από το 1943. Σπού­δα­σε στη Σχο­λή καλών Τεχνών του Ροστόβ (1926–1930) και στη Ακα­δη­μία Καλών Τεχνών του Λένιν­γκραντ (1931–1933).

Στα έργα του ανα­πα­ρι­στά με μεγά­λο ρεα­λι­σμό τα πιο σημα­ντι­κά γεγο­νό­τα της ιστο­ρί­ας της ΕΣΣΔ με ενθου­σια­σμό, σφρί­γος και αισιο­δο­ξία για τη ζωή. Κυρί­ως τον ηρω­ι­σμό των λαών της ΕΣΣΔ στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο στον οποίο συμ­με­τεί­χε και ο ίδιος. Ορι­σμέ­να από τα εμβλη­μα­τι­κά του έργα:

-Το μνη­μείο του αρχι­στρά­τη­γου Μ.Γ. Εφρέ­μοφ στη Βιάζ­μα (μπρού­τζος-γρα­νί­της, κρα­τι­κό βρα­βείο ΕΣΣΔ 1947)

-Το μνη­μείο του στρα­τη­γού Ν.Ο Βατού­νιν στο Κίε­βο (γρα­νί­της, 1948)

-Το μνη­μείο των στρα­τιω­τών του αντι­φα­σι­στι­κού αγώ­να στο Πάρ­κο Τρε­πτόφ στο Βερο­λί­νο (μπρού­τζος-γρα­νί­της, κρα­τι­κό βρα­βείο ΕΣΔ 1950)

Αλλά έργα του:

-Το ανά­γλυ­φο «Ορκι­ζό­μα­στε στ’ όνο­μα σου, σύντρο­φε Λένιν» (χάλ­κι­νος-ασή­μι, κρα­τι­κό βρα­βείο ΕΣΣΔ 1950)

-Το μνη­μείο του Φ.Ε Τζερ­ζίν­σκι στη Μόσχα (μπρού­τζος-γρα­νί­της, 1950)

-Το μνη­μείο των ηρών της Μάχης του Στα­λιν­γκραντ (βρα­βείο Λένιν 1970).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επί­σης πολ­λές προ­το­μές ηρώ­ων της ΕΣΣΔ όπως του Ν.Ι. Τσερ­νι­σχόφ­σκι (μπρού­τζος-γρα­νί­της) κρα­τι­κό βρα­βείο 1946), Β. Ι. Τσου­ϊ­κοφ (κρα­τι­κό βρα­βείο 1948,μάρμαρο), του Ν. Νια­ζόφ (μπρού­τζος, κρα­τι­κό βρα­βείο 1940) και του Λένιν (γρα­νί­της 1956). Το αλλη­γο­ρι­κό άγαλ­μα «Τα σπα­θιά μας θα τα κάνου­με υνιά» ( 1957, στο κτή­ριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρ­κη). Επί­σης οι προ­το­μές των Κισφα­λού­ντι-Στρομπλ και Λένιν, κέρ­δι­σαν το Γκραντ Πρι στη Διε­θνή Έκθε­ση των Βρυ­ξε­λών το 1958. Επί­σης πήρε το βρα­βείο Νεχρού για τις προ­το­μές ινδών πολι­τι­κών ηγε­τών (1968), δύο παρά­ση­μα Λένιν, το παρά­ση­μο του Μεγά­λου Πατριω­τι­κού Πολέ­μου Δεύ­τε­ρης Τάξης και πολ­λά άλλα μετάλ­λια. Πέθα­νε 12 Απρι­λί­ου 1974.

 

29 στιγ­μές, του Αλέ­κου Χατζηκώστα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο