Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, αυξάνουμε την επαγρύπνηση μπροστά στις εξελίξεις

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του Γιώρ­γου Μαρί­νου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδή­λω­ση κλα­δι­κών Οργα­νώ­σε­ων της Θεσ­σα­λο­νί­κης, την Τετάρ­τη 1η_Οκτ_23

Δυνα­μώ­νου­με την αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό και τον αγώ­να για τερ­μα­τι­σμό της Ισραη­λι­νής κατοχής!

«Σύντρο­φοι και φίλοι,

Ζού­με τη φρί­κη στο έδα­φος της Λωρί­δας της Γάζας, ο ισραη­λι­νός στρα­τός αυτές τις μέρες έχει σκο­τώ­σει πάνω από 9.000 Παλαι­στί­νιους, 4.000 παι­δά­κια, κάθε δέκα λεπτά πέφτει νεκρό ένα παι­δί και χθες οι κατα­κτη­τές χτύ­πη­σαν και διέ­λυ­σαν τον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό Τζα­μπα­λί­για με 6 αμε­ρι­κα­νι­κές βόμ­βες ενός τόνου η κάθε μία, με εκα­το­ντά­δες νεκρούς. Κατα­στρέ­φουν νοσο­κο­μεία, σπί­τια εκκλη­σί­ες, μετα­τρέ­πουν τη Γάζα σε ερεί­πια. Απο­κλει­σμός, χωρίς νερό, τρο­φή, καύ­σι­μα, ρεύ­μα. Ο εφιάλ­της δεν έχει τέλος. Τώρα η λαϊ­κή αγα­νά­κτη­ση να μετα­τρα­πεί σε δρά­ση, σε συμ­με­το­χή στον αγώ­να στο πλευ­ρό του Παλαι­στι­νια­κού λαού. 

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι συμπο­ρευό­με­νοι, οι φίλοι και οι φίλες του Κόμ­μα­τος, με το κεφά­λι ψηλά, μαζί με τον λαό και τη νεο­λαία εκφρά­ζου­με στην πρά­ξη την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη μας στον Παλαι­στι­νια­κό λαό και παλεύ­ου­με για μια πολύ δίκαιη υπό­θε­ση, να στα­μα­τή­σει τώρα η βάρ­βα­ρη ισραη­λι­νή επί­θε­ση και η σφα­γή στη Λωρί­δα της Γάζας, να τερ­μα­τι­στεί η πολύ­χρο­νη κατο­χή του ισραη­λι­νού κρά­τους στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη που επι­βάλ­λε­ται με τις πλά­τες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και να ανα­γνω­ρι­στεί ανε­ξάρ­τη­το παλαι­στι­νια­κό κράτος. 

Καταγ­γέλ­λου­με τη φιλο­κα­το­χι­κή στά­ση της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και την επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή της χώρας μας στα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά και ισραη­λι­νά σχέ­δια, τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση των στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων και υπο­δο­μών για τη δολο­φο­νία του λαού της Παλαιστίνης.

Πάνω σ’ αυτούς τους βασι­κούς άξο­νες δίνου­με τη μάχη και εμπλου­τί­ζου­με την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία μας με στό­χο να κλι­μα­κω­θούν οι εργα­τι­κές, λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, συνε­χί­ζο­ντας τις μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις, στην Αθή­να, στη Θεσ­σα­λο­νί­κη των μεγά­λων αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων και σε δεκά­δες άλλες πόλεις με τη συμ­με­το­χή χιλιά­δων λαού και νεο­λαί­ας που βρο­ντο­φω­νά­ζουν “Λευ­τε­ριά στην Παλαιστίνη”. 

Η αλλη­λεγ­γύη είναι όπλο των λαών, ενά­ντια στην εκμε­τάλ­λευ­ση, την κατα­πί­ε­ση, τη βάρ­βα­ρη κατο­χή κι αυτό το όπλο χρη­σι­μο­ποιεί­ται σήμε­ρα στην Ελλά­δα, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις ηπεί­ρους με δια­δη­λώ­σεις εκα­τομ­μυ­ρί­ων εργα­ζο­μέ­νων και νεο­λαί­ας, ξεπερ­νώ­ντας την αστι­κή κατα­στο­λή, τις απα­γο­ρεύ­σεις και διώ­ξεις δια­δη­λω­τών που σηκώ­νουν ψηλά τα λάβα­ρα του παλαι­στι­νια­κού αγώνα.

Οι κομ­μου­νι­στές είναι στην πρώ­τη γραμ­μή της πάλης, το ΚΚΕ βρί­σκε­ται κι αυτή τη φορά στη σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας, με ταξι­κό κρι­τή­ριο βγαλ­μέ­νο μέσα από την κοσμο­θε­ω­ρία του, δοκι­μα­σμέ­νο στο καμί­νι της ηρω­ι­κής ιστο­ρί­ας των 105 χρό­νων που συμπλη­ρώ­νει το Κόμ­μα μας σε λίγες μέρες, της επο­ποι­ί­ας της Αντί­στα­σης ενά­ντια στη ναζι­στι­κή κατο­χή, των αγώ­νων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας. 

Σηκώ­σα­με εμπό­δια στην επι­χεί­ρη­ση άλω­σης συνει­δή­σε­ων που οργά­νω­σε ο άθλιος προ­πα­γαν­δι­στι­κός μηχα­νι­σμός του κατο­χι­κού ισραη­λι­νού κρά­τους, των υπο­στη­ρι­χτών και συμ­μά­χων του. Η συκο­φα­ντία περί τρο­μο­κρα­τί­ας που έχει στό­χο να ενο­χο­ποι­ή­σει, να σπι­λώ­σει τον αγώ­να του Παλαι­στι­νια­κού λαού δεν περ­νά­ει, αλλά δεν εφη­συ­χά­ζου­με, εντεί­νου­με τη δια­φω­τι­στι­κή δου­λειά και τη δρά­ση για να αγκα­λιά­σει πλα­τιές λαϊ­κές δυνά­μεις, ακό­μα περισ­σό­τε­ρους νέους και νέες, δου­λεύ­ου­με απο­φα­σι­στι­κά στα εργο­στά­σια, τις επι­χει­ρή­σεις, σε κάθε χώρο δουλειάς. 

Μαχη­τι­κά, αφο­πλί­ζο­ντας τις παγί­δες και τα ψεύ­τι­κα διλήμ­μα­τα που πλα­σά­ρει ο ισραη­λι­νός μηχα­νι­σμός παρα­πλά­νη­σης των λαών, με τη στή­ρι­ξη των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών εργα­στη­ρί­ων, των μυστι­κών υπη­ρε­σιών που ανα­μα­σούν η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα ακρο­δε­ξιά μορ­φώ­μα­τα και τα αμαρ­τω­λά κανά­λια της παραπληροφόρησης.

Ήδη έχουν δια­ψευ­στεί πολ­λά fake news του ψυχο­λο­γι­κού πολέ­μου και εκτέ­θη­καν ανε­πα­νόρ­θω­τα οι δυνά­μεις του ψεύ­δους που έφτα­σαν μέχρι του σημεί­ου να κατα­σκευά­ζουν μύθους για “απο­κε­φα­λι­σμέ­να παι­διά” ή να παρου­σιά­ζουν νεκρά παι­διά στη Γάζα ως παι­διά από το Ισραήλ.

Δεν μπορούν να θάψουν την αλήθεια!

Πρό­κει­ται για γενο­κτο­νία! Κι αυτή τη γενο­κτο­νία στη­ρί­ζει ο κ. Μητσο­τά­κης και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με το χυδαίο πρό­σχη­μα περί δικαιώ­μα­τος “αυτο­ά­μυ­νας” του εγκλη­μα­τία κατα­κτη­τή, όχι για­τί είναι υπο­τε­λής στους Αμε­ρι­κά­νους, αλλά για­τί αυτό επι­βάλ­λουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων που υπη­ρε­τούν, οι στρα­τη­γι­κές σχέ­σεις και η στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το Ισρα­ήλ που φτά­νει ακό­μα και σε ασκή­σεις προ­σο­μοί­ω­σης για να γίνουν ακό­μα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές οι επι­θέ­σεις του ισραη­λι­νού κρά­τους στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη και να προ­ε­τοι­μα­στεί για πόλε­μο με το Ιράν. 

Το “εθνι­κό συμ­φέ­ρον” στο οποίο ανα­φέ­ρε­ται η κυβέρ­νη­ση είναι ταυ­τι­σμέ­νο με τα συμ­φέ­ρο­ντα και τα κέρ­δη των εκμε­ταλ­λευ­τών του λαού μας. Η ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου των ελλη­νι­κών μονο­πω­λί­ων βρί­σκε­ται πίσω από την εμπλο­κή στην ισραη­λι­νή σφα­γή των Παλαι­στι­νί­ων, στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία ανά­με­σα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία, τη συμ­με­το­χή πολε­μι­κών πλοί­ων στις απο­στο­λές του ΝΑΤΟ, τη διά­θε­ση των βάσε­ων της Σού­δας, της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, της Λάρι­σας και της Μαγνη­σί­ας, την παρα­χώ­ρη­ση της 112 Πτέ­ρυ­γας Μάχης στην Ελευ­σί­να στους Αμερικανούς. 

Η στή­ρι­ξη των θανα­τη­φό­ρων βομ­βαρ­δι­σμών του ισραη­λι­νού στρα­τού δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γη­θεί με την υπο­κρι­σία περί ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας που σημαί­νει “να σε κάψω Γιάν­νη να σ’ αλεί­ψω λάδι”.

Η κυβέρ­νη­ση είναι συνέ­νο­χη στο έγκλη­μα και βάζει τον λαό μας σε μεγά­λους κιν­δύ­νους. Με την προ­χθε­σι­νή συνά­ντη­ση με τον σφα­γέα Νετα­νιά­χου στο Τελ Αβίβ ο Μητσο­τά­κης πρό­σβα­λε τον ελλη­νι­κό λαό που περή­φα­να εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στον αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων. Προ­σβο­λή στον λαό μας απο­τε­λεί επί­σης η απο­χή της κυβέρ­νη­σης στο ψήφι­σμα που εγκρί­θη­κε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ για να στα­μα­τή­σει η ισραη­λι­νή επί­θε­ση και να κηρυ­χτεί εκε­χει­ρία στη Γάζα.

Το λέμε καθα­ρά, μία κυβέρ­νη­ση που στη­ρί­ζει την ισραη­λι­νή κατο­χι­κή δύνα­μη δεν μπο­ρεί να αντι­τα­χθεί στην τουρ­κι­κή κατο­χή του 40% του κυπρια­κού εδά­φους, δεν μπο­ρεί να υπε­ρα­σπι­στεί την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα στο Αιγαίο που αμφι­σβη­τεί η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη.

Θα απο­λο­γη­θούν για όλα αυτά, θα απο­λο­γη­θούν για­τί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγρα­ψαν “στα παλιά τους τα παπού­τσια” την ομό­φω­νη από­φα­ση της Ελλη­νι­κής Βου­λής του 2015, για ανα­γνώ­ρι­ση του παλαι­στι­νια­κού κράτους.

Σύντρο­φοι και φίλοι,

Για να γίνει η πάλη απο­τε­λε­σμα­τι­κή, χρειά­ζε­ται καλός εξο­πλι­σμός και ετοι­μό­τη­τα, σαφείς απα­ντή­σεις σε ερω­τή­μα­τα που βάζουν λαϊ­κές δυνάμεις.

  • Πρώ­το, η βασι­κή γραμ­μή που ακο­λού­θη­σαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακρο­δε­ξιά μορ­φώ­μα­τα, σε συντο­νι­σμό με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση των “αμαρ­τω­λών” κανα­λιών ‑με πρω­το­στά­τη της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης την ΕΡΤ- είναι η προ­βο­λή της επί­θε­σης της Χαμάς στις 7 Οκτώ­βρη για να συκο­φα­ντή­σουν με τη ρετσι­νιά της τρο­μο­κρα­τί­ας τον παλαι­στι­νια­κό αγώ­να. Με αυτό επι­διώ­κουν να δια­γρά­ψουν την ιστο­ρία και να δικαιο­λο­γή­σουν την κατοχή. 

Πώς έχει το θέμα;

  • Η σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού κρα­τά πάνω από 7 δεκα­ε­τί­ες και ξεκί­νη­σε με τη διαί­ρε­ση της παλαι­στι­νια­κής γης στα 1947–1948. Αυτός ήταν ο βασι­κός σχε­δια­σμός της Βρε­τα­νί­ας, από τις αρχές του προη­γού­με­νου αιώ­να, και με το τέλος του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου βρή­κε ερεί­σμα­τα μετά τη σφα­γή του ισραη­λι­νού λαού από τους ναζί και με από­φα­ση του ΟΗΕ, προ­κρί­θη­κε η λύση των δύο κρα­τών στην Παλαι­στί­νη, με την οποία ιδρύ­θη­κε το κρά­τος του Ισρα­ήλ, που, στη συνέ­χεια, προ­κλη­τι­κά κατα­πά­τη­σε κάθε δικαί­ω­μα του λαού της Παλαι­στί­νης και άρπα­ξε μεγά­λο μέρος των παλαι­στι­νια­κών εδα­φών, ξερι­ζώ­νο­ντας αρχι­κά 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο και μέχρι σήμε­ρα πάνω από 7 εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιους από τη γη τους.
  • 774 παλαι­στι­νια­κές πόλεις και χωριά πέρα­σαν στα χέρια του Ισρα­ήλ, 531 καταστράφηκαν.
  • Εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, που έμει­ναν στον τόπο τους στη Λωρί­δα της Γάζας και στη Δυτι­κή Όχθη, βιώ­νουν καθε­στώς απο­κλει­σμού, στε­ρή­σε­ων, ρατσι­στι­κών δια­κρί­σε­ων — απαρτ­χάιντ, κλει­σμέ­νοι μέσα στο τεί­χος του αίσχους που σήκω­σε το κατο­χι­κό κράτος.
  • Στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, που κατέ­λα­βε το Ισρα­ήλ, χτί­στη­καν και χτί­ζο­νται εποι­κι­σμοί, που είναι εργα­λεία επέ­κτα­σης και εδραί­ω­σης της κατο­χής και της κατα­πί­ε­σης ενός ολό­κλη­ρου λαού. Το 40% περί­που της Δυτι­κής Όχθης που είναι χωρι­σμέ­νη κι αυτή σε 3 «ζώνες ασφα­λεί­ας» από τις κατο­χι­κές δυνά­μεις, βρί­σκε­ται στα χέρια των εποί­κων που έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί επτά φορές από την υπο­γρα­φή των Συμ­φω­νιών του Όσλο το 1993 μέχρι σήμε­ρα και από 115.000 οι έποι­κοι έφτα­σαν τις 750.000.
  • Τη γη της Λωρί­δας της Γάζας την κατα­πά­τη­σαν οι Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες και οι έποι­κοι μέχρι το 2005 και στη συνέ­χεια ο λαός υπο­φέ­ρει από τον βάρ­βα­ρο απο­κλει­σμό και τις επι­θέ­σεις. Μόνο την περί­ο­δο 2008–2022, είχε δεχτεί για 93 μέρες θανα­τη­φό­ρους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς με τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, χιλιά­δες νεκρούς και τραυματίες.
  • Μπρο­στά στη σημε­ρι­νή τρα­γω­δία, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανα­γκά­στη­κε να πει πως “η επί­θε­ση της Χαμάς δεν έγι­νε στο κενό” και δέχθη­κε τη χυδαία επί­θε­ση του κατο­χι­κού μηχα­νι­σμού που με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ πετά­ει στα σκου­πί­δια τις απο­φά­σεις του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών.
  • 684 απο­φά­σεις για τον τερ­μα­τι­σμό της κατο­χής, την επι­στρο­φή των προ­σφύ­γων, τονί­ζο­ντας για άλλη μια φορά πως αυτό που κρί­νει είναι η ισχύς του ιμπε­ρια­λι­στι­κού δικαί­ου που σημα­δεύ­ει αυτό το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Το Ισρα­ήλ δεν ανέ­χε­ται δίπλα του παλαι­στι­νια­κό κρά­τος και στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας κατα­στέλ­λει κάθε φωνή αντί­στα­σης, όπως έκα­νε πρό­σφα­τα που απα­γό­ρευ­σε στον βου­λευ­τή της ισραη­λι­νής βου­λής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισρα­ήλ Όφερ Κασίφ να συμ­με­τέ­χει στις συνε­δριά­σεις της Κνε­σέτ, ενώ επι­βάλ­λει νομο­θε­σία καθιέ­ρω­σης «εβραϊ­κού κρά­τους», ποδο­πα­τώ­ντας κάθε δικαί­ω­μα εκα­τομ­μυ­ρί­ων άλλων ανθρώ­πων, που ζού­νε εκεί και έχουν άλλη εθνι­κή κατα­γω­γή, άλλες θρη­σκευ­τι­κές και πολι­τι­στι­κές παρα­δό­σεις. Κι από αυτό το βήμα χαι­ρε­τί­ζου­με τη στά­ση του ΚΚ Ισρα­ήλ, που εκθέ­τει τα αστι­κά “παπα­γα­λά­κια” και στη χώρα μας, ότι δήθεν “όλοι οι πολί­τες” του Ισρα­ήλ στη­ρί­ζουν αυτή τη δολο­φο­νι­κή στά­ση της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου και της αστι­κής τάξης κατά του λαού της Παλαι­στί­νης, από την οποία υπο­φέ­ρει και ο ισραη­λι­νός λαός.

  • Δεύ­τε­ρο, η απο­κα­λού­με­νη αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή στρα­τη­γι­κή απο­τε­λεί βασι­κό εργα­λείο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ για να προ­ε­τοι­μά­ζουν το έδα­φος και να εξα­πο­λύ­ουν ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, όπως αυτούς που ζήσα­με στη Γιου­γκο­σλα­βία, στο Αφγα­νι­στάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, με οδυ­νη­ρές συνέ­πειες κατά των λαών.

Αυτό κάνει δεκα­ε­τί­ες και το ισραη­λι­νό κρά­τος κατά των Παλαι­στι­νί­ων για να θωρα­κί­σει και να διαιω­νί­σει την κατο­χή. Αντι­με­τω­πί­ζει ως τρο­μο­κρα­τι­κή την παλαι­στι­νια­κή αντί­στα­ση στη Λωρί­δα της Γάζας και τη Δυτι­κή όχθη. Τρο­μο­κρά­τη απο­κα­λού­σε την Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης, τον ίδιο τον ηγέ­τη της Για­σέρ Αρα­φάτ για τον θάνα­το του οποί­ου το 2004 ο τότε πρω­θυ­πουρ­γός Αριέλ Σαρόν είπε αυτο­λε­ξεί πως θα «κάνει ό,τι είναι δυνα­τόν προ­κει­μέ­νου να μεί­νει στην ιστο­ρία ως επι­κε­φα­λής της τρομοκρατίας». 

  • Η Χαμάς είναι μια πολι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κή, ισλα­μι­κή οργά­νω­ση με την οποία το ΚΚΕ δεν έχει σχέ­σεις για­τί είναι εκ δια­μέ­τρου αντί­θε­τες οι φιλο­σο­φι­κές, ιδε­ο­λο­γι­κές και πολι­τι­κές τους θέσεις. Η οργά­νω­ση αυτή κατόρ­θω­σε να έχει ευρύ­τε­ρα κοι­νω­νι­κά και πολι­τι­κά ερεί­σμα­τα κυρί­ως στη Λωρί­δα της Γάζας στην οποία ανα­δεί­χθη­κε 1η πολι­τι­κή δύνα­μη στις εκλο­γές του 2006, εκφρά­ζο­ντας την αγα­νά­κτη­ση του λαού από την ισραη­λι­νή επι­θε­τι­κό­τη­τα και τη χρό­νια κατο­χή, στο καθε­στώς απαρτχάιντ.
  • Βγή­κε στο προ­σκή­νιο μετά το 1987, στις συν­θή­κες της πρώ­της Ιντι­φά­ντας, της εξέ­γερ­σης του λαού της Παλαι­στί­νης, ενι­σχύ­θη­κε στη 2η Ιντι­φά­ντα το 2000, κάλυ­ψε το κενό της δρά­σης των ονο­μα­ζό­με­νων “κοσμι­κών” δυνά­με­ων, του ίδιου του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, αξιο­ποιώ­ντας και τη στή­ρι­ξη από ορι­σμέ­νες αστι­κές τάξεις της περιο­χής. Είναι στον αέρα η εκτί­μη­ση, που ανα­πα­ρά­γουν και στη χώρα μας τα αστι­κά ΜΜΕ, πως στό­χος του μακε­λειού, που ξεκί­νη­σε το Ισρα­ήλ στη Γάζα, είναι δήθεν “η κατα­στρο­φή της Χαμάς”. Ο σχε­δια­σμός της αστι­κής τάξης του Ισρα­ήλ είναι ευρύ­τε­ρος, θέλει να συκο­φα­ντή­σει τη λαϊ­κή πάλη και να εντα­φιά­σει τη λύση των δύο κρα­τών, να αρπά­ξει τη Γάζα και τις πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές, τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες, να διώ­ξει μαζι­κά τους Παλαι­στί­νιους από τα εδά­φη τους.
  • Οι δυνά­μεις που “έπε­σαν από τα σύν­νε­φα” μετά την επί­θε­ση της Χαμάς στα ισραη­λι­νά σύνο­ρα προ­σποιού­νται πως ανα­κά­λυ­ψαν σήμε­ρα ότι γίνε­ται πόλε­μος στον οποίο το ισραη­λι­νό καθε­στώς χρη­σι­μο­ποιεί όλα τα βίαια μέσα, σφα­γιά­ζει έναν λαό και σε αυτές τις συν­θή­κες ο σκλα­βω­μέ­νος λαός δεν σκύ­βει το κεφά­λι, δεν υπο­τάσ­σε­ται, αλλά πολε­μά τον κατα­κτη­τή και με ένο­πλη πάλη που οι δυνά­στες προ­σπα­θούν να εξο­βε­λί­σουν από το προ­σκή­νιο της ιστο­ρί­ας και να χρη­σι­μο­ποιούν τα όπλα για να απει­λούν, να κατα­πιέ­ζουν και να σκο­τώ­νουν τους λαούς. 

Πού ήταν όλοι αυτοί που παρε­λαύ­νουν στα κανά­λια όταν το Ισρα­ήλ όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια ταπεί­νω­νε, βασά­νι­ζε και δολο­φο­νού­σε ακό­μα και μικρά παι­διά που αντι­στέ­κο­νταν με τις σφε­ντό­νες στον πάνο­πλο κατακτητή; 

Οι δεκα­ε­τί­ες κατα­πί­ε­σης, εξα­θλί­ω­σης γεν­νούν τη δικαιο­λο­γη­μέ­νη οργή των κατα­πιε­σμέ­νων που θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν όλα τα μέσα στην ανα­μέ­τρη­ση με τον δυνάστη.

Ερώ­τη­ση του ΚΚΕ: Να επι­στρέ­ψει στην Ελλά­δα η φρε­γά­τα «Ψαρά» και να στα­μα­τή­σει η εμπλο­κή της χώρας στη σφα­γή των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ισρα­ήλ στη Γάζα

Ποιος θα κρίνει αν ένας αγώνας είναι τρομοκρατικός;
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή μήπως οι αστικές τάξεις; 

Μα τα κρι­τή­ρια που θέτουν υπη­ρε­τούν κάθε φορά τον σχε­δια­σμό τους για να ενο­χο­ποιούν και να κατα­στεί­λουν τη λαϊ­κή πάλη και γι’ αυτόν τον λόγο ισχυ­ρο­ποιούν το λεγό­με­νο αντι­τρο­μο­κρα­τι­κό οπλοστάσιο. 

Τρομοκράτης είναι ο κατακτητής, 
το κράτος του Ισραήλ!

Οι διαρ­κείς ανα­φο­ρές στη Χαμάς, η απλου­στευ­τι­κή και εξω­πραγ­μα­τι­κή ταύ­τι­σή της με τους Ταλι­μπάν που είναι παλιό κατα­σκεύ­α­σμα των ΗΠΑ στην ανα­μέ­τρη­ση με τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση απο­σκο­πούν να “δηλη­τη­ριά­σουν” τις λαϊ­κές συνει­δή­σεις, να ακυ­ρώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη των άλλων λαών στον λαό της Παλαι­στί­νης, αλλά δεν θα τα κατα­φέ­ρουν! Θα μας βρί­σκουν συνε­χώς απέ­να­ντι! Με περισ­σό­τε­ρες δυνά­μεις στον δρό­μο του αγώνα.

  • Τρί­το, ο λαός της Παλαι­στί­νης δεν έχει πατρί­δα, έχει θρη­νή­σει περισ­σό­τε­ρους από εκα­τό χιλιά­δες νεκρούς από τα ισραη­λι­νά πυρά και έχει δικαί­ω­μα και καθή­κον να διεκ­δι­κή­σει και να κατα­κτή­σει τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ του, να ανοί­ξει τον δρό­μο για να κτί­σει μια κοι­νω­νία στο “ύψος των ονεί­ρων του”, χωρίς κατο­χή και εκμετάλλευση. 

Ο αγώ­νας του είναι δίκαιος και η στή­ρι­ξη των λαών δεν μπο­ρεί να επι­σκια­στεί από το γεγο­νός ότι στην παλαι­στι­νια­κή γη υπάρ­χουν καπι­τα­λι­στές που κυνη­γούν το κέρ­δος και πλου­τί­ζουν μέσα σ’ αυτή την κατά­στα­ση όπως κάνουν οι εκμε­ταλ­λευ­τές παντού. 

Εμείς στηρίζουμε τον φυλακισμένο λαό,
την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.
Αυτοί είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας!

Η ιδε­ο­λο­γι­κή — πολι­τι­κή ανα­μέ­τρη­ση διε­ξά­γε­ται σε όλες τις συν­θή­κες και οι απο­λο­γη­τές του καπι­τα­λι­σμού που δου­λεύ­ουν αστα­μά­τη­τα για να δια­σπά­σουν την εργα­τι­κή τάξη, να διαι­ρέ­σουν τους λαούς και να αλώ­σουν εργα­τι­κές — λαϊ­κές συνει­δή­σεις ανα­σύ­ρουν τις αντι­δρα­στι­κές θεω­ρί­ες, όπως αυτή περί “πολέ­μου των θρη­σκειών” ή του “πολέ­μου των πολι­τι­σμών”, σύμ­φω­να με την οποία η σύγκρου­ση στην περιο­χή οφεί­λε­ται στη δια­πά­λη του εβραϊ­κού ή ακό­μη και του εβραιο-χρι­στια­νι­κού πολι­τι­σμού με τον μου­σουλ­μα­νι­κό. Γι’ αυτόν τον κάλ­πι­κο δια­χω­ρι­σμό πότε αξιο­ποιούν τις δηλώ­σεις του Νετα­νιά­χου και πότε του Ερντογάν.

Με αυτή την απά­τη απο­σκο­πούν να κρύ­ψουν πως η αιτία για τα βάσα­να των λαών είναι ο καπι­τα­λι­σμός, η ταξι­κή διαί­ρε­ση της κοι­νω­νί­ας, η εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο.

Επι­χει­ρούν μάταια να δια­γρά­ψουν τις ταξι­κές αντι­θέ­σεις που δια­περ­νούν το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, μισούν και φοβού­νται την πάλη των τάξε­ων, που είναι η πραγ­μα­τι­κή κινη­τή­ρια δύνα­μη της Ιστορίας.

Όμως, δεν τους βγαί­νει. Τα γεγο­νό­τα είναι πει­σμα­τά­ρι­κα. Οι διά­φο­ρες “Συμ­φω­νί­ες του Αβρα­άμ”, που υπέ­γρα­ψαν τα τελευ­ταία χρό­νια μια σει­ρά αρα­βι­κές, μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες με το Ισρα­ήλ, για να αυξη­θούν τα κέρ­δη των καπι­τα­λι­στών (Αρά­βων και Εβραί­ων) από μόνη της ακυ­ρώ­νει αυτές τις ανα­λύ­σεις, όπως και η πρό­σφα­τη βοή­θεια που έδω­σε το εβραϊ­κό Ισρα­ήλ στο μου­σουλ­μα­νι­κό Αζερ­μπαϊ­τζάν για να κατα­τρο­πώ­σει τους χρι­στια­νούς Αρμέ­νιους στο Ναγκόρ­νο Καραμπάχ.

Επι­μέ­νου­με! Μέσα σ’ αυτό το βάρ­βα­ρο, εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα, στο σημε­ρι­νό ιμπε­ρια­λι­στι­κό στά­διο που κυριαρ­χούν τα μονο­πώ­λια, εντεί­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός για το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και την από­κτη­ση γεω­στρα­τη­γι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των, για να ελέγ­ξουν τις αγο­ρές, τις πρώ­τες ύλες, την Ενέρ­γεια, τους δρό­μους μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των και πέφτουν σαν τα κορά­κια για να εκμε­ταλ­λευ­τούν όχι μόνο τους εργα­ζό­με­νους των χωρών που τα μονο­πώ­λια έχουν την έδρα τους αλλά και άλλων εργα­ζό­με­νων, σε άλλους τόπους.

Σ’ αυτό τον δρό­μο οι ΗΠΑ που βγή­καν ενι­σχυ­μέ­νες μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο ανα­ζή­τη­σαν νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας των μονο­πω­λί­ων τους, έρι­ξαν βάρος στη Μέση Ανα­το­λή και βρή­καν στο Ισρα­ήλ γεω­πο­λι­τι­κό στή­ριγ­μα στην περιο­χή, το ενί­σχυ­σαν οικο­νο­μι­κά, στρα­τιω­τι­κά για να εκπλη­ρώ­σει τον ρόλο του “χωρο­φύ­λα­κα” και “τοπο­τη­ρη­τή” που θα μπο­ρεί να αντα­γω­νί­ζε­ται και με τη βία, εάν χρεια­στεί, με τις άλλες αστι­κές τάξεις των χωρών που δια­μορ­φώ­θη­καν μετά την πτώ­ση της αποι­κιο­κρα­τί­ας, κάτω και από τη συμ­βο­λή της Νίκης της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στον Β‘ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, κατά του φασι­σμού, που είναι “σάρ­κα από τη σάρ­κα του καπιταλισμού”.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρή­καν στο Ισρα­ήλ τον “σύμ­μα­χο” που χρειά­ζο­νταν για να παρεμ­βαί­νουν, να επι­βάλ­λουν τους δικούς τους όρους στο μοί­ρα­σμα των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, να μεσο­λα­βούν στον αντα­γω­νι­σμό των αστι­κών τάξε­ων της περιο­χής, να απο­κτούν νέους συμ­μά­χους, φέρ­νο­ντας κοντά το κρά­τος του Ισρα­ήλ με αρκε­τά αρα­βι­κά κρά­τη, ενώ άλλα, μαζί με την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας και του Ιράν, για την προ­ώ­θη­ση των δικών τους γεω­πο­λι­τι­κών σχε­δια­σμών, επι­διώ­κουν να εμφα­νι­στούν ως “προ­στά­τες” του λαού της Παλαι­στί­νης. Αλλά αυτό το σχέ­διο που προ­ω­θεί­ται με ακό­μη πιο επι­κίν­δυ­νο τρό­πο μετά την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού στην ΕΣΣΔ, έχει ως θύμα του έναν ολό­κλη­ρο λαό — τον λαό της Παλαι­στί­νης, που παρα­μέ­νει χωρίς πατρίδα. 

Εμείς πιστεύ­ου­με στον προ­λε­τα­ρια­κό διε­θνι­σμό και για άλλη μια φορά εκφρά­ζου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στους εργά­τες και τις λαϊ­κές δυνά­μεις, στους κομ­μου­νι­στές του Ισρα­ήλ, Εβραί­ους και Άρα­βες, που παλεύ­ουν αυτήν την ώρα σε πολύ σκλη­ρές συν­θή­κες και υψώ­νουν φωνή αντί­στα­σης στη βαρ­βα­ρό­τη­τα κατά του λαού της Παλαιστίνης.

  • Τέταρ­το, μέσα στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα, “καζά­νι που βρά­ζει” από τους οξυ­μέ­νους αντα­γω­νι­σμούς κι ενώ λίγα χιλιό­με­τρα μακριά είναι σε εξέ­λι­ξη ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία, δεν υπάρ­χουν για κανέ­να κρά­τος “στε­γα­νά”.

Οι διε­θνείς και περι­φε­ρεια­κές εξε­λί­ξεις επι­δρούν στις εξε­λί­ξεις στην Παλαι­στί­νη, στην περιο­χή, ειδι­κά αυτές που λαμ­βά­νουν χώρα στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, τον Περ­σι­κό Κόλ­πο, την Κασπία, τον Καύ­κα­σο, τα Βαλ­κά­νια. Επι­δρά, γενι­κό­τε­ρα η ανα­μέ­τρη­ση για την πρω­το­κα­θε­δρία στο παγκό­σμιο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα, ανά­με­σα στις δύο μεγά­λες καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις (ΗΠΑ και Κίνα), αξιο­ποιού­νται γεγο­νό­τα ή δια­μορ­φώ­νο­νται κατα­στά­σεις για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση του ενός ή άλλου σχεδιασμού. 

Είναι φανε­ρό πως οι ΗΠΑ στή­ρι­ξαν τις λεγό­με­νες Συμ­φω­νί­ες του Αβρα­άμ ανά­με­σα στο ισραη­λι­νό κρά­τος, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, το Μπα­χρέιν, το Μαρό­κο, το Σου­δάν, που προ­ω­θού­νταν και με τη Σαου­δι­κή Αρα­βία το τελευ­ταίο διάστημα.

  • Κι αυτό όχι μόνον για­τί οι συμ­φω­νί­ες αυτές οδη­γού­σαν στην ενί­σχυ­ση της θέσης του Ισρα­ήλ ως παρα­δο­σια­κού συμ­μά­χου των ΗΠΑ στην περιο­χή, που ήδη έχει σχε­τι­κές συμ­φω­νί­ες με Αίγυ­πτο και Ιορ­δα­νία, αλλά και για­τί οι Συμ­φω­νί­ες του Αβρα­άμ συν­δέ­ο­νταν με τους ευρύ­τε­ρους σχε­δια­σμούς τους στην αντι­πα­ρά­θε­ση με την Κίνα, στη μάχη για τα μερί­δια των αγο­ρών στη Μέση Ανα­το­λή και την Ευρώ­πη και στην οποία εμπλέ­κε­ται ο λεγό­με­νος εμπο­ρι­κός Ινδι­κός Δρό­μος, που ακου­μπά σε Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, Σαου­δι­κή Αρα­βία, Ιορ­δα­νία και Ισρα­ήλ, σε αντα­γω­νι­σμό με τον κινέ­ζι­κο “Δρό­μο του μεταξιού”.
  • Την ίδια ώρα μια τέτοια εξέ­λι­ξη, που οδη­γού­σε στην περι­θω­ριο­ποί­η­ση και το θάψι­μο του παλαι­στι­νια­κού ζητή­μα­τος, προ­κά­λε­σε σοβα­ρές αντι­δρά­σεις στους λαούς της περιο­χής και τώρα φαί­νε­ται, παρά τις προ­σπά­θειες των ΗΠΑ, πως τόσο η επί­θε­ση της Χαμάς, όσο η συνε­χι­ζό­με­νη βαρ­βα­ρό­τη­τα του κρά­τους-δολο­φό­νου, του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας επι­φέ­ρει την ανα­στο­λή της παρα­πέ­ρα αρα­βο-ισραη­λι­νής προ­σέγ­γι­σης ή της τουρ­κο-ισραη­λι­νής προ­σέγ­γι­σης και των σχε­δια­σμών τρο­φο­δό­τη­σης της Ευρώ­πης με ισραη­λι­νό φυσι­κό αέριο, που αντι­κει­με­νι­κά θα μεί­ω­νε τον ρόλο της ρωσι­κής “Γκαζ­πρόμ”, η οποία και τώρα στέλ­νει ημε­ρη­σί­ως στην ΕΕ πάνω από 40 δισε­κα­τομ­μύ­ρια κυβι­κά μέτρα.

Παίρ­νου­με υπό­ψη πως, όπως σε κάθε σύγκρου­ση, ισχυ­ρά και άλλα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη παρεμ­βαί­νουν στη Μέση Ανα­το­λή και θα επι­διώ­ξουν να αξιο­ποι­ή­σουν για δικούς τους λόγους, για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα τις εξελίξεις.

Πάντα θα υπάρ­χουν αστι­κές δυνά­μεις που θα κοι­τά­νε να επω­φε­λη­θούν από λαϊ­κά ξεσπά­σμα­τα και από εργα­τι­κούς και λαϊ­κούς αγώ­νες για να προ­ω­θή­σουν τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα και έχει μεγά­λη σημα­σία η θέση του ΚΚΕ πως είναι ανα­γκαιό­τη­τα οι λαοί να οργα­νώ­νουν την αυτο­τε­λή τους πάλη μακριά από τους σχε­δια­σμούς των αστι­κών τάξε­ων και των συμ­μα­χιών τους, αξιο­ποιώ­ντας και τις διά­φο­ρες αντι­θέ­σεις τους. Τα παρα­πά­νω κάνουν πιο επι­τα­κτι­κό το δικό μας καθή­κον, να στα­θού­με αλλη­λέγ­γυοι στην πάλη των λαών, στη δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης!

Ο Παλαιστινιακός λαός
έχει δικαίωμα
στον απελευθερωτικό αγώνα

  • Πέμ­πτο, θέλου­με να ξεκα­θα­ρί­σου­με ακό­μα περισ­σό­τε­ρο μια πολύ σοβα­ρή, καθο­ρι­στι­κή πλευ­ρά των εξε­λί­ξε­ων. Ο Παλαι­στι­νια­κός λαός, που στε­νά­ζει κάτω από την μπό­τα της κατο­χής και του κατα­κτη­τή, έχει δικαί­ω­μα στον απε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να και το σημειώ­νου­με αυτό για να απο­φεύ­γο­νται μπερ­δέ­μα­τα και συγ­χύ­σεις, για­τί ήδη έχουν εμφα­νι­στεί από­ψεις που “θολώ­νουν τα νερά”. 

Η μια άπο­ψη που δια­κι­νεί π.χ. το ΜέΡΑ25 και οι σύμ­μα­χοί του στην Ευρώ­πη λέει πως “η λύση των δύο κρα­τών είναι πλέ­ον ανέ­φι­κτη”. Τι σημαί­νει όμως αυτό ;

  • Αυτό σημαί­νει πως ο Παλαι­στι­νια­κός λαός καλεί­ται να υπο­τα­χθεί στη λύση του ενός κρά­τους, να απο­δε­χθεί να ζει σε μια προ­σαρ­τη­μέ­νη και κατε­χό­με­νη γεω­γρα­φι­κή περι­φέ­ρεια του ισραη­λι­νού κρά­τους, να μεί­νει για πάντα χωρίς πατρίδα. 
  • Η άλλη άπο­ψη, δήθεν “ριζο­σπα­στι­κή”, δια­γρά­φει το εθνι­κό πεδίο της πάλης και τους απε­λευ­θε­ρω­τι­κούς αγώ­νες, για τον τερ­μα­τι­σμό της ξένης κατο­χής και την από­κτη­ση πατρί­δας, στην επο­χή του ιμπεριαλισμού. 

Ο κοι­νός παρα­νο­μα­στής αυτών των από­ψε­ων είναι η καλ­λιέρ­γεια της υπο­τα­γής στον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δύνα­μης και η απο­δο­χή της κατο­χής, της κατα­πί­ε­σης του Παλαι­στι­νια­κού λαού.

Για τη δήθεν “ριζο­σπα­στι­κή” άπο­ψη θα σημειώ­σου­με επι­πλέ­ον πως στην επο­χή μας, επο­χή περά­σμα­τος από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό, δεν χαρά­ζεις στα τυφλά στρα­τη­γι­κή, μελε­τάς τις συν­θή­κες μέσα στις οποί­ες διε­ξά­γε­ται ο εργα­τι­κός — λαϊ­κός αγώ­νας, επι­λέ­γεις τους σημα­ντι­κούς “κρί­κους” που θα δώσουν ώθη­ση στην ταξι­κή πάλη κι αυτό είναι καθο­ρι­στι­κό ζήτη­μα για το κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα, για το εργα­τι­κό κίνη­μα για την προ­ε­τοι­μα­σία, συσπεί­ρω­ση και κινη­το­ποί­η­ση εργα­τι­κών — λαϊ­κών δυνά­με­ων. Και στην Παλαι­στί­νη σήμε­ρα ο βασι­κός “κρί­κος” είναι η απο­τί­να­ξη της ξενι­κής ισραη­λι­νής κατο­χής, η συγκρό­τη­ση του παλαι­στι­νια­κού κράτους.

Συνε­πώς, είναι υπό­θε­ση της εργα­τι­κής τάξης της Παλαι­στί­νης και της πρω­το­πο­ρί­ας της, του ΚΚ, να δια­μορ­φώ­σει μια τέτοια γραμ­μή που θα συν­δέ­σει αυτόν τον “κρί­κο” με την υπό­θε­ση της πάλης για την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση, την εργα­τι­κή εξου­σία, την οικο­δό­μη­ση της νέας σοσια­λι­στι­κής κοινωνίας.

Δική μας υπό­θε­ση, των εργα­ζο­μέ­νων και της νεο­λαί­ας στις άλλες χώρες, είναι να στη­ρί­ξου­με αυτή την πάλη και να βρε­θού­με τώρα στο πλευ­ρό του στη σύγκρου­ση με τις δυνά­μεις κατοχής.

Είμαστε με τους λαούς που ματώνουν
και παλεύουμε ενάντια στις αστικές τάξεις 
και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους

Σύντρο­φοι και φίλοι,

Επα­γρυ­πνού­με! Οι εξε­λί­ξεις δια­μορ­φώ­νουν όρους ανά­φλε­ξης στη Μέση Ανα­το­λή και γενί­κευ­σης του πολέμου.

Το κου­βά­ρι των αντα­γω­νι­σμών έχει μπλε­χτεί πολύ επι­κίν­δυ­να. Όλοι οι βασι­κοί παί­κτες στην περιο­χή προ­ω­θούν το δικό τους σχε­δια­σμό κι αυτό ισχύ­ει τόσο για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όσο για την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν ή την Τουρ­κία. Ετοι­μο­πό­λε­μες στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις είναι στραμ­μέ­νες στην περιοχή.

Είναι παρα­μύ­θι ο ισχυ­ρι­σμός της κυβέρ­νη­σης πως η χώρα μας είναι “πυλώ­νας στα­θε­ρό­τη­τας”. Η αλή­θεια είναι πως είναι “σφή­να” ανά­με­σα σε δύο εξε­λισ­σό­με­νους πολέ­μους, έναν στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη και έναν στη Μέση Ανα­το­λή, που μπο­ρούν οικο­νο­μι­κά και στρα­τιω­τι­κά να “κατα­κά­ψουν” και τον λαό μας.

Η στά­ση του ΚΚΕ είναι σαφής! Είμα­στε ενά­ντια στη χρη­σι­μο­ποί­η­ση της χώρας μας ως “εφαλ­τή­ριου” και “προ­γε­φυ­ρώ­μα­τος” του πολέ­μου, ενά­ντια στη χρη­σι­μο­ποί­η­ση των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της χώρας μας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια στην Ουκρα­νία και στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και Μέση Ανα­το­λή. Είμα­στε με τους λαούς που ματώ­νουν και παλεύ­ου­με ενά­ντια στις αστι­κές τάξεις και στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες τους.

Συνεχίζουμε!

  • Καθή­κον αυτής της στιγ­μής είναι να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για να στα­μα­τή­σει το μακε­λειό στη Γάζα, να επι­στρέ­ψουν όλες οι ελλη­νι­κές φρε­γά­τες από την Αν. Μεσό­γειο, να μη χρη­σι­μο­ποιού­νται η Σού­δα, το αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας και οι άλλες βάσεις ως πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ΝΑΤΟι­κών στη Μέση Ανα­το­λή, να κλεί­σουν όλες οι ξένες βάσεις!
  • Καμιά διευ­κό­λυν­ση στους φονιά­δες, να στα­μα­τή­σει κάθε οικο­νο­μι­κή — πολι­τι­κή — στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με το κρά­τος-δολο­φό­νο Ισραήλ!
  • Να ενι­σχυ­θεί η πάλη για το δικαί­ω­μα του Παλαι­στι­νια­κού λαού για Παλαι­στί­νη ελεύ­θε­ρη και ανε­ξάρ­τη­τη στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. 
  • Με επι­στρο­φή όλων των Παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων στις εστί­ες τους, με βάση τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ και την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των Παλαι­στί­νιων και άλλων πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων που κρα­τού­νται στις ισραη­λι­νές φυλακές.

Ο αγώ­νας έχει μεγά­λες απαι­τή­σεις και θα είναι συν­δυα­σμέ­νος. Οι κομ­μου­νι­στές στην πρώ­τη γραμ­μή για τη στή­ρι­ξη του Παλαι­στι­νια­κού λαού, στην πρώ­τη γραμ­μή ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία, στην πρώ­τη γραμ­μή για το δικαί­ω­μα στη δου­λειά, για ουσια­στι­κές αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντά­ξεις, ενά­ντια στην ακρί­βεια, στους πλει­στη­ρια­σμούς, για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του λαού, για κάθε εργα­τι­κό — λαϊ­κό πρό­βλη­μα. Αξιο­ποιώ­ντας τα θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που είχε το ΚΚΕ στις βου­λευ­τι­κές και τις τοπι­κές εκλο­γές, για να κερ­δί­σου­με, να συσπει­ρώ­σου­με νέες δυνά­μεις, να αλλά­ξου­με τον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δύνα­μης, να περά­σου­με στην αντε­πί­θε­ση, για να φου­ντώ­σει το ρεύ­μα της αμφι­σβή­τη­σης ενά­ντια στην κυρί­αρ­χη αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, τα μονο­πώ­λια και την εξου­σία τους».

Δεί­τε και Ριζο­σπά­στη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο