Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γκρέτα Τούνμπεργκ: τρία πουλάκια κάθονταν…

Η Γκρέ­τα Τιντίν Ελε­ο­νό­ρα Έρν­μαν Τούν­μπεργκ, γεν­νη­μέ­νη το 2003 είναι (λένε…) «Σου­η­δή ακτι­βί­στρια που εργά­ζε­ται για να στα­μα­τή­σει την υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη και η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή» και «προ­βάλ­λε­ται ως υπό­δειγ­μα ενός παγκό­σμιου ακτι­βι­σμού νέων». Η δρά­ση της (λένε…) ξεκί­νη­σε πριν ένα χρό­νο τον Αύγου­στο του 2018, όταν «επί­μο­να» (στα 15 της χρό­νια!!) «δια­μαρ­τυ­ρό­ταν για το κλί­μα (;;) έξω από το σου­η­δι­κό κοι­νο­βού­λιο στη Στοκ­χόλ­μη» και «προ­σέλ­κυ­σε το ενδια­φέ­ρον των μέσων ενημέρωσης»
Αυτή η Γκρέ­τα, λοι­πόν, στις 23 Ιου­λί­ου, έδω­σε «κατα­χει­ρο­κρο­τού­με­νη» μια «ένθερ­μη ομι­λία» στη Γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση για «την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και την ανά­γκη άμε­σης δρά­σης», κατα­λή­γο­ντας με το «είναι και­ρός να εξε­γερ­θού­με» ⁉️, (εδώ έπε­σαν και το πιο πολ­λά χει­ρο­κρο­τή­μα­τα ‑οι βου­λευ­τές σχε­δόν παραληρούσαν…)

Παρα­θέ­του­με παρα­κά­τω το πλή­ρες κεί­με­νο της ομι­λί­ας της, που «μιλά­ει από μόνο του», άρα περιτ­τεύ­ει και κάθε σχο­λια­σμός (οι υπο­γραμ­μί­σεις [bold]δικές μας).

✔️  Είμα­στε αυτή τη στιγ­μή στην αρχή μιας κλι­μα­τι­κής και οικο­λο­γι­κής κρίσης.
Και πρέ­πει να το πού­με όπως είναι ΕΠΕΙΓΟΝ.
Πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με ότι δεν έχου­με την κατά­στα­ση υπό έλεγ­χο και ότι δεν έχου­με ακό­μη όλες τις λύσεις. Εκτός αν αυτές οι λύσεις σημαί­νουν ότι απλά στα­μα­τά­με να κάνου­με ορι­σμέ­να πράγματα.
✔️  Παρα­δε­χό­μα­στε ότι χάνου­με αυτή τη μάχη 👀
Πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με ότι οι παλαιό­τε­ρες γενιές απέ­τυ­χαν. Όλα τα πολι­τι­κά κινή­μα­τα στην παρού­σα μορ­φή τους έχουν απο­τύ­χει.
Αλλά ο homo sapiens δεν έχει ακό­μη αποτύχει.
Ναι, απο­τυγ­χά­νου­με, αλλά υπάρ­χει ακό­μα χρό­νος να αλλά­ξου­με τα πάντα.   ✔️ Μπο­ρού­με να το διορ­θώ­σου­με. ✔️  Είναι όλα ακό­μα στο χέρι μας.
Αλλά αν δεν ανα­γνω­ρί­σου­με τις συνο­λι­κές απο­τυ­χί­ες των σημε­ρι­νών συστη­μά­των μας, μάλ­λον δεν έχου­με καμία πιθανότητα.
Αντι­με­τω­πί­ζου­με μια κατα­στρο­φή ασύλ­λη­πτων δει­νών για τερά­στιο αριθ­μό ανθρώ­πων. ✔️  Και τώρα δεν είναι η στιγ­μή να μιλά­με ευγε­νι­κά ή να εστιά­ζου­με στο τι μπο­ρού­με ή δεν μπο­ρού­με να πού­με. Τώρα είναι η ώρα να μιλή­σου­με καθαρά. 👏
Η επί­λυ­ση της κλι­μα­τι­κής κρί­σης είναι η μεγα­λύ­τε­ρη και πιο περί­πλο­κη πρό­κλη­ση που έχει αντι­με­τω­πί­σει ποτέ ο homo sapiens. Η βασι­κή λύση, ωστό­σο, είναι τόσο απλή που ακό­μη και ένα μικρό παι­δί μπο­ρεί να την κατα­λά­βει. 😂 Πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με τις εκπο­μπές αερί­ων του θερμοκηπίου.
✔️  Και είτε το κάνου­με αυτό είτε όχι.
Λέγε­ται ότι τίπο­τα στη ζωή δεν είναι μαύ­ρο ή άσπρο, αλλά αυτό είναι ψέμα. Ένα πολύ επι­κίν­δυ­νο ψέμα.
Είτε απο­τρέ­που­με τον 1,5 βαθ­μό (1,5οC) υπερ­θέρ­μαν­σης είτε όχι.
Είτε απο­φεύ­γου­με να ενερ­γο­ποι­ή­σου­με αυτή την μη ανα­στρέ­ψι­μη αλυ­σι­δω­τή αντί­δρα­ση που είναι πέραν του ανθρώ­πι­νου ελέγ­χου είτε όχι.
✔️  Είτε επι­λέ­γου­με να συνε­χί­σου­με ως πολι­τι­σμός είτε όχι.
[χει­ρο­κρο­τή­μα­τα] 👏
Αυτό είναι είτε μαύ­ρο είτε άσπρο.
Επει­δή δεν υπάρ­χουν γκρί­ζες περιο­χές όσον αφο­ρά την επιβίωση.
Τώρα όλοι έχου­με μια επι­λο­γή.
Μπο­ρού­με να δημιουρ­γή­σου­με μετα­σχη­μα­τι­στι­κή δρά­ση (ΣΣ |> “transformational action”⁉️) που θα προ­στα­τεύ­σει τις συν­θή­κες δια­βί­ω­σης για τις μελ­λο­ντι­κές γενιές, ή μπο­ρού­με να συνε­χί­σου­με τη δου­λειά μας όπως συνή­θως και να απο­τύ­χου­με. Αυτό εξαρ­τά­ται από εσάς και από εμέ­να.
Και ναι, χρεια­ζό­μα­στε μια αλλα­γή συστή­μα­τος και όχι μια μεμο­νω­μέ­νη αλλα­γή. Αλλά δεν μπο­ρού­με να έχου­με το ένα χωρίς το άλλο.
Αν κοι­τά­ξε­τε την ιστο­ρία, όλες οι μεγά­λες αλλα­γές στην κοι­νω­νία έχουν ξεκι­νή­σει από ανθρώ­πους στη βάση. Άνθρω­ποι όπως εσείς και εγώ.
Σας ζητώ, λοι­πόν, να ξυπνή­σε­τε και να κάνε­τε τις αλλα­γές που απαι­τού­νται. Το να κάνε­τε το καλύ­τε­ρο που μπο­ρεί­τε δεν είναι πλέ­ον αρκε­τό. Όλοι πρέ­πει να κάνου­με το φαι­νο­με­νι­κά αδύνατο.
[χει­ρο­κρο­τή­μα­τα] 👏 👏
Σήμε­ρα, χρη­σι­μο­ποιού­με περί­που 100 εκα­τομ­μύ­ρια βαρέ­λια πετρε­λαί­ου κάθε μέρα. Δεν υπάρ­χουν πολι­τι­κές για να αλλά­ξει αυτό. Δεν υπάρ­χουν κανό­νες για να παρα­μεί­νει το πετρέ­λαιο στο έδαφος.
Έτσι, δεν μπο­ρού­με πλέ­ον να σώσου­με τον κόσμο παί­ζο­ντας σύμ­φω­να με τους κανό­νες. Επει­δή οι κανό­νες πρέ­πει να αλλά­ξουν.
Όλα πρέ­πει να αλλά­ξουν. Και αυτό πρέ­πει να ξεκι­νή­σει σήμερα.
Έτσι λοι­πόν, όλοι εσείς εκεί έξω, να είσθε έτοι­μοι, τώρα είναι και­ρός για πολι­τι­κή ανυ­πα­κοή. Είναι και­ρός να εξε­γερ­θού­με.
👏 👏 👏     [(πολ­λά) χει­ρο­κρο­τή­μα­τα]

simple is beautiful

Τόσο απλά !! & ‑κυρί­ως 👫 συναι­νε­τι­κάόλοι μαζί (το) μπορούμε!


Όχι σαν το ΚΚΕ που μας έχει αλλά­ξει τον “αδό­ξα­στο”, με εκεί­νους τους ακα­τα­λα­βί­στι­κους γρί­φους και ερω­τη­μα­τι­κά του είδους «“Περι­βάλ­λον”: Μπο­ρεί αυτός που προ­κα­λεί το πρό­βλη­μα να το λύσει;» ή… «Οι πολι­τι­κές που το κατα­στρέ­φουν  και το εμπο­ρεύ­ο­νται – Η πολι­τι­κή που το υπε­ρα­σπί­ζε­ται»


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο