Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γνωρίζοντας το εντυπωσιακό φαράγγι «Καλυψώ»

Στα παρά­λια του νομού Λάρι­σας στη περιο­χή της Αγιάς, μέσα σε ένα κατα­πρά­σι­νο τοπίο βρί­σκε­ται ένα από τα ωραιό­τε­ρα φαράγ­για που ο καθέ­νας πρέ­πει να επι­σκε­φτεί. Ένα μέρος πραγ­μα­τι­κά μαγευ­τι­κό με άγρια παρ­θέ­να βλά­στη­ση, αλλά και επι­βλη­τι­κούς καταρ­ρά­κτες, με κρυ­στάλ­λι­να νερά και μικρές λιμνού­λες ιδα­νι­κές για ξεχω­ρι­στές βου­τιές… Πρό­κει­ται για το Φαράγ­γι «Καλυ­ψώ», το οποίο βρί­σκε­ται ανα­το­λι­κά του Κισ­σά­βου πάνω από την περιο­χή του Κόκ­κι­νου Νερού.

Οι επι­σκέ­πτες θα ενθου­σια­στούν από το τοπίο, αλλά και την ιδιαί­τε­ρη ομορ­φιά που χαρί­ζει η φύση. Στο φαράγ­γι οργα­νώ­νο­νται πεζο­πο­ρί­ες, καταρ­ρι­χή­σεις και άλλες δρά­σεις που συν­δυά­ζουν την άθλη­ση με την περι­ή­γη­ση σε μια περιο­χή με σπά­νιο φυσι­κό κάλλος.

Μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o οργα­νω­τής πεζο­πο­ριών αλλά και καταρ­ρι­χή­σε­ων στο φαράγ­γι, Νίκος Ντά­γκας, τονί­ζει πως το μέρος είναι πραγ­μα­τι­κά εντυ­πω­σια­κό και μονα­δι­κό για κάθε επι­σκέ­πτη. Όπως σημειώ­νει, το φαράγ­γι «Καλυ­ψώ» είναι «το μονα­δι­κό φαράγ­γι στην Ελλά­δα που ο επι­σκέ­πτης μπο­ρεί και αγνα­ντεύ­ει το Αιγαίο Πέλα­γος καθώς κατε­βαί­νει τους καταρ­ρά­χτες μέσα από μια πυκνή βλά­στη­ση και τις φυσι­κές πεντα­κά­θα­ρες λίμνες».

Οι μυη­μέ­νοι στις καταρ­ρι­χή­σεις — σημειώ­νει ο έμπει­ρος Νίκος Ντά­γκας — μπο­ρούν να συμ­με­τέ­χουν σε κατα­βά­σεις με rappel σε οκτώ καταρ­ρά­χτες (ο μεγα­λύ­τε­ρος φτά­νει τα 100 μέτρα), ενώ όσοι ενδια­φε­ρό­με­νοι δεν είναι και τόσο… τολ­μη­ροί, υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα πεζο­πο­ρί­ας σε ένα πανέ­μορ­φο μονο­πά­τι, το οποίο και οδη­γεί στον μεγά­λο καταρ­ρά­χτη και σε μια φυσι­κή λίμνη.

Κατά τη διάρ­κεια της πεζο­πο­ρί­ας ο καθέ­νας μπο­ρεί να απο­λαύ­σει το γοη­τευ­τι­κό κατα­πρά­σι­νο τοπίο και να κολυ­μπή­σει στις φυσι­κές λίμνες, ενώ οι επι­σκέ­πτες μπο­ρούν μέσα από ένα άλλο μονο­πά­τι να οδη­γη­θούν στη φυσι­κή κολυ­μπή­θρα για μπά­νιο και θερα­πεία με φυσι­κό άργι­λο ή στα ιαμα­τι­κά κρύα λου­τρά στο Κόκ­κι­νο Νερό για μπά­νιο και λασπόλουτρο.

Μετα­ξύ άλλων ο κ. Ντά­γκας σημειώ­νει στο Αθη­ναϊ­κό και Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων πως το ενδια­φέ­ρον για το πανέ­μορ­φο φαράγ­γι, αλλά και για τις δρα­στη­ριό­τη­τες που οργα­νώ­νο­νται στην περιο­χή είναι μεγά­λο, τόσο από Έλλη­νες, όσο και από ξένους του­ρί­στες που γοη­τεύ­ο­νται από την τοπο­θε­σία. Σημειώ­νε­ται πως εκτός από τις οργα­νω­μέ­νες εκδρο­μές και δρά­σεις, ο κάθε ενδια­φε­ρό­με­νος μπο­ρεί να επι­σκε­φτεί το φαράγ­γι από μόνος του, όμως χρειά­ζε­ται ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή κατά τη διάρ­κεια της περι­ή­γη­σης ώστε να απο­φευ­χθούν ατυχήματα.

Πηγή: Λάρι­σα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο