Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Γκιόκας: Η συζήτηση να μη γίνει με «fast track» διαδικασίες — Να γίνει εκτενής δημόσιος διάλογος

Επί των δια­δι­κα­στι­κών ξεκί­νη­σε η συζή­τη­ση στην αρμό­δια επι­τρο­πή της Βου­λής, του νομο­σχε­δί­ου για την επι­στο­λι­κή ψήφο, μετά την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης για σύντμη­ση των δια­δι­κα­σιών και συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου στην Ολο­μέ­λεια την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα, όπως έχει απο­φα­σί­σει και η Διά­σκε­ψη των Προέδρων.

Στην τοπο­θέ­τη­σή του ο Γιάν­νης Γκιό­κας βου­λευ­τής του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε την ανά­γκη να τηρη­θούν οι δια­δι­κα­σί­ες που προ­βλέ­πο­νται από τον κανο­νι­σμό της βου­λής και να μην πάμε σε «φαστ τρακ» δια­δι­κα­σί­ες με δεδο­μέ­νη τη σοβα­ρό­τη­τα του θέμα­τος. Επι­σή­μα­νε εξάλ­λου ότι παρό­τι είναι μεγά­λη η σημα­σία του, δεν έχει διε­ξα­χθεί εκτε­νής διά­λο­γος ούτε στη βου­λή αλλά ούτε και στο δημό­σιο λόγο.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι το 2019, η συζή­τη­ση που διε­ξή­χθη ήταν για τα κρι­τή­ρια του νόμου διευ­κό­λυν­σης της ψήφου των απο­δή­μων, ενώ άλλες δύο φορές το 2021 και το 2023 τέθη­καν θέμα­τα για τις εκλο­γές, όχι όμως για την επι­στο­λι­κή ψήφο.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι η επι­στο­λι­κή ψήφος δεν αφο­ρά μόνο τη ψήφο των απο­δή­μων, αφο­ρά τους εκλο­γείς μέσα κι έξω από τη χώρα και ως μέτρο εισά­γει μια εντε­λώς και­νούρ­για λογι­κή στην όλη δια­δι­κα­σία των εκλο­γών, και κατά συνέ­πεια πρέ­πει να γίνει εκτε­νής συζή­τη­ση.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο