Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με ρόλο «κλειδί» η Κύπρος στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις κατά της Υεμένης

Τον ρόλο «κλει­δί» που παί­ζει η Κύπρος στις αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κές επι­θέ­σεις κατά της Υεμέ­νης, ανα­δει­κνύ­ουν με ρεπορ­τάζ τους αμε­ρι­κα­νι­κά και βρε­τα­νι­κά ΜΜΕ.

Οι ανα­φο­ρές στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βρε­τα­νι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις που είχαν ως αφε­τη­ρία τη βρε­τα­νι­κή βάση του Ακρω­τη­ρί­ου αλλά και ότι η Κύπρος έχει γίνει έδρα της αμε­ρι­κα­νι­κής υπη­ρε­σί­ας πλη­ρο­φο­ριών.

Συγκε­κρι­μέ­να, σε ανα­λύ­σεις τους οι εφη­με­ρί­δες «The Independent» και «The Guardian» ανα­φέ­ρο­νται στις επι­χει­ρή­σεις της πολε­μι­κή αερο­πο­ρί­ας (RAF) του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου (ΗΒ) που είχαν ως βάση τους το Ακρωτήρι.

Ο Independent σημειώ­νει ότι υπουρ­γός άμυ­νας του ΗΒ, Τζέιμς Χίπι, ανέ­φε­ρε ότι «τέσ­σε­ρα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη τύπου Typhoons και δυο Voyagers (σσ. αερο­σκά­φη ενα­έ­ριου ανε­φο­δια­σμού καυ­σί­μων) απο­γειώ­θη­καν στις 7.30 μ.μ. της Πέμ­πτης (ώρα Βρε­τα­νί­ας) από τις βάσεις της RAF στο Ακρω­τή­ρι της Κύπρου». Τα αερο­σκά­φη επέ­στρε­ψαν στο Ακρω­τή­ρι στις 03:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα, σύμ­φω­να με την εφημερίδα.

Πανο­μοιό­τυ­πες και οι ανα­φο­ρές του Guardian, ο οποί­ος ισχυ­ρί­ζε­ται ότι «αερο­σκά­φη πέτα­ξαν από τη βάση της RAF στο Ακρω­τή­ρι της Κύπρου στις 7.30 μ.μ. της Πέμ­πτης και έρι­ξαν το φορ­τίο τους σε σημεία της Υεμέ­νης γύρω στις 11:30 μ.μ. Επέ­στρε­ψαν στην Κύπρο μέχρι τις 03:00 τα μεσάνυχτα».

Στις ηλε­κτρο­νι­κές εκδό­σεις των βρε­τα­νι­κών εντύ­πων παρου­σιά­ζο­νται γρα­φή­μα­τα που δεί­χνουν το ρόλο των βάσε­ων, αλλά και λεπτο­με­ρείς ανα­φο­ρές για τον τύπο των ρου­κε­τών που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν και το κόστος τους.

Επί­σης, γίνε­ται λόγος για την ανάρ­τη­ση το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής στην πλατ­φόρ­μα «Χ» της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΗΒ στο νησί, όπου γίνε­ται λόγος για «στε­νή επα­φή με τη Δημο­κρα­τία της Κύπρου σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στην περιοχή».

«Κέντρο κατασκοπείας» η βρετανική βάση

Την ίδια ώρα, η ιστο­σε­λί­δα Declassified UK, επα­νέ­φε­ρε δημο­σί­ευ­μά της, που είχε κυκλο­φο­ρή­σει εντός του περα­σμέ­νου Δεκεμ­βρί­ου και υπο­στή­ρι­ζε ότι κατά­σκο­ποι των ΗΠΑ έχουν μια «ευρεία γκά­μα» εγκα­τα­στά­σε­ων στις βρε­τα­νι­κές βάσεις της Κύπρου, κοντά στη Γάζα και μοι­ρά­ζο­νται υλι­κό καθη­με­ρι­νά με το Ισραήλ.

Η ιστο­σε­λί­δα επι­κα­λεί­ται δια­βαθ­μι­σμέ­να έγγρα­φα σύμ­φω­να με τα οποία η Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Ασφά­λειας (NSA) των ΗΠΑ δρα­στη­ριο­ποιεί­ται μέσω των βρε­τα­νι­κών βάσε­ων στην Κύπρο για να συλ­λέ­γει πλη­ρο­φο­ρί­ες. Παρα­τί­θε­νται ακρι­βώς τα τέσ­σε­ρα σημεία στα οποία λει­τουρ­γεί η NSA.

Η Declassified UK δια­συν­δέ­ει τα πλήγ­μα­τα στις θέσεις των Χού­θι με τις αμε­ρι­κα­νο­βρε­τα­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες στην Κύπρο.

Πηγή: 902.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο