Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Γκιόκας: Σοβαρό συνταγματικό ζήτημα να μην ψηφίζουν όλοι οι εκλογείς την ίδια μέρα

Το γεγο­νός ότι η καθιέ­ρω­ση της επι­στο­λι­κής ψήφου δεν είναι ζήτη­μα «πρα­κτι­κής φύσης», ούτε «τεχνι­κής διευ­κό­λυν­σης», αλλά αλλά­ζει συνο­λι­κά τη σχέ­ση των ψηφο­φό­ρων με την εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία, δημιουρ­γώ­ντας παθη­τι­κή στά­ση και απο­ξέ­νω­ση από την ενερ­γό συμ­με­το­χή, τόνι­σε ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Γιάν­νης Γκιό­κας, μιλώ­ντας στην Επι­τρο­πή Δημό­σιας Διοί­κη­σης, Δημό­σιας Τάξης και Δικαιο­σύ­νης, στη συζή­τη­ση για το σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εσωτερικών.

Όπως σημεί­ω­σε, η επι­στο­λι­κή ψήφος, εκτός του ότι ακυ­ρώ­νει την όποια ενερ­γη­τι­κή συμ­με­το­χή υπάρ­χει, δημιουρ­γεί σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για το αδιά­βλη­το της δια­δι­κα­σί­ας, γι’ αυτό και το ΚΚΕ χαρα­κτή­ρι­σε τη ρύθ­μι­ση αντι­δρα­στι­κή και επι­κίν­δυ­νη τομή και ως εκ τού­του επί της αρχής και στα περισ­σό­τε­ρα άρθρα ψηφί­ζει κατά.

Σχε­τι­κά με τα ζητή­μα­τα των απο­δή­μων, ο Γ. Γκιό­κας επι­σή­μα­νε ότι η επι­στο­λι­κή ψήφος συμπλη­ρώ­νει τον προη­γού­με­νο νόμο για την ψήφο των απο­δή­μων, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας εκλο­γείς που δεν έχουν κανέ­ναν απο­λύ­τως οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό δεσμό με την χώρα, δεν γνω­ρί­ζουν τις εξε­λί­ξεις και κυρί­ως δεν επη­ρε­ά­ζο­νται, δεν δέχο­νται τις συνέ­πειες της πολι­τι­κής τους επιλογής.

Ταυ­τό­χρο­να, ακυ­ρώ­νε­ται η δυνα­τό­τη­τα συμ­με­το­χής των εκλο­γέ­ων του εξω­τε­ρι­κού μέσω εκλο­γι­κών τμη­μά­των, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ δια­φω­νεί. Παράλ­λη­λα, κατήγ­γει­λε ότι η κυβέρ­νη­ση φαί­νε­ται ότι αντι­με­τω­πί­ζει τους από­δη­μους ως εκλο­γι­κά «κου­κιά», μιας και δεν δεί­χνει κανέ­να ενδια­φέ­ρον για τα πολ­λά προ­βλή­μα­τα που ανα­φέρ­θη­καν ακό­μα και στην ακρό­α­ση φορέ­ων, όπως για τα ελλη­νό­φω­να σχο­λεία. Συνε­πώς υπο­γράμ­μι­σε ότι είναι υπο­κρι­τι­κό το ενδια­φέ­ρον της κυβέρ­νη­σης με στό­χο την υφαρ­πα­γή της ψήφου των αποδήμων.

Επι­πρό­σθε­τα, ανέ­φε­ρε ότι με την επι­στο­λι­κή ψήφου δημιουρ­γεί­ται ευρύ­τα­το περι­θώ­ριο νόθευ­σης της λαϊ­κής βού­λη­σης και χει­ρα­γώ­γη­σης της ψήφου, καθώς οι πιέ­σεις και οι εκβια­σμοί, για παρά­δειγ­μα από την εργο­δο­σία, που ήδη ασκού­νται, πλέ­ον μπο­ρούν να ασκού­νται πολύ πιο εύκο­λα και απο­τε­λε­σμα­τι­κά για­τί είναι δια­φο­ρε­τι­κό να προ­σέρ­χε­ται ο εκλο­γέ­ας στο εκλο­γι­κό τμή­μα και να μπαί­νει στο παρα­βάν και άλλο πράγ­μα η επι­στο­λι­κή που κανείς δεν μπο­ρεί να γνω­ρί­ζει σε τι συν­θή­κες συμπλη­ρώ­νε­ται το ψηφο­δέλ­τιο. Άλλω­στε η θέσπι­ση υπεύ­θυ­νης δήλω­σης που υπάρ­χει στο νομο­σχέ­διο είναι απο­λύ­τως ενδει­κτι­κή και ουσια­στι­κή παρα­δο­χή των κιν­δύ­νων που υπάρχουν.

Και συνέ­χι­σε λέγο­ντας ότι με το νομο­σχέ­διο αλλά­ζει η λογι­κή της διε­νέρ­γειας της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας και υπο­βι­βά­ζε­ται στο επί­πε­δο απο­στο­λής ενός φακέ­λου, φτά­νο­ντας σε ένα μοντέ­λο όπου θεω­ρη­τι­κά όλοι μπο­ρούν να ψηφί­σουν με επι­στο­λι­κή ψήφο.

Όπως εξή­γη­σε στη συνέ­χεια ο Γ. Γκιό­κας, στο άρθρο 51 παρά­γρα­φος 4 του συντάγ­μα­τος ανα­φέ­ρε­ται ρητά η ταυ­τό­χρο­νη διε­νέρ­γεια εκλο­γών. Δηλα­δή εξε­λίσ­σε­ται μια προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δος, ο λαός ακού­ει τα κόμ­μα­τα, δια­μορ­φώ­νει άπο­ψη και την Κυρια­κή πάμε όλοι και ψηφί­ζου­με. Με την δυνα­τό­τη­τα της επι­στο­λι­κής ψήφου ουσια­στι­κά σε όλους τους εκλο­γείς, ο ένας θα ψηφί­ζει 10 μέρες πριν τις εκλο­γές, άλλος 15 μέρες πριν και άλλος δύο κ.ο.κ.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ έκα­νες λόγο για «σοβα­ρό συνταγ­μα­τι­κό ζήτη­μα», το οποίο γίνε­ται κανό­νας με το νομο­σχέ­διο, κάτι που το υπε­ρα­σπί­στη­κε και η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ν. Κερα­μέ­ως. Όπως είπε, το δεν μπο­ρεί το Σύνταγ­μα να γίνε­ται κου­ρε­λό­χαρ­το, στο οποίο επ’ ουδε­νί δεν επι­τρέ­πε­ται επι­στο­λι­κή ψήφος για τους εκλο­γείς του εσω­τε­ρι­κού σε εθνι­κές εκλο­γές και στις ευρω­ε­κλο­γές έρχε­ται η κυβέρ­νη­ση και το κάνει κανό­να, γεγο­νός που συνι­στά από­λυ­τη παρά­καμ­ψη του Συντάγματος.

Μάλι­στα, επέ­κρι­νε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που παρό­τι ανα­φέρ­θη­καν σε ζητή­μα­τα του νομο­σχε­δί­ου ασκώ­ντας μια κρι­τι­κή, στη συνέ­χεια έρχο­νται και λένε ότι θα υπερ­ψη­φί­σουν. «Τι πιο σύνη­θες», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γ. Γκιό­κας, θυμί­ζο­ντας και την προη­γού­με­νη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή θητεία, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ασκού­σαν μεν κρι­τι­κή, αλλά στη συνέ­χεια ψήφι­ζαν τα νομο­σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης Μητσοτάκη.

Ακό­μα, στους μεγά­λους κιν­δύ­νους για την ακε­ραιό­τη­τα της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας που προ­κύ­πτουν από την επι­στο­λι­κή ψήφο, είναι και το γεγο­νός ότι η δια­δι­κα­σία θα διεκ­πε­ραιώ­νε­ται με την εμπλο­κή ιδιω­τι­κών εται­ρειών και των υπαλ­λή­λων τους. Δηλα­δή αυτός που θα ελέγ­χει την ταυ­το­προ­σω­πία παρα­λαμ­βά­νο­ντας τον φάκε­λο είναι ο δια­νο­μέ­ας μιας ιδιω­τι­κής εται­ρεί­ας και όχι κρα­τι­κοί λει­τουρ­γοί, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται. Το ίδιο ισχύ­ει και σε μια σει­ρά κρί­σι­μες στιγ­μές όπως η παρα­λα­βή φακέ­λων, η μετα­φο­ρά, η επι­βε­βαί­ω­ση ταυτοπροσωπίας.

Ο Γ. Γκιό­κας μετέ­φε­ρε παρα­δείγ­μα­τα από την διε­θνή πρα­κτι­κής και εμπει­ρία, από το 2014 και μετά, όπου σε Γερ­μα­νία, Ουγ­γα­ρία, Ιτα­λία και Ισπα­νία υπήρ­χαν μεγά­λες καταγ­γε­λί­ες για πλα­στές εξου­σιο­δο­τή­σεις, καμέ­να ψηφο­δέλ­τια εκλο­γέ­ων του εξω­τε­ρι­κού σε χωμα­τε­ρή, συλ­λή­ψεις και νοθείες.

Μάλι­στα, ξεκα­θά­ρι­σε ότι αυτές οι χώρες εφαρ­μό­ζουν τις βέλ­τι­στες πρα­κτι­κές του ΟΑΣΕ που επι­κα­λεί­ται η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και ξεκα­θά­ρι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση και τα κόμ­μα­τα που θα βάλουν πλά­τη στο νομο­σχέ­διο θα πάρουν την ευθύνη.

Σχε­τι­κά με τις ρυθ­μί­σεις για τους εκλο­γείς ΑμεΑ, τόνι­σε ότι το ΚΚΕ συμ­φω­νεί, ωστό­σο αυτό που έχει μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία είναι οι υπη­ρε­σί­ες προ­σβα­σι­μό­τη­τας, και όσον αφο­ρά στην ενη­μέ­ρω­ση, αλλά και για την πρό­σβα­ση και σε εκλο­γι­κά τμή­μα­τα κλπ, ώστε να μην απο­κλεί­ο­νται αυτοί οι άνθρω­ποι και να υπο­κα­θί­στα­ται η φυσι­κή παρου­σία τους με την επι­στο­λι­κή ψήφο.

Όσο για τους φοι­τη­τές και τους εργα­ζό­με­νους, θύμι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση το καλο­καί­ρι αρνή­θη­κε δύο φορές να συστα­θούν ειδι­κοί εκλο­γι­κοί κατά­λο­γοι για να ψηφί­σουν από τον τόπο που βρίσκονταν.

Για την αλλα­γή στον τρό­πο κατα­νο­μής εδρών, σημεί­ω­σε ότι με τον τρό­πο που προ­τεί­νει η κυβέρ­νη­ση θα ευνοη­θεί το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα. Τέλος, επι­σή­μα­νε ότι γίνε­ται πιο κοστο­βό­ρα για τα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα η κατά­θε­ση ψηφο­δελ­τί­ων, κάτι με το οποίο το ΚΚΕ δεν συμ­φω­νεί από θέση αρχής.

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο