Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Λαμπρούλης: Η πολιτική στήριξης των κερδών είναι απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού (VIDEO)

Η τρα­γι­κή κατά­στα­ση της Υγεί­ας είναι φυσι­κό απο­τέ­λε­σμα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που πρέ­πει να αμφι­σβη­τη­θεί για την από­σπα­ση λύσε­ων, τόνι­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Γιώρ­γος Λαμπρού­λης, ως πρώ­τος επε­ρω­τών, κατά την συζή­τη­ση της Επί­και­ρης Επε­ρώ­τη­σης που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ για τις οδυ­νη­ρές συνέ­πειες της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής στην Υγεία.

Όπως είπε, το ΚΚΕ με την Επε­ρώ­τη­ση θέλει να ανα­δεί­ξει το σοβα­ρό ζήτη­μα της υγεί­ας, που κρι­τή­ριο πρέ­πει να έχει την δωρε­άν εξα­σφά­λι­ση όλων όσων απαι­τού­νται για τη ζωή του λαού.

Αντί­θε­τα, σήμε­ρα τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα του λαού στην υγεία επι­δει­νώ­νο­νται, και παρό­τι διευ­ρύ­νο­νται οι δυνα­τό­τη­τες λόγω της τεχνο­λο­γί­ας και της γνώ­σης, υπάρ­χει διεύ­ρυν­ση της δυσκο­λί­ας πρό­σβα­σης του λαού σε αυτήν. Η δυσκο­λία αυτή, είπε, δεν οφεί­λε­ται στην έλλει­ψη σχε­δια­σμού, αλλά στο ότι τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα κινού­νται σε αντι­λαϊ­κή κατεύθυνση.

Βασι­κή αιτία που τα μέτρα όλων των κυβερ­νή­σε­ων δεν καλύ­πτουν τις λαϊ­κές ανά­γκες στην Υγεία, είναι το γεγο­νός ότι πατούν στην στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και του κεφα­λαί­ου, για πιο φτη­νούς εργα­ζό­με­νους, στον βωμό της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας, μέσω της μεί­ω­σης του λεγό­με­νου μη μισθο­λο­γι­κού κόστους, της μεί­ω­σης των κρα­τι­κών δαπα­νών για Υγεία και Πρόληψη.

Τις πολι­τι­κές αυτές εφάρ­μο­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, με βάση τα κρι­τή­ρια κόστους- οφέ­λους, την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την ατο­μι­κή ευθύ­νη και όχι με κρι­τή­ριο την εππλή­ρη έγκαι­ρη κάλυ­ψη των λαϊ­κών ανα­γκών στην Υγεία.

Στο πλαί­σιο αυτό ενι­σχύ­θη­κε η πολι­τι­κή των αυτο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νων μονά­δων υγεί­ας, της μεί­ω­σης λει­τουρ­γι­κών εξό­δων, με αύξη­ση των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων, η διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας και πώλη­ση υπη­ρε­σιών σε ασθε­νείς. Ακό­μα, με οικο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια «βιω­σι­μό­τη­τας» προ­ω­θή­θη­καν συγ­χω­νεύ­σεις, κλεί­σι­μο τμη­μά­των, κλι­νι­κών και νοσο­κο­μεί­ων, ενώ η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση προ­χω­ρά­ει με ανά­θε­ση σε ιδιώ­τες εργο­λά­βους κρί­σι­μων λει­τουρ­γιών, όπως φύλα­ξη, καθα­ριό­τη­τα, σίτι­ση. Στο ίδιο πλαί­σιο εντάσ­σο­νται τα απο­γευ­μα­τι­νά ιατρεία και χει­ρουρ­γεία και η προ­ώ­θη­ση ΣΔΙΤ.

Συγκε­κρι­μέ­να, τα απο­γευ­μα­τι­νά επί πλη­ρω­μή χει­ρουρ­γεία αντα­να­κλούν την βαθιά αντι­λαϊ­κή, ταξι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης που έθε­σε τιμο­κα­τά­λο­γο στην υγεία και την ζωή και απο­τε­λούν κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης στο δικαί­ω­μα του λαού σε δημό­σια υγεία.

Την ίδια ώρα που υπάρ­χουν οι ατε­λεί­ω­τες λίστες της ντρο­πής για τα εκκρε­μή χει­ρουρ­γεία με ασθε­νείς να ξερο­στα­λιά­ζουν για χρό­νια, υπάρ­χουν τερά­στια κενά σε για­τρούς και νοση­λευ­τές και κλει­στές αίθου­σες χειρουργείων.

Η κυβέρ­νη­ση, σημεί­ω­σε ο Γ. Λαμπρού­λης, κομπά­ζει επί 2,5 χρό­νια για 6.500 προ­σλή­ψεις, που αν και εφό­σον γίνουν δεν καλύ­πτουν τις ανά­γκες. Συγκε­κρι­μέ­να είπε ότι χρειά­ζο­νται 100 νοση­λευ­τές ανά βάρ­δια στην Αττι­κή για να λει­τουρ­γή­σουν τα κλει­στά χει­ρουρ­γεία και 600 νοση­λευ­τές για τις κλει­στές ΜΕΘ.

Αντί για προ­σλή­ψεις θα συνε­χι­στεί η κινη­τι­κό­τη­τα των για­τρών, οι διπλο­βάρ­διες, η αξιο­ποί­η­ση συντα­ξιού­χων και η υπε­ρε­φη­μέ­ρευ­ση, με όλες τις αρνη­τι­κές συνέ­πειες για την ποιό­τη­τα των παρο­χών Υγείας.

Την ίδια ώρα, υπο­γράμ­μι­σε ότι τα στοι­χεία της ΕΛΣΤΑΤ δεί­χνουν ότι κερ­δι­σμέ­νο είναι το κεφά­λαιο και χαμέ­νος ο λαός. Κι αυτό για­τί το κρά­τος συμ­με­τέ­χει στις παρο­χές Υγεί­ας με 30%, ενώ 70% είναι οι ιδιω­τι­κές δαπά­νες, άμε­σες και έμμε­σες. Αυτό σημαί­νει περιο­ρι­σμό της κρα­τι­κής δαπά­νης, ενώ ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας γιγα­ντώ­νε­ται. Επί­σης, η συμ­με­το­χή στη φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη αυξή­θη­κε από τον λαό, ενώ τα μέτρα όλων των κυβερ­νή­σε­ων είναι υπέρ των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χά­νων, ώστε να απαλ­λα­χθούν από υπο­χρε­ώ­σεις τους. Έτσι το φάρ­μα­κο γίνε­ται φαρ­μά­κι για τον λαό, ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ τόνι­σε ότι πρέ­πει να μπει στο επί­κε­ντρο το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα, που είναι το γεγο­νός ότι η πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των καπι­τα­λι­στι­κών κερ­δών είναι απέ­να­ντι στην προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού.

Επι­σή­μα­νε ότι πρέ­πει σήμε­ρα να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή πάλη για απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κό και δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας πρό­νοιας, κατο­χυ­ρω­μέ­νο αγα­θό προς όφε­λος του λαού, με όλο το ανα­γκαίο εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό. Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ παλεύ­ει για πλή­ρη και απρό­σκο­πτη φαρ­μα­κευ­τι­κή κάλυ­ψη για όλους, με φορο­λό­γη­ση του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, για μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων, επι­κου­ρι­κών και εργα­ζο­μέ­νων με μπλο­κά­κια, για κατάρ­γη­ση ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων και τέλος για να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν όλα τα νοσο­κο­μεία που έκλεισαν.

Πηγή: 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο