Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δήμος Πατρέων: Το πρότυπο της αυτοδιοίκησης του μέλλοντος

Του Χρή­στου Πατούχα*

Πάτρα 13/9/2023
(Το αρθρά­κι αυτό, γρά­φτη­κε στη διάρ­κεια της πρό­σφα­της τρι­ή­με­ρης νοση­λεί­ας μου στο ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ)

Είναι γνω­στό, ότι ο Κώστας Πελε­τί­δης, μετά από μακρο­χρό­νια παρου­σία στον Δήμο Πατρέ­ων εκλέ­χτη­κε στην θέση του Δημάρ­χου το 2014.

Συνυ­πάρ­χου­με στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο από το 2006 με γνω­στές στην κοι­νω­νία τις κοι­νές μας ιδε­ο­λο­γι­κές κατα­βο­λές. Μετά την εκλο­γή του, δια­πι­στώ­σα­με τα εξής δύο πράγματα.
Πρώ­το: Την ταύ­τι­ση των από­ψε­ων μας στις βασι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες του δημο­τι­κού έργου και
Δεύ­τε­ρο την από­λυ­τη σύμπλευ­ση της λοι­πής «αρι­στε­ρής» και δεξιάς αντι­πο­λί­τευ­σης ενα­ντί­ον των προ­τε­ραιο­τή­των αυτών και ενα­ντί­ον της «εκ του Περισ­σού κομ­μου­νι­στι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης του Δήμου»
Υπήρ­ξε απο­λύ­τως φυσι­κό μετά τις δια­πι­στώ­σεις αυτές να προ­κύ­ψει η συνο­λι­κή μας συνεργασία.
Δέχτη­κα με χαρά και τιμή την πρό­τα­ση του Κώστα Πελε­τί­δη και είμαι πλέ­ον υπο­ψή­φιος της Λαϊ­κής Συσπείρωσης.

Ο Κώστας Πελε­τί­δης, βρέ­θη­κε στην θέση του Δημάρ­χου, σε αντί­θε­ση με τους προ­κα­τό­χους του, στην χει­ρό­τε­ρη περί­ο­δο της πρό­σφα­της ιστο­ρί­ας μας. Στο κέντρο της οικο­νο­μι­κής κρί­σης και των μνη­μο­νί­ων. Στο κέντρο της πιο βάρ­βα­ρης επί­θε­σης στα δικαιώ­μα­τα των πολι­τών , των εργα­ζο­μέ­νων, της νεο­λαί­ας. Τότε που η μαζι­κή κατα­λή­στευ­ση του λαού και της χώρας, η συνο­λι­κή υπο­θή­κευ­ση της δημό­σιας περιου­σί­ας, η περαι­τέ­ρω φτω­χο­ποί­η­ση των λαϊ­κών στρω­μά­των, με την κλο­πή πάνω από το 50% του εισο­δή­μα­τος μισθω­τών και συντα­ξιού­χων, η μεί­ω­ση κατά 70% των εσό­δων της Αυτο­διοί­κη­σης, ονο­μά­στη­κε σχέ­διο «σωτη­ρί­ας». Από δεξιούς και «Αρι­στε­ρούς» κυβερνήτες.

Σε μια πόλη, την πόλη μας, που δια­χει­ρι­ζό­ταν την φτώ­χεια της, την μακρο­χρό­νια οικο­νο­μι­κή της κρί­ση, την μαζι­κή απο­βιο­μη­χά­νι­ση της δεκα­ε­τί­ας του 90, τους περί­που 50000 ανέρ­γους της, την μετα­νά­στευ­ση χιλιά­δων νέων της, τις χαμέ­νες ιστο­ρι­κές της ευκαι­ρί­ες, από τους ταγούς της, όλους οπα­δούς της «ανά­πτυ­ξης», δηλα­δή της υπο­τα­γής στα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα με την κατα­πά­τη­ση των δικαιω­μά­των των αδυ­νά­των δηλα­δή της μεγά­λης πλειοψηφίας.

Πάτρα: Το μαύ­ρο μέτω­πο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αποκαλύφθηκε

Για όλα αυτά τα προβλήματα, όχι μόνο δεν υπάρχει δική μας ευθύνη,
αλλά τα προβλέψαμε και εγκαίρως τα καταγγείλαμε

Ο γρά­φων, δεν έχει την πρό­θε­ση να μηδε­νί­σει το έργο κανε­νός. Σημειώ­νω απλά την δια­φο­ρά του στρα­τη­γι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού: Η απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα, προ­τε­ραιό­τη­τα στα συμ­φέ­ρο­ντα των ολί­γων ή τα συμ­φέ­ρο­ντα της κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας; Η ιστο­ρία και η ζωή δίνουν την απάντηση.

Μέσα σε αυτές τις δύσκο­λες και αντι­κει­με­νι­κά αντί­ξο­ες συν­θή­κες και χωρίς πρό­θε­ση συνο­λι­κού απο­λο­γι­σμού, εκτι­μώ ότι η παρού­σα Δημο­τι­κή Αρχή έκα­νε το μέγι­στο δυνατόν.

Απα­ριθ­μώ

_   Πρώτο:
Διεκ­δι­κεί στρα­τη­γι­κούς στό­χους. Οι βασι­κοί από αυτούς καθο­λι­κής πλέ­ον απο­δο­χής.
🔹 Η ανά­πλα­ση της Παρα­λια­κής Ζώνης. Στό­χος που θα υλο­ποι­η­θεί την επό­με­νη Δημο­τι­κή περί­ο­δο. Με την διεκ­δί­κη­ση της υπο­λει­πό­με­νης ζώνης που κανέ­νας από τους αντι­πά­λους μας δεν διεκ­δι­κεί. Και για όσους ψευ­δώς λένε ότι από την παρα­χώ­ρη­ση μέχρι τώρα δεν έγι­νε τίπο­τα, τους δεί­χνου­με το Νότιο Πάρ­κο και την ανά­πλα­ση στην Παρα­λία, έργα χιλιά­δων ημε­ρη­σί­ως επι­σκε­πτών και πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων, που αν δημο­πρα­τού­νταν, θα κόστι­ζαν αρκε­τά εκα­τομ­μύ­ρια Ευρώ. Έργο που θα αλλά­ξει την όψη της πόλης στο διηνεκές.
🔹 Η Υπο­γειο­ποί­η­ση της ΣΓ σε όλο το μήκος διέ­λευ­σης και το Γραμ­μι­κό Πάρ­κο. Αφο­ρά την εικό­να της πόλης μας τους προ­σε­χείς δύο αιώνες.
🔹 Το Ανα­το­λι­κό Πάρ­κο στον Ρηγανόκαμπο.
🔹 Αγω­γός Φ. Α. και εσω­τε­ρι­κό δίκτυο δια­νο­μής. Ενέρ­γεια δικαιού­νται και οι απλοί άνθρω­ποι, όχι μόνο οι επεν­δυ­τές! Πιστεύ­ου­με και αγω­νι­ζό­μα­στε, τα βασι­κά κοι­νω­νι­κά αγα­θά πρέ­πει να δίνο­νται δωρε­άν. Ο κόσμος της εργα­σί­ας και της δημιουρ­γί­ας τα έχει ήδη πληρώσει
🔹 Ματαιώ­σα­με την ανό­η­τη και επι­κίν­δυ­νη σχε­δί­α­ση των απο­θη­κών lng.
🔹 Ανα­πλά­σεις στο ιστο­ρι­κό κέντρο και στις συνοι­κί­ες πολ­λών εκατομμυρίων.

Ακό­μα περι­μέ­νου­με να βρουν το πολι­τι­κό θάρ­ρος να ομο­λο­γή­σουν, όσοι έκα­ναν λάθος επι­λο­γή και πρό­τα­ση. Δηλα­δή, η σημε­ρι­νή και η προη­γού­με­νη διοί­κη­ση του ΤΕΕ. Προ­φα­νώς τις πολι­τι­κές ευθύ­νες τις έχουν οι Περι­φε­ρεια­κές Αρχές που λει­τούρ­γη­σαν με εντο­λές της Κυβέρ­νη­σης, πάντο­τε με την σύμ­φω­νη γνώ­μη των μεγά­λων συμ­φε­ρό­ντων. Όμως, οι άνθρω­ποι της κοι­νω­νί­ας, πρέ­πει διαρ­κώς να ανη­συ­χούν, να είναι πάντο­τε καχύ­πο­πτοι απέ­να­ντι στην εξου­σία και τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που εκά­στο­τε εκπρο­σω­πεί. Αυτό προ­φα­νώς ισχύ­ει πολ­λα­πλώς για τους κοι­νω­νι­κούς και επι­στη­μο­νι­κούς φορείς. Οι οποί­οι έχουν και την γνώ­ση να αξιο­λο­γούν τις προ­δια­γρα­φές ασφά­λειας. Κανέ­νας κοι­νω­νι­κός φορέ­ας, δεν δικαιού­ται, είτε συνει­δη­τά είτε λόγω αφέ­λειας να γίνε­ται το άλλο­θι των Κυβερ­νή­σε­ων στην πολι­τι­κή της εγκα­τά­λει­ψης των πόλε­ων και της υπαίθρου.

(Όταν θα αξιο­λο­γη­θούν οι ευθύ­νες για την τερά­στια, όχι πρω­το­φα­νή, κατα­στρο­φή του Θεσ­σα­λι­κού κάμπου, είμαι βέβαιος δυστυ­χώς, ότι θα έχουν μεγά­λη ευθύ­νη, και κοι­νω­νι­κοί και Αυτο­διοι­κη­τι­κοί φορείς, όπως και σε όλες τις αντί­στοι­χες περιπτώσεις,

Είτε για­τί δεν πρό­τει­ναν, είτε για­τί σιώ­πη­σαν με την προ­τρο­πή των κομ­μά­των τους! Και αυτό γίνε­ται πάντο­τε επώ­δυ­νο για­τί απο­δει­κνύ­ε­ται, ότι άνθρω­ποι χωρίς άμε­ση εξάρ­τη­ση από το σύστη­μα των κερ­δών, γίνο­νται συνέ­νο­χοι στις επι­λο­γές και τον σχε­δια­σμό τους)

Αγα­πη­τοί μου συμπολίτες

Δεν είναι δυνα­τόν, στα πλαί­σια ενός τέτοιου σημειώ­μα­τος να χωρέ­σουν όλα. Θα ανα­φέ­ρω επο­μέ­νως δύο στοι­χεία-τομείς της κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής του Δήμου και αυτό θα απο­δεί­ξει τον προ­σα­να­το­λι­σμό μας στην έστω ελά­χι­στη ανα­κού­φι­ση των συμπο­λι­τών μας αφε­νός, τις δυνα­τό­τη­τες που θα είχα­με σε συν­θή­κες κανο­νι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης αφετέρου

🔹  Πρώ­το: Η κατά 50% μεί­ω­ση των Δημο­τι­κών τελών. Προ­φα­νέ­στα­τα δεν υπάρ­χει φτη­νό­τε­ρος Δήμος στον τομέα αυτόν. Η περί­φη­μη θεω­ρία της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας, με την οποία συνο­λι­κά δια­φω­νού­με και θέλου­με την κατάρ­γη­ση της. Αυτό που θα έπρε­πε να διεκ­δι­κεί η ΚΕΔ και όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Επί της ουσί­ας, δια­φω­νού­με με τον προ­φα­νέ­στα­το στό­χο της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης του δημο­τι­κού έργου, στό­χος που τον ορέ­γο­νται τα μεγά­λα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, τον υπη­ρε­τούν όλες οι θεσμι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν μέχρι τώρα, (Σχέ­διο Καπο­δί­στριας, σχέ­διο Καλ­λι­κρά­της) και αυτό το. ενστερ­νί­ζο­νται όλοι οι αντί­πα­λοι μας. Τα ψήφι­σαν τα κόμ­μα­τα τους, τα στή­ρι­ξαν οι ίδιοι σε κάθε ευκαι­ρία, σε καμιά περί­πτω­ση δεν αντέ­δρα­σαν, έστω προ­τεί­νο­ντας κάτι καλύτερο

Δηλα­δή, αγα­πη­τοί μας συμπο­λί­τες, η δική τους πολι­τι­κή ταυ­τί­ζε­ται με την πολι­τι­κή του αντι­λαϊ­κού Κρά­τους, που κατα­λη­στεύ­ει και εξα­νε­μί­ζει τον ιδρώ­τα του κάθε εργα­ζό­με­νου, υπέρ των ολί­γων και των ισχυρών.

🔹 Δεύ­τε­ρο: Η προ­σή­λω­ση του Πελε­τί­δη στην διευ­κό­λυν­ση της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας και των παι­διών, οδή­γη­σε στην δρα­στι­κή μεί­ω­ση των τρο­φεί­ων στους παι­δι­κούς Σταθ­μούς, στην αύξη­ση του αριθ­μού τους και την εξυ­πη­ρέ­τη­ση περισ­σό­τε­ρων παι­διών. Με ετή­σιο οικο­γε­νεια­κό εισό­δη­μα μέχρι 25000 το παι­δί φιλο­ξε­νεί­ται δωρε­άν, από 25 έως 40000 έχει έκπτω­ση 50%. Πρω­το­πό­ρο μέτρο και και­νο­φα­νές για όλη τη χώρα. Που πιστο­ποιεί, μαζί και με άλλες ενέρ­γειες και μέτρα, ότι βρι­σκό­μα­στε στο δρό­μο παρο­χών προς τους δημό­τες μας, που θα έπρε­πε να είναι μόνι­μη πολι­τι­κή του κρά­τους και όλων των Δήμων. Η πλή­ρης κάλυ­ψη των ανα­γκών της οικογένειας.

Δημο­τι­κή Αρχή Πατρέ­ων: Ο μονα­δι­κός δήμος στη χώρα που προ­σλαμ­βά­νει με πλή­ρες ωρά­ριο τις καθα­ρί­στριες των σχολείων

Αγα­πη­τοί συμπο­λί­τες, φίλες και φίλοι

Στην ζωή ο καθέ­νας μας έχει χρέ­ος να μην διέρ­χε­ται απα­ρα­τή­ρη­τος. Όπως το σύνο­λο θα έλε­γα των συναν­θρώ­πων μας, φρο­ντί­ζουν για την επι­βί­ω­ση της οικο­γέ­νειας τους, για την μόρ­φω­ση και την απο­κα­τά­στα­ση των παι­διών τους, φρο­ντί­ζουν τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους ανή­μπο­ρους, με τον ίδιο, έστω και ελά­χι­στο τρό­πο, οφεί­λου­με να ασχο­λη­θού­με με το συνο­λι­κό, το κοι­νό καλό. Να βρι­σκό­μα­στε παντού όπου απει­λού­νται τα κοι­νω­νι­κά και ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, σε κάθε μάχη που ο λαός μας προ­σπα­θεί να σπά­σει τα δεσμά του. Το μέλ­λον της πόλης μας, σύμ­φω­να με όσα προ­α­να­φέ­ρα­με, το στρα­τη­γι­κό της μέλ­λον που αφο­ρά τα παι­διά μας και τις επό­με­νες γενιές, εξαρ­τά­ται από την στά­ση του καθε­νός μας. Η ψήφος μας σε λίγες μέρες, θα κρί­νει αν θα επι­λέ­ξου­με την μόνι­μη πρό­ο­δο ή μια επι­κίν­δυ­νη οπι­σθο­δρό­μη­ση. Αν θα συμ­βάλ­λου­με στην προ­σπά­θεια να υπάρ­ξουν ρωγ­μές και αλλα­γές στην Αυτο­διοί­κη­ση και σε όλα τα κοι­νω­νι­κά μέτω­πα σε όλη την χώρα.

Η ψήφος στον Κώστα Πελε­τί­δη, η νίκη της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, δια­σφα­λί­ζει το προ­ο­δευ­τι­κό μέλ­λον της πόλης, θα επι­βάλ­λει η πόλη μας τις λύσεις στις στρα­τη­γι­κές της διεκ­δι­κή­σεις, θα βελ­τιώ­σει τον βημα­τι­σμό της και θα είναι πλέ­ον δύσκο­λο οι στό­χοι της πόλης να ακυ­ρω­θούν από οποιονδήποτε.

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ,
ΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!

*Ο Χρή­στος Πατού­χας είναι υπο­ψή­φιος Δημο­τι­κός Σύμβουλος

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο