Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Ανεξήγητος ο θάνατος της Τζωρτζίνας», κατέθεσε ο καρδιολόγος

Σε έναν «ανε­ξή­γη­το θάνα­το» ανα­φέρ­θη­κε, στην κατά­θε­σή του στο Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο που δικά­ζει τη Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου, ο καρ­διο­λό­γος του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων «Πανα­γιώ­της και Αγλα­ΐα Κυρια­κού», Στυ­λια­νός Στει­ρό­που­λος, ο οποί­ος εξέ­τα­σε τη Τζωρ­τζί­να δύο ημέ­ρες πριν κατα­λή­ξει από την ανα­κο­πή που υπέ­στη στις 29 Ιανουα­ρί­ου 2022.

Ο μάρ­τυ­ρας ήταν σαφής στην κατά­θε­σή του ότι το παι­δί δεν εμφά­νι­σε καρ­διο­λο­γι­κό πρό­βλη­μα στις εξε­τά­σεις που έγι­ναν, τονί­ζο­ντας ότι δεν εντο­πί­στη­κε νόση­μα από το οποίο θα μπο­ρού­σε να προ­κύ­πτει κίν­δυ­νος αιφ­νί­διου θανάτου.

Όπως σημεί­ω­σε ο για­τρός, στις 27 Ιανουα­ρί­ου 2022 εξέ­τα­σε τη Τζωρ­τζί­να, μετά από αίτη­μα των συνα­δέλ­φων του παι­διά­τρων στο νοσο­κο­μείο: «Έγι­νε η καρ­διο­λο­γι­κή εξέ­τα­ση στη Τζωρ­τζί­να και σε γενι­κές γραμ­μές ήταν όλα φυσιο­λο­γι­κά. Ακού­σα­με ένα αθώο φύση­μα. Έγι­νε καρ­διο­γρά­φη­μα, είχε φυσιο­λο­γι­κό ρυθ­μό, έγι­νε υπε­ρη­χο­γρά­φη­μα καρ­διάς και ήταν φυσιο­λο­γι­κό». Παράλ­λη­λα, όπως κατέ­θε­σε ο μάρ­τυ­ρας, ζήτη­σε από τη μητέ­ρα να του δεί­ξει τα επει­σό­δια βρα­δυ­καρ­δί­ας που έκα­νε η Τζωρ­τζί­να και εκεί­νη τού έδει­ξε βίντεο που είχε. «Εγώ ουσια­στι­κά το μόνι­τορ είδα στο βίντεο. Από αυτό συμπέ­ρα­να ότι η συσκευή (βημα­το­δό­της) λει­τουρ­γού­σε κανο­νι­κά», είπε.

Σε ερώ­τη­ση της προ­έ­δρου εάν τα επει­σό­δια βρα­δυ­καρ­δί­ας εξη­γού­νται καρ­διο­λο­γι­κά, ο μάρ­τυ­ρας απάντησε:

«Καρ­διο­λο­γι­κά όχι. Εγώ όφει­λα να ψάξω εάν είχε κάτι η καρ­διά. Δεν υπήρ­χε κάποια καρ­διο­λο­γι­κή αιτία, νόση­μα από το οποίο να υπάρ­χει κίν­δυ­νος αιφ­νι­δί­ου θανά­του. Η καρ­διά ήταν οχυ­ρω­μέ­νη με απι­δι­νω­τή, έπαιρ­νε κατάλ­λη­λη αγω­γή, ήταν έκπλη­ξη για εμάς ότι πέθα­νε το Σάββατο».

Επί­σης, επε­σή­μα­νε πως δηλώ­νει με σιγου­ριά ότι η μοι­ραία ανα­κο­πή, μέσα στο Αγλαϊα Κυρια­κού», που υπέ­στη το παι­δί «δεν ήταν καρ­διο­λο­γι­κής αιτίας».

Ο μάρ­τυ­ρας κατέ­θε­σε ότι επι­στη­μο­νι­κά, με βάση τα καρ­διο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να της ημέ­ρας θανά­του της Τζωρ­τζί­νας, δεν μπο­ρεί να δώσει απα­ντή­σεις για το τι συνέβη.

Πρό­ε­δρος: Μπο­ρεί­τε να εξη­γή­σε­τε με κάποιον τρό­πο τι συνέ­βη μέχρι τις 2:30 μετά το μεσημέρι;

Μάρ­τυ­ρας: Όχι δεν μπορώ.

Πρό­ε­δρος: Αυτά που συνέ­βη­σαν παρα­πέ­μπουν έναν για­τρό κάπου; Είναι εμφά­νι­ση κάποιου σπά­νιου, για παρά­δειγ­μα, καρ­διο­λο­γι­κού νοσήματος;

Μάρ­τυ­ρας: Όχι. Δεν μπο­ρώ να το εξη­γή­σω καρ­διο­λο­γι­κά. Eίναι ανε­ξή­γη­τος ο θάνατος.

Νωρί­τε­ρα ο καρ­διο­λό­γος ανέ­φε­ρε πως σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε με τον επι­κε­φα­λής της ΜΕΘ Παί­δων του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου της Πάτρας, Ανδρέα Ηλιά­δη, είχαν απο­φα­σί­σει να αλλά­ξουν τη φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή που λάμ­βα­νε η Τζωρ­τζί­να για την υπέρ­τα­ση με ένα καταλ­λη­λό­τε­ρο φάρμακο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο