Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε σούπερ μάρκετ καταγγέλλουν οι Εμποροϋπάλληλοι (ΛΙΣΤΑ)

«Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλά­θια, οι διά­δρο­μοι που συνω­στί­ζο­νται εκα­το­ντά­δες πελά­τες, κάθε πότε καθα­ρί­ζο­νται και από ποιους; Υπάρ­χει μέρι­μνα να απο­λυ­μαί­νο­νται τα κατα­στή­μα­τα συνε­χώς και όχι μόνο μετά το κλεί­σι­μό τους; Γίνο­νται μαζι­κά και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ στους εργα­ζό­με­νους στα σού­περ μάρ­κετ με ευθύ­νη εργο­δο­σί­ας και κρά­τους προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χει πρό­λη­ψη;», είπε και κατέ­λη­ξε υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «η κυβέρ­νη­ση, το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας και οι ελεγ­κτι­κοί μηχα­νι­σμοί κωφεύ­ουν. Τα πρω­τό­κολ­λα υγεί­ας είναι πρώ­τα και κύρια πρω­τό­κολ­λα της εργο­δο­σί­ας. Είναι πρω­τό­κολ­λα δια­σπο­ράς του ιού». Εναι μερι­κά από τα ερω­τή­μα­τα που έθε­σε ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου  για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα super market και τα κρού­σμα­τα που υπάρ­χουν, αλλά απο­κρύ­πτο­νται. Μάλι­στα, παρου­σί­α­σε και λίστα με κατα­στή­μα­τα που έχουν εξα­κρι­βω­θεί (με δυσκο­λία) θετι­κοί στον κορω­νο­ϊό υπάλληλοι.

«Με τη σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξη θέλου­με να συμ­βάλ­λου­με στην προ­σπά­θεια να σπά­σει ένα πέπλο σιω­πής που κυριαρ­χεί στον κλά­δο του εμπο­ρί­ου και ιδιαί­τε­ρα στα super market από κυβέρ­νη­ση, εργο­δο­σία, ελεγ­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς αλλά και πρό­θυ­μα επι­χει­ρη­σια­κά σωμα­τεία που απο­τε­λούν στην ουσία γρα­φεία τύπου των επι­χει­ρή­σε­ων. Όλοι μαζί θέλουν να κρύ­ψουν πίσω από την κουρ­τί­να των υγειο­νο­μι­κών πρω­τό­κολ­λων και των υπο­τι­θε­μέ­νων covid free, την πραγ­μα­τι­κή κατά­στα­ση που υπάρ­χει μέσα στα κατα­στή­μα­τα», ανέ­φε­ραν χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα μέλη του Συλλόγου.

Και συνέ­χι­σαν: «Τις τελευ­ταί­ες μέρες τα τηλέ­φω­να των σωμα­τεί­ων εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων στην Αττι­κή αλλά και σε όλη τη χώρα χτυ­πούν αστα­μά­τη­τα καθώς μετρά­με δεκά­δες κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού σε super market, σε απο­θή­κες και γρα­φεία. Κρού­σμα­τα που απο­κρύ­βο­νται αλλά και κρού­σμα­τα για τα οποία ακο­λου­θού­νται δια­δι­κα­σί­ες που δεν έχουν καμία σχέ­ση με τα υγειο­νο­μι­κά πρωτόκολλα».

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά παρα­δείγ­μα­τα των τελευ­ταί­ων μόνο ημε­ρών, όπως υπο­στη­ρί­ζει ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας «και χωρίς φυσι­κά όλα να γίνο­νται γνω­στά», όπως ανα­φέ­ρει, είναι:

  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ:
    Άλι­μος 11 κρού­σμα­τα, Μαρού­σι – Avenue 5, Γαλά­τσι (Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζε­λου) 6, Και­σα­ρια­νής 3, Ν. Σμύρ­νη 3., Χαλ­κη­δό­να 7, Σεβα­στου­πό­λε­ως 7, Κεντρι­κά (μόνο σε ένα τμή­μα) 2,
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ:
    Μαρού­σι 3, Στα­μά­τα 4, Λαμπρι­νή 3, Βρι­λήσ­σια, Μελίσ­σια 1, Πατή­σια 11, Παγκρά­τι 1 (Σπύ­ρου Μερκούρη),
    και σε άλλα κατα­στή­μα­τα με την εργο­δο­σία να μην δια­ψεύ­δει άλλα και μην επι­βε­βαιώ­νει την ύπαρ­ξη κρουσμάτων!
    Να φτά­νει στο σημείο να λέει σε εκπρο­σώ­πους του σωμα­τεί­ου “δεν φταί­με εμείς αν πάνε στις πλα­τεί­ες και κολλάνε”
  • Mασού­της Αγ. Παρα­σκευ­ής, του­λά­χι­στον 4 κρούσματα
  • My Market: Ν. Σμύρ­νη 1, Αγ. Παρα­σκευή 1
  • Γαλα­ξί­ας: Μενί­δι 2 κρού­σμα­τα με τους συνα­δέλ­φους να μας καταγ­γέλ­λουν ότι κρού­σμα­τα υπάρ­χουν και σε άλλα κατα­στή­μα­τα άλλα δεν τα λένε.
  • ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – απο­θή­κες 7 κρούσματα.
  • LIDL Περι­στέ­ρι (Τζον Κένε­ντι), Περι­στέ­ρι (Κηφι­σού), Αμπε­λό­κη­ποι, Ελαιώ­νας, Ελλη­νι­κό, Πατή­σια 1 κρούσμα

Τι γίνε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και αλλού

Συνε­χί­ζο­ντας τις ανα­φο­ρές του, ο Σύλ­λο­γος περιέ­γρα­ψε την κατά­στα­ση στη Θεσ­σα­λο­νί­κη «που βρί­σκε­ται στο μάτι του κυκλώ­να της παν­δη­μί­ας, συνά­δελ­φοι μέσω των σωμα­τεί­ων τους επι­κοι­νώ­νη­σαν μαζί μας και μας ζήτη­σαν να πού­με τα πιο εξό­φθαλ­μα στοι­χεία». Και ανα­λύ­ουν τα μέλη του:

🆘  Στον Σκλα­βε­νί­τη υπάρ­χουν 70 περί­που κατα­γε­γραμ­μέ­να κρού­σμα­τα από τον Αύγου­στο ως σήμερα.
Έγι­νε προ­σπά­θεια για από­κρυ­ψη σε πολ­λές περι­πτώ­σεις
.
Με τις παρεμ­βά­σεις του επι­χει­ρη­σια­κού σωμα­τεί­ου Σκλα­βε­νί­τη Β. Ελλά­δας έγι­ναν σε κάποια κατα­στή­μα­τα επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ που απέ­δει­ξαν το προφανές..δηλαδή πως «κολ­λά­ει» και μετα­ξύ των τμη­μά­των στα σού­περ μάρ­κετ πχ 6 κρού­σμα­τα στο αερο­δρό­μιο Μακε­δο­νία με δια­φο­ρά 3–4 ημε­ρών το ένα από το άλλο, αλλά 6 πρό­σφα­τα στον Βαρδάρη.
Η εται­ρεία κάνει rapid test και διώ­χνει από τη δου­λειά μόνο τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα και 1–2 εργα­ζό­με­νους από το τμή­μα τους.

🆘  Στον Μασού­τη έκλει­σε κατά­στη­μα στην Κατε­ρί­νη αλλά και στο Κέντρο της Θεσ­σα­λο­νί­κης λόγω πολ­λών κρουσμάτων.

🆘  Στα Lidl είχα­με του­λά­χι­στον 2 γνω­στά κρού­σμα­τα στην απο­θή­κη σε έναν χώρο με πάρα πολ­λούς εργαζόμενους.
Δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ουσια­στι­κή απο­λύ­μαν­ση στο χώρο ενώ παράλ­λη­λα αρνού­νται την διε­νέρ­γεια μαζι­κών τεστ.
Όπου κάνουν τεστ οι εργα­ζό­με­νοι ατο­μι­κά, αρνού­νται να τα καλύ­ψουν. Κάνουν επί­θε­ση στους εργα­ζό­με­νους που ζητούν να παρ­θούν μέτρα στο χώρο.

🆘  Στον ΑΒ υπάρ­χουν αυτές τις μέρες πάνω από 20 κρού­σμα­τα αλλά η εικό­να είναι πολύ χει­ρό­τε­ρη.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κά σε κατά­στη­μα έγι­νε από­κρυ­ψη για μια βδο­μά­δα επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος ενός νέου συναδέλφου.
Στην καταγ­γε­λία του σωμα­τεί­ου η απά­ντη­ση ήταν πως με βάση τον ΕΟΔΥ ενη­μέ­ρω­ση γίνε­ται μόνο στις «στε­νές επα­φές» που όπως είπα­με παρα­πά­νω στε­νές επα­φές λογί­ζο­νται οι συνά­δελ­φοι που δε φορά­νε μάσκα και δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Δηλα­δή κοροϊ­δευό­μα­στε και τα συμπε­ρά­σμα­τα δικά σας..

🆘  Στην Πάτρα, η κατά­στα­ση είναι το ίδιο άσχη­μη. Κάτω από μυστι­κό­τη­τα δεν ανα­κοι­νώ­νο­νται κρού­σμα­τα. Σε πολ­λές περι­πτώ­σεις όπου διε­νερ­γού­νται τεστ γίνο­νται από ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες και τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεν δίνο­νται στους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους (όπως έγι­νε στον Σκλαβενίτη).
Αυτή τη βδο­μά­δα μόνο υπάρ­χουν κρού­σμα­τα σε 2 κατα­στή­μα­τα lidl (4 κρού­σμα­τα) ενώ την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα υπήρ­χαν αρκε­τά κρού­σμα­τα σε Σκλα­βε­νί­τη, ΜΕΤΡΟ, Ανδρικόπουλο.
Στον ΑΒ υπάρ­χουν 4 κρού­σμα­τα. Στα περισ­σό­τε­ρα σού­περ μάρ­κετ οι βάρ­διες συνε­χί­σα­νε κανο­νι­κά πριν καν γίνουν τεστ αλλά και πριν γίνουν απολυμάνσεις.
Επα­να­λη­πτι­κά τεστ δεν έχουν γίνει παρά μόνο σε μεμο­νω­μέ­νες περιπτώσεις.

🆘  Το κλα­δι­κό σωμα­τείο στο Ηρά­κλειο της Κρή­της μας ενη­μέ­ρω­σε χθες για κρού­σμα στον Χαλ­κια­δά­κη για το οποίο η εται­ρεία δεν μπή­κε καν στον κόπο να τηλε­φω­νή­σει στον ΕΟΔΥ. Απο­λύ­μαν­ση έγι­νε “το βρά­δυ” χωρίς απο­δει­κτι­κά υγειο­νο­μι­κών προ­δια­γρα­φών απο­λύ­μαν­σης, ενώ δεν έκα­ναν τεστ οι εργα­ζό­με­νοι του κατα­στή­μα­τος, δεν κοι­νο­ποι­ή­θη­κε κάτι ώστε να ενη­με­ρω­θούν οι πελά­τες που ήρθαν σε επαφή.
Σε άλλο κατά­στη­μα με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα στα ταμεία η απο­λύ­μαν­ση έγι­νε “το βρά­δυ” χωρίς απο­δει­κτι­κά υγειο­νο­μι­κών προ­δια­γρα­φών απο­λύ­μαν­σης, ενώ τεστ έκα­ναν μονά­χα οι εργα­ζό­με­νες στα ταμεία.

🆘  Στα Γιάν­νε­να ενώ υπάρ­χουν κρού­σμα­τα και οι εργα­ζό­με­νοι διεκ­δι­κούν μέτρα προ­στα­σί­ας, η απά­ντη­ση από το κρά­τος και τους κατα­σταλ­τι­κούς μηχα­νι­σμούς που έχει απλώ­σει είναι να γίνε­ται προ­σα­γω­γή συν­δι­κα­λι­στών, να τους ρωτά­νε αν είναι εκλεγ­μέ­νοι, να κόβουν πρόστιμο.
Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι χθες βρέ­θη­κε κρού­σμα σε κατά­στη­μα Μy market από εργα­ζό­με­νους που είχαν μετα­κι­νη­θεί λόγω των κρου­σμά­των από το Μετρό.

◾  Τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου

Όλο αυτό το διά­στη­μα με έκπλη­ξη παρα­τη­ρού­με ότι ο κάθε εργο­δό­της στον κλά­δο του Εμπο­ρί­ου κάνει τις ”δικές του” δια­δι­κα­σί­ες, λες και δεν υπάρ­χουν προ­βλε­πό­με­να πρω­τό­κολ­λα από το κρά­τος για αυτές τις περι­πτώ­σεις. ”Ενερ­γού­με σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες του ΕΟΔΥ” είναι η απά­ντη­ση που λαμ­βά­νου­με Σωμα­τεία και εργα­ζό­με­νοι όταν ρωτά­με τι μέτρα πήραν, πόσα κρού­σμα­τα έχου­με, ποιος έκα­νε την ιχνη­λά­τη­ση. Αυτό στην πρά­ξη σημαί­νει ότι δεν υπάρ­χει καμία ενη­μέ­ρω­ση για τον αριθ­μό των συνα­δέλ­φων μας που δια­πι­στώ­νο­νται θετι­κοί στον ιό, την ιχνη­λά­τη­ση την κάνει η εργο­δο­σία και κρί­νει ποιοι και πόσοι συνά­δελ­φοι θα βγουν σε προ­λη­πτι­κή καρα­ντί­να, οι απο­λυ­μάν­σεις πραγ­μα­το­ποιού­νται πάντα “νύχτα”. Η ανα­πλή­ρω­ση των συνα­δέλ­φων που βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να γίνε­ται με μετα­κι­νή­σεις άλλων από κατά­στη­μα σε κατά­στη­μα και από πόστο σε πόστο.

Τα πρω­τό­κολ­λα είναι κατη­γο­ριο­ποι­η­μέ­να ανά­λο­γα με την τακτι­κή που επι­λέ­γει ο κάθε εργο­δό­της ώστε να μη δια­τα­ράσ­σε­ται η ομα­λή λει­τουρ­γία της επιχείρησης.

Ιδού κάποιες χαρα­κτη­ρι­στι­κές δια­δι­κα­σί­ες που εφαρ­μό­ζουν οι εργο­δό­τες σού­περ μάρ­κετ, αλλά και συνο­λι­κά στον κλά­δο του Εμπορίου:

  1. Πρω­τό­κολ­λο 1: ”Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκου­σα”. Απο­κρύ­πτουν για μέρες την ύπαρ­ξη κρου­σμά­των και η ζωή συνε­χί­ζε­ται χωρίς υγειο­νο­μι­κά μέτρα, σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και των καταναλωτών!
  2. Πρω­τό­κολ­λο 2: ”Ένας ίσον κανέ­νας”. Ενη­με­ρώ­νουν τους εργα­ζό­με­νους για το κρού­σμα ανά 2άδες-3άδες “για να μη γίνει σού­σου­ρο” και το μόνο μέτρο που παίρ­νε­ται είναι να μπει σε καρα­ντί­να για 14 μέρες το κρού­σμα, ενώ οι υπό­λοι­ποι εργα­ζό­με­νοι συνε­χί­ζουν κανο­νι­κά μέσα στο κατάστημα.
  3. Πρω­τό­κολ­λο 3: ”Στο κατά­στη­μά μας δεν κολ­λά­ει”. Ενώ γίνε­ται γνω­στό το κρού­σμα, οι εργο­δό­τες δεν κάνουν τίποτα!
  4. Πρω­τό­κολ­λο 4: ”Ανο­σία της αγέ­λης στην εται­ρεία μας”. Με γνω­στό το κρού­σμα, όλοι οι εργα­ζό­με­νοι του κατα­στή­μα­τος κάνουν το τεστ και μέχρι να βγουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα στο συγκε­κρι­μέ­νο κατά­στη­μα εργά­ζο­νται συνά­δελ­φοι από άλλα κατα­στή­μα­τα! («My Market» Μετα­ξουρ­γείο, «Lidl» Περιστέρι).

Η στά­ση της εργο­δο­σί­ας δημιουρ­γεί μεγά­λη ανη­συ­χία στους εργα­ζό­με­νους, γι’ αυτό και υπάρ­χουν δεκά­δες καταγ­γε­λί­ες παρά την προ­σπά­θεια να θάβο­νται κρού­σμα­τα και προβλήματα.

Επει­δή, λοι­πόν, σε όλες τις περι­πτώ­σεις η απά­ντη­ση της κάθε εργο­δο­σί­ας ήταν καρ­μπόν, δηλα­δή πως «εφαρ­μό­ζου­με όλα όσα προ­βλέ­πο­νται από τον ΕΟΔΥ», το Σωμα­τείο μας πριν ακό­μα εντα­θεί το 2ο κύμα της παν­δη­μί­ας, απευ­θύν­θη­κε στους πλέ­ον αρμό­διους ώστε να ενη­με­ρω­θεί για το τι πραγ­μα­τι­κά ισχύ­ει. Σε όλες τις περι­πτώ­σεις ανα­φέ­ρα­με τις συγκε­κρι­μέ­νες καταγ­γε­λί­ες που έγι­ναν στο Σωμα­τείο και τον σκο­πό του τηλε­φω­νή­μα­τός μας.

Πρώ­τα απευ­θυν­θή­κα­με στον ΕΟΔΥ. Η απά­ντη­ση ήταν ότι εκεί είναι για­τροί και θα έπρε­πε να απευ­θυν­θού­με στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας αφού το ζήτη­μα είναι εργα­σια­κό. Στην επι­μο­νή μας να ενη­με­ρώ­σουν τι ακρι­βώς ισχύ­ει, τη στιγ­μή μάλι­στα που τους επι­κα­λού­νται οι εργο­δό­τες μάς παρέ­πεμ­ψαν στο τμή­μα ιχνη­λά­τη­σης και το τηλέ­φω­νο των γιατρών.

Στη συνέ­χεια απευ­θυν­θή­κα­με στο Κέντρο Πρό­λη­ψης Επαγ­γελ­μα­τι­κού Κιν­δύ­νου (ΚΕΠΕΚ), όπου και μας παρέ­πεμ­ψαν στην τμη­μα­τάρ­χη της υπη­ρε­σί­ας. Αφού ενη­με­ρώ­σα­με πως έχου­με απευ­θυν­θεί και στον ΕΟΔΥ, φτά­σα­με σε ένα από τα βασι­κά ερω­τή­μα­τα που απα­σχο­λούν συνο­λι­κά τους εργα­ζό­με­νους, δηλα­δή “τι ισχύ­ει σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος μέσα σε έναν εργα­σια­κό χώρο”.

Ενώ περι­μέ­να­με να δοθεί σαφής απά­ντη­ση από τη συγκε­κρι­μέ­νη υπη­ρε­σία, το συμπέ­ρα­σμα που από κοι­νού κατα­λή­ξα­με είναι ότι δεν υπάρ­χει σαφής οδη­γία και ξεκά­θα­ρη δια­δι­κα­σία και γι’ αυτό ο κάθε εργο­δό­της κάνει ό,τι θέλει!

Τέλος, απευ­θυν­θή­κα­με στο Τμή­μα Ιχνη­λά­τη­σης του ΕΟΔΥ, μήπως και μάθου­με κάτι πιο συγκε­κρι­μέ­νο. Ύστε­ρα από πολ­λές προ­σπά­θειες κατα­φέ­ρα­με να μιλή­σου­με με έναν υπεύ­θυ­νο από το Τμή­μα Ιχνη­λά­τη­σης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Η απά­ντη­ση που τελι­κά μας δόθη­κε είναι ότι σε περί­πτω­ση κρούσματος:

Το κρού­σμα μπαί­νει σε καρα­ντί­να για 14 ημέρες.

Οι στε­νές επα­φές του κρού­σμα­τος μπαί­νουν σε καρα­ντί­να για 14 ημέ­ρες ανε­ξάρ­τη­τα από την πραγ­μα­το­ποί­η­ση ή όχι του τεστ.

Στο κατά­στη­μα πρέ­πει να γίνε­ται απο­λύ­μαν­ση που να πιστοποιείται.

Στην προ­φα­νή ερώ­τη­ση του Σωμα­τεί­ου ”ποιες νοού­νται ως στε­νές επα­φές”, η απά­ντη­ση που πήρα­με είναι ότι ”δεν νοού­νται ως στε­νές επα­φές οι συνά­δελ­φοι που φορά­νε μάσκα και τηρούν τα μέτρα προ­στα­σί­ας, άσχε­τα αν εργά­ζο­νται στον ίδιο χώρο ή σε πόστο που εργά­ζε­ται το κρού­σμα”! Το ίδιο ισχύ­ει και με τους καταναλωτές.

Μας τονί­στη­κε, ότι πέραν όλων των άλλων (ΜΑΠ, υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα κλπ.) αυτό που είναι πρω­τεύ­ον είναι η ατο­μι­κή προ­στα­σία, οι εργα­ζό­με­νοι και οι κατα­να­λω­τές να τηρούν τα μέτρα!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο