Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων & Συνεργαζόμενοι: Διαχρονικό πολιτικό έγκλημα οι καταστροφές από τις πυρκαγιές

Οι κατα­στρο­φές από τις πυρ­κα­γιές «είναι το δια­χρο­νι­κό πολι­τι­κό έγκλη­μα της πολι­τι­κής κόστους — οφέ­λους, του κέρ­δους για το κεφά­λαιο, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης, των δασών, της κατοι­κί­ας. Είναι το απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης”, που υλο­ποιεί­ται με τη συνε­νο­χή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της για τις πυρ­κα­γιές, η «Δημο­σιο­ϋ­παλ­λη­λι­κή Ενό­τη­τα Δασο­λό­γων και Συνερ­γα­ζό­με­νοι».

Ανα­φέ­ρει ότι «η αντι­πυ­ρι­κή περί­ο­δος σε εξέ­λι­ξη. Μέχρι στιγ­μής, 5 νεκροί (2 πιλό­τοι), 500.000 στρέμ­μα­τα καμέ­να, εκα­το­ντά­δες σπί­τια, ζώα, καλ­λιέρ­γειες κλπ. Οι εκρή­ξεις πυρο­μα­χι­κών και οι εκκε­νώ­σεις από τα σπί­τια τους χιλιά­δων λαϊ­κών ανθρώ­πων από τη Νέα Αγχί­α­λο, ανέ­δει­ξαν και τον κίν­δυ­νο ατυ­χή­μα­τος μεγά­λης έκτασης.

Για άλλη μια χρο­νιά, δια­ψεύ­δο­νται η σημε­ρι­νή και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ο πρω­θυ­πουρ­γός, κ. Μητσο­τά­κης, που όπως το 2019 και το 2021, δια­βε­βαί­ω­ναν για την ετοι­μό­τη­τα του κρά­τους απέ­να­ντι στις δασι­κές πυρκαγιές.

Φέτος πάλι έγι­νε “ότι είναι ανθρω­πί­νως δυνα­τό”, για τις κατα­στρο­φές, φταί­νε τα “ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να”, η “κλι­μα­τι­κή κρί­ση” κλπ.

Για την ενο­χή της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής μας βεβαί­ω­σε “αρμο­δί­ως” ο υπουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Β. Κικί­λιας. Τα ίδια έκα­ναν και όλες οι άλλες κυβερ­νή­σεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το προ­ε­δρείο της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Δασο­λό­γων Δημο­σί­ων Υπαλ­λή­λων (ΠΕΔΔΥ) στην τελευ­ταία ανα­κοί­νω­σή του!»

«Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι σκλη­ρή και εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή. Οι κατα­στρο­φές είναι το δια­χρο­νι­κό πολι­τι­κό έγκλη­μα της πολι­τι­κής κόστους — οφέ­λους, του κέρ­δους για το κεφά­λαιο, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της γης, των δασών, της κατοι­κί­ας. Είναι το απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης», που υλο­ποιεί­ται με τη συνε­νο­χή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων, σημειώ­νει και προσθέτει:

«Τα δάση — εμπό­ρευ­μα κατα­στρέ­φο­νται δια­χρο­νι­κά. Η αλλα­γή του χαρα­κτή­ρα και προ­ο­ρι­σμού των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των καλά κρα­τεί. Το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα με τους νόμους του, δια­σπά δια­χρο­νι­κά τα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα σε δάση, δασι­κές, χορ­το­λι­βα­δι­κές εκτά­σεις. Ακό­μη και τον  ασπά­λα­θο, (σε παγκό­σμια πρώ­τη), από δασι­κό είδος το μετέ­τρε­ψε σε χορ­τα­ρά­κι. Έτσι απο­χα­ρα­κτη­ρί­στη­καν και θα συνε­χί­σουν να απο­χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των στις νησιώ­τι­κες και του­ρι­στι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος περιο­χές της χαμη­λής ζώνης, την Κρή­τη κλπ. Κι όσα δεν έχουν το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό “επεν­δυ­τι­κό” ενδια­φέ­ρον, θα αφή­νο­νται στην τύχη τους. Επι­φυ­λάσ­σουν δε, για τη δασι­κή υπη­ρε­σία, που έτσι κι αλλιώς, εξει­δι­κεύ­ει την εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, να παρα­παί­ει στις αντι­φά­σεις που προ­κύ­πτουν από την αντι­με­τώ­πι­ση του δάσους και συνο­λι­κά του Περι­βάλ­λο­ντος σε εμπό­ρευ­μα και μετα­τρε­πό­μα­στε όλοι σε πρω­το­κολ­λη­τές, πολ­λές φορές μέχρι και “σφουγ­γο­κω­λά­ριοι”,  των ομί­λων των ΑΠΕ.

Πότε διευ­ρύ­νο­νται οι επεμ­βά­σεις στα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα, πότε τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της δήθεν πρά­σι­νης μετά­βα­σης μετα­τρέ­πο­νται σε δημό­σιο συμ­φέ­ρον και έτσι φυτρώ­νουν σε όλα τα βου­νά, πάρ­κα ανε­μο­γεν­νη­τριών. Ακό­μη και σε περιο­χές, που οι “αφι­λό­τι­μοι” (ΕΕ και ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις), έχουν ονο­μά­σει προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές Natura. Οι ανα­δα­σώ­σεις στα καμέ­να γίνο­νται κι αυτές με ανε­μο­γεν­νή­τριες και φωτοβολταϊκά».

Εν τω μετα­ξύ, επι­ση­μαί­νει, «η δόμη­ση εκτός σχε­δί­ου μέσα στα δάση που τμή­μα­τα τους έχουν γίνει οικι­σμοί, του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, ξενο­δο­χεία, βιο­μη­χα­νί­ες, βίλες καλά κρατεί.

Εκατομμύρια στρέμματα, έχουν δοθεί ή ετοιμάζονται να δοθούν  προίκα στο κατασκευαστικό, τουριστικό και ενεργειακό κεφάλαιο.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ συνε­χί­ζει την ίδια δασι­κή πολι­τι­κή όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων. Ετοι­μά­ζε­ται να γρά­ψει ένα ακό­μη νέο αντι­λαϊ­κό — αντι­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό κεφά­λαιο. Να δώσει τη δια­χεί­ρι­ση των δασών σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, (ξυλο­βιο­μη­χα­νί­ες, μεγά­λες του­ρι­στι­κές, εμπο­ρι­κές  επι­χει­ρή­σεις, τρά­πε­ζες), όπως σε διά­φο­ρες συνα­ντή­σεις και ημε­ρί­δες ζητού­σαν εκπρό­σω­ποι τους και ο ΣΕΒ από τη 10ετια του 2010 με κυβερ­νη­τι­κούς παρά­γο­ντες. Δια­χεί­ρι­σης που δίνει τη δυνα­τό­τη­τα το νομι­κό πλαί­σιο, να περι­λαμ­βά­νει ακό­μη και ιδιω­τι­κούς δασο­πυ­ρο­σβέ­στες και  δασοφύλακες.

Η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζει επί­σης, να φορ­τώ­σει σε μια κίνη­ση εντυ­πω­σια­σμού σε μια απα­ξιω­μέ­νη χωρίς επι­στη­μο­νι­κό Δασο­λο­γι­κό προ­σω­πι­κό, χωρίς Δασο­πό­νους, δασερ­γά­τες, διοι­κη­τι­κό — οικο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, την εμπλο­κή στην κατά­σβε­ση των δασι­κών πυρ­κα­γιών. Χωρίς φυσι­κά να πάρει κανέ­να μέτρο για την δια­χεί­ρι­ση και προ­στα­σία σύμ­φω­να με τις αρχές της Δασο­λο­γι­κής επι­στή­μης και τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των της Ελλάδας.

Χωρίς στα­θε­ρή χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και χωρίς τις ανα­γκαί­ες άμε­σα μόνι­μες προ­σλή­ψεις, που έχουν ονοματεπώνυμο:

  • 2.500 Δασο­λό­γοι,
  • 350 Δασο­πό­νοι,
  • 10.000 Δασερ­γά­τες που θα εκπαι­δευ­τούν για όλα τα αντι­κεί­με­να από δασο­τε­χνι­κά έργα, μέχρι πρό­λη­ψη και κατά­σβε­ση δασι­κών πυρκαγιών.
  • 1.000 οδη­γοί, Διοι­κη­τι­κό — οικο­νο­μι­κό προσωπικό,
  • 300 δασοφύλακες.
  • Χρη­μα­το­δό­τη­ση 1% από τον τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για δασο­προ­στα­σία, 1% για δασώ­σεις στη χαμη­λή ζώνη και ανα­δα­σώ­σεις, και 1% για δημό­σιες επεν­δύ­σεις.

Οι 500 προ­σλή­ψεις που έχουν κατα­ντή­σει “γεφύ­ρι της Άρτας” από το 2015, είναι ανε­παρ­κέ­στα­τες, αφού ούτε όσους φεύ­γουν στη σύντα­ξη δεν θα αντι­κα­τα­στή­σουν. Μάλι­στα το 1/3 θα είναι διοι­κη­τι­κοί και οικο­νο­μι­κοί υπάλ­λη­λοι».

Τονί­ζει ότι, «το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα είναι ότι τα δάση – εμπό­ρευ­μα,  συν­δέ­θη­καν με έναν “σχε­δια­σμό” χρή­σε­ων γης, που υπη­ρε­τεί τις ανά­γκες, τα κρι­τή­ρια και τα κέρ­δη των ομί­λων όπως το χρό­νο, το χώρο και τις προ­τε­ραιό­τη­τες χωρο­θέ­τη­σης σε εθνι­κό και τοπι­κό επί­πε­δο. Τα δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα έγι­ναν δασι­κή γη και απο­τε­λεί αντι­κει­με­νι­κά πεδίο επέ­κτα­σης των οικο­νο­μι­κών δρα­στη­ριο­τή­των στο φυσι­κό χώρο.

Πρό­σθε­το όμως εμπό­διο, μετά την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, είναι η δια­χρο­νι­κά υπο­τα­κτι­κή στά­ση των προ­ε­δρεί­ων της ΠΕΔΔΥ.

Στην τελευ­ταία ανα­κοί­νω­σή τους, την οποία μόνο η παρά­τα­ξή μας κατα­ψή­φι­σε, το προ­ε­δρείο και η πλειο­ψη­φία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ, εμφα­νί­στη­κε ως άλλος υπουρ­γός της κυβέρ­νη­σης, δια­φη­μί­ζο­ντας απο­σπα­σμα­τι­κά και χωρίς απο­τέ­λε­σμα τα καθυ­στε­ρη­μέ­να μέτρα της κυβέρ­νη­σης, (σε πολ­λά δασαρ­χεία οι πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νες συντη­ρή­σεις από το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καν ξεκι­νή­σει!) υιο­θε­τώ­ντας παράλ­λη­λα, όλα τα επι­χει­ρή­μα­τα της κυβέρ­νη­σης (ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να, πυρ­κα­γιές υπαί­θρου, κλπ) με “ολί­γη” από δια­χεί­ρι­ση των δασών.

Στην χθε­σι­νή συνά­ντη­ση του προ­ε­δρεί­ου με τον Υπουρ­γό κ. Σκυ­λα­κά­κη (από την οποία απο­κλεί­στη­κε εκπρό­σω­πος της παρά­τα­ξής μας), φαντα­ζό­μα­στε ότι δεν συζη­τή­θη­καν και πολ­λά θέμα­τα, άλλω­στε δεν θα υπήρ­χε πεδίο αντι­πα­ρά­θε­σης, όπως φαί­νε­ται και από τις ανα­κοι­νώ­σεις του Προ­ε­δρεί­ου. Εύκο­λα θα μπο­ρού­σε λοι­πόν κάποιος να μαντέ­ψει, ότι δεν ζητή­θη­καν εξη­γή­σεις για τις πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του υπουρ­γού, περί εμπλο­κής ιδιω­τών στην δια­χεί­ρι­ση των δασών, ή θέσπι­σης κινή­τρων για να έχου­με σημα­ντι­κούς πόρους για την πρό­λη­ψη και τον καθα­ρι­σμό των δασών.

Σίγου­ρα στο επι­κεί­με­νο δελ­τίο τύπου για την συνά­ντη­ση, θα θριαμ­βο­λο­γή­σουν, ότι προ­έ­τα­ξαν τα “συν­δι­κα­λι­στι­κά τους στή­θη”, για να υπε­ρα­σπι­στούν την δια­τή­ρη­ση ή και την αύξη­ση του επι­δό­μα­τος επι­κίν­δυ­νης εργα­σί­ας. Αυτό που φυσι­κά δεν θα πουν είναι ότι το “κέρ­δι­σαν” εξα­γoρά­ζο­ντας έτσι με 30 αργύ­ρια, την σιω­πή και συναί­νε­σή τους σε όλα τα προ­δια­γε­γραμ­μέ­να για εμάς και τα δάση, σιω­πή τους. Ένα επί­δο­μα, που ούτως ή άλλως, είχε δια­σφα­λι­στεί με τις κινη­το­ποι­ή­σεις και αντι­δρά­σεις όλων μας και το οποίο έχει διαρ­ρεύ­σει ότι θα διατηρηθεί.

“Άξιος ο μισθός τους»!”

«Ως “Δημο­σιο­ϋ­παλ­λη­λι­κή Ενό­τη­τα Δασο­λό­γων”, σας καλού­με και θα πρω­το­στα­τή­σου­με σε αγω­νι­στι­κές μαζι­κές συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες, που πρέ­πει να ξετι­νά­ξουν τον κώδι­κα σιω­πής, που επι­διώ­κουν να επι­βάλ­λουν οι “γαλά­ζιες” και πρά­σι­νες πλειο­ψη­φί­ες του ΔΣ, με την ανο­χή και της Αυτό­νο­μης Δημο­κρα­τι­κής Συνερ­γα­σί­ας», κατα­λή­γει η ανακοίνωση.

*Το προ­ε­δρείο και η πλειο­ψη­φία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ,
που ψήφι­σε και εξέ­δω­σε την από 30-07-2023 ανακοίνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο