Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο Υπουργείο Εργασίας: Να σημαίνει συναγερμός για κάθε εργαζόμενο — Αιτία πολέμου το νέο έκτρωμα _VIDEO-ΦΩΤΟ

Να σημαί­νει συνα­γερ­μός για κάθε εργα­ζό­με­νο, επι­στρά­τευ­ση όλων των δυνά­με­ων για να δοθεί αγω­νι­στι­κή και απερ­για­κή απά­ντη­ση στον νέο νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα που απο­τε­λεί αιτία πολέ­μου! Αυτό ήταν το μήνυ­μα που έστει­λε το ΠΑΜΕ, συν­δι­κά­τα και φορείς με την συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας ενά­ντια στο νέο αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα που ετοι­μά­ζε­ται να φέρει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για επέ­κτα­ση της ευε­λι­ξί­ας και νέο χτύ­πη­μα στην απερ­γία και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.

«Όχι στο 16ωρο, 7ωρο — 5νθήμερα — 35ωρο» έγρα­ψαν στους τοί­χους του υπουρ­γεί­ου εργα­σί­ας καταγ­γέλ­λο­ντας τις «Συμ­βά­σεις μηδε­νι­κών ωρών» και τις ποι­νές φυλά­κι­σης για την περι­φρού­ρη­ση της απερ­γί­ας από την οργα­νω­μέ­νη απερ­γο­σπα­σία της εργο­δο­σί­ας που προ­βλέ­πει το κατά­πτυ­στο νομο­σχέ­διο. Απαί­τη­ση να μην το φέρει η κυβέρ­νη­ση το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο στη Βου­λή. Κανείς να μην απο­δε­χτεί τη δου­λειά 16 ώρες την ημέ­ρα, τις συμ­βά­σεις μηδε­νι­κού χρό­νου και τη ζωή λάστι­χο και την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης με πρό­στι­μα, ακό­μα και με φυλάκιση.

Στην συγκέ­ντρω­ση έδω­σαν το παρών εκπρό­σω­ποι δεκά­δων εργα­τι­κών συν­δι­κά­των, φοι­τη­τές και μαθη­τές, η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας, συντα­ξιου­χι­κές οργα­νώ­σεις και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι. Ακό­μα παρα­βρέ­θη­καν εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λουί­ζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Δια­μά­ντω Μανω­λά­κου, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής.

Δικαιώματα και κέρδη δεν πάνε μαζί

Ο Γιώρ­γος Πέρ­ρος, εκ μέρους της Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ αρχι­κά κατήγ­γει­λε την απου­σία του υπουρ­γού Αδω­νι Γεωρ­γιά­δη, ο οποί­ος ενώ του γνώ­ρι­ζε για την κινη­το­ποί­η­ση ήταν στη Ρόδο… «Ομως εμείς είμα­στε εδώ», είπε, «για­τί η κυβέρ­νη­ση κάνει πρά­ξη όσα υπο­σχέ­θη­κε στους εργο­δό­τες». Το νέο νομο­σχέ­διο πρέ­πει να σημά­νει συνα­γερ­μό, θέλουν να μη μεί­νει κανέ­να δικαί­ω­μα όρθιο. Το τερα­τούρ­γη­μα αυτό χτυ­πά­ει στην καρ­διά του στα­θε­ρού και ημε­ρη­σί­ου χρό­νου εργα­σί­ας με τον οποίο οι επι­χει­ρή­σεις θέλουν να ξεμπερ­δεύ­ουν και τυπι­κά. Αυτά γίνο­νται για τα κέρ­δη τους. «Έχουν μετα­τρέ­ψει» τόνι­σε «την αγο­ρά εργα­σί­ας σε κινού­με­νη άμμο όπου ο εργα­ζό­με­νος δεν βρί­σκει σημείο να ακου­μπή­σει».

Κατήγ­γει­λε τα μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης που παρου­σιά­ζουν το νομο­σχέ­διο σαν θετι­κή εξέ­λι­ξη και ότι λένε ψέμ­μα­τα όταν ισχυ­ρί­ζο­νται ότι είναι επι­λο­γή του εργα­ζό­με­νου οι άθλιες συν­θή­κες. «Ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή είχε ο εργά­της στην ΕΒΓΑ που δού­λευε 12ωρα συνε­χή και πέθα­νε πάνω στη μηχα­νή; Ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή είχε ο εργά­της στα Ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας που δού­λευε ντά­λα μεση­μέ­ρι και πέθα­νε;» ανα­ρω­τή­θη­κε.

«Δικαιώ­μα­τα και κέρ­δη δεν πάνε μαζί» υπο­γράμ­μι­σε. «Βλέ­πουν ότι έρχο­νται αγώ­νες και για αυτό εντεί­νουν την κατα­στο­λή, για αυτό εντεί­νουν το χτύ­πη­μα στο δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας». Στιγ­μά­τι­σε την άθλια στά­ση της ΓΣΕΕ που βάζει πλά­τη στους αντερ­γα­τι­κούς σχε­δια­σμούς καλ­λιερ­γώ­ντας τον εφη­συ­χα­σμό και εξω­ρα­ΐ­ζο­ντας την ΕΕ.

Στέλ­νο­ντας μήνυ­μα ξεση­κω­μού τόνι­σε: «Μπρο­στά στον νέο πόλε­μο που μας κήρυ­ξαν δίνου­με σήμα συνα­γερ­μού, επι­στρά­τευ­σης όλων των δυνά­με­ών μας, προ­ε­τοι­μά­ζου­με αγω­νι­στι­κές, απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις χωρίς καμιά καθυ­στέ­ρη­ση και ανα­μο­νή. Αυτό σημαί­νει άμε­σα ενη­μέ­ρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Τα ΔΣ των Εργα­τι­κών Κέντρων, των Ομο­σπον­διών, των Συν­δι­κά­των προ­ε­τοι­μά­ζουν συλ­λο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Βάζου­με σε αυτή τη μάχη όσες δυνά­μεις βρί­σκο­νται εδώ τώρα. Δημιουρ­γού­με προ­ϋ­πο­θέ­σεις μαζι­κής συμ­με­το­χής και όταν επι­στρέ­ψουν όλοι από τις άδειες, μπαί­νουν όλοι στη μάχη».

Το μήνυ­μα υπο­γράμ­μι­σε «προς την κυβέρ­νη­ση, την μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία και τον υπουρ­γό είναι: Όπως έγι­νε με τον Λάσκα­ρη, τον Κατρού­γκα­λο και άλλους οι νόμοι τους θα μεί­νουν στα χαρ­τιά. Δεν φοβό­μα­στε ούτε πρό­στι­μα, ούτε φυλα­κί­σεις»

Παίρ­νο­ντας τον λόγο ο Μάης Μεντής, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττι­κής ανέ­φε­ρε ότι μια πριν τις δηλώ­σεις του υπουρ­γού Εργα­σί­ας για 16 ώρες δου­λειάς το Εργα­τι­κό Κέντρο είχε συνα­ντη­θεί με εργα­ζό­με­νους στο αερο­δρό­μιο όπου δια­πι­στώ­θη­καν οι άθλιες συν­θή­κες εργα­σί­ας λόγω 12 και 13 ωρών εργα­σί­ας και που οδη­γούν ακό­μα και σε λιπο­θυ­μί­ες. Εδώ να σημειω­θεί ότι αναγ­γέλ­θη­κε νέα παρέμ­βα­ση στο αερο­δρό­μιο για το ζήτη­μα των μέτρων υγεί­ας και ασφά­λειας την επό­με­νη Δευτέρα.

Ο Λεω­νί­δας Γραμ­μα­τι­κός, γραμ­μα­τέ­ας του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας τόνι­σε πως οι εργα­ζό­με­νοι δεν μπο­ρούν να δεχθούν να ζουν σε συν­θή­κες 19ου αιώ­να σήμε­ρα που υπάρ­χουν οι δυνα­τό­τη­τας να ζουν και να δου­λεύ­ουν καλύ­τε­ρα. Αρνού­μα­στε να ζού­με για να δου­λεύ­ου­με και να βγά­ζου­με τα κέρ­δη των εργο­δο­τών, σημείωσε.

Στα συνε­χή εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα» ανα­φέρ­θη­κε ο Βάλ­σα­μος Συρί­γος ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι θα γίνει παρέμ­βα­ση το αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενι­ζέ­λος» για να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας των εργαζόμενων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο