Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαχασμένοι στη σύνοδο των G20 για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διχα­σμέ­νοι στη σύνο­δο των G20 ‑αντα­νά­κλα­ση των δια­φο­ρε­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων τους και αντι­θέ­σε­ων- Η πλειο­ψη­φία των χωρών μελών της G20 “κατα­δί­κα­σε έντο­να τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία” και αξί­ω­σε την άνευ όρων από­συρ­ση της Ρωσί­ας και όλες συμ­φώ­νη­σαν στο γεγο­νός ότι η σύγκρου­ση αυτή “υπο­νο­μεύ­ει την παγκό­σμια οικο­νο­μία”, σύμ­φω­να με το κοι­νό ανα­κοι­νω­θέν που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συνό­δου κορυ­φής που διε­ξή­χθη στο Μπα­λί της Ινδονησίας.

“Τα περισ­σό­τε­ρα μέλη κατα­δι­κά­ζουν έντο­να τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία”, ανα­φέ­ρε­ται στην τελι­κή δήλω­ση των ηγε­τών, όπου επι­ση­μαί­νε­ται ότι η Ρωσία, η οποία είναι επί­σης μέλος της G20, αντι­τά­χθη­κε στην δια­τύ­πω­ση αυτή. Οι θέσεις που έλα­βαν η Κίνα και η Ινδία, οι οποί­ες απεί­χαν από παρό­μοια από­φα­ση του ΟΗΕ τον Μάρ­τιο, δεν έχουν μέχρι στιγ­μής διευκρινιστεί.

Kίνα, Ινδο­νη­σία, Ινδία και Βρα­ζι­λία ήταν οι χώρες που δεν υπέ­γρα­ψαν το κοι­νό ανα­κοι­νω­θέν. Μάλι­στα ότι για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία της συνό­δου, δεν υπήρ­ξε ανα­μνη­στι­κή φωτο­γρα­φία με τους συμ­με­τέ­χο­ντες της συνό­δου να ποζά­ρουν στο φακό.

Ωστό­σο του­λά­χι­στον τρεις διπλω­μά­τες σημεί­ω­σαν ότι η δήλω­ση, η οποία ανα­γνω­ρί­ζει ότι “υπήρ­χαν άλλες από­ψεις και δια­φο­ρε­τι­κές εκτι­μή­σεις της κατά­στα­σης και των κυρώ­σε­ων”, υιο­θε­τή­θη­κε ομόφωνα.

Τα μέλη της ομά­δας, στα οποία περι­λαμ­βά­νε­ται η Ρωσία, υπο­γραμ­μί­ζουν επί­σης στο κοι­νό τους κεί­με­νο, ότι “η χρή­ση ή η απει­λή της χρή­σης πυρη­νι­κών όπλων είναι απαράδεκτη”.

“Είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας να τηρεί­ται το διε­θνές δίκαιο και το πολυ­με­ρές σύστη­μα που δια­σφα­λί­ζει την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα. Αυτό περι­λαμ­βά­νει την υπε­ρά­σπι­ση όλων των σκο­πών και αρχών που κατο­χυ­ρώ­νο­νται στον Χάρ­τη του ΟΗΕ και την τήρη­ση του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαί­ου”, υπο­γραμ­μί­ζε­ται επί­σης στην τελι­κή ανακοίνωση.

Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία ήταν το τμή­μα του τελι­κού ανα­κοι­νω­θέ­ντος των ηγε­τών της G20 που συζη­τή­θη­κε περισ­σό­τε­ρο κατά την σύνο­δο κορυ­φής που διε­ξή­χθη στο Μπα­λί, δήλω­σε σήμε­ρα ο Ινδο­νή­σιος πρό­ε­δρος και κάλε­σε όλες τις πλευ­ρές να μην κλι­μα­κώ­σουν περαι­τέ­ρω τις εντάσεις.

Ο Τζό­κο Ουι­ντό­ντο, ο πρό­ε­δρος της χώρας που φιλο­ξέ­νη­σε την φετι­νή σύνο­δο κορυ­φής των ηγε­τών της G20, χαρα­κτή­ρι­σε επί­σης λυπη­ρή την χθε­σι­νή έκρη­ξη πυραύ­λου στην Πολω­νία. Ο Αμε­ρι­κα­νός ομό­λο­γός του Τζο Μπάι­ντεν δήλω­σε ότι είναι απί­θα­νο να προ­ήλ­θε από τη Ρωσία.

Ο Ουι­ντό­ντο πρό­σθε­σε ότι ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία προ­κά­λε­σε κατα­στρο­φή και τερά­στιο ανθρώ­πι­νο πόνο και επι­βά­ρυ­νε την παγκό­σμια οικο­νο­μι­κή ανάκαμψη.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο