Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας από το Παρίσι: Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των εξεγέρσεων και των νέων επαναστάσεων

Ιστο­ρι­κό περί­πα­το στα βήμα­τα της Παρι­σι­νής Κομ­μού­νας περιε­λάμ­βα­νε το πρωί της Παρα­σκευ­ής το πρό­γραμ­μα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα που πραγ­μα­το­ποιεί τρι­ή­με­ρη επί­σκε­ψη στο Παρί­σι, συνο­δευό­με­νος από τον Ζήση Λυμπε­ρί­δη, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ, αλλά και πολ­λά μέλη της ΚΟ Γαλ­λί­ας του Κόμματος.

Την ξενά­γη­ση έκα­νε ο ιστο­ρι­κός Βαγ­γέ­λης Λάσκα­ρης, με αφε­τη­ρία την πλα­τεία Louise Michel που πήρε το όνο­μά της από τη γνω­στή Γαλ­λί­δα αγω­νί­στρια της Παρι­σι­νής Κομμούνας.

Αμέ­σως μετά πήγε στο λόφο της Μον­μάρ­της, όπου στις 18 Μάρ­τη 1871 η αστι­κή τάξη έστει­λε στρα­τεύ­μα­τα να αφο­πλί­σουν την εθνο­φρου­ρά από τα κανό­νια που είχαν κατα­σκευα­στεί στη διάρ­κεια της πολιορ­κί­ας του Παρι­σιού και είχαν πλη­ρω­θεί με δημό­σιες εισφο­ρές. Η αντί­δρα­ση του εργα­ζό­με­νου λαού της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας ήταν αστρα­πιαία και η αστι­κή κυβέρ­νη­ση της αντί­δρα­σης ανα­γκά­στη­κε να κατα­φύ­γει στις Βερ­σαλ­λί­ες κάτω από την προ­στα­σία του πρω­σι­κού στρατού.

Ακο­λού­θη­σε περι­ή­γη­ση στα στε­νά της Μον­μάρ­της, σε σημεία όπου δόθη­καν σημα­ντι­κές μάχες. Κάθε γωνιά της ιστο­ρι­κής συνοι­κί­ας του Παρι­σιού έχει να αφη­γη­θεί μία ιστο­ρία. Ακό­μα και το Moulin Rouge ‑όπως ενη­με­ρώ­θη­κε η αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος περ­νώ­ντας έξω απ’ αυτό- την επο­χή της Παρι­σι­νής Κομ­μού­νας απο­τε­λού­σε τόπο συνά­ντη­σης των επαναστατών.

Στη συνέ­χεια η αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος επι­σκέ­φθη­κε την πλα­τεία Δημο­κρα­τί­ας. Εκεί, στην οδό Κορ­ντε­ρί, το σπί­τι με τον αριθ­μό 14 στέ­γα­σε από το 1869 την Ομο­σπον­δία των παρι­σι­νών οργα­νώ­σε­ων της Διε­θνούς Ένω­σης Εργα­τών που δημιουρ­γή­θη­κε το 1864 και είναι γνω­στή ως Πρώ­τη Διεθνής.

monmarth koytsoympas 25

Η περι­ή­γη­ση κατέ­λη­ξε στο νεκρο­τα­φείο Περ Λασέζ, στον «Τοί­χο των Ομό­σπον­δων» όπως ονο­μά­στη­κε το σημείο που εκτε­λέ­στη­καν 147 μέλη της Παρι­σι­νής Κομ­μού­νας. Εκεί ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας κατέ­θε­σε στε­φά­νι στη μνή­μη τους.

Λίγο πιο δίπλα κατέ­θε­σε από ένα λου­λού­δι στους τάφους των Μόρις Τορέζ, ΓΓ του ΚΚ Γαλ­λί­ας, Πωλ Ελυάρ, κομ­μου­νι­στή ποι­η­τή και Ζαν Μπα­τίστ Κλε­μάν, ήρωα της Κομ­μού­νας και συγ­γρα­φέα του τρα­γου­διού «Ο και­ρός των κερασιών».

Αμέ­σως μετά ο Δ. Κου­τσού­μπας έκα­νε την ακό­λου­θη δήλωση:

«Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ για να ολο­κλη­ρώ­σου­με μια χρο­νιά, το 2021, κατά την οποία γιορ­τά­σα­με τα 150 χρό­νια της Παρι­σι­νής Κομ­μού­νας, με πολ­λές εκδη­λώ­σεις, με εκδό­σεις, με δρα­στη­ριό­τη­τες σε όλη την Ελλά­δα. Είμα­στε εδώ στο Παρί­σι για να ολο­κλη­ρώ­σου­με αυτή τη σει­ρά των εκδηλώσεων.

monmarth koytsoympas 23

Είναι μεγά­λη η συγκί­νη­ση που βρι­σκό­μα­στε εδώ, όπου η εργα­τι­κή τάξη για πρώ­τη φορά στην Ιστο­ρία έκα­νε “την έφο­δο στους ουρα­νούς”, κατέ­κτη­σε την εργα­τι­κή εξου­σία ‑έστω για 72 μόνο μέρες- από την αστι­κή τάξη, αλλά ήταν ο προ­άγ­γε­λος μιας νέας κοι­νω­νί­ας, μιας σει­ράς εξε­γέρ­σε­ων και επα­να­στά­σε­ων, που δεν έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τον κύκλο τους, για­τί ακό­μα εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, το σύστη­μα των οικο­νο­μι­κών κρί­σε­ων, της παν­δη­μί­ας και της μη επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος της υγεί­ας σε όφε­λος των λαών. Εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει η ακρί­βεια, η φτώ­χεια, η ανερ­γία, οι πόλε­μοι, οι αντα­γω­νι­σμοί μετα­ξύ κρα­τών όπου πάντα “την πλη­ρώ­νουν” οι λαοί. 

Έτσι, λοι­πόν, τα υπό­γεια ρεύ­μα­τα της επα­να­στα­τι­κής δρά­σης, που κινού­νται και σήμε­ρα, στο Παρί­σι, στην Αθή­να, σε άλλες πρω­τεύ­ου­σες της Ευρώ­πης, σε όλο τον κόσμο, θα συνε­χί­σουν και ο 21ος αιώ­νας θα είναι ο αιώ­νας των εξε­γέρ­σε­ων και των νέων επα­να­στά­σε­ων για το δίκιο των λαών».

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο