Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Εγκληματική η πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο προσφυγικό

Για «εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή» και «λάθη» στη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού ζητή­μα­τος, έκα­νε λόγο σε δηλώ­σεις του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας από τα Ιωάν­νι­να, όπου βρί­σκε­ται από το πρωί στο πλαί­σιο διή­με­ρης περιο­δεί­ας στο νομό.

Ο κ. Κου­τσού­μπας απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση αμέ­σως μετά τη συνά­ντη­σή του με τον πρύ­τα­νη του Πανε­πι­στη­μί­ου Ιωαν­νί­νων, Τρια­ντά­φυλ­λο Αλμπά­νη, υπογράμμισε:

«Καθα­ρή θέση από την αρχή ως ΚΚΕ: είναι εγκλη­μα­τι­κή η πολι­τι­κή όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων την οποία συνε­χί­ζει και η κυβέρ­νη­ση του κ. Μητσο­τά­κη όσον αφο­ρά το προ­σφυ­γι­κό. Το πρώ­το μεγά­λο λάθος είναι η συνέ­χι­ση της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, όπως επί­σης είναι το Δου­βλί­νο, το οποίο εγκλω­βί­ζει, και μάλι­στα σε διπλό εγκλω­βι­σμό, τους πρό­σφυ­γες, τους ξερι­ζω­μέ­νους. Είναι μεγά­λη ευθύ­νη το ότι συμ­με­τέ­χου­με στη συνέ­χι­ση των πολέ­μων και των επεμ­βά­σε­ων που δημιουρ­γούν το προ­σφυ­γι­κό πρό­βλη­μα και στέλ­νουν γυναι­κό­παι­δα στη χώρα μας».

Θέση του ΚΚΕ, όπως επι­σή­μα­νε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας, είναι ότι πρέ­πει «να κλεί­σουν αμέ­σως όλα τα hot spot στα νησιά, να μην υπάρ­χουν κλει­στά κέντρα, ουσια­στι­κά φρού­ρια, στρα­τό­πε­δα, φυλα­κές γι’ αυτούς τους ξερι­ζω­μέ­νους». Προ­σέ­θε­σε δε πως «πρέ­πει να επα­νε­νω­θούν οι οικο­γέ­νειες, να επι­λυ­θούν τα προ­βλή­μα­τα των παι­διών και με πολύ γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες από την ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα, να παίρ­νουν άσυ­λο όσοι το δικαιού­νται και οι υπό­λοι­ποι, να παίρ­νουν το δρό­μο για τις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους».

Στο επί­κε­ντρο της συνά­ντη­σης που είχε νωρί­τε­ρα με τον κ. Αλμπά­νη βρε­θή­καν, μετα­ξύ άλλων όπως είπε, τα ζητή­μα­τα της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, των ελλεί­ψε­ων σε διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό, της στέ­γα­σης και της σίτι­σης των φοι­τη­τών, σει­ρά ζητη­μά­των που επι­βα­ρύ­νουν την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια και συνέχισε:

«Θέσα­με διά­φο­ρα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν το εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα, το Νόμο Πλαί­σιο την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης, αλλά και την ανά­γκη το φοι­τη­τι­κό, το εκπαι­δευ­τι­κό, κίνη­μα να παλέ­ψει για την ανα­βάθ­μι­ση των πανε­πι­στη­μί­ων χωρίς ιδιώ­τες, χωρίς κατάρ­γη­ση και παρα­βί­α­ση του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου, προς όφε­λος των φοι­τη­τών έτσι ώστε τα πτυ­χία που παίρ­νουν τα παι­διά μας να μη μένουν στην κορ­νί­ζα, αλλά να αξιο­ποιού­νται με βάση το αντι­κεί­με­νο που σπού­δα­σαν, την επι­στή­μη τους, για να βρί­σκουν μια μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για να μπο­ρούν αν επι­βιώ­νουν στη ζωή τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο