Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο εχθρική και άδικη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στον χαι­ρε­τι­σμό του, σήμε­ρα, στην ετή­σια Γενι­κή Συνέ­λευ­ση της Ένω­σης Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέ­ων, επι­σή­μα­νε καταρ­χήν ότι η συνέ­λευ­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται «σε μια περί­ο­δο όπου ο ελλη­νι­κός λαός βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με αλλε­πάλ­λη­λα κύμα­τα μέτρων και σχε­δί­ων σε όλο το φάσμα της ζωής του. Δεν θα ήταν υπερ­βο­λή να πού­με ότι με το νέο κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2022, που κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση και ψηφί­ζε­ται σήμε­ρα στη Βου­λή, δίνε­ται η “χαρι­στι­κή βολή” στις λαϊ­κές ανάγκες».

«Επι­πλέ­ον, τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, όπως το 8ωρο και το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, που κατα­κτή­θη­καν με πολύ­χρο­νους σκλη­ρούς και αιμα­τη­ρούς αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων, οι συν­δι­κα­λι­στι­κές και λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες, δέχο­νται το ένα πλήγ­μα μετά το άλλο, όπως με τον πρό­σφα­το τερα­τώ­δη Ν.4808/2021 για τα εργα­σια­κά (το γνω­στό ως νόμο Χατζη­δά­κη)» προσέθεσε.

Σημεί­ω­σε, επί­σης, ότι λαός «εκτί­θε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο σε κιν­δύ­νους και μένει απρο­στά­τευ­τος, όχι μόνο απέ­να­ντι στην παν­δη­μία, αλλά και σε κάθε είδους φυσι­κά φαι­νό­με­να» και «βέβαια εκτί­θε­ται σε πολε­μι­κούς κιν­δύ­νους, από τη μετα­τρο­πή της χώρας μας σε ένα τερά­στιο πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη μέχρι τη Σού­δα, για τις ανά­γκες των επι­θε­τι­κών σχε­δια­σμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποί­ους εμπλέ­κει τη χώρα μας η κυβέρνηση».

«Οι αλλα­γές που προ­ω­θού­νται τα τελευ­ταία χρό­νια στη νομο­θε­σία και τη Δικαιο­σύ­νη, δια­χρο­νι­κά από τις κυβερ­νή­σεις, προ­χτές του ΠΑΣΟΚ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμε­ρα της ΝΔ και στη­ρί­ζο­νται, επί της ουσί­ας, από κοι­νού, δεν είναι ούτε ουδέ­τε­ρες ούτε ατα­ξι­κές, όπως εμφα­νί­ζο­νται» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όπως ανέ­φε­ρε στη συνέ­χεια, επι­κα­λού­με­νος συγκε­κρι­μέ­να παρα­δείγ­μα­τα, αυτές οι αλλα­γές «υλο­ποιούν κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και των δια­φό­ρων επι­τε­λεί­ων της άρχου­σας τάξης, που επι­διώ­κουν, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, διπλό στό­χο: Ο πρώ­τος αφο­ρά στη θωρά­κι­ση του συστή­μα­τος από κάθε αμφι­σβή­τη­ση, με τον ασφυ­κτι­κό περιο­ρι­σμό της δρά­σης του λαϊ­κού κινή­μα­τος και της λει­τουρ­γί­ας των φορέ­ων του, τη συρ­ρί­κνω­ση των ατο­μι­κών και συλ­λο­γι­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών. Ο δεύ­τε­ρος στό­χος αφο­ρά τη δια­μόρ­φω­ση της νομο­θε­σί­ας, καθώς και της λει­τουρ­γί­ας και απο­νο­μής της Δικαιο­σύ­νης, με όρους που θα εξυ­πη­ρε­τούν την πιο γρή­γο­ρη, φιλι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους διεκ­πε­ραί­ω­ση των υπο­θέ­σε­ών τους».

«Στον αντί­πο­δα, η νομο­θε­σία για τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα γίνε­ται όλο και πιο εχθρι­κή και άδι­κη, όπως και η πρό­σβα­σή τους στη Δικαιο­σύ­νη όλο και πιο δύσκο­λη και απρό­σι­τη, εξαι­τί­ας των συνε­χών δικο­νο­μι­κών και οικο­νο­μι­κών εμπο­δί­ων που ορθώ­νο­νται μπρο­στά τους, όπως με τη δια­δι­κα­σία της δια­με­σο­λά­βη­σης στις αστι­κές και εμπο­ρι­κές υπο­θέ­σεις, τα υψη­λά παρά­βο­λα και τέλη κ.ά.» προσέθεσε.

Ανέ­φε­ρε ότι με το Σχέ­διο Πισ­σα­ρί­δη που αφο­ρά και τη Δικαιο­σύ­νη «επι­διώ­κε­ται η αντι­δρα­στι­κή ανα­μόρ­φω­σή της, ώστε να υπη­ρε­τεί ακό­μη πιο πιστά τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και την ευθυ­γράμ­μι­σή της με την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή», ενώ «ιδί­ως, βέβαια, επι­διώ­κε­ται η ισχυ­ρό­τε­ρη χει­ρα­γώ­γη­ση των δικα­στι­κών λει­τουρ­γών, μέσω της δημιουρ­γί­ας ειδι­κής κατη­γο­ρί­ας δικα­στών επί θητεία, παρα­κάμ­πτο­ντας έτσι την ισο­βιό­τη­τα και την επε­τη­ρί­δα και της διαρ­κούς αξιο­λό­γη­σής τους, ώστε να είναι εξαρ­τη­μέ­νοι και δέσμιοι κάθε φορά από την επι­θυ­μία τους για την παρά­τα­ση της θητεί­ας τους και την προ­α­γω­γή τους».

«Στην υλο­ποί­η­ση των αντι­δρα­στι­κών αυτών κατευ­θύν­σε­ων, εντάσ­σε­ται και το πρό­σφα­το νομο­σχέ­διο για την Εθνι­κή Σχο­λή Δικα­στών, το οποίο ως Κόμ­μα κατα­ψη­φί­σα­με συνο­λι­κά. Σε αυτό περιέ­χο­νταν, μετα­ξύ άλλων απα­ρά­δε­κτες δια­τά­ξεις για τη γρα­πτή αξιο­λό­γη­ση των δικα­στι­κών λει­τουρ­γών, τις οποί­ες βέβαια η κυβέρ­νη­ση υπο­χρε­ώ­θη­κε τελι­κά να απο­σύ­ρει, ύστε­ρα από τις δικαιο­λο­γη­μέ­νες έντο­νες αντι­δρά­σεις σας, ωστό­σο η αντι­δρα­στι­κή στό­χευ­σή της παρα­μέ­νει» σημείωσε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι το ΚΚΕ έχει συγκε­κρι­μέ­νη άπο­ψη για τον ρόλο που θεσμι­κά επι­τε­λεί η Δικαιο­σύ­νη στο υπάρ­χον σύστη­μα, «ωστό­σο, όπως έχου­με επα­νει­λημ­μέ­να τονί­σει, δεν ταυ­τί­ζου­με το θεσμό της Δικαιο­σύ­νης και το ρόλο του στο σημε­ρι­νό σύστη­μα, με τους δικα­στές και τους εισαγ­γε­λείς, όλους εσάς δηλα­δή που εργά­ζε­στε στο χώρο αυτό, και μάλι­στα σε αντί­ξο­ες συν­θή­κες, και αντι­με­τω­πί­ζε­τε κι εσείς, όπως και όλος ο εργα­ζό­με­νος λαός, στον έναν ή τον άλλο βαθ­μό, τις συνέ­πειες της αντι­λαϊ­κής πολιτικής».

«Γι’ αυτό», ανέ­φε­ρε στη συνέ­χεια, «στα­θε­ρά υπο­στη­ρί­ζου­με, κάθε δίκαιο θεσμι­κό και μισθο­λο­γι­κό αίτη­μά σας, όπως σήμε­ρα για τη συμ­με­το­χή των Ενώ­σε­ών σας στις νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κές επι­τρο­πές, που η κυβέρ­νη­ση απα­ρά­δε­κτα επι­χει­ρεί να απο­κλεί­σει, για την ανα­χαί­τι­ση των αντι­δρα­στι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων που σχε­διά­ζο­νται στον Κώδι­κα Οργα­νι­σμού Δικα­στη­ρί­ων και Κατά­στα­σης Δικα­στι­κών Λει­τουρ­γών. Για τη συμ­μόρ­φω­ση της κυβέρ­νη­σης στην από­φα­ση του Μισθο­δι­κεί­ου για το ύψος των συντά­ξε­ών σας, όπως και το αίτη­μά σας για την κατάρ­γη­ση ή έστω το “πάγω­μα” της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύ­ης, που απο­τε­λεί άλλω­στε, γενι­κό­τε­ρο, δίκαιο αίτη­μα των δημο­σί­ων υπαλλήλων».

«Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα», συνέ­χι­σε, «που βιώ­νει ο ελλη­νι­κός λαός σήμε­ρα επι­βε­βαιώ­νει πιστεύ­ου­με την εκτί­μη­ση του ΚΚΕ για τον ξεπε­ρα­σμέ­νο χαρα­κτή­ρα του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης. Σήμε­ρα, η πρό­ο­δος της τεχνο­λο­γί­ας, η τερά­στια επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και η μεγά­λη αύξη­ση της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας δεν μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν για να βελ­τιω­θεί η θέση των εργα­ζο­μέ­νων, για να μειω­θεί ο χρό­νος εργα­σί­ας, για να προ­στα­τευ­τεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά ο λαός από την παν­δη­μία και τα φυσι­κά φαι­νό­με­να. Χρη­σι­μο­ποιού­νται μόνο για να αυξη­θούν τα κέρ­δη του μεγά­λου κεφαλαίου».

Όπως είπε ο Δ.Κουτσούμπας, «Το ΚΚΕ προ­τεί­νει ως διέ­ξο­δο τον αγώ­να για έναν ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης της χώρας μας, με απο­δέ­σμευ­ση από όλες τις αντι­λαϊ­κές δια­κρα­τι­κές ενώ­σεις, όπου ο λαός θα είναι κυρί­αρ­χος του πλού­του που παρά­γει και θα μπο­ρεί σχε­δια­σμέ­να να οργα­νώ­νει και να αξιο­ποιεί τις τερά­στιες παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας, την πρό­ο­δο της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, με κρι­τή­ριο τις δικές του σύγ­χρο­νες ανάγκες».

«Οι δικα­στές και εισαγ­γε­λείς δεν έχε­τε κανέ­να λόγο, πιστεύ­ου­με, να ενα­ντιω­θεί­τε σε μια τέτοια προ­ο­πτι­κή. Αντί­θε­τα, έχε­τε όλο και περισ­σό­τε­ρους λόγους, να συντα­χθεί­τε μαζί της» κατέ­λη­ξε στον χαι­ρε­τι­σμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχό­με­νος καλή επι­τυ­χία στις εργα­σί­ες της Συνέ­λευ­σης της Ένω­σης Δικα­στών και Εισαγγελέων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο