Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθούν το άθλιο νομοσχέδιο και η τροπολογία για την επιστολική ψήφο, δεν βελτιώνονται μόνο απορρίπτονται

Να απο­σύ­ρει το «άθλιο νομο­σχέ­διο» για την επι­στο­λι­κή ψήφο, μαζί με την τρο­πο­λο­γία που επε­κτεί­νει το μέτρο στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές για τους από­δη­μους, απαί­τη­σε από την κυβέρ­νη­ση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Όπως τόνι­σε, τις συνέ­πειες αυτού του μέτρου θα τις δει σύντο­μα ο λαός και η ευθύ­νη θα είναι όλη της κυβέρ­νη­σης και όσων της δίνουν χέρι βοή­θειας. Παρ’ όλα αυτά, ξεκα­θά­ρι­σε ότι ο λαός θα βρει τρό­πο να σας δώσει απά­ντη­ση ενά­ντια στους εκβια­σμούς ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ στις επερ­χό­με­νες ευρωεκλογές.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας χαρα­κτή­ρι­σε το νομο­σχέ­διο για την επι­στο­λι­κή ψήφο επι­κίν­δυ­νο, αντι­δρα­στι­κό και αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό, γι’ αυτό δεν παίρ­νει βελ­τιώ­σεις παρά μόνο απορρίπτεται.

Ενώ για την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε χθες η υπουρ­γός, είπε ότι είναι επί της ουσί­ας ένα νέο νομο­σχέ­διο, καθώς με την πρό­θε­ση να επε­κτα­θεί η επι­στο­λι­κή ψήφος και στις εθνι­κές για τους από­δη­μους, έγι­νε ακό­μα πιο επικίνδυνο.

Σημεί­ω­σε επ’ αυτού ότι η κυβέρ­νη­ση άρπα­ξε την ευκαι­ρία, δηλα­δή τη συναί­νε­ση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύ­σης Ελευ­θε­ρί­ας και είπε… να το τερ­μα­τί­σει! Ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι έχουν τερά­στια ευθύ­νη αυτά τα κόμ­μα­τα και τα κάλε­σε να απο­σύ­ρουν τη στή­ρι­ξή τους.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να για το νομο­σχέ­διο τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει επι­κίν­δυ­νους δρό­μους για τη χει­ρα­γώ­γη­ση της ψήφου, αλλά­ζο­ντας τον ίδιο τον χαρα­κτή­ρα της ψήφου με φτη­νά επι­χει­ρή­μα­τα τα οποία καταρ­ρί­πτο­νται χωρίς κόπο.

Η αλλα­γή του εκλο­γι­κού συστή­μα­τος έρχε­ται, όπως είπε, με τη μέθο­δο της σαλα­μο­ποί­η­σης των αλλα­γών, δηλα­δή έρχο­νται λίγα λίγα. Αρχι­κά η κυβέρ­νη­ση επα­νέ­φε­ρε το καλ­πο­νο­θευ­τι­κό μπό­νους των 50 εδρών, μετά κατάρ­γη­σε τα κρι­τή­ρια του 2019 για τους από­δη­μους και τώρα φέρ­νει την επι­στο­λι­κή και αλλά­ζει τον τρό­πο κατα­νο­μής των εδρών στις εκλο­γές. «Ετοι­μά­ζε­τε κι άλλα;», ρώτη­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας την κυβέρνηση.

Και συνέ­χι­σε λέγο­ντας ότι στις 9η Ιου­νί­ου μόλις κλεί­σουν οι κάλ­πες, θα μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί κάποιος ότι όσοι ψήφι­σαν με επι­στο­λι­κή, ψήφι­σαν μόνοι τους χωρίς άμε­σες πιέ­σεις και εκβια­σμούς; Θύμι­σε δε ότι το καλο­καί­ρι νυν υπουρ­γός περιό­δευε σε επι­χεί­ρη­ση παρέα με εργο­δό­τη που έβγα­ζε λόγο στους εργα­ζό­με­νους τι πρέ­πει να ψηφί­σουν για να μη χάσουν τη δου­λειά τους!

Αυτό τώρα θα μπο­ρεί να γίνε­ται σε σπί­τια και χώρους δου­λειάς όπου θα συμπλη­ρώ­νε­ται ο φάκε­λος της ψήφου. Του­λά­χι­στον, ανέ­φε­ρε, μέχρι τώρα όσες πιέ­σεις και αν είχαν ασκη­θεί, ο ψηφο­φό­ρος ήταν μόνος του μέσα στο παραβάν.

Επι­πλέ­ον, γίνε­ται το απί­στευ­το, ότι την ταυ­το­προ­σω­πία θα τη διε­νερ­γεί υπάλ­λη­λος ταχυ­δρο­μι­κής εται­ρεί­ας. Και αν ψηφί­ζει κάποιος Έλλη­νας στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή «ποιος θα κάνει ταυ­το­προ­σω­πία, ο Κολομ­βια­νός υπάλ­λη­λος;», είπε χαρακτηριστικά.

Επι­σή­μα­νε ότι διε­θνώς, όπου χρη­σι­μο­ποιεί­ται η επι­στο­λι­κή ψήφος, υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες απά­της, χει­ρα­γώ­γη­σης, ενώ που­θε­νά δεν φάνη­κε ότι ανε­βαί­νει η συμ­με­το­χή στις εκλο­γές για­τί η απο­χή έχει πολι­τι­κά και κοι­νω­νι­κά αίτια και όχι τεχνικά.

Ακό­μα κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι δια­βά­ζει το Σύνταγ­μα όπως τη βολεύ­ει. Σημεί­ω­σε ότι το Σύνταγ­μα προ­βλέ­πει ταυ­τό­χρο­νη διε­νέρ­γεια ψηφο­φο­ρί­ας σε όλη την επι­κρά­τεια με το σκε­πτι­κό ότι όλοι οι ψηφο­φό­ροι έχουν παρα­κο­λου­θή­σει την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, ακό­μα και αιφ­νί­δια γεγο­νό­τα που μπο­ρεί να αλλά­ξουν το πολι­τι­κό σκη­νι­κό. Όπως ήταν άλλω­στε το ναυά­γιο στην Πύλο 11 μέρες πριν τις εκλο­γές του Ιουνίου.

Στην ουσία η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει δια­φο­ρε­τι­κή λογι­κή συμ­με­το­χής στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία, παθη­τι­κή, από­μα­κρη στά­ση, μακριά από κάθε πολι­τι­κή ζύμω­ση, όπου ο πολί­της θα ταχυ­δρο­μεί ένα έγγρα­φο, «μετα­ξύ της πλη­ρω­μής του λογα­ρια­σμού της ΔΕΗ και της παρα­λα­βής ενός δέματος».

Όπως τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας, η συμ­με­το­χή κρί­νε­ται στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα, στο σωμα­τείο, τους συλ­λό­γους και είναι θετι­κό ότι η συμ­με­το­χή σε αρχαι­ρε­σί­ες σωμα­τεί­ων αυξά­νε­ται στα­θε­ρά κάθε χρό­νο, ενώ στά­θη­κε στις ζωντα­νές διερ­γα­σί­ες στα Πανε­πι­στή­μια, με χιλιά­δες φοι­τη­τές να συμ­με­τέ­χουν σε γενι­κές συνε­λεύ­σεις που συζη­τούν συλ­λο­γι­κά και δημοκρατικά.

Τέλος για την αλλα­γή στον τρό­πο κατα­νο­μής εδρών στις ευρω­ε­κλο­γές, όπου η κυβέρ­νη­ση μειώ­νει το εκλο­γι­κό μέτρο για να μοι­ρα­στούν περισ­σό­τε­ρες έδρες στην πρώ­τη κατα­νο­μή και να ευνο­ή­σει δυνη­τι­κά τον εαυ­τό της ως πρώ­το κόμ­μα αυτή τη στιγ­μή, ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε να μην μας περ­νά­ει για χαζούς η κυβέρ­νη­ση και κάλε­σε να καταρ­γη­θεί εντε­λώς το αντι­δη­μο­κρα­τι­κό όριο του 3% και το καλ­πο­νο­θευ­τι­κό μπό­νους στις βουλευτικές.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο