Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Όλες οι κυβερνήσεις συνδιαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις

Το σκο­τει­νό, όσο και επι­κίν­δυ­νο, όπως ανέ­φε­ρε, θεσμι­κό πλαί­σιο παρα­βιά­σε­ων του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών κατήγ­γει­λε στη Βου­λή, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας. Εις βάρος των λαϊ­κών στρω­μά­των, συμπλή­ρω­σε υπο­γραμ­μί­ζο­ντας, με τον τρό­πο αυτό, και τις ευθύ­νες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εντός του πλαι­σί­ου της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Εισα­γω­γι­κώς, απευ­θυ­νό­με­νος στα κυβερ­νη­τι­κά έδρα­να, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ είπε: «Αν νομί­ζε­τε ότι θα κατα­φέ­ρε­τε να ξεφορ­τω­θεί­τε τις σοβα­ρές ευθύ­νες σας για το σκάν­δα­λο των παρα­κο­λου­θή­σε­ων — υπο­κλο­πών, είστε βαθιά γελα­σμέ­νοι κύριοι της κυβέρ­νη­σης. Βαθιά γελα­σμέ­νος είστε κι εσείς κύριε πρω­θυ­πουρ­γέ, αν νομί­ζε­τε ότι με διά­φο­ρες υπο­κρι­τι­κές συγνώ­μες και τις παραι­τή­σεις στε­νών συνερ­γα­τών σας κι όλα αυτά τα έωλα επι­χει­ρή­μα­τα περί ‘υπη­ρε­σια­κής αστο­χί­ας’ που επι­στρα­τεύ­ε­τε, θα απαλ­λα­γεί­τε και από τις δικές σας προ­σω­πι­κές σας ευθύ­νες. Ποια κυβέρ­νη­ση, ποιος πρω­θυ­πουρ­γός ο οποί­ος μάλι­στα έχει στην ευθύ­νη του και την ΕΥΠ και στον οποίο λογο­δο­τούν τα στε­λέ­χη της ΕΥΠ, μπο­ρεί με τόση ευκο­λία να λέει ‘δεν ήξε­ρα, δεν είδα, δεν άκουσα’».

Στη συνέ­χεια, όμως, της ομι­λί­ας του ο Δ. Κου­τσού­μπας ανέ­δει­ξε το «σκο­τει­νό και επι­κίν­δυ­νο», όπως είπε, θεσμι­κό πλαί­σιο το οποίο στρώ­νει το έδα­φος για πρα­κτι­κές παρα­κο­λού­θη­σης, παρα­βιά­σε­ων του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών, και δεν απο­τε­λεί επι­μέ­ρους …‘υπη­ρε­σια­κή αστο­χία’! Το αντί­θε­το. Αυτό το πλαί­σιο στο­χεύ­ει κατευ­θεί­αν στην καρ­διά των λαϊ­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών. Ακό­μη κι αυτών των στοι­χειω­δών δικαιω­μά­των της δικής σας κου­τσου­ρε­μέ­νης αστι­κής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δημο­κρα­τί­ας. Τα οποία φυσι­κά, όταν δεν σας βολεύ­ει, τα κάνε­τε κουρελόχαρτο».

Και συνε­χί­ζο­ντας με το «κατη­γο­ρώ» του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, «όταν μιλά­με για θεσμι­κό πλαί­σιο, μιλά­με για ένα πολυ­πλό­κα­μο πλέγ­μα από νόμους, κατευ­θύν­σεις, οδη­γί­ες της ΕΕ, με το οποίο αλω­νί­ζουν μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες, υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας, κρα­τι­κοί κατα­σταλ­τι­κοί μηχα­νι­σμοί της ΕΕ και των κρα­τών — μελών της. Πρό­κει­ται για νόμους, κατευ­θύν­σεις και πρα­κτι­κές που υπη­ρε­τούν και θωρα­κί­ζουν πολύ­πλευ­ρα την εξου­σία και τα συμ­φέ­ρο­ντα μόνο του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, σε βάρος του λαού και των δικαιω­μά­των του».

Και, εν τέλει, «αυτό το πλαί­σιο που έχε­τε ψηφί­σει, δίνει το ‘πρά­σι­νο φως’ για την παρα­κο­λού­θη­ση των πάντων! ‘Αλλο­τε στο όνο­μα της ‘εθνι­κής ασφά­λειας’. ‘Αλλο­τε στο όνο­μα του ‘δημό­σιου συμ­φέ­ρο­ντος’! ‘Αλλο­τε στο όνο­μα της κατα­πο­λέ­μη­σης της ‘τρο­μο­κρα­τί­ας’ και του ‘εξτρε­μι­σμού’! Έννοιες που γίνο­νται ‘λάστι­χο’ και μπο­ρούν να χωρέ­σουν τα πάντα, τους πάντες, θωρα­κί­ζο­ντας αυτή την εξου­σία του κεφα­λαί­ου από αντι­πά­λους του στην αρέ­να του διε­θνούς αντα­γω­νι­σμού, αλλά και με στό­χο πάντα τον ‘εχθρό λαό’».

Επί­σης, αυτό το θεσμι­κό πλαί­σιο έχει «επα­νει­λημ­μέ­να καταγ­γεί­λει το ΚΚΕ. Όχι μόνο τώρα που ήρθε στην επι­φά­νεια αυτή η σοβα­ρή υπό­θε­ση της παρα­κο­λού­θη­σης του προ­έ­δρου του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δια­χρο­νι­κά. Όταν όλες οι κυβερ­νή­σεις, όλοι σας δηλα­δή εδώ μέσα, βήμα το βήμα συμ­βάλ­λα­τε στη δια­μόρ­φω­σή του», δήλω­σε εμφα­τι­κά ο Δ. Κου­τσού­μπας από του βήμα­τος της Βουλής.

Κι όμως, ένα μήνα τώρα, από τη μέρα που ο κ. Ανδρου­λά­κης κατέ­θε­σε τη μηνυ­τή­ρια ανα­φο­ρά του, όχι μόνο δεν έχει ακου­στεί το παρα­μι­κρό γι’ αυτό το σάπιο, αντι­δρα­στι­κό θεσμι­κό πλαί­σιο, αλλά μπο­ρώ να πω, πως όλοι σας κατα­βά­λε­τε κάθε φιλό­τι­μη προ­σπά­θεια για να το αφή­σε­τε στο απυ­ρό­βλη­το. Θέλε­τε να το βγά­λε­τε έξω από κάθε συζή­τη­ση! Να το απο­κρύ­ψε­τε από τον ελλη­νι­κό λαό!», κατήγ­γει­λε και από την κρι­τι­κή του δεν εξαί­ρε­σε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που από κοι­νού με την ΝΔ «άρπα­ξαν την ευκαι­ρία για να στή­σουν ξανά το σκη­νι­κό μιας κάλ­πι­κης αντιπαράθεσης».

Άλλω­στε, συμπλή­ρω­σε, «ένα μήνα τώρα, δεν ακού­σα­με τίπο­τα για τον νόμο που υπάρ­χει από το 1994 (νόμος 2225). Δηλα­δή, έναν νόμο που υπάρ­χει εδώ και 28 χρό­νια (!) και σύμ­φω­να με τον οποίο οι παρα­κο­λου­θή­σεις θεω­ρού­νται ‘νόμι­μες’. Πρό­κει­ται για έναν νόμο ο οποί­ος από τότε μέχρι σήμε­ρα, εμπλου­τί­ζε­ται συνε­χώς από όλες τις κυβερ­νή­σεις με βάση και το ανά­λο­γο βέβαια αντι­δρα­στι­κό ευρω­παϊ­κό νομο­θε­τι­κό ‘οπλο­στά­σιο’!».

Ακό­μη, «δεν ακού­σα­με τίπο­τα που να καυ­τη­ριά­ζει το γεγο­νός, ότι η άρση απορ­ρή­του ‘για λόγους εθνι­κής ασφά­λειας’ μπο­ρεί να γίνει χωρίς καμία απο­λύ­τως ουσια­στι­κή αιτιο­λό­γη­ση. Με μια απλή εισαγ­γε­λι­κή διά­τα­ξη που απο­στέλ­λε­ται στην Αρχή Δια­σφά­λι­σης του Απορ­ρή­του των Επι­κοι­νω­νιών και η οποία δεν χρειά­ζε­ται καν να ανα­φέ­ρει το όνο­μα του στό­χου, παρά μόνο τον αριθ­μό της τηλε­φω­νι­κής σύνδεσης!

Δεν ακού­σα­με, παρά ελά­χι­στα, για την τρο­πο­λο­γία που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ τον Μάρ­τιο του 2021 και με την οποία κατήρ­γη­σε την υπο­χρέ­ω­ση ενη­μέ­ρω­σης του ‘στό­χου’, μετά την ολο­κλή­ρω­ση της δια­δι­κα­σί­ας παρα­κο­λού­θη­σης, εφό­σον η άρση απορ­ρή­του έχει γίνει με την επί­κλη­ση λόγων ‘εθνι­κής ασφά­λειας’!», ανέ­φε­ρε επί­σης χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας εξ άλλου «τρα­γι­κή ειρω­νεία» το γεγο­νός ότι «αυτήν την τρο­πο­λο­γία την υπερ­ψή­φι­σε τότε και το ΠΑΣΟΚ και τώρα τη λού­ζε­ται ο πρό­ε­δρός του!».

Επε­κτεί­νο­ντας δε, την κρι­τι­κή του, ο γ.γ. του ΚΚΕ επε­σή­μα­νε πως «δεν ακού­σα­με τίπο­τα επί­σης για τις περισ­σό­τε­ρες από 100.000 άδειες που έχει δώσει η Εισαγ­γε­λία για υπο­κλο­πές τα τελευ­ταία 10 χρό­νια, επι­κα­λού­με­νη αυτούς τους λόγους ‘εθνι­κής ασφά­λειας’! 100.000 υπο­κλο­πές! Και ο καθέ­νας βέβαια εδώ μέσα αντι­λαμ­βά­νε­ται πως ο αριθ­μός αυτός (που ξεπερ­νά το εκα­τομ­μύ­ριο) αντι­στοι­χεί σε πολύ περισ­σό­τε­ρους ‘στό­χους’, αφού στο στό­χα­στρο μπαί­νουν και όλοι όσοι απο­τε­λούν επα­φές του υπό παρα­κο­λού­θη­ση στό­χου και συνο­μι­λεί μαζί τους, συνε­πώς κατα­γρά­φο­νται όλοι και όλες.

Δεν ακού­σα­με τίπο­τα για τον νόμο που όλοι μαζί, ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ — ΜέΡΑ25, ψηφί­σα­τε πριν δυο χρό­νια, τον Αύγου­στο του 2019 για τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να, ενσω­μα­τώ­νο­ντας στην ελλη­νι­κή νομο­θε­σία την αστυ­νο­μι­κή Οδη­γία της ΕΕ, με την οποία καθιε­ρώ­νε­ται το ‘νόμι­μο’, γενι­κευ­μέ­νο και συστη­μα­τι­κό ‘φακέ­λω­μα’».

Όπως επί­σης, «δεν ακού­σα­με τίπο­τα για τις Ευρω­παϊ­κές Οδη­γί­ες και τους νόμους στα κρά­τη μέλη της ΕΕ, οι οποί­οι επι­τρέ­πουν σε ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες με υπερ­σύγ­χρο­νο λογι­σμι­κό παρα­κο­λού­θη­σης, να συνερ­γά­ζο­νται με το κρά­τος. Και είτε να το πωλούν, είτε να το δια­θέ­τουν επί πλη­ρω­μή στις υπη­ρε­σί­ες τους. Έτσι έχει ανοί­ξει ο δρό­μος για τη γενι­κευ­μέ­νη εφαρ­μο­γή λογι­σμι­κών τύπου ‘Predator’ που κυκλο­φο­ρούν στην αγο­ρά και αξιο­ποιού­νται για το ξεκα­θά­ρι­σμα πολι­τι­κών, επι­χει­ρη­μα­τι­κών, ακό­μα και γεω­πο­λι­τι­κών ‘λογα­ρια­σμών’!», συμπέ­ρα­νε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αλή­θεια τώρα για πρώ­τη φορά πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­τε την ύπαρ­ξη αυτού του επι­κίν­δυ­νου λογι­σμι­κού, του Predator και κάνε­τε σαν να πέσα­τε από τα σύν­νε­φα; […] Για τα υπό­λοι­πα τέτοιου τύπου λογι­σμι­κά, όπως το ‘Pegasus’ και ‘Hrisaoras’ επί­σης δεν έχε­τε ακού­σει τίπο­τα;», διε­ρω­τή­θη­κε εξ άλλου.

Στη συνέ­χεια της αγό­ρευ­σής του, ο Δ. Κου­τσού­μπας στη­λί­τευ­σε και τη λει­τουρ­γία της Διεύ­θυν­σης Δια­χεί­ρι­σης και Ανά­λυ­σης Πλη­ρο­φο­ριών, για την οποία όμως τηρεί­ται σιγή ασυρ­μά­του. «Προ­φα­νώς το να παρα­κο­λου­θεί­ται ο αρχη­γός ενός κόμ­μα­τος, ένας βου­λευ­τής, ένα πολι­τι­κό κόμ­μα συνο­λι­κά, είναι πρά­ξη παρά­νο­μη. Δεν χωρά­ει δεύ­τε­ρη κου­βέ­ντα σε αυτό εδώ μέσα», επα­νέ­λα­βε εξ άλλου.

Και, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ξανά τις ευθύ­νες των τριών μεγα­λύ­τε­ρων κομ­μά­των, «όλοι μαζί ψήφι­σαν τον κοι­νο­τι­κό Κανο­νι­σμό του 2016 και τον νόμο 4624 το 2019, για τη νομι­μο­ποί­η­ση της επε­ξερ­γα­σί­ας προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των πολι­τών. Όλοι μαζί ψήφι­σαν την Αστυ­νο­μι­κή Οδη­γία 2016/680 της ΕΕ που περιο­ρί­ζει το δικαί­ω­μα ενη­μέ­ρω­σης του πολί­τη που παρακολουθείται».

Σε επό­με­νο σημείο της ομι­λί­ας του, απευ­θυ­νό­με­νος στα έδρα­να της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, είπε: «Εσείς ως κυβέρ­νη­ση, όχι μόνο το ανε­χτή­κα­τε αλλά και το εμπλου­τί­σα­τε, όταν με τον νέο Ποι­νι­κό Κώδι­κα υπο­βαθ­μί­σα­τε από κακούρ­γη­μα σε πλημ­μέ­λη­μα την υπο­κλο­πή των επι­κοι­νω­νιών και τη χρή­ση των προ­ϊ­ό­ντων της! Χώρια που ψηφί­σα­τε νόμο που σε άρθρο ορί­ζει πως η άρση του απορ­ρή­του θα γίνε­ται απο­κλει­στι­κά από τον Εισαγ­γε­λέα της ΕΥΠ! Συγ­χα­ρη­τή­ρια! Με από­φα­ση της δικής σας κυβέρ­νη­σης δεν έχει τεθεί η Ελλά­δα ως ‘χώρα συντο­νι­στής’ της Ακα­δη­μί­ας Κατα­σκό­πων της EE, στο πλαί­σιο αυτού του επι­θε­τι­κού μηχα­νι­σμού, σχη­μα­τι­σμού της ΡESCO;».

Και προς το ΠΑΣΟΚ, «κι εσείς δεν έχε­τε καμιά ευθύ­νη, όταν ‑εκτός όλων των άλλων- πριν μερι­κούς μήνες ψηφί­ζα­τε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ευρω­παϊ­κό κανο­νι­σμό 2021/821 που νομι­μο­ποιεί την παρα­γω­γή, εμπο­ρία, δια­κί­νη­ση κατα­σκο­πευ­τι­κού λογι­σμι­κού, δηλα­δή λογι­σμι­κά τύπου Pegasus, Predator κ.λ.π.;».

Εν κατα­κλεί­δι, «ναι, με περη­φά­νια μπο­ρού­με να πού­με, πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμ­μα που έχει κατα­ψη­φί­σει κάθε νόμο, κάθε οδη­γία και κανο­νι­σμό της ΕΕ που περιο­ρί­ζει λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες, που ενι­σχύ­ει το οπλο­στά­σιο της κατα­στο­λής του κρά­τους σας».

Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ

Επι­πλέ­ον, ο Δ. Κου­τσού­μπας μίλη­σε και για τις συνα­κρο­ά­σεις — υπο­κλο­πές στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της έδρας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ: «Νοέμ­βρης 2016, Απρί­λης 2017, Γενά­ρης 2019, Ιού­νης 2020, Απρί­λης 2022 επα­να­λαμ­βα­νό­με­να κρού­σμα­τα υπο­κλο­πών. Έξι χρό­νια τώρα, δυο κυβερ­νή­σεις, η μια του ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη της ΝΔ. Απά­ντη­ση καμία», κατήγ­γει­λε υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως η έρευ­να ήταν για «τα μάτια του κόσμου», τα πορί­σμα­τα της ΑΔΑΕ έβρι­θαν από κενά και αντι­φά­σεις και «με εντυ­πω­σια­κή ευκο­λία ορι­σμέ­νοι αρμό­διοι κατέ­λη­γαν ότι ‘είναι αδύ­να­τος ο εντο­πι­σμός των υπαιτίων’!».

Και στη συνέ­χεια, «μετά την καταγ­γε­λία του ΚΚΕ το Δεκέμ­βρη του 2016, άγνω­στο πρό­σω­πο επι­κοι­νώ­νη­σε με την ΑΔΑΕ και είπε ότι είναι ‘ο φυσι­κός αυτουρ­γός’ των παρεμ­βά­σε­ων στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο του ΚΚΕ! Τι ακρι­βώς έκα­νε η ΑΔΑΕ; Ερεύ­νη­σε η ίδια αυτό το σοβα­ρό στοι­χείο; Πώς το αξιο­ποί­η­σε; Η Κρα­τι­κή Ασφά­λεια, που με εντο­λή εισαγ­γε­λέα διε­ρεύ­νη­σε την υπό­θε­ση, τι έρευ­να έκα­νε γι’ αυτό το στοι­χείο και μέχρι ποιο σημείο έφτα­σε;», ήταν τα ερω­τή­μα­τα που έθε­σε ο γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ.

Για την εξεταστική

Ανα­φο­ρι­κώς με το περιε­χό­με­νο της εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής, ο Δ. Κου­τσού­μπας χαρα­κτή­ρι­σε «αυτο­νό­η­το και ανα­γκαίο» να προ­στε­θεί συγκε­κρι­μέ­να ως αντι­κεί­με­νό της και η υπό­θε­ση του συνό­λου παρα­κο­λου­θή­σε­ων — υπο­κλο­πών σε βάρος του ΚΚΕ, από την πρώ­τη σχε­τι­κή καταγ­γε­λία μέχρι σήμε­ρα. Όσο για την πρό­τα­ση της ΝΔ να επε­κτα­θεί σε βάθος 10ετίας ο χρό­νος διε­ρεύ­νη­σης της εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής, «μάλι­στα και χωρίς ανα­φο­ρές σε συγκε­κρι­μέ­να περι­στα­τι­κά και χωρίς στοι­χεία», όπως είπε, είναι, πρό­σθε­σε, «λίγο πολύ αυτό που λέει ο λαός μας: ‘Στρί­βειν δια του αρρα­βώ­νος’. Μπας και κατα­φέ­ρει να βγει από την πολύ δύσκο­λη θέση του υπό­λο­γου… Αλλά δεν θα τα κατα­φέ­ρει». Επι­πλέ­ον, «και στην εξε­τα­στι­κή επι­τρο­πή και σε άλλες κοι­νο­βου­λευ­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περ­νά από το χέρι του για να απο­κα­λυ­φθούν ‑όσο φυσι­κά αυτό είναι δυνα­τό, για­τί εμείς δεν τρέ­φου­με αυτα­πά­τες- οι πτυ­χές αυτών των υποθέσεων».

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο