Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ – ΕΔΥΕΘ: Τιμούν τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε Χιροσίμα — Ναγκασάκι

  • 8 μ.μ., στην πλα­τεία Ζακλίν Ντε Ρομι­γύ (στά­ση ΗΣΑΠ «Θησείο»)
  • 7.30 μ.μ. στον Λευ­κό Πύρ­γο στη Θεσσαλονίκη
Με σύν­θη­μα «Δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και τις νέες πυρη­νι­κές απει­λές, ενά­ντια στην επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή της εμπλο­κής στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ», πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμε­ρα Τετάρ­τη στις 8 μ.μ., στην πλα­τεία Ζακλίν Ντε Ρομι­γύ (σταθ­μός ΗΣΑΠ «Θησείο»), η συγκέ­ντρω­ση που διορ­γα­νώ­νει η ΕΕΔΥΕ για τα 78 χρό­νια από την εγκλη­μα­τι­κή χρη­σι­μο­ποί­η­ση των ατο­μι­κών βομ­βών στη Χιρο­σί­μα και το Ναγκα­σά­κι. Το πρό­γραμ­μα της αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής συγκέ­ντρω­σης περι­λαμ­βά­νει ομι­λία από τον Σταύ­ρο Τάσ­σο, πρό­ε­δρο της ΕΕΔΥΕ, και σύντο­μο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα από μου­σι­κό σχή­μα που απο­τε­λεί­ται από τους Καλ­λι­κρά­τη Μπουρ­δά­ρα (τσέ­λο), Κατε­ρί­να Νιά­νιου (τρα­γού­δι), Περι­κλή Μαλα­κα­τέ (κιθά­ρα, τραγούδι).

Στις 7.30 μ.μ. συγκέ­ντρω­ση διορ­γα­νώ­νει και η ΕΔΥΕΘ στον Λευ­κό Πύρ­γο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Στην Καβά­λα η Επι­τρο­πή Ειρή­νης καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στην είσο­δο του Τελω­νεί­ου, στις 8.30 μ.μ.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή, τονί­ζο­ντας σε ανα­κοί­νω­σή της: «Σήμε­ρα, 78 χρό­νια μετά, κλι­μα­κώ­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί ανά­με­σα σε ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και τη Ρωσία και την Κίνα, στο φόντο του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, με το ενδε­χό­με­νο γενί­κευ­σής του να βρί­σκε­ται στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη».

Και συνε­χί­ζει: «Η απει­λή ενός πυρη­νι­κού πλήγ­μα­τος δεν έπα­ψε ποτέ να υπάρ­χει και μάλι­στα εντά­θη­κε τα τελευ­ταία χρό­νια, στο πλαί­σιο των οξυ­μέ­νων ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών (…) Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τα κόμ­μα­τα του ευρω­α­τλα­ντι­σμού φέρουν πολύ μεγά­λες ευθύ­νες, για­τί με την πολι­τι­κή τους βαθαί­νουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο την εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και τους επι­κίν­δυ­νους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, μετα­τρέ­πο­ντας τη χώρα μας σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο, αλλά και σε στό­χο αντι­ποί­νων».

Η ΕΕΔΥΕ «καλεί σε ετοι­μό­τη­τα και επα­γρύ­πνη­ση μπρο­στά στις πολύ επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις. Να δυνα­μώ­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο η λαϊ­κή πάλη ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, για την απε­μπλο­κή της χώρας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέ­μους. Να ορθω­θεί τεί­χος στη χυδαία ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­πα­γάν­δα που επι­χει­ρεί να αθω­ώ­σει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που μακε­λεύ­ουν τους λαούς». Στη σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση καλούν επί­σης το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ και η ΚΕΘΑ.

6 Αυγού­στου του 1945, ένα τερά­στιο κοκ­κι­νω­πό μανι­τά­ρι υψώ­νε­ται στον ουρα­νό της Χιρο­σί­μα. Η πυρη­νι­κή βόμ­βα  «Little Boy» (Μικρό Αγό­ρι) σκορ­πί­ζει τον πυρη­νι­κό όλε­θρο, με απο­λο­γι­σμό, 110.000 άνθρω­ποι να πεθά­νουν ακα­ριαία.  Σύμ­φω­να με όσα περι­γρά­φει ο Ιάπω­νας καθη­γη­τής Αρά­τα Οσά­ντα, «όταν έπε­σε η βόμ­βα στη Χιρο­σί­μα, οι κάτοι­κοί της είχαν αρχί­σει να ασχο­λού­νται με τις συνη­θι­σμέ­νες καθη­με­ρι­νές ασχο­λί­ες τους. Πολ­λά μικρά παι­διά προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας έπαι­ζαν στα σπί­τια τους ή έξω, στους δρό­μους της γει­το­νιάς τους. Οι μαθη­τές του Δημο­τι­κού έκα­ναν το μάθη­μά τους. Πολ­λοί εργά­τες και δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι είχαν αρχί­σει τη δου­λειά τους, ενώ άλλοι πήγαι­ναν να δου­λέ­ψουν. Οι περισ­σό­τε­ροι κατα­στη­μα­τάρ­χες είχαν ήδη ανοί­ξει τα μαγα­ζιά τους. Ετσι, τους βρή­κε ο θάνα­τος που σκόρ­πι­σε η ατο­μι­κή βόμ­βα της Χιροσίμα».

Τρεις μέρες αργό­τε­ρα, στις 9 Αυγού­στου, μία νέα πυρη­νι­κή βόμ­βα, με το όνο­μα «Fat Man» (Χοντρός Άντρας)  χτυ­πά­ει το Ναγκα­σάκι και σπέρ­νει το θάνα­το σε 70.000 ανθρώ­πους. Από αυτά τα δύο χτυ­πή­μα­τα, ακο­λου­θούν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκροί που πέθα­ναν τα επό­με­να χρό­νια, εξαι­τί­ας της έκθε­σης των θυμά­των στη ραδιενέργεια.

Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού,  στην ανθρώπινη ιστορία, έχει συντελεστεί.
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στην ιστορία της ανθρωπότητας και ο τρόμος ενός πυρηνικού ολέθρου, θα σκιάζει για πάντα, την αυταπάτη για ιμπεριαλιστική “ειρήνη”. 
 

Σήμε­ρα, 78 χρό­νια μετά, δια­νύ­ου­με μια περί­ο­δο εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νη για τον ελλη­νι­κό λαό και για όλους τους λαούς του κόσμου. Η επι­θε­τι­κό­τη­τα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, δυνα­μώ­νει και οξύ­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί με τη Ρωσία, την Κίνα. Η εμπλο­κή δεκά­δων κρα­τών για τον έλεγ­χο των αγο­ρών, των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών, των ενερ­γεια­κών πόρων και των δρό­μων μετα­φο­ράς, δημιουρ­γούν μία επι­κίν­δυ­να εκρη­κτι­κή κατά­στα­ση, σε διε­θνές επίπεδο.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και οι προη­γού­με­νες, μαζί με τα κόμ­μα­τα του ευρω­μο­νό­δρο­μου, έχουν εντά­ξει τη χώρα μας στους αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κούς σχε­δια­σμούς, με τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις και την υπο­γρα­φή της νέας συμ­φω­νί­ας με τις ΗΠΑ, που μετέ­τρε­ψαν επ’ αόρι­στον όλη η ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια σε ένα απέ­ρα­ντο αμε­ρι­κα­νο­Να­τοϊ­κό ορμη­τή­ριο,  καθι­στώ­ντας την στό­χο αντι­ποί­νων, την ώρα που μαί­νε­ται ο πόλε­μος στην Ουκρανία.

Απα­ντά­με: ΟΥΤΕ ΓΗ – ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ στους ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή συγκέ­ντρω­ση την Τετάρ­τη 9 Αυγού­στου, στις 8 μ.μ., στην πλα­τεία Ζακλίν Ντε Ρομι­γύ (στά­ση ΗΣΑΠ Θησείο) κατα­δι­κά­ζο­ντας το έγκλη­μα των ΗΠΑ στη Χιρο­σί­μα και στο Ναγκα­σά­κι, τιμώ­ντας τα θύμα­τα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής θηριωδίας.

Συνε­χί­ζου­με και κλι­μα­κώ­νου­με τον οργα­νω­μέ­νο αγώ­να για:

  • Την απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και πολέμους.
  • Να ξηλω­θούν οι αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές βάσεις του θανά­του από τη χώρα μας.
  • Να μην εγκα­τα­στα­θούν πυρη­νι­κά στον Άρα­ξο και οπου­δή­πο­τε αλλού στην Ελλά­δα – να απα­γο­ρευ­τούν οι πυρη­νι­κές δοκι­μές και η παρα­γω­γή κάθε είδους όπλων μαζι­κής καταστροφής.
  • Να ματαιω­θούν οι απο­στο­λές Ενό­πλων Δυνά­με­ων και πολε­μι­κού υλι­κού εκτός συνόρων.
  • Όχι στους στρα­τιω­τι­κούς εξο­πλι­σμούς και στη διά­τα­ξη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στην υπη­ρε­σία του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλα­γή συνό­ρων και των συν­θη­κών που τα καθορίζουν.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από τις λυκο­συμ­μα­χί­ες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο