Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕ: Ανακοινώθηκε συμφωνία για το νέο αντιδραστικό σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Η πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, Ρομπέρ­τα Μέτσο­λα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το πρωί την πολι­τι­κή συμ­φω­νία μετα­ξύ του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου για την αντι­δρα­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση του Συμ­φώ­νου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, ένα σύμ­φω­νο που ρίχνει τον «πήχη» της προ­στα­σί­ας των δικαιω­μά­των των ξερι­ζω­μέ­νων και εντεί­νει την άδι­κη πολι­τι­κή σε βάρος τους.

Η Μέτσο­λα είπε ότι η συμ­φω­νία περι­λαμ­βά­νει ένα «ισχυ­ρό νομο­θε­τι­κό πακέ­το», το οποίο θα διέ­πει όλα τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ. Ένα νομο­θε­τι­κό πακέ­το που θα είναι λει­τουρ­γι­κό και θα προ­στα­τεύ­ει, όπως είπε, και που δια­τη­ρεί την ισορ­ρο­πία μετα­ξύ αλλη­λεγ­γύ­ης και ευθύνης.

Το νέο αντι­δρα­στι­κό Σύμ­φω­νο Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου είναι προ­ϊ­όν συμ­βι­βα­σμού μετά από σκλη­ρά παζά­ρια μετα­ξύ των κρα­τών — μελών που έχουν αντι­τι­θέ­με­να συμ­φέ­ρο­ντα στο συγκε­κρι­μέ­νο ζήτημα.

«Δεν ήταν εύκο­λο», παρα­δέ­χτη­κε η Μετσό­λα, «δεν υπάρ­χει η τέλεια λύση, αλλά αυτό που έχου­με τώρα στο τρα­πέ­ζι είναι πολύ καλύ­τε­ρο για όλους μας».

Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μετα­ξύ του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου και των εκπρο­σώ­πων του Συμ­βου­λί­ου της ΕΕ ξεκί­νη­σαν στις 18 Δεκεμ­βρί­ου το από­γευ­μα και ολο­κλη­ρώ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί, όμως όπως τόνι­σε η Ρ. Μέτσο­λα στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι προ­σπά­θειες για μια συμ­φω­νία στη μετα­νά­στευ­ση και το άσυ­λο έχουν κρα­τή­σει δέκα χρόνια.

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή είχε κατα­θέ­σει τις προ­τά­σεις της για ένα νέο σύμ­φω­νο το Σεπτέμ­βρη του 2020.

Το νέο Σύμ­φω­νο επε­κτεί­νει και δυνα­μώ­νει την άδι­κη και απάν­θρω­πη πολι­τι­κή σε βάρος των ξερι­ζω­μέ­νων. Δια­τη­ρεί τον Κανο­νι­σμό του Δου­βλί­νου και τη μετα­τρο­πή των πρώ­των χωρών υπο­δο­χής σε απο­θή­κες ανθρώ­πι­νων ψυχών, προ­ω­θεί τις fast track μαζι­κές απορ­ρί­ψεις ασύ­λου, ενι­σχύ­ει τις απε­λά­σεις και τις επα­να­προ­ω­θή­σεις, αλλά και γενι­κεύ­ει τον εγκλω­βι­σμό στα σύγ­χρο­να στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο