Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ειδησεογραφική υπηρεσία δημιουργεί η wikipedia

Μια νέα υπη­ρε­σία ειδή­σε­ων σκο­πεύ­ει να δημιουρ­γή­σει ο συνι­δρυ­τής της Wikipedia Τζί­μι Γου­έιλς, η οποία θα συν­δυά­ζει το έργο έμπει­ρων δημο­σιο­γρά­φων και εθε­λο­ντών. Η ιστο­σε­λί­δα με την ονο­μα­σία «Wikitribune» θα έχει ως στό­χο να προ­σφέ­ρει «αντι­κει­με­νι­κά και ουδέ­τε­ρα» δημο­σιεύ­μα­τα που θα συμ­βά­λουν στην κατα­πο­λέ­μη­ση του φαι­νο­μέ­νου των «ψευ­δών ειδή­σε­ων». Η υπη­ρε­σία δεν θα περιέ­χει δια­φη­μί­σεις, ενώ θα δια­τί­θε­ται δωρε­άν, οπό­τε θα βασί­ζε­ται κυρί­ως σε δωρεές.

Όπως ανα­φέ­ρει σε δημο­σί­ευ­μά του το βρε­τα­νι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό δίκτυο BBC επι­κα­λού­με­νο δηλώ­σεις ενός ειδι­κού, η ιστο­σε­λί­δα πιθα­νόν θα εξε­λι­χθεί σε μια αξιό­πι­στη υπη­ρε­σία, ωστό­σο η επιρ­ροή της θα είναι περιο­ρι­σμέ­νη. Το Wikitribune θα μοι­ρά­ζε­ται αρκε­τά από τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά που υπάρ­χουν ήδη στην ηλε­κτρο­νι­κή εγκυ­κλο­παί­δεια Wikipedia, όπως το γεγο­νός ότι οι συγ­γρα­φείς θα πρέ­πει να ανα­φέ­ρουν λεπτο­με­ρώς την πηγή κάθε γεγο­νό­τος, ενώ το κοι­νό θα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να επε­ξερ­γά­ζε­ται τα δημο­σιεύ­μα­τα ώστε να είναι όσο το δυνα­τόν πιο ακριβή.

Ωστό­σο, ενώ ο οποιοσ­δή­πο­τε θα μπο­ρεί να κάνει αλλα­γές σε μια σελί­δα, αυτές θα αναρ­τώ­νται μόνο εάν εγκρι­θούν από κάποιο μέλος του προ­σω­πι­κού ή κάποιον έμπι­στο εθε­λο­ντή. Από την άλλη, οι δημο­σιο­γρά­φοι που θα απο­τε­λούν την κύρια ομά­δα συγ­γρα­φέ­ων θα εργά­ζο­νται επί πλη­ρω­μή, αν και πιθα­νόν υπάρ­ξουν περι­πτώ­σεις όπου ένας εθε­λο­ντής γρά­ψει την αρχι­κή είδη­ση και στη συνέ­χεια την επε­ξερ­γα­στεί κάποιο μέλος του μόνι­μου προσωπικού.

«Πιστεύω ότι βρι­σκό­μα­στε σε μια περί­ο­δο όπου οι ανα­γνώ­στες επι­ζη­τούν αξιό­πι­στες και υψη­λής ποιό­τη­τας πλη­ρο­φο­ρί­ες οι οποί­ες βασί­ζο­νται σε γεγο­νό­τα, οπό­τε θεω­ρώ ότι θα υπάρ­ξει αντα­πό­κρι­ση», δήλω­σε ο Γου­έιλς στο BBC.

«Θα έχου­με ανθρώ­πους που θα εγγρα­φούν ως μηνιαί­οι εθε­λο­ντές και όσους περισ­σό­τε­ρους έχου­με, τόσους περισ­σό­τε­ρους δημο­σιο­γρά­φους θα μπο­ρού­με να προ­σλά­βου­με», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο