Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατόμβες, που δεν καταμετρούνται, στα γηροκομεία της Ευρώπης

Εφιαλ­τι­κά είναι τα πρώ­τα στοι­χεία για τη θνη­σι­μό­τη­τα στους οίκους ευγη­ρί­ας της Γαλ­λί­ας, σύμ­φω­να με τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες, όπως ανα­φέ­ρει σε άρθρο της η εφη­με­ρί­δα Financial Times, που δίνει την εικό­να της συγκε­κρι­μέ­νης τρα­γω­δί­ας όπως αυτή ξεδι­πλώ­νε­ται σε πολ­λές χώρες της Ευρώπης.

Το βρά­δυ της Τρί­της, οι υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες της περι­φέ­ρειας της ανα­το­λι­κής Γαλ­λί­ας ανέ­φε­ραν ότι τα δύο τρί­τα των γηρο­κο­μεί­ων είχαν πλη­γεί από τον COVID-19, ενώ 570 τρό­φι­μοι είχαν πεθά­νει. Οι νεκροί αυτοί δεν περι­λαμ­βά­νο­νται στις στα­τι­στι­κές των θυμά­των του κορω­νοϊ­ού, που αφο­ρούν μόνο τους θανά­τους σε νοσο­κο­μεία. Η συγκε­κρι­μέ­νη περι­φέ­ρεια είναι η πρώ­τη που επλή­γη από την παν­δη­μία. Ανά­λο­γη τακτι­κή, μη κατα­γρα­φής θανά­των σε γηρο­κο­μεία, ακο­λου­θούν και οι ιτα­λι­κές αρχές, ενι­σχύ­ο­ντας την εκτί­μη­ση πολ­λών ειδι­κών ότι οι θάνα­τοι είναι πολύ περισ­σό­τε­ροι από όσους ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Σε οίκο ευγη­ρί­ας στην κωμό­πο­λη Μεντί­λια, έξω από το Μιλά­νο, 52 από τους 152 τρο­φί­μους πέθα­ναν εξαι­τί­ας του ιού.

Στην επαρ­χία του Μπέρ­γκα­μο, ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός θανά­των από την παν­δη­μία είναι ενδε­χο­μέ­νως διπλά­σιος από τον επί­ση­μο αριθ­μό των 2.060 θανά­των που ανα­φέρ­θη­κε αρχι­κά, καθώς δεν περι­λαμ­βά­νει όσους υπέ­κυ­ψαν σε γηρο­κο­μεία. Ορι­σμέ­νες μικρές κοι­νό­τη­τες της Λομ­βαρ­δί­ας δια­πί­στω­σαν αύξη­ση θανά­των της τάξης του 900%, σε σχέ­ση με πέρυσι.

Η θνη­τό­τη­τα λόγω κορω­νοϊ­ού αυξά­νε­ται κατα­κό­ρυ­φα στους ηλι­κιω­μέ­νους, ενώ μια από τις πρώ­τες απο­φά­σεις της γαλ­λι­κής κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας αφο­ρού­σε την απα­γό­ρευ­ση των επι­σκέ­ψε­ων συγ­γε­νών σε οίκους ευγη­ρί­ας. Για τους τρο­φί­μους δεκά­δων γηρο­κο­μεί­ων στην περιο­χή του Παρι­σιού ήταν όμως ήδη αργά. Γάλ­λοι αξιω­μα­τού­χοι συγκε­ντρώ­νουν τώρα νέα στοι­χεία από γηρο­κο­μεία, συγκρί­νο­ντάς τα με τα ποσο­στά θνη­τό­τη­τας του κορω­νοϊ­ού σε νοσο­κο­μεία. Το βρά­δυ της Πέμ­πτης, ο Γάλ­λος εκπρό­σω­πος των υπη­ρε­σιών υγεί­ας, Ζερόμ Σαλο­μόν, απο­κά­λυ­ψε ότι του­λά­χι­στον 884 ηλι­κιω­μέ­νοι πέθα­ναν σε γηρο­κο­μεία σε όλη τη χώρα, επι­πλέ­ον όσων υπέ­κυ­ψαν σε νοσο­κο­μεία. Περί­που 700.000 Γάλ­λοι, πολ­λοί από αυτούς ηλι­κί­ας άνω των 80 ετών, φιλο­ξε­νού­νται σε 7.000 κρα­τι­κούς και ιδιω­τι­κούς οίκους ευγη­ρί­ας, ενώ τα θύμα­τα στα ιδρύ­μα­τα αυτά αυξά­νο­νται κάθε ημέρα.

Παρό­μοια είναι η εικό­να και στην Ισπα­νία, με γηρο­κο­μείο της Μαδρί­της να κατα­γρά­φει σε μία ημέ­ρα τον θάνα­το 25 ηλι­κιω­μέ­νων, επί συνό­λου 150 τρο­φί­μων. Η Ισπα­νία δια­θέ­τει 5.400 κρα­τι­κά και ιδιω­τι­κά γηρο­κο­μεία, που φιλο­ξε­νούν 380.000 ηλι­κιω­μέ­νους και απα­σχο­λούν 190.000 άτο­μα προ­σω­πι­κό. Δημο­σιο­γρά­φοι εκτι­μούν ότι ποσο­στό 30% των νεκρών από τον κορω­νο­ϊό στη χώρα υπέ­κυ­ψαν σε γηρο­κο­μεία. Για την ώρα, οι πάνω από 10.000 επι­σή­μως κατα­γε­γραμ­μέ­νοι νεκροί από τον COVID-19 στην Ισπα­νία, στους οποί­ους συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και οι τρό­φι­μοι γηρο­κο­μεί­ων, είναι αυτοί που δια­γνώ­σθη­καν θετι­κοί με τον ιό μέσω τεστ.

Στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης «Μπαλ­μίς», ο ισπα­νι­κός στρα­τός έχει προ­χω­ρή­σει σε απο­λύ­μαν­ση περισ­σό­τε­ρων των 1.800 γηρο­κο­μεί­ων, ενώ το κρά­τος έχει ανα­λά­βει προ­σω­ρι­νά τη δια­χεί­ρι­ση των ιδιω­τι­κών ιδρυ­μά­των φιλο­ξε­νί­ας ηλι­κιω­μέ­νων. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Αμυ­νας, ο στρα­τός εντό­πι­σε σορούς ηλι­κιω­μέ­νων σε ορι­σμέ­να από τα γηροκομεία.

Και στη Γερμανία

Ακό­μη και η Γερ­μα­νία, η οποία κατέ­χει το ρεκόρ πραγ­μα­το­ποί­η­σης τεστ για τον κορω­νο­ϊό μετα­ξύ των Ευρω­παί­ων γει­τό­νων της, κιν­δυ­νεύ­ει να αντι­με­τω­πί­σει κρί­ση στα γηρο­κο­μεία της, όπου ζουν 800.000 ηλι­κιω­μέ­νοι. Στο Βόλφ­σμπουργκ, δυτι­κά του Βερο­λί­νου, 22 ηλι­κιω­μέ­νοι πέθα­ναν σε γηρο­κο­μείο της πόλης, ενώ 48 τρό­φι­μοι υπέ­κυ­ψαν ως απο­τέ­λε­σμα του κορω­νοϊ­ού στο κρα­τί­διο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Το ποσο­στό μολύν­σε­ων και θανά­των στους γερ­μα­νι­κούς οίκους ευγη­ρί­ας τρο­πο­ποιεί την αρχι­κή στα­τι­στι­κή εικό­να. Το ποσο­στό θανά­των στη Γερ­μα­νία ήταν απρό­σμε­να χαμη­λό τις πρώ­τες εβδο­μά­δες της παν­δη­μί­ας, καθώς η μετά­δο­ση του ιού γινό­ταν κυρί­ως μετα­ξύ νέων ανθρώ­πων, οι οποί­οι επέ­στρε­φαν από χει­με­ρι­νές δια­κο­πές ή συμ­με­τεί­χαν στα τοπι­κά καρ­να­βά­λια γερ­μα­νι­κών πόλε­ων. Η μετά­δο­ση του ιού σε ιδρύ­μα­τα φιλο­ξε­νί­ας ηλι­κιω­μέ­νων επι­βά­ρυ­νε δρα­μα­τι­κά το ποσο­στό θανάτων.

Οργα­νώ­σεις υπέρ των δικαιω­μά­των ασθε­νών επι­κρί­νουν με αυστη­ρό­τη­τα την κυβέρ­νη­ση. «Οι Αρχές αγνο­ούν επι­δει­κτι­κά τα γηρο­κο­μεία», λέει ο Οϊγκεν Μπρις του Ιδρύ­μα­τος Προ­στα­σί­ας Ασθε­νών. Γάλ­λοι αξιω­μα­τού­χοι και δια­χει­ρι­στές οίκων ευγη­ρί­ας προει­δο­ποιούν, όμως, για τους κιν­δύ­νους της «κατα­στρο­φο­λο­γί­ας», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι χιλιά­δες γηρο­κο­μεία της χώρας δεν έχουν κατα­γρά­ψει μόλυν­ση από τον κορω­νο­ϊό, παρό­τι σε περί­που 50 από αυτά κατα­γρά­φη­καν πολ­λα­πλοί θάνα­τοι και σε 500 με 1.000 έχουν εντο­πι­σθεί κρού­σμα­τα του ιού.

Επι­τα­κτι­κή καθί­στα­ται η ανά­γκη πραγ­μα­το­ποί­η­σης μαζι­κών τεστ μετα­ξύ των ηλι­κιω­μέ­νων φιλο­ξε­νού­με­νων σε οίκους ευγη­ρί­ας, καθώς και η ενί­σχυ­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας τρό­φι­μων και προ­σω­πι­κού. «Βρι­σκό­μα­στε στην αρχή της έξαρ­σης. Οι επό­με­νες τρεις εβδο­μά­δες θα είναι πολύ δύσκο­λες», λέει η Φλο­ράνς Αρνέζ-Μομέ, εκπρό­σω­πος των ιδιο­κτη­τών γηρο­κο­μεί­ων της Γαλλίας.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο