Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στη Βενεζουέλα εν μέσω ιμπεριαλιστικών πιέσεων — Σημαντικός παράγοντας η συμμετοχή

Προ­ε­δρι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές πραγ­μα­το­ποιού­νται στις 20 Μάη στη Βενε­ζου­έ­λα, με δικαί­ω­μα ψήφου να έχουν 20,3 εκα­τομ­μύ­ρια (και περί­που 107.000 Βενε­ζου­ε­λά­νοι που έχουν κατα­γρα­φεί στις πρε­σβεί­ες στο εξω­τε­ρι­κό). Οι εκλο­γές γίνο­νται εν μέσω οικο­νο­μι­κής καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και ταυ­τό­χρο­να εξω­τε­ρι­κών πιέ­σε­ων από διά­φο­ρους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, που τις χαρα­κτη­ρί­ζουν «παρά­νο­μες και μη δίκαιες».

Παρεμ­βά­σεις έχουν κάνει οι ΗΠΑ και σύμ­μα­χοί τους στην περιο­χή, όπως η «Ομά­δα της Λίμα», ή ο Οργα­νι­σμός Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών, αλλά και η ΕΕ. Ολοι αυτοί που συμ­με­τέ­χουν σε επεμ­βά­σεις κατά των λαών δίνουν …μαθή­μα­τα δημο­κρα­τί­ας, επι­κα­λού­με­νοι το ότι δήθεν απα­γο­ρεύ­ε­ται η έκφρα­ση αντί­θε­της γνώ­μης στη χώρα από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Ενω­μέ­νου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος, του Νικο­λάς Μαδούρο.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι υπο­κρι­τι­κή η «δημο­κρα­τι­κή ευαι­σθη­σία» (που την έχουν βεβαιώ­σει με μια σει­ρά εγκλή­μα­τα και ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις) ή …έγνοια για το λαό της χώρας, που αντι­με­τω­πί­ζει προ­βλή­μα­τα λόγω της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, η οποία δεν απο­τρά­πη­κε από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση των Τσά­βες και Μαδού­ρο. Αυτό που επι­διώ­κε­ται, μαζί με την ντό­πια αντί­δρα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα, είναι η αλλα­γή κυβέρ­νη­σης και προ­σα­να­το­λι­σμού των συμ­μα­χιών της χώρας ώστε να ελεγ­χθεί ο πλού­τος της (5η πετρε­λαιο­πα­ρα­γω­γός χώρα στον κόσμο) και να αξιο­ποι­η­θεί η γεω­στρα­τη­γι­κή της θέση στην περιοχή.

Τις εκλο­γές μποϊ­κο­τά­ρει η συμ­μα­χία κομ­μά­των της αντι­πο­λί­τευ­σης, το λεγό­με­νο «Προ­ε­δρείο Δημο­κρα­τι­κής Ενό­τη­τας» (ΜUD), ένα συνον­θύ­λευ­μα νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κομ­μά­των, που πρω­το­στά­τη­σαν στις βίαιες δια­δη­λώ­σεις το 2017 με δεκά­δες νεκρούς, γι’ αυτό και κάποιοι από τους ηγέ­τες τους κρα­τού­νται και τους έχει απα­γο­ρευ­τεί η συμ­με­το­χή στις εκλο­γές. Ο Μαδού­ρο, με την εκλο­γι­κή συμ­μα­χία «Ευρύ Μέτω­πο για την Πατρί­δα», στη­ρί­ζε­ται από το Ενω­μέ­νο Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα (ΕΣΚ), το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και άλλες δυνάμεις.

To KKB στη­ρί­ζει κρι­τι­κά τις κυβερ­νή­σεις Τσά­βες και Μαδού­ρο, ζητώ­ντας ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση μέσω ταξι­κής ρήξης. Την επα­νε­κλο­γή Μαδού­ρο στη­ρί­ζουν και άλλα κόμ­μα­τα, μεταξύ
τους τα Πατρί­δα για Όλους και Λαϊ­κή Ενότητα.

Στις προ­ε­κλο­γι­κές δεσμεύ­σεις του Προ­έ­δρου και το πρό­γραμ­μα «Πατρί­δα 2025», όπου περι­λαμ­βά­νο­νται η ενί­σχυ­ση της κρα­τι­κής οικο­νο­μί­ας, ώστε να απα­ντη­θεί ο οικο­νο­μι­κός πόλε­μος, ανέ­γερ­ση 5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοι­κιών, κατο­χύ­ρω­ση της Δημό­σιας Παι­δεί­ας, βελ­τί­ω­ση της αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης των εργα­ζο­μέ­νων κ.ά.

Τμή­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης, πάντως, συμ­με­τέ­χει στις εκλογές.

Υπο­ψή­φιος για την Προ­ε­δρία είναι ο Χέν­ρι Φαλ­κόν, πρώ­ην κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Λάρα, επι­κε­φα­λής του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος «Προ­ο­δευ­τι­κή Προ­ώ­θη­ση» και έως το 2008 στο μπλοκ του Τσά­βες. Στη­ρί­ζε­ται επί­σης από το Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­κό Κόμ­μα (COPEI, που συμ­με­τεί­χε σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις πριν από το 1998) και το λεγό­με­νο Κίνη­μα για το Σοσια­λι­σμό. Βασι­κή του θέση είναι η δολα­ριο­ποί­η­ση του εθνι­κού νομί­σμα­τος πέσο, με αλλα­γή του προ­σα­να­το­λι­σμού συμ­μα­χιών της χώρας και επι­κρί­νει τις άλλες δυνά­μεις της αντι­πο­λί­τευ­σης που απέ­χουν αλλά τις καλεί σε μετε­κλο­γι­κή συνεργασία.

Αλλος υπο­ψή­φιος είναι ο Ρεϊ­νάλ­ντο Κιχά­δα, από το κόμ­μα «Λαϊ­κή Πολι­τι­κή Ενό­τη­τα ’89», που απο­χώ­ρη­σε από το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα το 2013 και προ­βάλ­λει ζητή­μα­τα ηθι­κής, αξιο­ποιώ­ντας και υπαρ­κτά φαι­νό­με­να κρα­τι­κής δια­φθο­ράς. Τέταρ­τος υπο­ψή­φιος είναι ο κλη­ρι­κός μιας αίρε­σης, Χαβιέρ Μπερ­τού­τσι, με την πλατ­φόρ­μα «Ελπί­δα για την αλλα­γή», που προ­βάλ­λει «χρι­στια­νι­κές αξίες».

Το μέγε­θος της απο­χής από ό,τι φαί­νε­ται θα είναι σημα­ντι­κός παρά­γο­ντας, ενώ η αντί­δρα­ση, που δεν ανα­γνω­ρί­ζει τις εκλο­γές, είναι πολύ πιθα­νό να προ­κα­λέ­σει βίαιες διαδηλώσεις.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης / telesur

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Θα στη­ρί­ξει Μαδού­ρο στις προ­ε­δρι­κές εκλογές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο