Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογικές οδηγίες: Ποιοι, πότε, πού και πώς ψηφίζουμε

1. Ποιοι ψηφίζουν

Το δικαί­ω­μα του εκλέ­γειν έχουν οι Ελλη­νες πολί­τες που έχουν συμπλη­ρώ­σει το 17ο έτος της ηλι­κί­ας τους (δηλα­δή έχουν γεν­νη­θεί μέχρι 31.12.2006), είναι γραμ­μέ­νοι στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στε­ρη­θεί το εκλο­γι­κό δικαί­ω­μα για οποιον­δή­πο­τε λόγο.

2. Πότε ψηφίζουμε

Στην Ελλά­δα, η ψηφο­φο­ρία θα γίνει την Κυρια­κή 21 Μάη 2023 και θα διαρ­κέ­σει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στο εξω­τε­ρι­κό θα γίνει μία μέρα νωρί­τε­ρα, το Σάβ­βα­το 20 Μάη 2023.

Επι­ση­μαί­νου­με ότι χορή­γη­ση ειδι­κής άδειας για τις εκλο­γές στις 21 Μάη δικαιού­νται, με βάση από­φα­ση του υπ. Εργα­σί­ας, όλοι οι εργα­ζό­με­νοι του ιδιω­τι­κού τομέα. Η άδεια αυτή είναι μετ’ απο­δο­χών, δεν μπο­ρεί να συμ­ψη­φι­στεί με την ετή­σια κανο­νι­κή άδεια του εργα­ζό­με­νου και οι εργο­δό­τες είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τη δώσουν.

Η διέ­λευ­ση στα διό­δια όλης της χώρας θα είναι ελεύ­θε­ρη από τα μεσά­νυ­χτα της Παρα­σκευ­ής 19 Μάη μέχρι τη Δευ­τέ­ρα 22 Μάη για διευ­κό­λυν­ση των εκλογέων.

3. Πού ψηφίζουμε

Οι εκλο­γείς χρειά­ζε­ται να επι­βε­βαιώ­σουν πού ψηφί­ζουν στην ιστο­σε­λί­δα https://mpp.ypes.gov.gr/#/ του υπ. Εσωτερικών.

Εγκαι­ρος έλεγ­χος στην παρα­πά­νω ιστο­σε­λί­δα χρειά­ζε­ται ιδιαί­τε­ρα από όσους έχουν κάνει αίτη­ση μετα­δη­μό­τευ­σης ή εγγραφής/διαγραφής στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους ετε­ρο­δη­μο­τών. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι στους κατα­λό­γους ετε­ρο­δη­μο­τών περι­λαμ­βά­νο­νται όλοι όσοι έχουν κάνει αίτη­ση εγγρα­φής έως τις 28 Φλε­βά­ρη 2023.

4. Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλο­γείς πρέ­πει να έχουν μαζί τους την ελλη­νι­κή αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα ή ελλη­νι­κό δια­βα­τή­ριο, έστω κι αν έχει λήξει ή προ­σω­ρι­νή βεβαί­ω­ση της αρμό­διας αρχής ή άδεια οδή­γη­σης ή ατο­μι­κό βιβλιά­ριο υγεί­ας όλων των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων. Και «κομ­μέ­να» δελ­τία αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας είναι αποδεκτά.

Σε αυτές τις εκλο­γές, σύμ­φω­να με εγκύ­κλιο του υπ. Εσω­τε­ρι­κών, οι εκλο­γείς θα μπο­ρούν να ψηφί­σουν και με χρή­ση της ψηφια­κής ταυ­τό­τη­τας του Ν. 4954/2022.

Η δια­δι­κα­σία έχει ως εξής:

1. Οι εκλο­γείς θα πρέ­πει να έχουν κατεβάσει/αποθηκεύσει στο κινη­τό τους την ψηφια­κή ταυ­τό­τη­τα μέσω της εφαρ­μο­γής «Gov.gr Wallet».

2. Ολοι οι δικα­στι­κοί αντι­πρό­σω­ποι θα πρέ­πει και αυτοί να έχουν στο κινη­τό τους την εφαρ­μο­γή της ψηφια­κής ταυ­τό­τη­τας, ώστε να μπο­ρούν να ταυ­το­ποι­ή­σουν τους εκλο­γείς. Για να γίνει η ταυτοποίηση:

- Ο εκλο­γέ­ας εμφα­νί­ζει την ψηφια­κή ταυ­τό­τη­τά του και ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος επα­λη­θεύ­ει τη γνη­σιό­τη­τα του εγγρά­φου σαρώ­νο­ντας τον κωδι­κό QR που φέρει η ψηφια­κή ταυ­τό­τη­τα του εκλογέα.

- Μετά τη σάρω­ση, απο­στέλ­λε­ται στη συσκευή του εκλο­γέα ένας κωδι­κός αριθ­μός, τον οποίο ο εκλο­γέ­ας θα πρέ­πει να γνω­στο­ποι­ή­σει στον δικα­στι­κό αντι­πρό­σω­πο ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία της ταυτοποίησης.

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι εκλο­γείς να έχουν μαζί ΚΑΙ την έντυ­πη αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα ή άλλο ταυ­το­ποι­η­τι­κό έγγρα­φο, καθώς προ­βλέ­πε­ται ότι, αν προ­κύ­πτουν καθυ­στε­ρή­σεις ή δυσκο­λί­ες από τη χρή­ση της ψηφια­κής ταυ­τό­τη­τας, ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος ενός εκλο­γι­κού τμή­μα­τος θα μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει να γίνε­ται ταυ­το­ποί­η­ση μόνο με έντυ­πα ταυ­το­ποι­η­τι­κά στοι­χεία (ΑΔΤ, δίπλω­μα οδή­γη­σης κ.λπ.).

4α. Για τη συμ­με­το­χή στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία των ΑμεΑ και σωμα­τι­κά ανή­μπο­ρων εκλογέων

Σε αυτές τις εκλο­γές για πρώ­τη φορά ισχύ­ει πως:

Σε κάθε κατά­στη­μα ψηφο­φο­ρί­ας (που δεν είναι ισό­γειο) προ­βλέ­πε­ται η δημιουρ­γία ειδι­κού χώρου υπο­δο­χής, προ­σβά­σι­μου σε ΑμεΑ, με την ευθύ­νη του αντί­στοι­χου δήμου και υπαλ­λή­λων του. Ο χώρος θα δια­θέ­τει και ιδιαί­τε­ρο δια­χω­ρι­στι­κό (παρα­βάν) και θα εξυ­πη­ρε­τεί τους συγκε­κρι­μέ­νους εκλο­γείς, εφό­σον το ζητή­σουν. Ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος, αφού επα­λη­θεύ­σει την εγγρα­φή του εκλο­γέα στον εκλο­γι­κό κατά­λο­γο, προ­σέρ­χε­ται στον ειδι­κό αυτό χώρο, έχο­ντας μαζί του πλή­ρη σει­ρά ψηφο­δελ­τί­ων, ένα λευ­κό ψηφο­δέλ­τιο και έναν φάκε­λο με σφρα­γί­δα και μονο­γρα­φή για την εισα­γω­γή του ψηφοδελτίου.

Στον χώρο εντός του παρα­βάν απο­κλει­στι­κή πρό­σβα­ση εκτός από τον εκλο­γέα έχουν: α) ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος και β) τυχόν συνο­δός του εκλο­γέα, εφό­σον το κρί­νει ανα­γκαίο ο δικα­στι­κός αντι­πρό­σω­πος και με την ευθύ­νη και την παρου­σία του δικα­στι­κού αντι­προ­σώ­που. Σε όλη τη σχε­τι­κή δια­δι­κα­σία στον ειδι­κό χώρο για ΑμεΑ (εκτός βέβαια από αυτήν μέσα στο παρα­βάν), έχουν δικαί­ω­μα να συνο­δεύ­ουν τον δικα­στι­κό αντι­πρό­σω­πο μέλη της εφο­ρευ­τι­κής επι­τρο­πής και εκλο­γι­κοί αντιπρόσωποι.

4β. Σταυ­ροί προτίμησης

Ο εκλο­γέ­ας μπο­ρεί να εκφρά­σει την προ­τί­μη­σή του στους υπο­ψή­φιους σημειώ­νο­ντας στο ψηφο­δέλ­τιο, δίπλα στο όνο­μα καθε­νός από αυτούς, είτε δεξιά είτε αρι­στε­ρά, σταυ­ρό προτίμησης.

Ο σταυ­ρός προ­τί­μη­σης σημειώ­νε­ται με μαύ­ρο μολύ­βι ή με μελά­νι μαύ­ρης ή γαλά­ζιας απόχρωσης.

Ψηφο­δέλ­τιο συν­δυα­σμού με περισ­σό­τε­ρους από τους προ­βλε­πό­με­νους σταυ­ρούς προ­τί­μη­σης, προ­σμε­τρά­ται υπέρ του συν­δυα­σμού ως έγκυ­ρο, χωρίς να λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη κανέ­νας σταυ­ρός.

5. Παρα­λεί­ψεις και λάθη στους εκλο­γι­κούς καταλόγους

5α. Παρα­λει­φθέ­ντες εκλο­γείς (εκλο­γείς που δεν είναι γραμ­μέ­νοι στους εκλο­γι­κούς καταλόγους)

Κατ’ εξαί­ρε­ση, εκλο­γείς που είναι γραμ­μέ­νοι σε δημο­το­λό­γιο δήμου της χώρας και δεν έχουν στε­ρη­θεί το δικαί­ω­μα του εκλέ­γειν, αλλά που για οποια­δή­πο­τε άλλη αιτία δεν περι­λαμ­βά­νο­νται στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, ασκούν το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα, σε οποιο­δή­πο­τε εκλο­γι­κό τμή­μα του δήμου στα δημο­το­λό­για του οποί­ου είναι γραμ­μέ­νοι.

Για να ψηφί­σουν, προ­σκο­μί­ζουν στην εφο­ρευ­τι­κή επι­τρο­πή του εκλο­γι­κού τμή­μα­τος πιστο­ποι­η­τι­κό από το οποίο προ­κύ­πτει η εγγρα­φή τους στα δημο­το­λό­για, υπο­γε­γραμ­μέ­νο από τον δήμαρ­χο ή τα εξου­σιο­δο­τη­μέ­να από αυτόν όργα­να (το παρα­πά­νω πιστο­ποι­η­τι­κό εκδί­δε­ται από τον δήμο εις διπλούν και φέρει την ένδει­ξη: «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 21–5‑2023»).

Οι πιο πάνω εκλο­γείς υπο­γρά­φουν και υπεύ­θυ­νη δήλω­ση με την οποία δηλώ­νουν ότι δεν ψήφι­σαν ούτε προ­τί­θε­νται να ψηφί­σουν τη μέρα αυτή σε άλλο εκλο­γι­κό τμή­μα και ότι δεν έχουν στε­ρη­θεί το εκλο­γι­κό τους δικαί­ω­μα (με τέτοιες έντυ­πες υπεύ­θυ­νες δηλώ­σεις θα είναι εφο­δια­σμέ­να όλα τα εκλο­γι­κά τμήματα).

5β. Λάθη — ασυμ­φω­νί­ες στον εκλο­γι­κό κατάλογο

Κατά την ανα­γνώ­ρι­ση των εκλο­γέ­ων είναι ενδε­χό­με­νο να δια­πι­στω­θούν για ορι­σμέ­νους εκλο­γείς ασυμ­φω­νί­ες, εξαι­τί­ας λαθών ή άλλων αιτί­ων, μετα­ξύ των στοι­χεί­ων τους στον εκλο­γι­κό κατά­λο­γο και αυτών της αστυ­νο­μι­κής ή υπη­ρε­σια­κής τους ταυτότητας.

Τέτοιες ενδε­χό­με­νες περι­πτώ­σεις είναι οι πιο κάτω:

α) Τα στοι­χεία εγγρα­φής τους στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους να μη συμπί­πτουν από­λυ­τα με τα στοι­χεία της αστυ­νο­μι­κής ή υπη­ρε­σια­κής τους ταυ­τό­τη­τας. Στην περί­πτω­ση αυτή πρέ­πει κανο­νι­κά οι εκλο­γείς να προ­σκο­μί­σουν βεβαί­ω­ση ταυ­το­προ­σω­πί­ας, που εκδί­δε­ται από τον οικείο δήμαρ­χο ή οποιο­δή­πο­τε άλλο έγγρα­φο από το οποίο να προ­κύ­πτει και να απο­δει­κνύ­ε­ται η ταυ­τό­τη­τά τους.

Πάντως, ενα­πό­κει­ται στην κρί­ση της εφο­ρευ­τι­κής επι­τρο­πής να λάβει υπό­ψη της τα στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν την ταυ­τό­τη­τα του εκλο­γέα, προ­κει­μέ­νου να του επι­τρέ­ψει να ψηφίσει.

β) Γυναί­κες εκλο­γείς να έχουν εγγρα­φεί στον εκλο­γι­κό κατά­λο­γο με το επώ­νυ­μο του συζύ­γου τους, ενώ στο δελ­τίο της αστυ­νο­μι­κής τους ταυ­τό­τη­τας φέρο­νται με το πατρι­κό τους επώ­νυ­μο ή και αντίστροφα.

γ) Γυναί­κες εκλο­γείς που είχαν εγγρα­φεί στον εκλο­γι­κό κατά­λο­γο με το επώ­νυ­μο του συζύ­γου τους και αφού πήραν δια­ζύ­γιο, αντι­κα­τέ­στη­σαν το δελ­τίο της αστυ­νο­μι­κής τους ταυ­τό­τη­τας, αλλά­ζο­ντας το επώ­νυ­μο του συζύ­γου με το πατρι­κό τους επώ­νυ­μο, ή και το επώ­νυ­μο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχε­τι­κή διόρ­θω­ση των στοι­χεί­ων τους στον εκλο­γι­κό κατάλογο.

Στις πιο πάνω περι­πτώ­σεις β και γ, είναι δυνα­τή η εξα­κρί­βω­ση της πραγ­μα­τι­κής ταυ­τό­τη­τας των εκλο­γέ­ων με αντι­πα­ρα­βο­λή των στοι­χεί­ων του εκλο­γι­κού κατα­λό­γου και της αστυ­νο­μι­κής ταυ­τό­τη­τας (όπως π.χ. η μνεία του γένους στην αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα), ώστε να μην απαι­τεί­ται προ­σκό­μι­ση και άλλων απο­δει­κτι­κών εγγρά­φων, εκτός βέβαια αν πρό­κει­ται για εξαι­ρε­τι­κή περί­πτω­ση, όπου δεν είναι δυνα­τή η εξα­κρί­βω­ση της ταυ­τό­τη­τας. Στην ειδι­κή αυτή περί­πτω­ση, οι εκλο­γείς θα πρέ­πει να είναι εφο­δια­σμέ­νοι με ανά­λο­γο απο­δει­κτι­κό έγγρα­φο (όπως π.χ. ληξιαρ­χι­κή πρά­ξη γάμου).

6. Ειδι­κές κατη­γο­ρί­ες εκλογέων

i) Φαντά­ροι — Ενστολοι

Με βάση την εκλο­γι­κή νομο­θε­σία οι φαντά­ροι και ένστο­λοι ψηφί­ζουν ως εξής:

Αν ο εκλο­γέ­ας υπη­ρε­τεί στη διοι­κη­τι­κή περι­φέ­ρεια εντός της οποί­ας βρί­σκε­ται και ο δήμος στους βασι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους του οποί­ου είναι γραμ­μέ­νος, ψηφί­ζει κανο­νι­κά στον δήμο της βασι­κής εγγρα­φής του.

Αν ο εκλο­γέ­ας υπη­ρε­τεί σε άλλη διοι­κη­τι­κή περι­φέ­ρεια, από αυτήν του δήμου στους εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους του οποί­ου είναι γραμ­μέ­νος ψηφίζει:

α) Είτε στον δήμο του τόπου όπου υπη­ρε­τεί, με βάση ειδι­κούς εκλο­γι­κούς καταλόγους.

β) Είτε στον δήμο που είναι γραμ­μέ­νος, εφό­σον το ζητή­σει, του χορη­γη­θεί σχε­τι­κή άδεια και βεβαί­ω­ση ότι δεν έχει εγγρα­φεί σε ειδι­κούς εκλο­γι­κούς καταλόγους.

ii) Ναυ­τι­κοί (στην Ελλάδα)

Οι Ελλη­νες ναυ­τι­κοί που υπη­ρε­τούν σε πλοία με ελλη­νι­κή σημαία και κατά τη μέρα των εκλο­γών το πλοίο που υπη­ρε­τούν προ­βλέ­πε­ται να βρί­σκε­ται σε λιμά­νι άλλου δήμου ή κοι­νό­τη­τας από αυτόν στον οποίο είναι γραμ­μέ­νοι, ψηφί­ζουν στον δήμο ή την κοι­νό­τη­τα του λιμέ­να όπου βρί­σκε­ται το πλοίο, με το ναυ­τι­κό τους φυλ­λά­διο, με βάση ονο­μα­στι­κές κατα­στά­σεις που συντάσ­σο­νται και υπο­γρά­φο­νται από τον πλοί­αρ­χο του πλοί­ου και θεω­ρού­νται από τον προϊ­στά­με­νο της λιμε­νι­κής ή αστυ­νο­μι­κής ή τελω­νεια­κής αρχής του δήμου ή της κοι­νό­τη­τας όπου βρί­σκε­ται το πλοίο και μετά από επι­κύ­ρω­σή τους με από­φα­ση του οικεί­ου πρω­το­δι­κεί­ου έχουν ισχύ ειδι­κών εκλο­γι­κών κατα­λό­γων. Σε αυτήν την περί­πτω­ση, οι ναυ­τι­κοί πρέ­πει να έχουν παρα­δώ­σει τις ταυ­τό­τη­τές τους και τα δια­βα­τή­ριά τους τρεις του­λά­χι­στον μέρες πριν από την ψηφο­φο­ρία στον πλοί­αρ­χο του πλοί­ου, οπό­τε η ανα­γνώ­ρι­σή τους στο εκλο­γι­κό τμή­μα που θα ψηφί­σουν θα γίνε­ται με βάση το ναυ­τι­κό τους φυλλάδιο.

Οι Ελλη­νες ναυ­τι­κοί που υπη­ρε­τούν σε πλοία με ελλη­νι­κή σημαία, τα οποία κατά τη μέρα των εκλο­γών βρί­σκο­νται ή κατα­πλέ­ουν σε ελλη­νι­κό λιμά­νι δήμου ή κοι­νό­τη­τας, δια­φο­ρε­τι­κής από αυτήν στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους της οποί­ας είναι γραμ­μέ­νοι, ψηφί­ζουν και πάλι με το ναυ­τι­κό τους φυλ­λά­διο σε εκλο­γι­κά τμή­μα­τα του δήμου ή της κοι­νό­τη­τας του λιμέ­να που βρί­σκο­νται, με βάση ονο­μα­στι­κές κατα­στά­σεις που συντάσ­σο­νται από τον πλοί­αρ­χο και θεω­ρού­νται ώστε να έχουν ισχύ ειδι­κών εκλο­γι­κών κατα­λό­γων (βλ. προη­γού­με­νη παρά­γρα­φο). Προ­ϋ­πό­θε­ση να είναι γραμ­μέ­νοι στους πιο πάνω ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους και να υπάρ­χει αδυ­να­μία για απο­δε­δειγ­μέ­νους λόγους ανώ­τε­ρης βίας (δυσμε­νείς και­ρι­κές συν­θή­κες, βλά­βη πλοί­ου κ.λπ.) να ψηφί­σουν στον τόπο όπου έχει ορι­στεί με τους πιο πάνω ειδι­κούς εκλο­γι­κούς καταλόγους.

Βλέ­πε και παρα­κά­τω για τους ναυ­τι­κούς που θα βρί­σκο­νται στο εξω­τε­ρι­κό.

iii) Υπο­ψή­φιοι βουλευτές

Οι υπο­ψή­φιοι βου­λευ­τές μπο­ρούν να ψηφί­σουν σε οποιο­δή­πο­τε εκλο­γι­κό τμή­μα της εκλο­γι­κής περι­φέ­ρειας στην οποία έχουν ανα­κη­ρυ­χτεί υποψήφιοι.

iv) Κρα­τού­με­νοι

Οι κρα­τού­με­νοι που δεν έχουν στέ­ρη­ση των πολι­τι­κών τους δικαιω­μά­των ψηφί­ζουν με ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους, μέσα στο κατά­στη­μα κρά­τη­σής τους.

Ψηφο­φο­ρία στο εξωτερικό

1. Ποιοι ψηφί­ζουν σε αυτές τις εκλογές

Σε αυτές τις εκλο­γές θα ψηφί­σουν οι γραμ­μέ­νοι στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξω­τε­ρι­κού. Αυτοί δεν θα μπο­ρούν να ψηφί­σουν στην Ελλά­δα.

2. Πότε και πού ψηφίζουν

Η ψηφο­φο­ρία στο εξω­τε­ρι­κό θα διε­ξα­χθεί αύριο Σάβ­βα­το 20 Μάη 2023 στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα που έχουν καθοριστεί.

3. Πώς ψηφίζουν

Οι εκλο­γείς πρέ­πει να προ­σκο­μί­σουν στην εφο­ρευ­τι­κή επι­τρο­πή του εκλο­γι­κού τμή­μα­τος την ελλη­νι­κή αστυ­νο­μι­κή ταυ­τό­τη­τα ή το ελλη­νι­κό τους διαβατήριο.

Και οι εκλο­γείς του εξω­τε­ρι­κού θα μπο­ρούν σε αυτές τις εκλο­γές να ψηφί­σουν με ψηφια­κή ταυ­τό­τη­τα (βλ. ανω­τέ­ρω για εκλο­γείς στην Ελλάδα).

4. Ψηφο­δέλ­τια — σταυροί

Για την ψηφο­φο­ρία των εκλο­γέ­ων χρη­σι­μο­ποιού­νται τα ψηφο­δέλ­τια Επι­κρα­τεί­ας, τα οποία έχουν καταρ­τι­στεί από τα κόμ­μα­τα που μετέ­χουν στις εκλογές.

Οι εκλο­γείς ΔΕΝ βάζουν σταυ­ρό προ­τί­μη­σης.

5. Ναυ­τι­κοί που βρί­σκο­νται στο εξωτερικό

Στην ψηφο­φο­ρία στο εξω­τε­ρι­κό μπο­ρούν να ψηφί­σουν και οι Ελλη­νες ναυ­τι­κοί, ακό­μα και αν δεν έχουν περι­λη­φθεί στους ειδι­κούς εκλο­γι­κούς κατα­λό­γους εξω­τε­ρι­κού, εφό­σον πλη­ρούν τις παρα­κά­τω προϋποθέσεις:

α) Είναι γραμ­μέ­νοι σε εκλο­γι­κό κατά­λο­γο δήμου της χώρας.

β) Εχουν το δικαί­ω­μα του εκλέγειν.

γ) Δεν έχουν στε­ρη­θεί το δικαί­ω­μα αυτό.

Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι οι ναυ­τι­κοί μπο­ρούν να ψηφί­σουν σε οποια­δή­πο­τε πόλη του εξω­τε­ρι­κού στην οποία έχει συστα­θεί εκλο­γι­κό τμήμα.

Πώς θα ψηφί­ζουν οι Ελλη­νες ναυ­τι­κοί στο εξω­τε­ρι­κό: α) Με την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα ή τη σχε­τι­κή προ­σω­ρι­νή βεβαί­ω­ση της αρμό­διας αρχής ή το ελλη­νι­κό τους δια­βα­τή­ριο ΚΑΙ β) το ελλη­νι­κό ναυ­τι­κό τους φυλλάδιο.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες: https://www.902.gr/eidisi/politiki/328380/hrisimes-eklogikes-odigies. Τηλ. επι­κοι­νω­νί­ας: 210.2592.111, 210.2592.192, 6957.301.381

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο