Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμιλιάνο Σάλα — Η τραγωδία, τα εκατομμύρια και οι αδυσώπητες λογικές

Η ταυ­το­ποί­η­ση της σορού που ανα­σύρ­θη­κε από το μοι­ραίο διθέ­σιο αερο­πλά­νο το οποίο κατέ­πε­σε στη θάλασ­σα της Μάγ­χης στις 21 Γενά­ρη απο­τέ­λε­σε την τελευ­ταία πρά­ξη του δρά­μα­τος στην υπό­θε­ση του χαμού του Εμι­λιά­νο Σάλα. Δια­πι­στώ­θη­κε ότι η σορός ανή­κει στον Αργε­ντί­νο ποδο­σφαι­ρι­στή της Ναντ, ενώ η σορός του πιλό­του δεν έχει βρε­θεί ακό­μα αλλά επι­σή­μως θεω­ρεί­ται κι αυτός νεκρός.

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε έτσι μια υπό­θε­ση που με την αυγή του νέου έτους συγκλό­νι­σε τον αθλη­τι­κό κόσμο και όχι μόνο. Σύμ­φω­να με τα μέχρι τώρα στοι­χεία, ο 28χρονος παί­κτης και ο πιλό­τος του μικρού αερο­σκά­φους χάθη­καν στη Μάγ­χη εξαι­τί­ας των άσχη­μων και­ρι­κών συν­θη­κών που επι­κρα­τού­σαν στην περιο­χή. Ειδι­κοί χαρα­κτη­ρί­ζουν «αυτο­κτο­νία» την επι­λο­γή να πετά­ξει το συγκε­κρι­μέ­νο αερο­πλά­νο με αυτές τις συν­θή­κες και μάλι­στα νύχτα.

Ο Σάλα ταξί­δευε από τη Νάντη στην Ουα­λία προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρώ­σει τη μετα­γρα­φή του στην Κάρ­ντιφ Σίτι, ένα­ντι του ποσού των 17 εκατ. ευρώ. Τα όσα απο­κα­λύ­πτο­νται μετά το χαμό του ανα­δει­κνύ­ουν για μια ακό­μα φορά τον αδί­στα­κτο χαρα­κτή­ρα του εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου ποδο­σφαί­ρου, όπου τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά κέρ­δη είναι πάνω απ’ όλα, ακό­μα και από την ανθρώ­πι­νη ζωή… Οπως ακρι­βώς άλλω­στε επι­τάσ­σει γενι­κά το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, στις λογι­κές του οποί­ου είναι πλή­ρως ενταγ­μέ­νο και το σημε­ρι­νό οικο­δό­μη­μα του αθλη­τι­σμού — προ­ϊ­ό­ντος και πηγής κέρδους.

Η πίεση των μάνατζερ και η μοιραία πτήση

Σχε­δόν δέκα μέρες μετά την εξα­φά­νι­ση του μοι­ραί­ου αερο­σκά­φους και ενώ συνε­χί­ζο­νταν οι έρευ­νες για την ανεύ­ρε­ση του Σάλα και του πιλό­του, οι απο­κα­λύ­ψεις της γαλ­λι­κής «L’ Equipe» για την υπό­θε­ση προ­κά­λε­σαν το πρώ­το σοκ. Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ, η πραγ­μα­το­ποί­η­ση της πτή­σης σε συν­θή­κες και ώρα παντε­λώς ακα­τάλ­λη­λες για τον τύπο του συγκε­κρι­μέ­νου αερο­πλά­νου ήταν το απο­τέ­λε­σμα αφό­ρη­της πίε­σης που ασκή­θη­κε στον Σάλα από μάνα­τζερ που εμπλε­κό­ταν στη μετα­γρα­φή του παί­κτη στην Κάρ­ντιφ. Σκο­πός ήταν να μετα­βεί ο παί­κτης όσο το δυνα­τόν πιο σύντο­μα στη Βρε­τα­νία ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί άμε­σα η μετα­γρα­φή, καθώς πλη­σί­α­ζε η λήξη της χει­με­ρι­νής μετα­γρα­φι­κής περιό­δου και ο χρό­νος πίεζε.

Και οι απο­κα­λύ­ψεις δεν στα­μα­τούν εκεί. Απ’ ό,τι φαί­νε­ται, ο Σάλα είχε ανα­στο­λές για την προ­ο­πτι­κή να αγω­νι­στεί στην Κάρ­ντιφ, κάτι που απει­λού­σε με «ναυά­γιο» τη μετα­γρα­φή, στην οποία είχαν συμ­φω­νή­σει Κάρ­ντιφ και Ναντ. Στο σημείο εκεί­νο «ανέ­λα­βε δρά­ση» ο μάνα­τζερ που είχε επι­φορ­τι­στεί με την ολο­κλή­ρω­ση του deal. Σύμ­φω­να με τη «L’ Equipe», επι­κοι­νώ­νη­σε με τον Σάλα μέσω e‑mail και του απο­κά­λυ­ψε ότι η Κάρ­ντιφ ήταν η μόνη ομά­δα που ενδια­φε­ρό­ταν για την από­κτη­σή του και ότι οι φήμες που είχαν ακου­στεί για ενδια­φέ­ρον της Γου­έστ Χαμ ή ακό­μα και της Λίβερ­πουλ ήταν κατα­σκευα­σμέ­νες από τον ίδιο τον μάνα­τζερ, σε μια προ­σπά­θεια να ανε­βά­σει την τιμή του Σάλα… Προ­σφέρ­θη­κε μάλι­στα να κανο­νί­σει προ­σω­πι­κά τη μετά­βα­ση του παί­κτη στην Ουα­λία, μέσω ιδιω­τι­κού αερο­σκά­φους, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θεί η μεταγραφή.

Αίσθη­ση προ­κά­λε­σε επί­σης η απο­κά­λυ­ψη της γαλ­λι­κής εφη­με­ρί­δας ότι ο πιλό­τος που είχε προ­σλά­βει ο μάνα­τζερ για να μετα­φέ­ρει τον παί­κτη απο­φά­σι­σε να δώσει την αμοι­βή και να ανα­θέ­σει την πτή­ση σε άλλον πιλό­το, καθώς το αερο­σκά­φος ήταν νέας τεχνο­λο­γί­ας και ο ίδιος δεν γνώ­ρι­ζε αρκε­τά πράγ­μα­τα για το χει­ρι­σμό του.

Μετά τη θλίψη… ο καβγάς για τα χρήματα

Οι απο­κα­λύ­ψεις της «L’ Equipe» ήταν μόνο η αρχή. Ακό­μα χει­ρό­τε­ρα ήταν τα όσα έγι­ναν τις μέρες μετά την πιστο­ποί­η­ση του θανά­του του Σάλα και μέχρι σήμε­ρα. Πριν καλά καλά στε­ρέ­ψουν τα δάκρυα των οικεί­ων του, των συμπαι­κτών του και των οπα­δών της Ναντ και της Κάρ­ντιφ, ξεκί­νη­σε η δια­μά­χη μετα­ξύ των διοι­κή­σε­ων των δύο ομά­δων για το τι μέλ­λει γενέ­σθαι με τα χρή­μα­τα της μεταγραφής.

Την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα, η Ναντ προ­χώ­ρη­σε σε ανταλ­λα­γή εγγρά­φων με την Κάρ­ντιφ όπου απαι­τεί την κατα­βο­λή της πρώ­της δόσης του αντι­τί­μου της μετα­γρα­φής, ύψους 5 εκατ. λιρών, προει­δο­ποιώ­ντας ότι σε περί­πτω­ση μη πλη­ρω­μής θα προ­χω­ρή­σει σε νομι­κές ενέρ­γειες ενα­ντί­ον του βρε­τα­νι­κού συλ­λό­γου. Από την πλευ­ρά της η Κάρ­ντιφ τονί­ζει ότι δεν πρό­κει­ται να κατα­βά­λει κανέ­να χρη­μα­τι­κό ποσό στον γαλ­λι­κό σύλ­λο­γο αν δεν δια­λευ­καν­θεί πρώ­τα το μυστή­ριο της επί­μα­χης πτή­σης και σε πρώ­τη φάση απαι­τεί την επι­ση­μο­ποί­η­ση του πορί­σμα­τος για τις αιτί­ες του αερο­πο­ρι­κού δυστυ­χή­μα­τος, κάτι που ενδέ­χε­ται να διαρ­κέ­σει μέχρι και ένα χρόνο.

Υπέρ του αιτή­μα­τος της Ναντ έχει ταχθεί η FIFA, που απαι­τεί επί­σης την ολο­κλή­ρω­ση της μετα­γρα­φής και απει­λεί την Κάρ­ντιφ με απα­γό­ρευ­ση μετα­γρα­φών σε περί­πτω­ση που δεν συμ­μορ­φω­θεί. Με τα μέχρι τώρα δεδο­μέ­να, πάντως, δεν δια­φαί­νε­ται στον ορί­ζο­ντα συμ­φω­νία των δύο πλευ­ρών, και μάλι­στα τα ΜΜΕ σε Βρε­τα­νία και Γαλ­λία κάνουν λόγο για τις πρώ­τες «ομο­βρο­ντί­ες» σε μια μάχη που μόλις άρχι­σε… Στη σκιά όλων αυτών, μάλ­λον με ειρω­νεία μοιά­ζει η από­φα­ση της UEFA να τηρη­θεί ενός λεπτού σιγή στη μνή­μη του αδι­κο­χα­μέ­νου ποδο­σφαι­ρι­στή πριν από την έναρ­ξη των ευρω­παϊ­κών αγώ­νων που διε­ξά­γο­νται αυτόν τον καιρό.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης / Μπ. Τσ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο