Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Κάποια ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα επιστρέφουν στους στρατώνες τους

Κάποια ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα που είχαν ανα­πτυ­χθεί κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία έχουν αρχί­σει να επι­στρέ­φουν στους στρα­τώ­νες τους, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας, την ώρα που η Δύση ανη­συ­χεί ότι επί­κει­ται μια ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση ενα­ντί­ον της Ουκρανίας.

«Οι μονά­δες της νότιας και δυτι­κής στρα­τιω­τι­κής περιο­χής, αφού ολο­κλή­ρω­σαν τα γυμνά­σιά τους, έχουν ήδη αρχί­σει (…) να επι­στρέ­φουν στους στρα­τώ­νες τους», δήλω­σε ο Ιγκόρ Κονα­τσέν­κοφ, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Άμυνας.

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή απο­τε­λεί την πρώ­τη ένδει­ξη υπο­χώ­ρη­σης της Μόσχας στην κρί­ση με τη Δύση που ξεκί­νη­σε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκε­ντρώ­σει από τον Δεκέμ­βριο περισ­σό­τε­ρους από 100.000 στρα­τιώ­τες στα σύνο­ρα με τη Ουκρα­νία, εγεί­ρο­ντας φόβους στο Κίε­βο για το ενδε­χό­με­νο επι­κεί­με­νης εισβο­λής. Η Μόσχα δια­ψεύ­δει αυτό το σενά­ριο, αλλά ζητεί εγγυ­ή­σεις για την ασφά­λειά της, όπως μια δέσμευ­ση ότι η Ουκρα­νία δεν θα εντα­χθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτι­κοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγ­μα­το­ποιεί αυτό το διά­στη­μα κοι­νά στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια με τη Λευ­κο­ρω­σία, τα οποία ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θούν στις 20 Φεβρουαρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρα­νία: Άσπρος ιμπε­ρια­λι­στής, μαύ­ρος ιμπεριαλιστής

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο