Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα — Σε συστάσεις «αυτοπροστασίας» αναλώνεται η κυβέρνηση

Σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα. Η παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων και ο μεγάλος αριθμός καμμένων εκτάσεων δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία, την ώρα που η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας».

Σύμ­φω­να με το έκτα­κτο δελ­τίο επι­κίν­δυ­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που εξέ­δω­σε η ΕΜΥ, επι­δεί­νω­ση θα παρου­σιά­σει ο και­ρός  από τη Δευ­τέ­ρα έως την Τετάρ­τη, με ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα συνο­δεύ­ο­νται από χαλα­ζο­πτώ­σεις και μεγά­λη συχνό­τη­τα κεραυ­νών, με ενι­σχυ­μέ­νους ανέ­μους και αισθη­τή πτώ­ση της θερμοκρασίας.

Βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό από τα βόρεια Βαλ­κά­νια με ψυχρές αέριες μάζες προ­βλέ­πε­ται να κινη­θεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επη­ρε­ά­σει τις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της χώρας μας.

Τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χής θα δεχτούν η Θεσ­σα­λία, οι Σπο­ρά­δες, η κεντρι­κή και ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες προβλέπονται:

  • Τη Δευ­τέ­ρα 4–9‑2023

α. Από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες στη δυτι­κή και κεντρι­κή Μακε­δο­νία και πρό­σκαι­ρα στην ανα­το­λι­κή Μακε­δο­νία και τη Θρά­κη. Από αργά το από­γευ­μα τα φαι­νό­με­να θα περιο­ρι­στούν στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία (κυρί­ως στους νομούς Πιε­ρί­ας και Ημαθίας).

β. Από τις μεσημ­βρι­νές ώρες στην Ήπει­ρο, τη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες και βαθ­μιαία στα νησιά του Ιονί­ου, τη Στε­ρεά και την Εύβοια.

γ. Από νωρίς το από­γευ­μα στην Πελο­πόν­νη­σο (κυρί­ως τη δυτι­κή και τη βόρεια).

  • Την Τρί­τη 5–9‑2023
  1. α. Κατά περιό­δους έως το από­γευ­μα στην Ήπει­ρο, τα νησιά του Ιονί­ου, τη δυτι­κή Στε­ρεά και τη δυτι­κή Πελοπόννησο.
  2. β. Στην κεντρι­κή Μακε­δο­νία (κυρί­ως στους νομούς Πιε­ρί­ας, Ημα­θί­ας και Χαλ­κι­δι­κής), τη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την κεντρι­κή και ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (κυρί­ως στους νομούς Ευρυ­τα­νί­ας, Φθιώ­τι­δας και Βοιω­τί­ας και πρό­σκαι­ρα στο νομό Αττι­κής, κυρί­ως στα δυτι­κά και βόρεια τμή­μα­τά του), την Εύβοια (κυρί­ως τη βόρεια), την ανα­το­λι­κή και νότια Πελο­πόν­νη­σο και τη δυτι­κή Κρήτη.
  3. γ. Από το μεση­μέ­ρι έως το βρά­δυ στις δυτι­κές Κυκλά­δες και τα νησιά του βόρειου και ανα­το­λι­κού Αιγαίου.
  • Την Τετάρ­τη 6–9‑2023

Στη Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την κεντρι­κή και ανα­το­λι­κή Στε­ρεά (κυρί­ως οι νομοί Ευρυ­τα­νί­ας, Φθιώ­τι­δας και Βοιω­τί­ας), τη βόρεια Εύβοια, την ανα­το­λι­κή και νότια Πελο­πόν­νη­σο και τη δυτι­κή και νότια Κρή­τη. Από το βρά­δυ τα φαι­νό­με­να θα εξα­σθε­νή­σουν εκτός από τις περιο­χές της Θεσ­σα­λί­ας και των Σπο­ρά­δων όπου θα συνε­χί­σουν έως τις πρω­ι­νές ώρες της Πέμπτης.

Σύμ­φω­να με την ΕΜΥ, ενι­σχυ­μέ­νοι βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι εντά­σε­ως 7 με 8 μπο­φόρ θα πνέ­ουν στο βόρειο Αιγαίο από το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας έως το βρά­δυ της Τρί­της. Από τη Δευ­τέ­ρα η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει αισθη­τή πτώ­ση από βορ­ρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Με συνταγή «κλειστείτε μέσα»…

Η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας κατέ­φυ­γε σε συστά­σεις «αυτο­προ­στα­σί­ας», που είναι η γνω­στή συντα­γή που ακο­λου­θεί­ται σε όλες τις περι­πτώ­σεις. Μετά το «112» και τις προ­τρο­πές «τρέξ­τε να σωθεί­τε» από τις πυρ­κα­γιές, τώρα το μονα­δι­κό μέσο …προ­στα­σί­ας είναι η προ­τρο­πή «κλει­στεί­τε μέσα».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β.  Κικίλιας, …έβγαλε την υποχρέωση, συγκαλώντας το απόγευμα «έκτακτη συντονιστική τηλεδιάσκεψη» με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, των περιφερειαρχών, της ΚΕΔΕ και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στη λογι­κή της μετά­θε­σης των ευθυ­νών, ο Β. Κικί­λιας απέ­στει­λε επι­στο­λή στις περι­φέ­ρειες και στους δήμους «για την άμε­ση εκπό­νη­ση και ολο­κλή­ρω­ση αντι­δια­βρω­τι­κών και αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων», τα οποία βέβαια δεν είναι επι­λέ­ξι­μα από την ΕΕ και τις κυβερ­νή­σεις, αφού δεν φέρ­νουν χρή­μα στο κεφά­λαιο και θεω­ρού­νται «κόστος». Φυσι­κά, οι δήμαρ­χοι και περι­φε­ρειάρ­χες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοι­ροι ευθυ­νών, καθώς αφε­νός δεν διεκ­δι­κούν και αφε­τέ­ρου οι ιεραρ­χή­σεις τους έχουν να κάνουν με τα «θέλω» των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, αφή­νο­ντας στα αζή­τη­τα τα έργα που αφο­ρούν τις λαϊ­κές ανάγκες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο