Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ: Συνεχίζεται η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Συνε­χί­ζε­ται η εμπλο­κή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε μια σει­ρά σχε­δί­ων του ευρω­α­τλα­ντι­κού άξο­να, κόντρα σε άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα για τον έλεγ­χο ζωνών, πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και διαύλων.

Το Γενι­κό Επι­τε­λείο Ναυ­τι­κού (ΓΕΝ), ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα την παρα­λα­βή από την Ελλά­δα καθη­κό­ντων διοι­κη­τή εν πλω της ναυ­τι­κής επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ «Ειρή­νη» («IRINI»), η οποία επι­χει­ρεί στη Μεσό­γειο και στα ανοι­χτά της Λιβύ­ης.

Η παρά­δο­ση καθη­κό­ντων διοι­κη­τού εν πλω της επι­χεί­ρη­σης «Irini» από τον Ιτα­λό υπο­ναύ­αρ­χο Valendino Rinaldi στον αρχι­πλοί­αρ­χο Κων­στα­ντί­νο Μπα­κα­λά­κο ΠΝ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την 1η Οκτώ­βρη, στο λιμά­νι της Νάπο­λης στην Ιτα­λία, επί του πλοί­ου αμφί­βιων επι­χει­ρή­σε­ων «ITS San Giusto».

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα από το ΓΕΝ, ο αρχι­πλοί­αρ­χος Κωστα­ντί­νος Μπα­κα­λά­κος ΠΝ πρό­κει­ται να εκτε­λέ­σει τα καθή­κο­ντά του κατά τους επό­με­νους έξι μήνες, με πλοίο έδρας διοι­κη­τού τη φρε­γά­τα «Αιγαί­ον», υπο­στη­ρι­ζό­με­νος από το εν πλω επι­τε­λείο της επι­χεί­ρη­σης, το οποίο μετα­ξύ άλλων στε­λε­χώ­νε­ται και από Έλλη­νες επιτελείς.

Θυμί­ζου­με ότι η «EUNAVFOR MED IRINI» είναι ναυ­τι­κή επι­χεί­ρη­ση της ΕΕ στη Μεσό­γειο και λει­τουρ­γεί με πρό­σχη­μα την εφαρ­μο­γή του εμπάρ­γκο όπλων στη Λιβύη. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, εξυ­πη­ρε­τεί την ενι­σχυ­μέ­νη παρέμ­βα­ση της ΕΕ στην εν λόγω χώρα και συνο­λι­κό­τε­ρα στους θαλάσ­σιους διαύ­λους στα βόρεια της Αφρι­κής, την ίδια ώρα που αντα­γω­νι­στι­κά ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα και δυνά­μεις εξα­κο­λου­θούν να εξο­πλί­ζουν «κανο­νι­κό­τα­τα» στρα­τιω­τι­κές και μισθο­φο­ρι­κές δυνά­μεις στο έδα­φος της Λιβύης.

Εκφρά­ζο­ντας τη βού­λη­ση των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων να ανα­ζη­τή­σουν εκεί κάποια κομ­μά­τια καπι­τα­λι­στι­κής λεί­ας, ο υπουρ­γός Άμυ­νας Νίκος Δέν­διας ισχυ­ρί­στη­κε ότι η ανά­πτυ­ξη της Φρε­γά­τας είναι  «μία ακό­μη έμπρα­κτη από­δει­ξη ότι η Ελλά­δα σήμε­ρα έχει λόγο και ρόλο στις εξε­λί­ξεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή».

«Επιταχυντής εξελίξεων» η ΝΑΤΟική παρουσία στα Βαλκάνια

Σε μια παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη, το διά­στη­μα 11–27/9 οι Ενο­πλες Δυνά­μεις συμ­με­τεί­χαν στην πολυ­ε­θνι­κή άσκη­ση με την επω­νυ­μία «Noble Blueprint 23», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλ­γα­ρί­ας υπό την Πολυ­ε­θνι­κή Δύνα­μη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR). Η άσκη­ση απο­σκο­πού­σε στην εξά­σκη­ση των συμ­με­τε­χό­ντων επί των δια­δι­κα­σιών ταχεί­ας ανά­πτυ­ξης και ελιγ­μού δυνά­με­ων επι­πέ­δου Συγκρο­τή­μα­τος Λόχου, με την παράλ­λη­λη παρο­χή υπο­στή­ρι­ξης τμη­μά­των Πυρο­βο­λι­κού και Διοι­κη­τι­κής Μέριμνας.

Στην άσκη­ση, η οποία απο­τε­λεί τη δεύ­τε­ρη αντί­στοι­χη σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα (το διά­στη­μα 3–5/7 οι ελλη­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις συμ­με­τεί­χαν και στην πολυ­ε­θνι­κή άσκη­ση «enhanced Vigilance Activities (eVA) — 23», στην ίδια περιο­χή), συμ­με­τεί­χαν δυνά­μεις από Βουλ­γα­ρία, ΗΠΑ, Ιτα­λία, Μαυ­ρο­βού­νιο, Αλβα­νία και Βόρεια Μακε­δο­νία, ενώ από ελλη­νι­κής πλευ­ράς συμ­με­τεί­χε μία Διμοι­ρία Αντιαρ­μα­τι­κών (Α‑Τ) Ειδι­κής Σύν­θε­σης της Ελλη­νι­κής Δύνα­μης Βουλ­γα­ρί­ας (ΕΛΔΥΒΟ) — 2, με την οποία η ντό­πια αστι­κή τάξη παίρ­νει μέρος στη NATO eVA BG BGR, μετά και το ξέσπα­σμα του πολέ­μου στην Ουκρανία.

Σημειω­τέ­ον, την Παρα­σκευή ο Ν. Δέν­διας μίλη­σε σε συνέ­δριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και περι­γρά­φο­ντας τους «κύκλους» εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής όπου εμπλέ­κε­ται η κυβέρ­νη­ση εστί­α­σε σε αυτόν που αφο­ρά τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σημειώ­νο­ντας ότι «απο­κτά ιδιαί­τε­ρη βαρύ­τη­τα για τον βαλ­κα­νι­κό χώρο μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, τόσο σε στε­νά στρα­τιω­τι­κό πλαί­σιο όσο και σε ευρύ­τε­ρο γεω­πο­λι­τι­κό πλαί­σιο ισορ­ρο­πί­ας του». Πρό­σθε­σε ότι «το ΝΑΤΟ και η συμ­με­το­χή πολ­λών βαλ­κα­νι­κών χωρών στη συμ­μα­χία λει­τουρ­γεί σαν επι­τα­χυ­ντής εξε­λί­ξε­ων», ενώ έβα­λε στην εξί­σω­ση και τον ενερ­γεια­κό εφο­δια­σμό της Ευρώ­πης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «η δική μας στε­νή συνερ­γα­σία με τις ΗΠΑ ανέ­δει­ξε την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη - μέχρι τότε, νομί­ζω, άγνω­στη πόλη στο διε­θνές γεω­πο­λι­τι­κό στε­ρέ­ω­μα — σε κομ­βι­κό σημείο, ιδιαί­τε­ρα για την αντι­με­τώ­πι­ση ζητη­μά­των του ενερ­γεια­κού εφο­δια­σμού της Κεντρι­κής και της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης», δηλα­δή παρου­σί­α­σε σαν φάρ­μα­κο το «φαρ­μά­κι» της εμπλο­κής σε αδυ­σώ­πη­τους ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το πλαί­σιο, εξάλ­λου, επέ­μει­νε ότι «η Ελλά­δα έχει ρόλο και λόγο στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή μας. Και μάλι­στα πρω­τεύ­ο­ντα ρόλο» στην «αντι­με­τώ­πι­ση και άλλων κιν­δύ­νων και προ­κλή­σε­ων», όπως «εξτρε­μι­σμός, τρο­μο­κρα­τία» κ.λπ., με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τις επι­πλέ­ον απο­στο­λές που θα επι­διώ­ξουν να ανα­λά­βουν στον ευρω­α­τλα­ντι­κό καταμερισμό.

Διό­λου τυχαία, στο διά­στη­μα 25–29/9 οι Ενο­πλες Δυνά­μεις συμ­με­τεί­χαν και στην άσκη­ση Ειδι­κών Δυνά­με­ων — Δυνά­με­ων Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΕΔ — ΔΕΕ) «Balkan Spirit — 23» που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Ρου­μα­νία (συμ­με­τεί­χαν ρου­μα­νι­κά, ελλη­νι­κά και βουλ­γα­ρι­κά τμή­μα­τα). Οπως τονί­ζε­ται από το ΓΕΕΘΑ, η άσκη­ση συνέ­βα­λε στην ενί­σχυ­ση της υφι­στά­με­νης στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας για την «αντι­με­τώ­πι­ση σύγ­χρο­νων μορ­φών απει­λών στο ευαί­σθη­το γεω­πο­λι­τι­κό περι­βάλ­λον των Βαλκανίων».

Κατά τη διάρ­κειά της υλο­ποι­ή­θη­καν αερα­πο­βα­τι­κές και αερο­κί­νη­τες επι­χει­ρή­σεις, βολές μάχης ταχεί­ας αντί­δρα­σης — άμε­σης αντί­δρα­σης, παρο­χή α’ βοη­θειών πεδί­ου μάχης. Από ελλη­νι­κής πλευ­ράς μετεί­χε μία επι­χει­ρη­σια­κή ομά­δα με κατα­δρο­μείς και αλε­ξι­πτω­τι­στές, με το ΓΕΕΘΑ να τονί­ζει ότι η συμ­με­το­χή αυτή «απο­δει­κνύ­ει έμπρα­κτα τον ενερ­γό ρόλο της χώρας μας στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή των Βαλκανίων».

«Σε όλο το φάσμα» και στον αέρα

Επί­σης, δεν περ­νά απα­ρα­τή­ρη­το ότι σε μια αλλη­λου­χία εξε­λί­ξε­ων ο αρχη­γός ΓΕΑ Θ. Μπου­ρο­λιάς συμ­με­τεί­χε στο Συμπό­σιο Αρχη­γών Αερο­πο­ριών του ΝΑΤΟ (NATO Air Chiefs Symposium — NACS), που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Γερ­μα­νία και όπου επι­σή­μως συζη­τή­θη­κε «η ενί­σχυ­ση της αερο­πο­ρι­κής και δια­στη­μι­κής ισχύ­ος, μέσω της βελ­τί­ω­σης των σχέ­σε­ων και της επι­κοι­νω­νί­ας μετα­ξύ των μελών», ενώ «δόθη­κε έμφα­ση στην εν εξε­λί­ξει σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία και στον τρό­πο με τον οποίο αξιο­ποιού­νται οι πόροι της για την επι­τυ­χή έκβα­ση στο πεδίο». Η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη έχει λόγο και σε αυτό το θέμα, καθώς φιλο­ξε­νεί σε αερο­πο­ρι­κές βάσεις εδώ ιπτά­με­να μέσα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυ­τό­χρο­να ελλη­νι­κά αερο­σκά­φη μετέ­χουν σε ΝΑΤΟι­κές απο­στο­λές, όπως απλώ­νο­νται και στη Μαύ­ρη Θάλασσα.

Αλλω­στε, και επί του πεδί­ου, το διά­στη­μα 25–28/9 η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία συμ­με­τεί­χε για πρώ­τη φορά στην άσκη­ση του Warfare Center (UAWC) της USAFE — AFAFRICA (η Αερο­πο­ρία των ΗΠΑ που επι­χει­ρεί σε Ευρώ­πη και Αφρι­κή) με την επω­νυ­μία «Spartan Warrior 23–2».

Συμ­με­τεί­χαν προ­σω­πι­κό και μέσα από 19 κρά­τη, ενώ η ΠΑ συμ­με­τεί­χε με τη Μοί­ρα Επι­χει­ρη­σια­κής Συν­θε­τι­κής Εκπαί­δευ­σης (ΜΕΣΕ) του Κέντρου Αερο­πο­ρι­κής Τακτι­κής. Σκο­πός της άσκη­σης «η δημιουρ­γία ενός συν­θε­τι­κού ρεα­λι­στι­κού περι­βάλ­λο­ντος για την εκπαί­δευ­ση σε τακτι­κό και επι­χει­ρη­σια­κό επί­πε­δο των συμ­μα­χι­κών δυνά­με­ων, με τη διε­ξα­γω­γή σύν­θε­των απο­στο­λών σε όλο το φάσμα των αερο­πο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων». Η ΜΕΣΕ συμ­με­τεί­χε από τις εγκα­τα­στά­σεις της, μέσω της δια­σύν­δε­σης σε δια­βαθ­μι­σμέ­νο ΝΑΤΟι­κό δίκτυο, με τους τακτι­κούς εξο­μοιω­τές που διαθέτει.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο