Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιταχύνεται η εξάπλωση της επιδημίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη — #Covid-19

«Η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας επι­τα­χύ­νε­ται», δήλω­σε σήμε­ρα ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, ανα­κοι­νώ­νο­ντας πως πάνω από 300.000 κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού έχουν κατα­γρα­φεί πλέ­ον σε σχε­δόν κάθε χώρα του πλα­νή­τη.

Η κοι­νω­νι­κή από­στα­ση και ο κατ’ οίκον περιο­ρι­σμός είναι αμυ­ντι­κά μέτρα. Για να νική­σου­με την παν­δη­μία πρέ­πει να επι­τε­θού­με, ανέ­φε­ρε ο Τέντρος. «Μπο­ρού­με να αλλά­ξου­με την πορεία της παν­δη­μί­ας», είπε.

Κίνα: Στην Ουχάν επιστρέφουν σταδιακά στην καθημερινότητα

Οι κάτοι­κοι της κινε­ζι­κής πόλης Ουχάν, από όπου ξεκί­νη­σε τον Δεκέμ­βρη η επι­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, έλα­βαν άδεια να επι­στρέ­ψουν στις εργα­σί­ες τους, ενώ οι δημό­σιες συγκοι­νω­νί­ες ξεκί­νη­σαν να κινού­νται κανο­νι­κά έπει­τα από δύο μήνες.

Η άρση των περιο­ρι­σμών απο­φα­σί­στη­κε την ώρα που το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Κίνας δεν ανα­κοί­νω­σε κανέ­να νέο κρού­σμα της Covid-19 για πέμ­πτη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα στην πόλη αυτή των 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων. Ωστό­σο εντο­πί­στη­καν 39 εισα­γό­με­να κρού­σμα­τα σε όλη την Κίνα.

 Κίνα: 39 νέα κρούσματα – όλα «εισαγόμενα», 9 νέοι θάνατοι

Οι κάτοι­κοι της Ουχάν που θεω­ρεί­ται ότι είναι καλά στην υγεία τους μπο­ρούν πλέ­ον να μετα­κι­νού­νται μέσα στην πόλη, να παίρ­νουν το λεω­φο­ρείο ή το μετρό εμφα­νί­ζο­ντας την ταυ­τό­τη­τά τους, εξή­γη­σαν οι αρχές. Μπο­ρούν επί­σης να πηγαί­νουν στην εργα­σία τους, εφό­σον δια­θέ­τουν τη σχε­τι­κή άδεια από τον εργο­δό­τη τους.

Τέλος, μπο­ρούν να ταξι­δεύ­ουν εκτός Ουχάν σε άλλες περιο­χές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι αν έχουν βρε­θεί αρνη­τι­κοί στον ιό SARS- CoV‑2 και έχουν στην κατο­χή τους ιατρι­κή βεβαίωση.

Στους 335 οι νεκροί στη Βρετανία — Νέες απαγορεύσεις

Επι­πλέ­ον 54 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στη Βρε­τα­νία από τον κορο­νο­ϊό, με απο­τέ­λε­σμα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών από τη νόσο να ανέρ­χε­ται σε 335, έγι­νε σήμε­ρα γνω­στό από την κυβέρνηση.

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε σε 6.650 σήμε­ρα από 5.683 χθες.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών συνέ­στη­σε σήμε­ρα σε όλους τους Βρε­τα­νούς που ταξι­δεύ­ουν στο εξω­τε­ρι­κό να επι­στρέ­ψουν αμέ­σως στην πατρί­δα τους.

 Εφιαλτική χωρίς τέλος στην Ιταλία 601 νεκροί χτες – 6.077 συνολικά

Ελβετία: Ανησυχίες για την αντοχή του συστήματος Υγείας

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Ελβε­τί­ας κατέ­γρα­ψαν 1.046 νέα κρού­σμα­τα της επι­δη­μί­ας Covid-19 τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, που ανέρ­χο­νται σε 8.060 συνο­λι­κά στην Ελβε­τία και το Λιχτεν­στάιν. Ο αριθ­μός των θανά­των αυξή­θη­κε κατά 6 από χθες και ανέρ­χε­ται σε 66.

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής των υπη­ρε­σιών Υγεί­ας στο καντό­νι της Γενεύ­ης δήλω­σε χθες κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου ότι «η κατά­στα­ση είναι σοβα­ρή» και ότι οι εξε­λί­ξεις των προ­σε­χών λίγων ημε­ρών θα είναι καθο­ρι­στι­κές για το ελβε­τι­κό σύστη­μα Υγεί­ας το οποίο δέχε­ται μεγά­λες πιέσεις.

Για να ανα­κου­φί­σει τις πιέ­σεις που δέχε­ται το προ­σω­πι­κό των ελβε­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων, ο στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι μπο­ρεί να κινη­το­ποι­ή­σει μέχρι και 8.000 εφέ­δρους στα 26 καντό­νια της ελβε­τι­κής ομο­σπον­δί­ας. «Είναι η πρώ­τη φορά που οι δυνά­μεις της Πολι­το­φυ­λα­κής επι­στρα­τεύ­ο­νται πραγ­μα­τι­κά. Η τελευ­ταία φορά ήταν το 1939», εξη­γεί ο διοι­κη­τής 750μελούς τάγ­μα­τος που βρί­σκε­ται στην Μπιέρ.

Δραματική η κατάσταση στην Ισπανία: 462 νεκροί χτες, 2.182 συνολοκά – #Covid-19

Αυστρία: Σχεδόν κατά 20% αυξάνονται ημερησίως τα κρούσματα

Έπει­τα από την ιδιαί­τε­ρα χαμη­λή ποσο­στιαία αύξη­ση των νέων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού στην Αυστρία, που κατα­γρά­φη­κε χθες στο 15% σε σχέ­ση με προ­χθές και ήταν το χαμη­λό­τε­ρο ποσο­στό ημε­ρή­σιας αύξη­σης του αριθ­μού των κρου­σμά­των από την ανα­κοί­νω­ση του πρώ­του επι­βε­βαιω­μέ­νου κρού­σμα­τος στη χώρα, πριν από έναν μήνα, τα 585 νέα κρού­σμα­τα αντι­στοι­χούν σε ποσο­στό ημε­ρή­σιας αύξη­σης 19,33% και αύξη­σαν τον συνο­λι­κό αριθ­μό κρου­σμά­των σε 3.611 στις 8.00 τοπι­κή ώρα.

Η πορεία της ασθέ­νειας στη διάρ­κεια της περα­σμέ­νης πρώ­της εβδο­μά­δας του «περιο­ρι­σμού εξό­δου» στην Αυστρία είχε οδη­γή­σει αρχι­κά σε περιο­ρι­σμό της ραγδαί­ας μέχρι τότε αύξη­σης των νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού στη χώρα, όπως δια­πι­στώ­νο­νταν από τα στοι­χεία των τελευ­ταί­ων 24ώρων.

Χθες, η αύξη­ση αντι­στοι­χού­σε σε ποσο­στό 15% σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη, προ­χθε­σι­νή ημε­ρή­σια αύξη­ση που ήταν στο 20% και οι ειδι­κοί άφη­ναν να εννοη­θεί πως είναι ενθαρ­ρυ­ντι­κό το γεγο­νός ότι η μέση ημε­ρή­σια αύξη­ση τις προη­γού­με­νες επτά ημέ­ρες είχε δια­μορ­φω­θεί στο 20,9%, ενώ την προη­γού­με­νη, προ­τε­λευ­ταία εβδο­μά­δα η ημε­ρή­σια αύξη­ση των κρου­σμά­των έφθα­νε κατά μέσο όρο το 40%.

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία επί­ση­μα στοι­χεία του αυστρια­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, μέχρι σήμε­ρα έχουν υπο­βλη­θεί στο σχε­τι­κό τεστ διά­γνω­σης κορο­νοϊ­ού συνο­λι­κά 23.429 άνθρω­ποι, ενώ σε 16 ανέρ­χο­νται οι οφει­λό­με­νοι στον κορο­νο­ϊό θάνα­τοι στην Αυστρία.

Γαλλία: 186 νεκροί στο τελευταίο 24ωρο

Στους 186 ανέρ­χο­νται οι θάνα­τοι από τον νέο κορο­νο­ϊό μέσα σε διά­στη­μα 24 ωρών, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό στους 860, κάτι που συνι­στά αύξη­ση περί­που 28%, την ώρα που η Γαλ­λία μπαί­νει στη δεύ­τε­ρη εβδο­μά­δα απο­κλει­σμού της.

Στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ολι­βιέ Βεράν πρό­σθε­σε ότι ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των ανήλ­θε στα 19.856, δηλα­δή αυξή­θη­κε κατά 20% μέσα σε μία ημέρα.

Σύμ­φω­να με τον Βεράν, 2.082 άνθρω­ποι νοση­λεύ­ο­νται σε σοβα­ρή κατά­στα­ση και χρειά­ζο­νται μηχα­νι­κή υποστήριξη.

Ισπανία-Covid-19: Στρατιώτες ανακάλυψαν πτώματα μέσα σε γηροκομεία!!!!

Απαγόρευση συναθροίσεων στην Ολλανδία

Στην Ολλαν­δία, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι ενι­σχύ­ει και παρα­τεί­νει μέχρι την 1η Ιου­νί­ου την απα­γό­ρευ­ση συνα­θροί­σε­ων, στο πλαί­σιο των μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Με βάση την προη­γού­με­νη από­φα­ση, απα­γο­ρεύ­ο­νταν μέχρι τις 6 Απρί­λη οι συγκε­ντρώ­σεις άνω των 100 προ­σώ­πων και «απο­θαρ­ρύ­νο­νταν» κάθε είδους συναθροίσεις.

Ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Φερντ Γκρά­περ­χα­ους είπε ότι οι αστυ­νο­μι­κοί θα μπο­ρούν πλέ­ον να δια­λύ­ουν ομά­δες άνω των τριών ανθρώ­πων σε δημό­σιους χώρους και να επι­βά­λουν «βαριά πρό­στι­μα» αν χρεια­στεί ώστε να τηρη­θεί η απαγόρευση.

Στους 6 οι νεκροί στην Ιρλανδία

Άλλοι δύο άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στην Ιρλαν­δία από τον νέο κορο­νο­ϊό, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νεκρών στους έξι.

Μέσα σε μία ημέ­ρα ανα­φέρ­θη­καν επί­σης 219 νέα κρού­σμα­τα, κάτι που σημαί­νει ότι ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν βρε­θεί θετι­κοί στον SARS-CoV‑2 ανέρ­χε­ται στους 1.125.

Γερμανία: Αρνητικό το τεστ της Μέρκελ

Αρνη­τι­κό ήταν το απο­τέ­λε­σμα του πρώ­του τεστ για τον κορο­νο­ϊό στο οποίο υπε­βλή­θη σήμε­ρα η καγκε­λά­ριος Άγκε­λα Μέρ­κελ, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πός της, Στέ­φαν Ζάιμπερτ.

Η Μέρ­κελ παρα­μέ­νει από χθες σε προ­λη­πτι­κή καρα­ντί­να, καθώς ο για­τρός που την εμβο­λί­α­σε την Παρα­σκευή κατά του πνευ­μο­νιό­κοκ­κου βρέ­θη­κε στο μετα­ξύ θετι­κός στον COVID-19 και θα υπο­βλη­θεί σε νέα εξέ­τα­ση αύριο.

Κύπρος: Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο πόλε­μος κατά του κορο­νοϊ­ού κερ­δί­ζε­ται μόνο αν παρα­μεί­νου­με στα σπί­τια μας, δήλω­σε σήμε­ρα το βρά­δυ ο Κύπριος πρό­ε­δρος Νίκος Ανα­στα­σιά­δης, ανα­κοι­νώ­νο­ντας απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας, εκτός εξαιρέσεων.

Σε τηλε­ο­πτι­κό του διάγ­γελ­μα ανέ­φε­ρε ότι παρά τα υφι­στά­με­να μέτρα και τις θυσί­ες, μια μειο­ψη­φία επέ­δει­ξε συμπε­ρι­φο­ρά ανευ­θυ­νό­τη­τας και απει­θαρ­χί­ας και για το λόγο αυτό λαμ­βά­νο­νται μέτρα από αύριο Τρί­τη (24/3) στις 18:00 το από­γευ­μα ως και τις 13/4, για­τί δια­φο­ρε­τι­κά το σύστη­μα υγεί­ας θα καταρρεύσει.

Δεν δια­νο­ού­μαι, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, πως μπο­ρεί να οδη­γη­θού­με στα φαι­νό­με­να που κατα­γρά­φο­νται στην Ιτα­λία και άλλες Ευρω­παϊ­κές χώρες, όπου οι για­τροί εξ’ ανά­γκης επι­λέ­γουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφε­θούν να πεθάνουν.

Μετα­ξύ άλλων απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία εκτός και αν γίνε­ται για μετά­βα­ση στους χώρους εργα­σί­ας, σε υπε­ρα­γο­ρές, φαρ­μα­κεία ή τρά­πε­ζες ή προς βοή­θεια ατό­μων που το έχουν ανά­γκη και δεν μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν ή για επί­σκε­ψη στο για­τροί. Οι πολί­τες πρέ­πει να φέρουν ταυ­τό­τη­τα ή δια­βα­τή­ριο και άλλα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία που θα ανακοινωθούν.

Επί­σης κλεί­νουν δημό­σιοι χώροι άθλη­σης, πάρ­κα, μαρί­νες, παρα­λί­ες, εκδρο­μι­κοί χώροι, χώροι συνα­θροί­σε­ων, εκκλη­σί­ες και τεμέ­νη, ενώ απα­γο­ρεύ­ο­νται και οι λαμπρα­τζιές. Τη λει­τουρ­γία τους ανα­στέλ­λουν όλες οι επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού εμπο­ρί­ου, πλην κάποιων και τα εργο­τά­ξια εκτός και αν είναι για έργα δημό­σιας ωφελείας.

Τρίτος νεκρός από τον κορονοϊό στη Σερβία

Στην Σερ­βία κατα­γρά­φη­κε ακό­μη ένας θάνα­τος από τον κορο­νο­ϊό. Όπως ανέ­φε­ρε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς κατέ­λη­ξε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι μία γυναί­κα 60 ετών που νοση­λεύ­ο­νταν σε νοσο­κο­μείο του Βελι­γρα­δί­ου. Στην συνέ­ντευ­ξη Τύπου συμ­με­τεί­χαν και οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες από την Κίνα που έφτα­σαν στην Σερ­βία για να βοη­θή­σουν στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Ο Αλε­ξά­νταρ Βού­τσιτς ανέ­φε­ρε ότι η Επι­τρο­πή για την Δημό­σια Υγεία απο­δέ­χθη­κε την σύστα­ση των Κινέ­ζων να ακο­λου­θη­θεί επι­θε­τι­κή τακτι­κή για την κατα­πο­λέ­μη­ση του ιού. Ανα­κοί­νω­σε ότι σε 48 ώρες θα αρχί­σουν να γίνο­νται μαζι­κά στον πλη­θυ­σμό τεστ για τον κορο­νο­ϊό ώστε να κατα­γρα­φούν όλοι όσοι νοσούν και να απο­μο­νω­θούν στα νοσο­κο­μεία. Όπως εξή­γη­σε ο Βού­τσιτς οι Κινέ­ζοι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες θεω­ρούν λαν­θα­σμέ­νη την τακτι­κή που ακο­λου­θεί­ται στην Ευρώ­πη, δηλα­δή, οι υγειο­νο­μι­κές αρχές να αμύ­νο­νται από τον ιό και όχι να αντεπιτίθενται.

Το κινέ­ζι­κο μοντέ­λο θα εφαρ­μο­στεί επί­σης και για την αντι­με­τώ­πι­ση των ασθε­νών ώστε να υπάρ­ξει απο­συμ­φό­ρη­ση στα νοσο­κο­μεία με δεδο­μέ­νο ότι με τα μαζι­κά τεστ θα αυξη­θεί ο αριθ­μός των ασθε­νών. Συγκε­κρι­μέ­να — όπως ανέ­φε­ρε — θα εφαρ­μο­στούν τρία επί­πε­δα νοση­λεί­ας. Οι βαριά ασθε­νείς που χρειά­ζε­ται να μπουν στην εντα­τι­κή θα νοση­λεύ­ο­νται σε τέσ­σε­ρα νοσο­κο­μεία στην Σερ­βία που θα ασχο­λού­νται απο­κλει­στι­κά με τον κορο­νο­ϊό. Οι ασθε­νείς που θα παρου­σιά­ζουν στα­θε­ρή κατά­στα­ση θα νοση­λεύ­ο­νται σε όλα τα νοσο­κο­μεία της χώρας σε ειδι­κούς θαλά­μους. Όλοι οι υπό­λοι­ποι ασθε­νείς που έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό Covid-19 αλλά είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί θα νοση­λεύ­ο­νται στο χώρο της Διε­θνούς έκθε­σης Βελι­γρα­δί­ου όπου ο στρα­τός θα τοπο­θε­τή­σει 3000 κλί­νες όπως επί­σης και στις φοι­τη­τι­κές εστί­ες. Ανά­λο­γοι χώροι για την νοση­λεία ασυμ­πτω­μα­τι­κών θα δια­μορ­φω­θούν κατάλ­λη­λα σε ολό­κλη­ρη τη χώρα, ανέ­φε­ρε ο Αλε­ξά­νταρ Βούτσιτς.

Ο πρό­ε­δρος της Σερ­βί­ας ανέ­φε­ρε επί­σης ότι οι Κινέ­ζοι για­τροί που βρί­σκο­νται στη Σερ­βία έκα­ναν και συστά­σεις για τα φαρ­μα­κευ­τι­κά κοκτέιλ που πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποιού­νται και που απο­δεί­χθη­καν απο­τε­λε­σμα­τι­κά στην Κίνα.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο