Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργαζόμενοι e‑food: Συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία στα Χανιά

Κεί­με­νο, φωτο­γρα­φί­ες: Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης //

Συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας εργα­ζό­με­νων στην efood, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην πλα­τεία της Δημο­τι­κής Αγο­ράς στα Χανιά. Ακο­λού­θη­σε μηχα­νο­κί­νη­τη πορεία στο κέντρο της πόλης και στο τέλος επι­δό­θη­κε ψήφι­σμα στην Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας και την Αντι­πε­ρι­φέ­ρεια Χανί­ων. Η κινη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στα πλαί­σια της στά­σης εργα­σί­ας που είχε κηρυ­χθεί από τις 12 μέχρι τις 4μμ.

Την αλλη­λεγ­γύη και τη στή­ρι­ξη τους στον αγώ­να των εργα­ζό­με­νων στην efood εξέ­φρα­σαν το Εργα­τι­κό Κέντρο Χανί­ων, το Σωμα­τείο δια­νο­μέ­ων (delivery) Ν. Χανί­ων «Ιωσήφ Σαρι­δά­κης», το Σωμα­τείο Επι­σι­τι­σμού Ν. Χανί­ων, η ΕΛΜΕ, ο Σύλ­λο­γος Φοι­τη­τών Εστί­ας Πολυ­τε­χνεί­ου Κρή­της, η Καμα­ριέ­ρα — Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Κίνη­ση στον Επι­σι­τι­σμό και η Πρω­το­βου­λία Αντίστασης.

xania efood 3 xania efood 2 xania efood 4

Δια­βά­στε ανα­λυ­τι­κά την ανα­κοί­νω­σή των δια­νο­μέ­ων της efood Χανίων:

«H efood μετα­τρέ­πει τους δια­νο­μείς από ήρω­ες σε εργα­ζό­με­νους χωρίς δικαιώματα!

Η ενη­μέ­ρω­ση που είχαν πολ­λοί συνά­δελ­φοι δια­νο­μείς από την εται­ρεία για μη ανα­νέ­ω­ση της σύμ­βα­σης τους και μετα­τρο­πή στο «συνερ­γα­τι­κό» μοντέ­λο σημαί­νει απολύσεις.

Η μη ανα­νέ­ω­ση των 3μηνων συμ­βά­σε­ων μέσω της εται­ρεί­ας MANPOWER GROUP απο­δεί­χτη­καν το εργα­λείο της EFOOD, ώστε όπο­τε την συμ­φέ­ρει , να απαλ­λάσ­σε­ται από τα εργα­τι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των δια­νο­μέ­ων. Τέτοιο εργα­λείο είναι και η αξιο­λό­γη­ση με τα batch, όπου με τα λεγό­με­να κρι­τή­ρια παρα­γω­γι­κό­τη­τας αυξή­θη­κε η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς , οι μεγά­λες απο­στά­σεις παρα­λα­βής και παράδοσης.

Τελι­κά απο­δει­κνύ­ε­ται περί­τρα­να ότι ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ! ‚όσα είχαν ειπω­θεί στις συνε­ντεύ­ξεις και την εκπαί­δευ­ση σχε­τι­κά με το ότι στον ένα χρό­νο εργα­σί­ας όσοι είναι με την MANPOWER απο­κτούν τα ίδια δικαιώ­μα­τα με τους υπόλοιπους.

Μάλι­στα η εται­ρεία εκβιά­ζει τους συνα­δέλ­φους δια­νο­μείς με χαμη­λή αξιο­λό­γη­ση , με το δίλ­λη­μα ή άνερ­γος ή «συνερ­γά­της». Όπου συνερ­γά­της εννο­εί­ται , η εφαρ­μο­γή του νέου νόμου της κυβέρ­νη­σης που φωτο­γρα­φί­ζει το freelancer, όπου προ­βλέ­πε­ται 6μηνη ορι­σμέ­νου χρό­νου σύμ­βα­ση που απαλ­λάσ­σει την εται­ρεία από ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, Δώρα Χρι­στου­γέν­νων και Πάσχα πλη­ρώ­νο­ντας με το κομ­μά­τι. Τακτι­κή που ακο­λου­θεί έτσι κι αλλιώς η πολυ­ε­θνι­κή DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται και με αυτό τον τρό­πο αντα­γω­νί­ζε­ται και όλες τις υπόλοιπες.

Κανέ­νας συνά­δελ­φος στα Χανιά δε πρέ­πει να δεχτεί να του επι­βάλ­λει η εται­ρεία το «συνερ­γα­τι­κό» μοντέ­λο. Αυτό το μοντέ­λο δεν εφαρ­μό­ζε­ται από την εται­ρεία για να επω­φε­λη­θούν οι μόνι­μοι δια­νο­μείς. Αλλά για να απαλ­λα­γεί από τα δικαιώ­μα­τα όσων δου­λεύ­ουν στα­θε­ρά και έχουν ήδη πολ­λές ανα­νε­ώ­σεις 3μηνων συμβάσεων.

Η επι­τρο­πή καλεί όλους τους δια­νο­μείς στην EFOOD να οργα­νω­θούν , και να παλέ­ψου­με οργα­νω­μέ­να κόντρα στα σχέ­δια της εται­ρεί­ας. Σε συνερ­γα­σία με το σωμα­τείο δια­νο­μέ­ων Ν.Χανίων θα κάνου­με ότι είναι δυνα­τόν με στό­χο διεκ­δι­κή­σου­με τα δικά μας συμφέροντα:

ΝΑ ΑΠΑΙΤHΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

• Να ανα­νε­ω­θούν όλες οι συμ­βά­σεις και να μετα­τρα­πούν σε αορί­στου με απευ­θεί­ας πρό­σλη­ψη από την EFOOD με όλα τα εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.
• Να εντα­χτεί το επάγ­γελ­μα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Να καταρ­γη­θεί ο συγκε­κρι­μέ­νος τρό­πος αξιο­λό­γη­σης που είναι αναξιόπιστος.
• Να οριο­θε­τη­θούν οι χιλιο­με­τρι­κές απο­στά­σεις παρα­λα­βής και παρά­δο­σης ώστε να δια­σφα­λί­ζε­ται η υγεία και η ασφά­λεια των διανομέων.
• Να στα­μα­τά­ει η δια­νο­μή στις επι­κίν­δυ­νες και­ρι­κές συν­θή­κες , όπως στο καύ­σω­να , το παγε­τό κ.α.
• ΣΣΕ με ουσια­στι­κές αυξή­σεις, όχι ατομικές
• Χώροι με απο­δυ­τή­ρια, τουα­λέ­τα και γενι­κή χρή­ση για κάθε ανά­γκη των εργα­ζο­μέ­νων διανομέων».

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο