Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερωτηματικά για τα σχέδια της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες

Ερω­τη­μα­τι­κά προ­κα­λούν τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης σχε­τι­κά με τους πρό­σφυ­γες και μετανάστες.

Στην πρό­σφα­τη παρου­σί­α­ση των σχε­δια­σμών της κυβέρ­νη­σης από τον υφυ­πουρ­γό Εθνι­κής Άμυ­νας, Αλκι­βιά­δη Στε­φα­νή, δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα και δια­νε­μή­θη­κε στους δημο­σιο­γρά­φους, φωτο­γρα­φία-κάτο­ψη όπου παρου­σιά­ζε­ται ένα ακα­τοί­κη­το νησί ως τόπος «φιλο­ξε­νί­ας» κέντρου προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που απει­κο­νί­ζει «ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο», το οποίο περι­λαμ­βά­νει διά­φο­ρους χώρους με σχο­λεία, λατρευ­τι­κούς χώρους, παρο­χή νερού κλπ.

Παρό­τι στην παρου­σί­α­ση που έκα­νε ο υφυ­πουρ­γός δεν είπε κάτι τέτοιο, σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα της «Εφη­με­ρί­δας των Συντα­κτών», το κέντρο που απει­κο­νί­ζε­ται στη φωτο­γρα­φία είναι τοπο­θε­τη­μέ­νο σε ένα ερη­μο­νή­σι, τη νησί­δα Λέβι­θα, που υπά­γε­ται διοι­κη­τι­κά στη Λέρο και βρί­σκε­ται σε από­στα­ση 8 ναυ­τι­κών μιλί­ων από την Αμορ­γό και 6 ναυ­τι­κών μιλί­ων από την Κίνα­ρο. Το νησί είναι σχε­δόν ακα­τοί­κη­το και απο­τε­λεί απο­μο­νω­μέ­νο καλο­και­ρι­νό προ­ο­ρι­σμό για του­ρι­στι­κά σκά­φη, καθώς δεν έχει αντί­στοι­χες υπο­δο­μές φιλοξενίας.

Την ανη­συ­χία για τα κυβερ­νη­τι­κά σχέ­δια, εντεί­νουν πάντως και οι αντι­φα­τι­κές δηλώ­σεις κυβερ­νη­τι­κών στελεχών.

Το γεγο­νός έσπευ­σε να δια­ψεύ­σει χθες μιλώ­ντας σε τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Σ. Πέτσας ενώ λίγο αργό­τε­ρα ο βου­λευ­τής της ΝΔ Κ. Μπο­γδά­νος μιλώ­ντας σε άλλο τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι, υπε­ρα­μύν­θη­κε της μετα­κί­νη­σης μετα­να­στών σε ξερο­νή­σια ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά «Δεν μπο­ρεί μια ζωή να μας κατα­τρύ­χουν ορι­σμέ­να ταμπού και κάποιου είδους μετεμ­φυ­λια­κά ή μετα­δι­δα­κτο­ρι­κά κόμπλεξ». Μάλι­στα, στην παρα­τή­ρη­ση δημο­σιο­γρά­φου ότι «η μισή Ελλά­δα μαρ­τύ­ρη­σε σε αυτά τα ξερο­νή­σια», ο κ. Μπο­γδά­νος σχο­λί­α­σε πως «ναι, αλλά εσείς κι εγώ ανή­κου­με σε μία άλλη γενιά, πρέ­πει να πάμε παρα­κά­τω».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο