Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: “Ατομικές διαφορές” βαφτίζει η ΕΕ τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων!

Σε απά­ντη­ση που έδω­σε η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή στην ερώ­τη­ση των ευρω­βου­λευ­τών του ΚΚΕ Κώστα Παπα­δά­κη και Λευ­τέ­ρη Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νου, προ­στα­τεύ­ει το πλαί­σιο εργα­σια­κού μεσαί­ω­να που έχουν δημιουρ­γή­σει οι πλατ­φόρ­μες στα κρά­τη-μέλη και υπο­βαθ­μί­ζει την απαί­τη­ση για συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση και μισθω­τή εργα­σία των δια­νο­μέ­ων της «Wolt» χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας των αγώ­να τους «ατο­μι­κές εργα­τι­κές διαφορές».

Η πρό­τα­ση οδη­γί­ας που όπως ανα­φέ­ρει «θα προ­λαμ­βά­νει την εσφαλ­μέ­νη ταξι­νό­μη­ση των εργα­ζο­μέ­νων σε πλατ­φόρ­μες» με βάση την ίδια δεν πρό­κει­ται να κάνει και πολ­λά αφού όπως λέει «Σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις, εννέα στις δέκα πλατ­φόρ­μες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται επί του παρό­ντος στην ΕΕ κατη­γο­ριο­ποιούν τα άτο­μα που εργά­ζο­νται μέσω αυτών σε αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους. Οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς είναι πραγ­μα­τι­κά αυτό­νο­μοι στην εργα­σία τους και μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποιούν την εργα­σία σε πλατ­φόρ­μα ως τρό­πο ανά­πτυ­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών τους δραστηριοτήτων».

Οι εργα­ζό­με­νοι ζουν στο πετσί τους  τα συνερ­γα­τι­κά μοντέ­λα των νόμων που ψήφι­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις και απο­γεί­ω­σε ο νόμος Χατζη­δά­κη. Στην ουσία υπο­κρύ­πτε­ται η εξαρ­τη­μέ­νη εργα­σία, αφού ο έλεγ­χος της εργα­σί­ας, ακό­μα και οι ώρες που δου­λεύ­ουν οι δια­νο­μείς ελέγ­χο­νται και κατευ­θύ­νο­νται με έμμε­σο τρό­πο από τις ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες μέσω μονο­με­ρούς δια­μόρ­φω­σης των απο­λα­βών των δια­νο­μέ­ων. Παράλ­λη­λα αυτή η επο­νο­μα­ζό­με­νη «επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα» της ΕΕ σημαί­νει  δου­λειά ήλιο με ήλιο για τους εργα­ζό­με­νους χωρίς κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας για μην να φτά­νει κάποιους μήνες το εισό­δη­μα ούτε στον βασι­κό μισθό, χωρίς σύντα­ξη, χωρίς επί­δο­μα ανερ­γί­ας, χωρίς άδειες και αναρ­ρω­τι­κές. Όσο για τα εργο­δο­τι­κά εγκλή­μα­τα, μόνο τους τελευ­ταί­ους 2 μήνες 2 εργα­ζό­με­νοι δια­νο­μείς σε πλατ­φόρ­μες έχα­σαν τη ζωή τους και αρκε­τοί είναι οι τραυ­μα­τι­σμέ­νοι, νίπτει τας χεί­ρας της η «Ευρω­παϊ­κή Αρχή Εργα­σί­ας» καθώς δηλώ­νει ότι η ανα­διορ­γά­νω­ση της Ελλη­νι­κές Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας απο­τε­λεί ευθύ­νη μόνο της ελλη­νι­κής κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ απέ­να­ντι στην δεδο­μέ­να αντι­λαϊ­κή στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων θα συνε­χί­σει να στη­ρί­ζει τις διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων σε πλατ­φόρ­μες για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, αορί­στου χρό­νου με πλή­ρη δικαιώ­μα­τα, με αυξή­σεις στους μισθούς στο ύψος των σύγ­χρο­νων ανα­γκών, με μεί­ω­ση του ημε­ρή­σιου και εβδο­μα­διαί­ου χρό­νου εργα­σί­ας χωρίς μεί­ω­ση του μισθού, με έντα­ξη στα βαρέα και ανθυ­γιει­νά και ανά­λη­ψη από την εργο­δο­σία κάθε πρό­σθε­του κόστους κι επιβάρυνσης.

Ακο­λου­θούν τα κεί­με­να της ερώ­τη­σης της Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας του ΚΚΕ και της απά­ντη­σης της Ευρω­παϊ­κής Επιτροπής:

«Ερώ­τη­ση με αίτη­μα γρα­πτής απά­ντη­σης E-001503/2023/rev.1

Οι δια­νο­μείς στην Ελλά­δα στη «Wolt» συνε­χί­ζουν τον αγώ­να για αξιο­πρε­πείς απο­δο­χές και συν­θή­κες εργασίας.

Εργα­ζό­με­νοι της «Wolt» σε Γερ­μα­νία και Σλο­βε­νία διεκ­δι­κούν απλή­ρω­τους μισθούς και συν­θή­κες υγιει­νής και ασφά­λειας. Στην Ελλά­δα οι εργα­ζό­με­νοι της «e‑food» με τους αγώ­νες πέτυ­χαν να κατα­γρά­φο­νται ως «εργα­ζό­με­νοι» της επι­χεί­ρη­σης κι όχι ως «συνερ­γά­τες» ή «ενοι­κια­ζό­με­νοι». Ο νόμος Χατζη­δά­κη της κυβέρ­νη­σης ΝΔ μετα­τρέ­πει τους εργά­τες σε «συνερ­γά­τες», η οδη­γία της ΕΕ για τους «εργα­ζό­με­νους στις πλατ­φόρ­μες» εισά­γει απα­ρά­δε­κτα τεκ­μή­ρια για να απο­δεί­ξει κάποιος ότι είναι εργα­ζό­με­νος κι όχι αυτοαπασχολούμενος.

Ερω­τά­ται η Επι­τρο­πή, πώς τοπο­θε­τεί­ται σχετικά:

με τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων που αφο­ρούν επα­να­φο­ρά των απο­δο­χών στα επί­πε­δα του Μαρ­τί­ου του 2022 και συμ­βά­σεις αορί­στου χρό­νου απευ­θεί­ας με τη «Wolt» και όχι μέσω εται­ρειών-δου­λε­μπο­ρι­κών γρα­φεί­ων, με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και την τήρη­ση μέτρων υγιει­νής και ασφάλειας;

με το γεγο­νός ότι, με τις οδη­γί­ες της ΕΕ, επι­διώ­κε­ται να κατο­χυ­ρω­θεί το καθε­στώς «συνερ­γά­τη» και η χρή­ση αλγο­ρίθ­μων στην εργα­σία με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων και με στό­χο την επι­βο­λή απάν­θρω­πων εργα­σια­κών συν­θη­κών στους εργαζόμενους;

με το γεγο­νός ότι με τη δημιουρ­γία της λεγό­με­νης «Ευρω­παϊ­κής Αρχής Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας» και την ανα­διορ­γά­νω­ση των Αρχών Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας με βάση κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, ακό­μα και ο έλεγ­χος για εξο­ντω­τι­κές συν­θή­κες υπό τις οποί­ες δου­λεύ­ουν οι εργα­ζό­με­νοι έχει γίνει ουσια­στι­κά αδύνατος;

Απά­ντη­ση του κ. Schmit εξ ονό­μα­τος της Ευρω­παϊ­κής Επιτροπής

Η Επι­τρο­πή δεν σχο­λιά­ζει τρέ­χου­σες ατο­μι­κές εργα­τι­κές δια­φο­ρές, όπως αυτή που ανα­φέ­ρουν τα αξιό­τι­μα μέλη του Κοινοβουλίου.

Δεν είναι σαφές σε ποιες οδη­γί­ες της ΕΕ ανα­φέ­ρο­νται τα αξιό­τι­μα μέλη του Κοι­νο­βου­λί­ου. Όσον αφο­ρά τις συν­θή­κες εργα­σί­ας στις ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες εργα­σί­ας, τον Δεκέμ­βριο του 2021 η Επι­τρο­πή ενέ­κρι­νε πρό­τα­ση οδη­γί­ας που απο­σκο­πεί στην πρό­λη­ψη της εσφαλ­μέ­νης ταξι­νό­μη­σης των εργα­ζο­μέ­νων σε πλατ­φόρ­μες με τη θέσπι­ση μαχη­τού τεκ­μη­ρί­ου σχέ­σης εργα­σί­ας. Η προ­τει­νό­με­νη οδη­γία απο­σκο­πεί στη θέσπι­ση ενός νέου συνό­λου δικαιω­μά­των για την αλγο­ριθ­μι­κή δια­χεί­ρι­ση, καθώς και στην αντι­με­τώ­πι­ση των προ­κλή­σε­ων που σχε­τί­ζο­νται με τη δια­φά­νεια και την ιχνη­λα­σι­μό­τη­τα. Ως απο­τέ­λε­σμα των προ­τει­νό­με­νων μέτρων, θα αυξη­θεί ο αριθ­μός των εργα­ζο­μέ­νων σε ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες εργα­σί­ας που θα επω­φε­λη­θούν από ενι­σχυ­μέ­νη εισο­δη­μα­τι­κή ασφά­λεια και προ­βλε­ψι­μό­τη­τα, καλύ­τε­ρη προ­στα­σία του χρό­νου εργα­σί­ας και ασφα­λέ­στε­ρο εργα­σια­κό περιβάλλον.

Η ανα­διορ­γά­νω­ση της Ελλη­νι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας ενέ­πι­πτε στην αρμο­διό­τη­τα και την ευθύ­νη των ελλη­νι­κών αρχών. Η Ευρω­παϊ­κή Αρχή Εργα­σί­ας (ΕLΑ) δεν έχει επη­ρε­ά­σει την Επι­θε­ώ­ρη­ση κατά τρό­πο που θα διευ­κό­λυ­νε την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Αντι­θέ­τως, η συνο­λι­κή συνερ­γα­σία μετα­ξύ της ΕLΑ και των αρμό­διων αρχών των κρα­τών μελών, όπως οι επι­θε­ω­ρή­σεις εργα­σί­ας, απο­σκο­πεί στη δια­σφά­λι­ση της καλύ­τε­ρης επι­βο­λής των κανόνων».

Ατέχνως Καλές Διακοπές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο