Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Ευρώπης

Στο πλευ­ρό της αγω­νι­ζό­με­νης αγρο­τιάς της Ευρώ­πης στέ­κε­ται η «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση», όπως τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της.

Συγκε­κρι­μέ­να:

«Οι μεγά­λες αγρο­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σε μία σει­ρά ευρω­παϊ­κές χώρες, όπως στη Γερ­μα­νία, τη Γαλ­λία, την Ιτα­λία, το Βέλ­γιο, την Ολλαν­δία, την Ελλά­δα και άλλες, αποδει­κνύ­ει ότι οι πολι­τι­κές που ακο­λου­θούν η ΕΕ και οι αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, όπως είναι η Κοι­νή Αγρο­τι­κή Πολι­τι­κή (ΚΑΠ) και η “πρά­σι­νη” μετά­βα­ση, έχει οδη­γή­σει τους αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φους σε τερά­στια προ­βλή­μα­τα οικο­νο­μι­κής επιβίωσης.

Το αγρο­τι­κό εισό­δη­μα έχει συντρι­βεί εξαι­τί­ας της τερά­στιας αύξη­σης του κόστους παρα­γω­γής, που είναι υψη­λό για να εξα­σφα­λί­ζο­νται τα μονο­πω­λια­κά υπερ­κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, όπως αυτών της ενέρ­γειας κ.ά., ενώ ρίχνο­νται και τα βάρη του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία στις “πλά­τες” των λαϊ­κών στρωμάτων.

Οι αγρο­το­βιο­μή­χα­νοι, οι μεγα­λέ­μπο­ροι και οι τρά­πε­ζες, απο­κο­μί­ζο­ντας μεγά­λα κέρ­δη λόγω των κανό­νων αγο­ράς και εμπο­ρί­ου της ΚΑΠ, ληστεύ­ουν τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και τους ανα­γκά­ζουν να που­λά­νε τα προ­ϊ­ό­ντα τους σε πολύ χαμη­λές τιμές. Επι­πλέ­ον, λόγω της συγκέ­ντρω­σης του κεφα­λαί­ου και της επα­κό­λου­θης ανα­διάρ­θρω­σης, η επι­βί­ω­ση των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών τίθε­ται σε κίνδυνο.

Η Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση εκφρά­ζει την αμέ­ρι­στη αλλη­λεγ­γύη της στο δίκαιο αγώ­να της αγω­νι­ζό­με­νης ευρω­παϊ­κής αγρο­τιάς, που βλέ­πει τον ιδρώ­τα της να τον κλέ­βουν τα μονο­πώ­λια, οι μεγα­λέ­μπο­ροι, οι τρα­πε­ζί­τες, με δυο λέξεις: το μεγά­λο κεφάλαιο.

Οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Πέρα από την παρα­γω­γή τρο­φί­μων, οι μικροί αγρό­τες παί­ζουν ζωτι­κό ρόλο στην απα­σχό­λη­ση της υπαί­θρου. Γι’ αυτό τώρα χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στον αγώ­να τους για την άμε­ση ικα­νο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των τους, ιδί­ως εκεί­νων που αφο­ρούν τη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών για τους άμε­σους παρα­γω­γούς, τους εργα­ζό­με­νους στην ύπαι­θρο, καθώς και τους κατα­να­λω­τές. Για την ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος, μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής, αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο για αγρο­τι­κή χρή­ση, 100% απο­ζη­μιώ­σεις από τις φυσι­κές και άλλες κατα­στρο­φές, κατώ­τα­τες εγγυ­η­μέ­νες τιμές, καμία εμπλο­κή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις κ.α.».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο