Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.000 νεκροί σε ένα 24ωρο, ο χειρότερος ημερήσιος απολογισμός

Σχε­δόν 2.000 άνθρω­ποι που είχαν προ­σβλη­θεί από τον κορο­νο­ϊό υπέ­κυ­ψαν στις ΗΠΑ τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση μέχρι χθες Τρί­τη στις 20:30 (τοπι­κή ώρα· 03:30 σήμε­ρα Τετάρ­τη ώρα Ελλά­δας) του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς. Πρό­κει­ται για τον βαρύ­τε­ρο ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό στον κόσμο αφό­του ξέσπα­σε η πανδημία.

Η νέα αύξη­ση-ρεκόρ των θανά­των (+1.939 επα­κρι­βώς) ανε­βά­ζει σε 12.722 τον συνο­λι­κό αριθ­μό των ανθρώ­πων που έχουν υπο­κύ­ψει στην ασθέ­νεια COVID-19 στις ΗΠΑ. Η ισχυ­ρό­τε­ρη χώρα του κόσμου πλη­σιά­ζει έτσι ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα δύο κρά­τη που θρη­νούν τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα στον πλα­νή­τη μέχρι σήμε­ρα, την Ιτα­λία (17.127 νεκροί) και την Ισπα­νία (13.798).

Στις ΗΠΑ εξάλ­λου κατα­γρά­φε­ται πάνω από το ένα τέταρ­το των επι­βε­βαιω­μέ­νων περι­πτώ­σε­ων μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2: έχουν κατα­με­τρη­θεί 396.223 συνο­λι­κά (+29.609 μέσα σε ένα 24ωρο), κατά τα δεδο­μέ­να του Τζονς Χόπ­κινς, που ανα­νε­ώ­νο­νται συνεχώς.

«Η Αμε­ρι­κή συνε­χί­ζει να κάνει περισ­σό­τε­ρα τεστ από οποια­δή­πο­τε άλλη χώρα στον κόσμο και θεω­ρώ ότι πιθα­νόν γι’ αυτό έχου­με περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα», πρό­τει­νε χθες Τρί­τη ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ κατά τη διάρ­κεια της καθη­με­ρι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χω­ρεί μαζί με το κλι­μά­κιο που έχει συστή­σει για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης της παν­δη­μί­ας. Μίλη­σε για 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις μέχρι σήμε­ρα στη χώρα του.

«Γνω­ρί­ζω (…) ότι ορι­σμέ­νες χώρες που έχουν μεγά­λο πλη­θυ­σμό έχουν πολ­λά περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα από ό,τι εμείς, αλλά δεν τα δηλώ­νουν», πρό­σθε­σε.

Από τα μέσα της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δα, στις ΗΠΑ κατα­γρά­φο­νται καθη­με­ρι­νά πάνω από 1.000 νέοι θάνα­τοι, παρά τα μέτρα περιο­ρι­σμού του πλη­θυ­σμού που τίθε­νται προ­ο­δευ­τι­κά σε ισχύ στη μια πολι­τεία πίσω από την άλλη.

Η πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης απο­τε­λεί την εστία της παν­δη­μί­ας στην αμε­ρι­κα­νι­κή επι­κρά­τεια, με σχε­δόν 5.500 νεκρούς και 140.000 ασθε­νείς, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους στην πόλη της Νέας Υόρ­κης, την οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα των ΗΠΑ, που πλέ­ον έχει παρα­λύ­σει σχε­δόν τελείως.

Ο Λευ­κός Οίκος προ­έ­βλε­ψε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι η ασθέ­νεια COVID-19 ενδέ­χε­ται να στοι­χί­σει τη ζωή σε 100.000 ως 240.000 ανθρώ­πους στις ΗΠΑ, με βάση μοντέ­λα επι­δη­μιο­λό­γων που βασί­ζο­νται στην υπό­θε­ση εργα­σί­ας ότι τα μέτρα του περιο­ρι­σμού της κίνη­σης των πολι­τών και της λεγό­με­νης κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης θα τηρηθούν.

Ο Ντ. Τραμπ απειλεί να «αναστείλει» τη συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ απεί­λη­σε χθες Τρί­τη να ανα­στεί­λει την αμε­ρι­κα­νι­κή συμ­βο­λή στη χρη­μα­το­δό­τη­ση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), καταγ­γέλ­λο­ντας τον τρό­πο που η υπη­ρε­σία αυτή του ΟΗΕ δια­χει­ρί­ζε­ται την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού και την «εύνοια» που δεί­χνει, κατ’ αυτόν, προς την Κίνα, πριν κάνει λίγο αργό­τε­ρα ένα βήμα πίσω.

«Θα ανα­στεί­λου­με» την κατα­βο­λή «των ποσών που προ­ο­ρί­ζο­νταν για τον ΠΟΥ», είπε αρχι­κά ο Τραμπ, κατά τη διάρ­κεια της καθη­με­ρι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χω­ρεί μαζί με το κλι­μά­κιο που έχει συστή­σει για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης της πανδημίας.

Μερι­κά λεπτά αργό­τε­ρα όμως, φάνη­κε να υπα­να­χω­ρεί, προ­κα­λώ­ντας μάλ­λον σύγ­χυ­ση, λέγο­ντας πως σκο­πεύ­ει να εξε­τά­σει το ενδεχόμενο.

«Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά θα εξε­τά­σου­με την πιθα­νό­τη­τα αυτή», δήλω­σε ο Τραμπ, αντι­φά­σκο­ντας με την πρώ­τη του τοποθέτηση.

Ο λόγος του προ­ε­δρι­κού εκνευ­ρι­σμού ένα­ντι της υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη: η συμπε­ρι­φο­ρά της ένα­ντι του Πεκί­νου. Ο ΠΟΥ δεί­χνει «μεγά­λη εύνοια στην Κίνα, δεν είναι απο­δε­κτό αυτό», είπε.

«Λαμ­βά­νει τερά­στια ποσά από τις ΗΠΑ», επέ­μει­νε ο Τραμπ. «Επέ­κρι­ναν το κλεί­σι­μο των συνό­ρων (των ΗΠΑ στους ταξι­διώ­τες από την Κίνα) όταν το είχα ανα­κοι­νώ­σει — είχαν άδι­κο», κατήγ­γει­λε, ανα­φε­ρό­με­νος σε στε­λέ­χη του ΠΟΥ. «Είχαν άδι­κο για πολ­λά», συνέ­χι­σε να σφυ­ρο­κο­πεί, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος είχε ήδη εξα­πο­λύ­σει μέσω Twitter νωρί­τε­ρα χθες Τρί­τη σφο­δρή επί­θε­ση ενα­ντί­ον του οργανισμού.

«Ο ΠΟΫ τα θαλάσ­σω­σε στ’ αλή­θεια», υπο­στή­ρι­ξε σε ανάρ­τη­ση στον λογα­ρια­σμό του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

«Για κάποιον λόγο, ενώ χρη­μα­το­δο­τεί­ται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, είναι μολα­ταύ­τα πολύ επι­κε­ντρω­μέ­νος στην Κίνα. Θα το εξε­τά­σου­με το ζήτη­μα», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο