Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Το πρώτο συνδικάτο εντός Amazon

Οι εργα­ζό­με­νοι σε μια απο­θή­κη Amazon στη Νέα Υόρ­κη ψήφι­σαν για τη σύστα­ση του πρώ­του αμε­ρι­κα­νι­κού συν­δι­κά­του στην 27χρονη ιστο­ρία του τεχνο­λο­γι­κού γίγα­ντα, με αφορ­μή έναν απο­λυ­μέ­νο υπάλληλο.

Θα μπο­ρού­σε να απο­δει­χθεί ορό­ση­μο τόσο για τον καπι­τα­λι­στι­κό γίγα­ντα όσο και το εργα­τι­κό κίνη­μα στην καρ­διά των ΗΠΑ.

Συγκε­κρι­μέ­να, οι εργα­ζό­με­νοι στην εγκα­τά­στα­ση στο Staten Island της Νέας Υόρ­κης, γνω­στή ως JFK8, ψήφι­σαν υπέρ της ίδρυ­σης σωμα­τεί­ου με τίτλο “Amazon Labor Union” — (ALU), με πρω­το­βου­λία νυν και πρώ­ην υπαλλήλων.

Με 2.654 ψήφους υπέρ και 2.131 κατά (από ~8.325, 4.785 άσκη­σαν το δικαί­ω­μά τους).

Σε δήλω­ση μετά την ψηφο­φο­ρία, η Amazon –ανα­με­νό­με­νο, άφη­σε να εννοη­θεί ότι διε­ρευ­νά νομι­κές οδούς ώστε να αμφι­σβη­τή­σει τα αποτελέσματα.

«Είμα­στε απο­γοη­τευ­μέ­νοι με το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών στο Staten Island για­τί πιστεύ­ου­με ότι η άμε­ση σχέ­ση με την εται­ρεία είναι καλύ­τε­ρη για τους υπαλ­λή­λους μας», ανέ­φε­ρε στη δήλω­ση — «αξιο­λο­γού­με τις. Η ψηφο­φο­ρία και το γεγο­νός αυτό καθε­αυ­τό θα μπο­ρού­σε να ανα­τρέ­ψει τον τρό­πο με τον οποίο η Amazon, ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος ιδιώ­της εργο­δό­της της χώρας, συνερ­γά­ζε­ται με το τερά­στιο εργα­τι­κό δυνα­μι­κό της.

Για να δώσου­με μια εικό­να το 2012 οι εργα­ζό­με­νοι ήταν μόλις 32.000, το 2015 απα­σχο­λού­ντο πάνω από 230.000 και το 2021 ‑κάνο­ντας με μιας 427.300 προ­σλή­ψεις η Amazon έχει πάνω από 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια προσωπικό.

Ο Τζον Λόγκαν, καθη­γη­τής εργα­σια­κών σπου­δών στο κρα­τι­κό πανε­πι­στή­μιο του Σαν Φραν­σί­σκο, χαρα­κτή­ρι­σε τη νίκη της ALU ως «προη­γού­με­νο». Και πρό­σθε­σε: «Δεν υπάρ­χει πραγ­μα­τι­κά μεγα­λύ­τε­ρο έπα­θλο για τα συν­δι­κά­τα από το να κερ­δί­ζεις στην Amazon».

Λίγο μετά την ολο­κλή­ρω­ση της κατα­μέ­τρη­σης, ο Κρί­στιαν Σμολς, πρό­ε­δρος της ALU που είναι σε μεγά­λο βαθ­μό το πρό­σω­πο της οργά­νω­σης, ενώ­θη­κε με πλή­θος άλλων εργα­τι­κών ομά­δων που είχαν συγκε­ντρω­θεί στο κέντρο του Μπρού­κλιν για να γιορ­τά­σουν τη νίκη.

Σημείο γρα­φής της σημα­σί­ας που έχει η δημιουρ­γία του σωμα­τεί­ου είναι πως δεν υπάρ­χει αστι­κό ΜΜΕ που να μην ανα­φέ­ρε­ται στο συμβάν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο