Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η διασπορά κρουσμάτων από Πάρο, Αντίπαρο

Σε περισ­σό­τε­ρους από 120 ανέρ­χο­νται, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που επι­κα­λεί­ται η «Καθη­με­ρι­νή», εκεί­νοι που το πρώ­το δεκα­πεν­θή­με­ρο του Αυγού­στου βρέ­θη­καν θετι­κοί στον κορω­νο­ϊό και είχαν προη­γου­μέ­νως ταξι­δέ­ψει στην Πάρο και την Αντί­πα­ρο. Αυτό δια­πι­στώ­θη­κε κατά την ιχνη­λά­τη­ση των νέων κρου­σμά­των και οδή­γη­σε τα στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στην από­φα­ση για λήψη πρό­σθε­των μέτρων στα δύο νησιά.

Πηγές της «Κ» διευ­κρι­νί­ζουν ότι η από­φα­ση για λήψη μέτρων «τύπου Πόρου» πάρ­θη­κε όταν ο αριθ­μός των κρου­σμά­των στην Αττι­κή και αλλού, που σχε­τί­ζο­νταν με ταξί­δι στην Πάρο και την Αντί­πα­ρο υπερ­τρι­πλα­σιά­στη­κε σε σχέ­ση με τον αριθ­μό των ασθε­νών με COVID-19 που παρέ­με­ναν σε καρα­ντί­να στα δύο αυτά νησιά.

Τα περισ­σό­τε­ρα από τα 120 και πλέ­ον κρού­σμα­τα κατα­γρά­φο­νται στην Αττι­κή, ωστό­σο, αρκε­τά ακό­μα εντο­πί­ζο­νται διά­σπαρ­τα σε νομούς όλης της χώρας. Ενδει­κτι­κά, τα τέσ­σε­ρα άτο­μα στη Φλώ­ρι­να που την 11η Αυγού­στου βρέ­θη­καν θετι­κά στον κορω­νο­ϊό, δια­πι­στώ­θη­κε ότι είχαν μόλις επι­στρέ­ψει από ταξί­δι ανα­ψυ­χής στην Πάρο.

Κατά τη δια­δι­κα­σία της ιχνη­λά­τη­σης, προ­έ­κυ­ψε ένα ακό­μα ενδια­φέ­ρον στοι­χείο: οι περισ­σό­τε­ροι από τους πλέ­ον των 120 νοσού­ντων δήλω­σαν στα στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας ότι είχαν δια­σκε­δά­σει σε δύο συγκε­κρι­μέ­να μπαρ στη Νάου­σα της Πάρου και ένα μπαρ στην Αντί­πα­ρο. Και τα τρία αυτά κατα­στή­μα­τα ελέγ­χθη­καν από την αστυ­νο­μία και η λει­τουρ­γία τους ανε­στά­λη για παρα­βί­α­ση των κανό­νων λειτουργίας.

Τις δύο τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες έγι­ναν συνο­λι­κά 652 έλεγ­χοι σε εστια­τό­ρια και μπαρ στα δύο νησιά. Δια­πι­στώ­θη­καν 26 παρα­βά­σεις και επι­βλή­θη­καν πρό­στι­μα 31.000 ευρώ.

Αρμό­διοι κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν χθες στην «Κ» ότι ήδη μετά τα δύο πρώ­τα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα του lockdown η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να είναι καλύ­τε­ρη, κάτι που ισχύ­ει και για τον Πόρο όσο και τον Αμπε­λώ­να Λάρι­σας, όπου επί­σης εφαρ­μό­στη­καν αυξη­μέ­να μέτρα.

Χθες, ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκος Χαρ­δα­λιάς διευ­κρί­νι­σε ότι η μη δημο­σιο­ποί­η­ση του ακρι­βούς αριθ­μού κρου­σμά­των ανά νησί απο­φα­σί­στη­κε –αρχι­κά του­λά­χι­στον– για «να μη στο­χο­ποιού­νται συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές» και χαρα­κτή­ρι­σε «αστή­ρι­κτη φημο­λο­γία» την κρι­τι­κή που δια­τυ­πώ­θη­κε από στε­λέ­χη της Αυτο­διοί­κη­σης και την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση για προ­σπά­θεια από­κρυ­ψης του ακρι­βούς αριθ­μού περιστατικών.

«Η κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη ομο­λό­γη­σε πως ήταν κεντρι­κή της από­φα­ση να απο­κρύ­πτει τα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού ανά νησί», έγρα­ψε μετα­ξύ άλλων στη σελί­δα του στο Facebook ο αρμό­διος τομε­άρ­χης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάν­νης Ραγκούσης.

Για πλήγ­μα στην τοπι­κή οικο­νο­μία έκα­νε λόγο μιλώ­ντας στην «Κ» ο δήμαρ­χος Πάρου Μάρ­κος Κωβαί­ος, παρα­τη­ρώ­ντας ότι τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες το Κου­φο­νή­σι ξεπερ­νά σε αφί­ξεις την Πάρο.

Αλλες τέσ­σε­ρις περιο­χές της χώρας, στο μετα­ξύ, εμφα­νί­ζο­νται να έχουν αυξη­μέ­νο επι­δη­μιο­λο­γι­κό φορ­τίο. Βρί­σκο­νται στο μικρο­σκό­πιο των στε­λε­χών της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για το ενδε­χό­με­νο να επι­βλη­θούν πρό­σθε­τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα.

Σε αυτές συγκα­τα­λέ­γε­ται κοσμι­κό νησί του Ιονί­ου, στο οποίο πάντως τα τελευ­ταία δύο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα «παρου­σιά­ζε­ται εικό­να στα­θε­ρο­ποί­η­σης», όπως παρα­τη­ρούν αρμό­διοι αξιωματούχοι.

Στο μικρο­σκό­πιο των αρμο­δί­ων παρα­μέ­νει και η Μύκο­νος, όπου χθες ανι­χνεύ­θη­καν 17 κρού­σμα­τα, τα 9 στο νησί και 8 από αφί­ξεις.

Στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, χθες, υπήρ­χαν 765 ενερ­γά κρού­σμα­τα, με τον δεί­κτη μετά­δο­σης (R0) να υπο­λο­γί­ζε­ται ότι κινεί­ται ορια­κά κάτω από 1. Τα στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και οι επι­δη­μιο­λό­γοι έχουν θέσει ως ορό­ση­μο την Παρα­σκευή προ­κει­μέ­νου να απο­φα­σί­σουν εάν θα απαι­τη­θεί η εφαρ­μο­γή μέτρων πέραν όσων ισχύ­ουν από τη Δευ­τέ­ρα ή όχι.

Αντί­θε­τα, περισ­σό­τε­ρο ανη­συ­χη­τι­κά ήταν τα δεδο­μέ­να στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, με τον αριθ­μό των ενερ­γών κρου­σμά­των να ξεπερ­νά τα 820.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο