Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ελλάδα καίγεται με ευθύνη της κυβέρνησης — Τα νεότερα από τα μέτωπα — Δύο νεκροί

Δύο νεκροί από τις φωτιές (Δαδιά, Βοιω­τία), ανε­ξέ­λεγ­κτη εδώ και τρεις μέρες η φωτιά στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, νέο μέτω­πο σήμε­ρα στη Βοιω­τία, με τον άδι­κο θάνα­το ενός κτη­νο­τρό­φου, στα Ψαχνά Ευβοί­ας συνέ­χεια επε­κτεί­νε­ται,  σε εξέ­λι­ξη πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε γύρω στις 4 το από­γευ­μα, στην Κύθνο. Μεγά­λες είναι και οι κατα­στρο­φές από τη φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε νωρίς το από­γευ­μα, στην περιο­χή Αντί­κυ­ρα. Εφιαλ­τι­κή νύχτα για τους κατοί­κους της ευρύ­τε­ρης περιο­χής στην Καβά­λα με την μεγά­λη πυρ­κα­γιά να κατα­στρέ­φει ό,τι βρει στο πέρα­σμά της. Φωτιά και στη Ροδό­πη όπου εκκε­νώ­νο­νται οικισμοί.

Και τα σημε­ρι­νά πύρι­να μέτω­πα επι­βε­βαιώ­νουν με τον πλέ­ον τρα­γι­κό τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης για την παντε­λή έλλει­ψη ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, με επί­κε­ντρο την πρό­λη­ψη και την ανε­πάρ­κεια μέσων πυρόσβεσης.

Η μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση στην απο­στο­λή πυρο­σβε­στι­κών πτη­τι­κών μέσων τις πρώ­τες κρί­σι­μες ώρες της φωτιάς στην Καβά­λα, όπως καταγ­γέλ­λουν κάτοι­κοι, ήταν καθο­ρι­στι­κή για την ταχύ­τα­τη επέ­κτα­ση της φωτιάς, με δεδο­μέ­νους τους ισχυ­ρούς ανέμους.

Καβάλα: Κάηκαν σπίτια σε τρία χωριά

Στις φλό­γες παρα­δό­θη­καν σπί­τια στα χωριά Δαμα­σκη­νιά, Δια­λε­κτό και Αβρα­μυ­λιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε το μεση­μέ­ρι στο Δια­λε­κτό Καβά­λας και είναι ακό­μα σε πλή­ρη εξέλιξη.

Οι πύρι­νες φλό­γες καί­νε ελαιώ­νες και εκτά­σεις με καλ­λιέρ­γειες, ενώ λίγο πριν τις 18.00 η φωτιά έφθα­σε στην Εγνα­τία οδό.

Επι τόπου επι­χει­ρούν 12 πυρο­σβέ­στες με 6 οχή­μα­τα, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα (1) αερο­σκά­φος. Σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες των κατοί­κων, τα ενα­έ­ρια μέσα καθυ­στέ­ρη­σαν πολύ για να συν­δρά­μουν το έργο της κατά­σβε­σης, με απο­τέ­λε­σμα η φωτιά και εξαι­τί­ας των ισχυ­ρών ανέ­μων, να πάρει γρή­γο­ρα μεγά­λες διαστάσεις.

Νωρί­τε­ρα είχαν εκκε­νω­θεί με μήνυ­μα από το 112 οι οικι­σμοί Δαμα­σκη­νιάς, Εκλε­κτού και Αβρα­μυ­λιάς, Δια­λε­κτού, Νέου Ξεριά, Παλαιού Ξεριά και Γέροντα.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε σε σημείο της πυρκαγιάς

Νεκρός εντο­πί­στη­κε στην περιο­χή της Λευ­κίμ­μης, σύμ­φω­να τοπι­κά μέσα, ένας άνδρας στην περιο­χή απ’ όπου πέρα­σε η μεγά­λη πυρ­κα­γιά του δάσους της Δαδιάς.

Πιθα­νο­λο­γεί­ται πως πρό­κει­ται για μετα­νά­στη ο οποί­ος κινού­νταν στην περιο­χή, κοντά στις κεραί­ες της ΕΡΤ ενώ εκφρά­ζο­νται φόβοι και για άλλους που μπο­ρεί να βρί­σκο­νταν μαζί του.

Έρευ­νες διε­νερ­γεί η Αστυνομία.

Αλεξανδρούπολη: Ανεξέλεγκτη για τρίτη ημέρα η φωτιά

Στον οικι­σμό ‘Αβα­ντα έφθα­σε η φωτιά της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης που καί­ει ανε­ξέ­λεγ­κτη για τρί­τη μέρα. Στην περιο­χή έχουν εκκε­νω­θεί συνο­λι­κά 13 χωριά, καθώς η φωτιά δεν έχει αντι­με­τω­πι­στεί εξαι­τί­ας των ελλεί­ψε­ων σε πυρο­σβε­στι­κά μέσα αλλά και προ­λη­πτι­κά μέτρα.

Με αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα και μόνοι τους κάτοι­κοι του Άβα­ντα και μέλη του ΚΚΕ, δίνουν μάχη με τις φλό­γες και καλούν σε βοή­θεια τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, για να μην περά­σει γη φωτιά στο χωριό.

Νωρί­τε­ρα, με τιτά­νιες μάχες, κάτοι­κοι και πυρο­σβέ­στες, κατά­φε­ραν να θέσουν υπό μερι­κό έλεγ­χο το πύρι­νο μέτω­πο που κινού­νταν προς το χωριό. Οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις απο­χώ­ρη­σαν, όμως λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων σημειώ­θη­κε ανα­ζω­πύ­ρω­ση στον δρό­μο προς την δεξα­με­νή, που απει­λει άμε­σα το χωριό.

Ένας νεκρός και μεγάλες καταστροφές από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Πρόδρομο και Αντίκυρα

Ένα νεκρό βοσκό και ζώα, χιλιά­δες στρέμ­μα­τα καμ­μέ­νων ελαιώ­νων, καλ­λιερ­γειών και δάσους αλλά και κατε­στραμ­μέ­νες αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κές εγκα­τα­στά­σεις, αφή­νουν πίσω τους τα πολ­λά μέτω­πα των πυρ­κα­γιών που καί­νε ανε­ξέ­λεγ­κτα μέχρι αυτή την ώρα στη Βοιωτία.

Κάτοι­κοι, παρα­θε­ρι­στές και πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θούν να περιο­ρί­σουν τις φλό­γες που έκα­ναν την εμφά­νι­σή τους νωρίς το μεση­μέ­ρι στον Πρό­δρο­μο. Το μέτω­πο δια­σπά­στη­κε στα δύο και κινή­θη­κε προς το χωριό, απει­λώ­ντας δεκά­δες σπί­τια αλλά και προς την παρα­λία Σαρά­ντη όπου χρειά­στη­κε και η απο­μά­κρυν­ση περί­που 60 ατό­μων με σκάφη.

Ενα σκα­πτι­κό μηχά­νη­μα που εκτε­λού­σε εργα­σί­ες διά­νοι­ξης αντι­πυ­ρι­κής ζώνης στη φωτιά εξε­τρά­πη με τον οδη­γό του να τραυ­μα­τί­ζε­ται ελαφρά.

Εκτός των κατοί­κων της περιο­χής της παρα­λί­ας Σαρά­ντη που κλή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν το σημείο μέσω μηνύ­μα­τος «112», χρειά­στη­κε η εκκέ­νω­ση των εγκα­τα­στά­σε­ων της ΕΥΔΑΠ στην περιο­χή Προ­φή­της Ηλί­ας καθώς το μέτω­πο έφτα­σε ακό­μα και στα 100 μέτρα.

Μεγά­λες είναι και οι κατα­στρο­φές από τη φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε νωρίς το από­γευ­μα, στην περιο­χή Αντίκυρα.

Το μέτω­πο που δεν έχει γίνει δυνα­τό να περιο­ρι­στεί μέχρι στιγ­μής και που καί­ει αγρο­τι­κή και δασι­κή έκτα­ση, κινεί­ται κοντά στα σπί­τια του οικι­σμού Ταρ­σός αλλά και στο εργο­στά­σιο «Αλου­μί­νιον Ελλάδας».

Έτσι, νωρίς το βρά­δυ, εστά­λη μήνυ­μα του «112» στους κατοί­κους του οικι­σμού Καρυώ­τι αλλά και του Ταρ­σού να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους και να κατευ­θυν­θούν προς τις περιο­χές Κυριά­κι και Άσπρα Σπίτια.

Κάηκαν σπίτια και καλλιέργειες σε τρία χωριά

Ανε­ξέ­λεγ­κτη μαί­νε­ται η πυρ­κα­γιά στη Ροδό­πη, όπου το μεση­μέ­ρι εκδη­λώ­θη­καν δύο δια­φο­ρε­τι­κά μέτω­πα, που λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων αλλά και της έλλει­ψης προ­λη­πτι­κών μέτρων και ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δια­σμού πυρο­προ­στα­σί­ας, γρή­γο­ρα πήραν μεγά­λες διαστάσεις.

Το πρώ­το μέτω­πο εκδη­λώ­θη­κε στην περιο­χή Ανω Δρο­σί­νη και λίγο αργό­τε­ρα, περί­που στις 3 το μεση­μέ­ρι, εκδη­λώ­θη­κε νέο μέτω­πο στο Δήμο Ιάσμου, όπου εκκε­νώ­θη­καν δεκά­δες χωριά, που τελι­κά όμως δεν γλί­τω­σαν από την πύρι­νη λαίλαπα.

Δεκά­δες σπί­τια κάη­καν στα χωριά Σώστης Ληνός και Μέγα Πιστό του δήμου ‘Ιασμου. Νωρί­τε­ρα, είχαν στα­λεί μηνύ­μα­τα του 112 στους κατοί­κους, κατά την πάγια τακτι­κή της κυβέρ­νη­σης, να μετα­φέ­ρει την ευθύ­νη στους ίδιους τους κατοί­κους, καθώς ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός ήταν για άλλη μια φορά ανε­παρ­κέ­στα­τος για ν’ αντι­με­τω­πί­σει τις μεγά­λες φωτιές.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο