Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

Μάχη με τις φλό­γες συνε­χί­ζουν να δίνουν οι δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής στα πύρι­να μέτω­πα που μαί­νο­νται σε όλη τη χώρα.

Σήμε­ρα, εκδη­λώ­θη­καν 64 νέες δασι­κές πυρ­κα­γιές με τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις σε όλη την επι­κρά­τεια να δια­χει­ρί­ζο­νται συνο­λι­κά 82 δασι­κές πυρ­κα­γιές, όπως ανέ­φε­ρε σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση, ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, πύραρ­χος, Βασί­λης Βαθρα­κο­γιάν­νης. Ταυ­τό­χρο­να, όπως είπε, το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο αντι­με­τω­πί­στη­καν 345 περι­στα­τι­κά που αφο­ρού­σαν πυρ­κα­γιές και δια­σώ­σεις σε αστι­κές περιο­χές της χώρας.

Η πυρ­κα­γιά που εξα­κο­λου­θεί να απα­σχο­λεί μεγά­λο αριθ­μό πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων είναι αυτή της Ρόδου, όπως τόνι­σε ο κ. Βαθρα­κο­γιάν­νης. Εκεί επι­χει­ρούν 266 πυρο­σβέ­στες με 16 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 55 οχή­μα­τα και από αέρος περιο­δι­κά επι­χει­ρούν 10 αερο­σκά­φη και 5 ελι­κό­πτε­ρα. «Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρ­μό­διοι φορείς. Δυνά­μεις του Ευρω­παϊ­κού Μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, δυνά­μεις που έχουν δια­τε­θεί μέσω διμε­ρών συμ­φω­νιών. Από το Γενι­κό Επι­τε­λείο Εθνι­κής ‘Αμυ­νας έχουν δια­θέ­τει πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα και ενα­έ­ρια μέσα. Επί­σης μέσα έχουν δια­τε­θεί από την τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση, από τις πολυά­ριθ­μες εθε­λο­ντι­κές ομά­δες που μας δια­θέ­τουν ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό αλλά και υδρο­φό­ρες και χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα», σημείωσε.

Σύμ­φω­να με τον κ. Βαθρα­κο­γιάν­νη, σχε­δόν σε όλες τις ανοι­χτές πυρ­κα­γιές δεν έλει­ψαν και σήμε­ρα οι αναζωπυρώσεις.

Σε κάποιες περι­πτώ­σεις, όπως είπε, δημιούρ­γη­σαν μεγά­λο μέτω­πο που έφτα­σε κοντά σε οικι­σμούς όπως αυτή που εκδη­λώ­θη­κε ο μεση­μέ­ρι πολύ κοντά στο Ασκλη­πιείο Ρόδου.

Ανα­φο­ρι­κά με τον Πλα­τα­νι­στό Καρύ­στου, είπε ότι, σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι εκδη­λώ­θη­καν ταυ­τό­χρο­να 3 δια­φο­ρε­τι­κές εστί­ες πυρ­κα­γιάς εκ των οποί­ων η μία εστία έχει ελεγ­χθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέ­λι­ξη ενώ επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και από αέρος 6 αεροσκάφη.

«Στην Κάρυ­στο η πυρ­κα­γιά έχει λάβει δια­στά­σεις», υπο­γράμ­μι­σε και προ­σέ­θε­σε ότι για αυτό το λόγο εκδό­θη­κε μήνυ­μα από το 112 και αυτή τη στιγ­μή είναι σε εξέ­λι­ξη η εκκέ­νω­ση των οικι­σμών Λιβά­δι, Ποτά­μι, Περ­να­ρά­κι, Πλα­τα­νι­στός με κατεύ­θυν­ση προς Κάρυστο.

« Παρά τις αντί­ξο­ες συν­θή­κες, ισχυ­ρές δυνά­μεις επί­γειες και ενα­έ­ριες συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν σε πολ­λές πυρ­κα­γιές. Στην Υλί­κη Θήβας, στο Μετό­χι Επι­δαύ­ρου, στο Δερ­βε­νά­κι Αχα­ΐ­ας, στον Αστα­κό Μεσο­λογ­γί­ου, και στην Αμυ­γδα­λιά Βόλου. Τα δύσκο­λα είναι μπρο­στά μας. Οι συν­θή­κες παρα­μέ­νουν ακραί­ες . Απευ­θύ­νου­με έκκλη­ση προς τους πολί­τες που εκκε­νώ­νουν οικι­σμούς. Για τη δική σας ασφά­λεια σε περί­πτω­ση που επι­θυ­μεί­τε την επι­στρο­φή στο χώρο κατοι­κί­ας ή δια­μο­νής θα πρέ­πει υπο­χρε­ω­τι­κά να ενη­με­ρώ­νε­στε από τις αρμό­διες αρχές. Όλες οι δυνά­μεις πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας παρα­μέ­νουν σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού», επι­σή­μα­νε ο κ. Βαθρακογιάννης.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο