Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα παράγει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για την καταπολέμηση του Covid-19

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

“Ανα­διορ­γα­νώ­νου­με τις παρα­γω­γι­κές μας ικα­νό­τη­τες επει­δή έχου­με πραγ­μα­τι­κά μεγά­λη ζήτη­ση για το εμβό­λιο και πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στού­με”, δήλω­σε ο Vicente Vérez, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Finlay, σε συνά­ντη­ση με ομά­δα δημο­σιο­γρά­φων τους οποί­ους ξενα­γού­σε στο εργα­στή­ριο όπου κατα­σκευά­ζε­ται το εμβό­λιο κατά του COVID-19.

Κατά τη διάρ­κεια των επό­με­νων εβδο­μά­δων, ο εμβο­λια­σμός θα επε­κτα­θεί σε 150.000 ανθρώ­πους, επι­βε­βαί­ω­σε ο Vérez, στην πορεία για τη μαζι­κή ανο­σο­ποί­η­ση, και μια δοκι­μή θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Φεβρουά­ριο για την προ­στα­σία των παι­διών με Soberana 02.

Το Ινστι­τού­το Finlay έχει δημιουρ­γή­σει τόσο το Soberana 02 και Soberana 01, το τελευ­ταίο σε μια λιγό­τε­ρο προ­χω­ρη­μέ­νη φάση της έρευ­νας. Άλλα κέντρα βιο­τε­χνο­λο­γί­ας στο νησί εργά­ζο­νται για δύο ακό­μη υπο­ψη­φία εμβό­λια, Abdala και Mambisa.

Οι 100 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις που προ­βλέ­πο­νται θα είναι μόνο του Soberana 02. Υπάρ­χουν ήδη χώρες που ενδια­φέ­ρο­νται να το απο­κτή­σουν, όπως το Βιετ­νάμ, το Ιράν και η Βενε­ζου­έ­λα, μετα­ξύ άλλων, με τις οποί­ες η Κού­βα έχει συμ­φω­νί­ες συνερ­γα­σί­ας. Συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται ακό­μη το Πακι­στάν και η Ινδία, δήλω­σε ο Vicente Vérez.

Αυτή την εβδο­μά­δα ξεκί­νη­σε το δεύ­τε­ρο μέρος της Φάσης ΙΙ του εμβο­λί­ου σε 900 ασθε­νείς — οι οποί­οι προ­στέ­θη­καν στους περί­που εκα­τό από το πρώ­το στά­διο — σε μια πολυ­κλι­νι­κή στην πρω­τεύ­ου­σα Αβά­να. Το γεγο­νός μετέ­δω­σε και το Associated Press.

Οι εθε­λο­ντές — μια ομά­δα από τους οποί­ους έλα­βε εικο­νι­κό φάρ­μα­κο σαν μέρος της έρευ­νας, αν και θα εμβο­λια­στούν με το πραγ­μα­τι­κό εμβό­λιο μόλις τελειώ­σει — είπαν ότι δεν τους προ­κλή­θη­κε κάποια δυσφο­ρία. Ακό­μη και μερι­κοί άλλοι ασθε­νείς στην πολυ­κλι­νι­κή παρου­σιά­στη­καν εθε­λο­ντι­κά να συμ­με­τά­σχουν στην έρευνα.

Μετά τον εμβο­λια­σμό, οι εθε­λο­ντές- που κυμαί­νο­νται σε ηλι­κία από 19 έως 80 — παρέ­μει­ναν στην πολυ­κλι­νι­κή πριν από την επι­στρο­φή τους στο σπί­τι και ελέγ­χθη­καν σε 24, 48, και 72 ώρες.

Ο Vérez τόνι­σε ότι το εμβό­λιο είναι ασφα­λές αφού επε­σή­μα­νε ότι δεν περιέ­χει τον ζωντα­νό ιό. Η τοπο­θέ­τη­σή του παρά­γει ανο­σία, αλλά δεν προ­κα­λεί ιδιαί­τε­ρες αντι­δρά­σεις και ως εκ τού­του δεν χρειά­ζε­ται επι­πλέ­ον ψύξη, όπως άλλα εμβό­λια στον κόσμο.

Εν τω μετα­ξύ, οι ερευ­νη­τές του Finlay συνερ­γά­ζο­νται με χώρες όπως η Ιτα­λία και ο Κανα­δάς για να επα­λη­θεύ­σουν την δρά­ση των εμβο­λί­ων ‑ειδι­κά του Soberana 01- σε άτο­μα που είχαν ήδη COVID-19 και αναρ­ρώ­νουν, αλλά με κίν­δυ­νο επιμόλυνσης.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα τους αξιο­λο­γεί­ται επί­σης μετά τον αντί­κτυ­πο των νέων μεταλ­λά­ξε­ων όπως αυτών που περι­γρά­φο­νται στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία, την Ιαπω­νία ή την Καλιφόρνια.

Μετά από αρκε­τούς μήνες δια­τή­ρη­σης υπό έλεγ­χο της παν­δη­μί­ας, η Κού­βα υπέ­στη ανα­ζω­πύ­ρω­ση της στις αρχές του τρέ­χο­ντος έτους, μετά το άνοιγ­μα των αερο­δρο­μί­ων της και παρά το γεγο­νός ότι δια­θέ­τει ένα προ­λη­πτι­κό πρω­τό­κολ­λο υγείας.

Από τον Μάρ­τιο του 2020 μέχρι σήμε­ρα, η Κού­βα κατα­γρά­φει 19.122 λοι­μώ­ξεις και 180 θανάτους.

Ο επι­στή­μο­νας δεν έδω­σε λεπτο­μέ­ρειες για την τιμή που θα έχει το εμβό­λιο για την πώλη­σή του σε άλλες χώρες. Στην Κού­βα, η διά­θε­ση του θα είναι δωρε­άν και εθελοντική.

«Παρά το γεγο­νός ότι η Κού­βα είναι μια μικρή χώρα, έχει ένα ανε­πτυγ­μέ­νο επι­στη­μο­νι­κό πόλο που παρά­γει σχε­δόν όλα τα εμβό­λια και τα φάρ­μα­κα που χρειάζεται.

Η στρα­τη­γι­κή της Κού­βας για την διά­θε­ση του εμβο­λί­ου σε άλλες χώρες είναι συν­δυα­σμός του ανθρω­πι­σμού και των επι­πτώ­σε­ων στην υγεία αλλά και την ανά­γκη του συστή­μα­τός μας να δια­τη­ρή­σει και οικο­νο­μι­κά την δυνα­τό­τη­τα παρα­γω­γής εμβο­λί­ων και φαρ­μά­κων για την ίδια την χώρα. Δεν είμα­στε πολυ­ε­θνι­κή εται­ρία όπου η οικο­νο­μι­κή από­δο­ση είναι ο νού­με­ρο ένα λόγος”, πρόσθεσε.

“Εργα­ζό­μα­στε για το αντί­στρο­φο: την δημιουρ­γία περισ­σό­τε­ρης υγεί­ας και επα­νά­καμ­ψης. Αυτό είναι το επα­κό­λου­θο της δου­λειάς μας.

“Η οικο­νο­μι­κή από­δο­ση δεν θα είναι ποτέ η προ­τε­ραιό­τη­τα μας”, δήλω­σε ο Vérez στο Telesur.

Πηγή Granma

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο