Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί από το Ισραήλ να αποκαλύψει τι έχει συμβεί σε τουλάχιστον “105 κατοίκους της Γάζας” που έχουν συλληφθεί

Η Επι­τρο­πή Κρα­του­μέ­νων της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής κατη­γό­ρη­σε τον ισραη­λι­νό στρα­τό ότι έχει συλ­λά­βει περί­που 100 κατοί­κους της Γάζας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι φοβά­ται για τα χει­ρό­τε­ρα για τους Παλαι­στί­νιους αυτούς για τους οποί­ους το Ισρα­ήλ δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει την ταυ­τό­τη­τά τους, πού βρί­σκο­νται, ούτε τις κατη­γο­ρί­ες με βάση τις οποί­ες συνελήφθησαν.

«Το Ισρα­ήλ δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει πόσους ανθρώ­πους έχει συλ­λά­βει στη διάρ­κεια των επι­χει­ρή­σε­ών του στη Γάζα», που βομ­βαρ­δί­ζε­ται από τον ισραη­λι­νό στρα­τό σε απά­ντη­ση στην αιμα­τη­ρή επί­θε­ση της Χαμάς στις 7 Οκτω­βρί­ου, δήλω­σε ο Καντού­ρα Φαρές, επι­κε­φα­λής της Επιτροπής.

«Φοβό­μα­στε ότι σκο­τώ­θη­καν αφού συνε­λή­φθη­σαν και ανα­κρί­θη­καν», συνέ­χι­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «ενη­με­ρω­θή­κα­με (από το Ισρα­ήλ) μία φορά στη διάρ­κεια του πολέ­μου για 105 συλ­λή­ψεις, αλλά χωρίς καμία λεπτο­μέ­ρεια για την τύχη αυτών των ανθρώπων».

«Η απου­σία ενη­μέ­ρω­σης για τον αριθ­μό (των συλ­λη­φθέ­ντων) και η απου­σία επι­κοι­νω­νί­ας μάς κάνει να πιστεύ­ου­με ότι είναι πιθα­νό το Ισρα­ήλ να έχει κάνει ό,τι θέλει με εκεί­νους, ακό­μη και να τους έχει σκο­τώ­σει», κατήγ­γει­λε ο Φαρές, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι έχει ζητή­σει μάταια πλη­ρο­φο­ρί­ες από τις ισραη­λι­νές αρχές.

Ερω­τη­θείς από το AFP ο ισραη­λι­νός στρα­τός απά­ντη­σε ότι «δεν μπο­ρεί να σχο­λιά­σει σε αυτό το στάδιο».

Στη διάρ­κεια των επτά εβδο­μά­δων του πολέ­μου και των τεσ­σά­ρων ημε­ρών εκε­χει­ρί­ας «οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις έχουν συλ­λά­βει ανθρώ­πους» που περ­πα­τού­σαν προς τα νότια στον δρό­μο Σαλα­χε­ντίν. Ο δρό­μος αυτός είναι ο μονα­δι­κός μέσω του οποί­ου το Ισρα­ήλ επι­τρέ­πει στους κατοί­κους της Γάζας να μετα­κι­νού­νται προς το νότιο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα, καθώς ο ισραη­λι­νός στρα­τός τους έχει ζητή­σει να απο­μα­κρυν­θούν από το βόρειο, επε­σή­μα­νε ο ΟΗΕ.

Παλαι­στί­νιοι εκτο­πι­σμέ­νοι έχουν καταγ­γεί­λει στον ΟΗΕ ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός έχει στή­σει στον δρό­μο αυτό σημείο ελέγ­χου εξο­πλι­σμέ­νο με κάμε­ρες ανα­γνώ­ρι­σης προ­σώ­που τις οποί­ες χει­ρί­ζο­νται από από­στα­ση στρατιώτες.

Εκεί ο ΟΗΕ έχει επι­ση­μά­νει ότι έχει παρα­τη­ρή­σει να περ­νούν «οικο­γέ­νειες που χωρί­στη­καν». Του­λά­χι­στον «ένα παι­δί ανα­γκά­στη­κε να περά­σει από το σημείο ελέγ­χου μόνο του μετά τη σύλ­λη­ψη του πατέ­ρα του», πρό­σθε­σε η ίδια πηγή.

Ο Ερυ­θρός Σταυ­ρός ανα­κοί­νω­σε την Τρί­τη ότι ένας νοση­λευ­τής του, ο Ραμα­ντάν Χόσου, που κατά­γε­ται από τη Τζα­μπά­λια στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, συνε­λή­φθη στον δρό­μο που οδη­γεί προς νότο.

Οι Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες «είπαν σε αυτόν που βρι­σκό­ταν μπρο­στά μου: ‘κάνε στρο­φή και πήγαι­νε εκεί’. Στη συνέ­χεια είπαν και σε εμέ­να ‘πήγαι­νε εκεί’. Με ανέ­κρι­ναν, μας έγδυ­σαν και μας οδή­γη­σαν σε φυλά­κιο του στρα­τού και στη συνέ­χεια σε άρμα μάχης. Δύο στρα­τιώ­τες με συνό­δευαν και φορού­σα χει­ρο­πέ­δες», διη­γή­θη­κε ο Χόσου σε βίντεο που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα ο Ερυ­θρός Σταυρός.

Η Σαχάρ Άουαντ, μια εκτο­πι­σμέ­νη κάτοι­κος της Γάζας, δήλω­σε στο AFP ότι Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες ανέ­κρι­ναν τον γιο της Μοχά­μεντ στη νότια έξο­δο της πόλης της Γάζας στις 12 Νοεμβρίου,

«Τον άφη­σαν ελεύ­θε­ρο έπει­τα από εννέα ημέ­ρες», αφού «υπέ­στη βασα­νι­στή­ρια», κατήγγειλε.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο