Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η φωνή εργαζομένων και λαού δεν φιμώνεται!

Σε θέση μάχης Εργα­τι­κά Κέντρα, Ομο­σπον­δί­ες, Συν­δι­κά­τα και φορείς καταγ­γέλ­λουν το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα για το χτύ­πη­μα των δια­δη­λώ­σε­ων, δίνουν απο­φα­σι­στι­κή απά­ντη­ση στην προ­σπά­θεια κυβέρ­νη­σης και εργο­δο­σί­ας να μπουν στο γύψο οι αγώ­νες του λαού.

«Η φωνή των εργα­τών δεν φιμώ­νε­ται. Η απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων δεν θα περά­σει!», ξεκα­θα­ρί­ζει το ΠΑΜΕ σε αφί­σα που κυκλο­φό­ρη­σε τη Δευ­τέ­ρα, την ίδια μέρα που η κυβέρ­νη­ση κατέ­θε­σε στη Βου­λή το χου­ντι­κής έμπνευ­σης νομοσχέδιο.

«Οι εργα­ζό­με­νοι θα ματαιώ­σουν στην πρά­ξη κάθε προ­σπά­θεια που έχει στό­χο να τους βάλει φίμω­τρο, να μετα­τρέ­ψει τους εργα­σια­κούς χώρους σε γκέ­το και την αντί­στα­ση σε ποι­νι­κό αδί­κη­μα», τόνι­σε έγκαι­ρα σε ανα­κοί­νω­σή του ήδη πριν από την κατά­θε­ση του νομο­σχε­δί­ου το ΠΑΜΕ, απευ­θύ­νο­ντας πλα­τύ κάλε­σμα σε συν­δι­κά­τα και φορείς να πάρουν απο­φά­σεις αγω­νι­στι­κής κατα­δί­κης, να ενη­με­ρώ­σουν όλο το λαό.

Απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων το νομοσχέδιο έκτρωμα για τις διαδηλώσεις

Αντα­πο­κρι­νό­με­νες στο κάλε­σμα, συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και φορείς από κάθε περιο­χή της χώρας δυνα­μώ­νουν καθη­με­ρι­νά το κύμα κατα­δί­κης του απα­ρά­δε­κτου νομο­σχε­δί­ου, απαι­τούν την άμε­ση από­συρ­σή του.

Ηδη χτες, μία μόλις μέρα μετά την κατά­θε­ση του νομο­σχε­δί­ου στη Βου­λή, το συλ­λα­λη­τή­ριο των εργα­ζο­μέ­νων στο Δημό­σιο για τα ΒΑΕ και το ανθυ­γιει­νό επί­δο­μα μετα­τρά­πη­κε στο πρώ­το βήμα έμπρα­κτης, στο δρό­μο, κατα­δί­κης των αντερ­γα­τι­κών σχεδιασμών.

Στα Εργα­τι­κά Κέντρα που καταγ­γέλ­λουν το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα προ­στέ­θη­κε χτες το Εργα­τι­κό Κέντρο Αθή­νας. Σε ανα­κοί­νω­σή του τονί­ζει ότι πρό­κει­ται για «ένα αντι­δρα­στι­κό και “σκο­τει­νών επο­χών” έμπνευ­σης νομο­σχέ­διο, που επι­διώ­κει να περιο­ρί­σει το δικαί­ω­μα των εργα­ζο­μέ­νων και των συν­δι­κά­των να δια­δη­λώ­νουν και να διεκ­δι­κούν τα αιτή­μα­τά τους», ένα νομο­σχέ­διο που «απο­τε­λεί στα­θε­ρό και δια­χρο­νι­κό πόθο των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» και «έρχε­ται να συμπλη­ρώ­σει νόμους που περιο­ρί­ζουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση και ψηφί­στη­καν από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση». «Δηλώ­νου­με ξεκά­θα­ρα προς την κυβέρ­νη­ση και τους μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες πως οι εργα­τι­κοί αγώ­νες δεν μπαί­νουν στο γύψο. Η απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων θα μεί­νει στα χαρ­τιά», κατα­λή­γει το ΕΚΑ.

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Ιωαν­νί­νων, σε μια πρώ­τη απά­ντη­ση στο νομο­σχέ­διο, προ­χω­ρά σε κινη­το­ποί­η­ση αύριο Πέμ­πτη, στις 7 μ.μ., έξω από την έδρα του.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης:

  • Τα Εργα­τι­κά Κέντρα: Πάτρας, Αγρι­νί­ου, Αρτας, Βόρειου Συγκρο­τή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου, Ιωαν­νί­νων, Κεφα­λο­νιάς — Ιθά­κης, Λαμί­ας, Λάρι­σας, Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, Λέσβου, Νάου­σας, Λευ­κά­δας — Βόνι­τσας και Σάμου.
  • Οι Ομο­σπον­δί­ες: Οικο­δό­μων, Λογι­στών, Εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθω­τών Τύπου και Βιο­μη­χα­νί­ας Χάρ­του, Εργα­ζο­μέ­νων Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών, Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας — Ιμα­τι­σμού — Δέρ­μα­τος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλ­λό­γων Υπαλ­λή­λων Αιρε­τών Περι­φε­ρειών Ελλά­δας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλ­λό­γων Εργα­ζο­μέ­νων Υπουρ­γεί­ου Γεωρ­γί­ας (ΠΟΣΕΥΓ).
  • Η ΑΔΕΔΥ και πλή­θος συν­δι­κά­των από όλη τη χώρα και κάθε κλάδο.

Χτες, στις σχε­τι­κές καταγ­γε­λί­ες προ­στέ­θη­καν μετα­ξύ άλλων:

  • Τα Σωμα­τεία Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Ταχυ­δρο­μεί­ων — Ταχυ­με­τα­φο­ρών Αττι­κής (ΣΕΤΤΑ), Εργα­ζο­μέ­νων στην Ιδιω­τι­κή Εκπαί­δευ­ση Αττι­κής «Ο Βύρων», Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Λευ­κά­δας — Βόνι­τσας, Οικο­δό­μων Ρεθύ­μνου, Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Πρέ­βε­ζας, ΣΕΤΗΠ Θεσ­σα­λο­νί­κης, Εργα­ζο­μέ­νων Εμπο­ρι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων — Υπη­ρε­σιών — Κατα­στη­μά­των Ηλεί­ας, ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πύργου.
  • Τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.
  • Το Νομαρ­χια­κό Τμή­μα Κεφα­λο­νιάς — Ιθά­κης ΑΔΕΔΥ, οι Σύλ­λο­γοι Εκπαι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Ηλιού­πο­λης «Μ. Παπα­μαύ­ρος», Βύρω­να — Και­σα­ρια­νής — Παγκρα­τί­ου «Ρόζα Ιμβριώ­τη», το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Παπαγεωργίου.
  • Τα Σωμα­τεία Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πύργου.

Ανακοίνωση από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

«Η φωνή μας δεν φιμώ­νε­ται», δηλώ­νει η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία του Μετώ­που Αγώ­να Σπου­δα­στών (ΜΑΣ), με αφορ­μή το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις, σε ανα­κοί­νω­σή της όπου μετα­ξύ άλλων σημειώ­νει: «Στό­χος τους είναι να εξα­σφα­λί­σουν την από­λυ­τη σιω­πή σε κάθε χώρο δου­λειάς, γει­το­νιάς, μόρ­φω­σης, για να προ­χω­ρή­σει ανε­νό­χλη­τος ο νέος γύρος επί­θε­σης που ετοι­μά­ζουν στα δικαιώ­μα­τα του λαού και της νεο­λαί­ας, για να πλη­ρώ­σου­με τα σπα­σμέ­να της οικο­νο­μι­κής κρί­σης για μια ακό­μα φορά εμείς και οι οικο­γέ­νειές μας και να βγουν αλώ­βη­τοι οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Θέλουν να μην κάνου­με τίπο­τα για την απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα πανε­πι­στή­μια με δική τους ευθύ­νη, όπως οι δυσκο­λί­ες στην εξε­τα­στι­κή, οι καθυ­στε­ρή­σεις στα συγ­γράμ­μα­τα, τα προ­βλή­μα­τα στη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, τα δίδα­κτρα στα μεταπτυχιακά».

Το ΜΑΣ τονί­ζει ακό­μα: «Το δικαί­ω­μά μας στον αγώ­να, στη συζή­τη­ση, στη δρά­ση, στη δια­δή­λω­ση, στην απερ­γία, δεν μας χαρί­στη­κε, το κατέ­κτη­σαν οι λαοί όλου του κόσμου μέσα από πολ­λούς, δια­χρο­νι­κούς και αιμα­τη­ρούς αγώ­νες! Τώρα περισ­σό­τε­ρο από ποτέ είναι ανά­γκη να δυνα­μώ­σου­με τον αγώ­να μας για τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τά μας στο πλευ­ρό του εργα­ζό­με­νου λαού, να μαζι­κο­ποι­ή­σου­με τους Συλ­λό­γους μας, κάνου­με πρά­ξη το σύν­θη­μα “Εμείς και οι οικο­γέ­νειές μας πλη­ρώ­σα­με πολ­λά — δεν θα πλη­ρώ­σου­με ξανά”».

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Για τη συμ­με­το­χή στην κινη­το­ποί­η­ση θα ανα­χω­ρή­σουν πούλ­μαν από συνοι­κί­ες. Πρέ­πει να προη­γεί­ται κρά­τη­ση θέσε­ων σε συνεν­νό­η­ση με τις ΚΟ, λόγω μέτρων προ­στα­σί­ας για την πανδημία:

  • Ελευ­σί­να, 6.30 μ.μ. δημο­τι­κό πάρκινγκ.
  • Ολυ­μπια­κό Χωριό, 6 μ.μ., Κακλα­μα­νά­κη 21
  • Μενί­δι, 6.15 μ.μ., πλα­τεία Καράβου
  • Κόκ­κι­νο Μύλο, 6.15 μ.μ., τρι­γω­νι­κή πλατεία
  • Ανω Λιό­σια, 6 μ.μ., τρι­γω­νι­κή πλα­τεία (πίσω από το δημαρχείο)

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Πικε­το­φο­ρία ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα οργα­νώ­νουν οι ΚΟ του ΚΚΕ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αύριο Πέμ­πτη 2 Ιού­λη, στις 8 μ.μ., στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου. Επί­σης, αύριο προ­γραμ­μα­τί­ζουν μαζι­κές περιο­δεί­ες σε γει­το­νιές της Δυτι­κής και Ανα­το­λι­κής Θεσσαλονίκης.

Συγκε­ντρώ­σεις, πικε­το­φο­ρί­ες, εξορ­μή­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν επίσης:

Αύριο, Πέμ­πτη σε:

  • Πάτρα, 8 μ.μ., στην πλα­τεία Γεωργίου.
  • Ηλεία, 7.30 μ.μ., στην πλα­τεία ΟΤΕ.
  • Βόλο, 8 μ.μ., στον Αγ. Νικόλαο.
  • Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, 7.30 μ.μ., μπρο­στά στο δημαρχείο.
  • Κομο­τη­νή, 7.30 μ.μ., στην κεντρι­κή πλατεία.
  • Ξάν­θη, 7 μ.μ., στα γρα­φεία της ΚΟ του ΚΚΕ.
  • Δρά­μα, σε χώρους δου­λειάς και το παζάρι.
  • Λιβα­δειά, 7 μ.μ.
  • Χαλ­κί­δα, 8 μ.μ., στο κέντρο

Την Παρα­σκευή 3 Ιού­λη σε:

  • Λάρι­σα, στις 8 μ.μ., στην κεντρι­κή πλατεία.
  • Αγρί­νιο, στις 8 μ.μ., στην κεντρι­κή πλατεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεκάδες είναι οι περιοδείες και οι εξορμήσεις που ξεκινούν από σήμερα το πρωί οι ΚΟ του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαχητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο