Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η χώρα παραδομένη στις φλόγες!!! Αύξηση 300% καμένων εκτάσεων και 160% δασικών πυρκαγιών το 2021, μέχρι στιγμής!

Η χώρα καί­γε­ται και η “επι­φυ­λα­κή του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού” δεν αρκεί για να αντι­με­τω­πί­σει τη πύρι­νη λαί­λα­πα. Η Ελλά­δα βιώ­νει το χει­ρό­τε­ρο εξά­μη­νο κατα­στρο­φών από πυρ­κα­γιές κι αυτό δεν είναι δημο­σιο­γρα­φι­κή εκτί­μη­ση ή κρι­τι­κή της αντι­πο­λί­τευ­σης. Είναι επι­στη­μο­νι­κή δια­πί­στω­ση που υπο­στη­ρί­ζε­ται από στοι­χεία. Γι΄ αυτή τη τερά­στια κατα­στρο­φή η κυβέρ­νη­ση είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να δώσει εξη­γή­σεις και να πάψει να κρύ­βε­ται πίσω από “συσκέ­ψεις” και ανα­κοι­νώ­σεις “ετοι­μό­τη­τας και επιφυλακής”.

Οι φωτιές της Αχα­ΐ­ας ‚έρχο­νται να προ­στε­θούν στην απί­στευ­τη κατα­στρο­φή του πρώ­του εξα­μή­νου του 2021.

Πριν μερι­κές ημέ­ρες (13 Ιου­λί­ου) το meteo.gr δημο­σί­ευ­σε επι­στη­μο­νι­κό άρθρο που υπο­γρά­φουν οι Θ.Μ. Γιάν­να­ρος, Κ. Λαγου­βάρ­δος, Β. Κοτρώ­νη. Τι έγραφαν;

Με το πρώ­το μισό της τρέ­χου­σας αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου (01.05.2021 – 30.07.2021) να ολο­κλη­ρώ­νε­ται σε λίγες ημέ­ρες, εξαι­ρε­τι­κό ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν τα στοι­χεία του Ευρω­παϊ­κού Συστή­μα­τος Πλη­ρο­φό­ρη­σης για Δασι­κές Πυρ­κα­γιές (EFFIS, European Forest Fire Information System) για την έως σήμε­ρα πορεία των δασι­κών πυρ­κα­γιών στη χώρα μας. Σύμ­φω­να με αυτά τα στοι­χεία, κατα­γρά­φε­ται σήμε­ρα αύξη­ση κατά 300% σε ό,τι αφο­ρά στην καμέ­νη έκτα­ση και κατά 160% σε ό,τι αφο­ρά στον αριθ­μό των δασι­κών πυρ­κα­γιών, συγκρι­τι­κά με τον μέσο όρο της περιό­δου 2000 – 2008.

Ειδι­κό­τε­ρα, με βάση το EFFIS, η καμέ­νη έκτα­ση της χώρας μας έως και τη Δευ­τέ­ρα 12.07.2021 ανέρ­χε­ται σε 109.830 στρέμ­μα­τα . Η έκτα­ση αυτή είναι σχε­δόν τετρα­πλά­σια του αντί­στοι­χου μέσου όρου της περιό­δου 2008 – 2020 (27.640 στρέμ­μα­τα), αντι­στοι­χώ­ντας σε αύξη­ση κατά περί­που 300%. Τη σημα­ντι­κό­τε­ρη συνει­σφο­ρά (σχε­δόν το 50%) σε αυτή την αύξη­ση έχει η δασι­κή πυρ­κα­γιά του Σχί­νου, ακο­λου­θού­με­νη από τις δασι­κές πυρ­κα­γιές σε Κεφαλ­λο­νιά, Χίο, Έβρο, Βαρ­νά­βα, και Νέα Στύ­ρα. ΕΔΩ όλο το άρθρο.

Ποια επι­φυ­λα­κή λοι­πόν και ποια ετοιμότητα;

Θα εξη­γή­σει κάποιος για­τί αυτή η κατα­στρο­φή; Τι συμβαίνει;

Είχαν ληφθεί μέτρα; Εκ του απο­τε­λέ­σμα­τος φαί­νε­ται πως όχι.

Αρκεί να ανα­φέ­ρου­με ότι μόλις στις 22 Ιου­νί­ου είχε αναρ­τη­θεί στη Διαύ­γεια η ανα­κοί­νω­ση με την οποία μετα­τί­θο­νταν η κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής των προ­σφο­ρών του δια­γω­νι­σμού με αντι­κεί­με­νο την «Εν Συνε­χεία Υπο­στή­ρι­ξη του Συστή­μα­τος Αερο­πυ­ρό­σβε­σης CL 215–415», χωρίς τρο­πο­ποί­η­ση των όρων της σχε­τι­κής δια­κή­ρυ­ξης. Ποια είναι η “κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία”; Η 6η Αυγού­στου! Πάλι καλά που του­λά­χι­στον έφε­ραν το ρωσι­κό Beriev για να “συμπα­ρα­στα­θεί” στα “κου­ρα­σμέ­να” πυρο­σβε­στι­κά αερο­σκά­φη μας.

Πηγή: militaire.gr

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο