Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»: Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου είναι η φετινή νικήτρια

Η Δήμη­τρα Βλα­γκο­πού­λου είναι η φετι­νή νική­τρια του θεα­τρι­κού βρα­βεί­ου «Μελί­να Μερ­κού­ρη». Η ηθο­ποιός βρα­βεύ­τη­κε για την ερμη­νεία της στην παρά­στα­ση «Η τρα­γι­κή ιστο­ρία του ‘Αμλετ, ενός πρί­γκι­πα της Δανί­ας» του Σαίξ­πηρ που παρου­σιά­στη­κε στο Θέα­τρο του Νέου Κόσμου σε δια­σκευή- σκη­νο­θε­σία Έκτο­ρα Λυγίζου.

Η απο­νο­μή του βρα­βεί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Εθνι­κό Θέα­τρο REX- Σκη­νή Μαρί­κα Κοτο­πού­λη, παρου­σία της Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας Κατε­ρί­νας Σακελ­λα­ρο­πού­λου και της υπουρ­γού Πολι­τι­σμού Λίνας Μεν­δώ­νη. Συνυ­πο­ψή­φιες της Δήμη­τρας Βλα­γκο­πού­λου ήταν η Μαί­ρη Μηνά και η Ελέ­νη Στεργίου.

Η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας απέ­νει­με το βρα­βείο στην Δήμη­τρα Βλα­γκο­πού­λου, και η περ­σι­νή βρα­βευ­μέ­νη Ηρώ Μπέ­ζου της έδω­σε την καρ­φί­τσα της Μελί­νας Μερ­κού­ρη, την οποία η τιμώ­με­νη ηθο­ποιός θα κρα­τή­σει για έναν χρό­νο και θα παρα­δώ­σει στην ομό­τε­χνή της που θα δια­κρι­θεί την επό­με­νη χρο­νιά. Το βρα­βείο συνο­δεύ­ε­ται από χρη­μα­τι­κό έπα­θλο 3.000 ευρώ.

Στον χαι­ρε­τι­σμό της, η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Λίνα Μεν­δώ­νη ανα­φέρ­θη­κε στον «μύθο» της Μελί­νας Μερ­κού­ρη. «Η Μελί­να, που σήμε­ρα θυμό­μα­στε ότι γεν­νή­θη­κε πριν από εκα­τό χρό­νια, θα ζήσει τόσα κι άλλα τόσα, για­τί πια ό,τι και να πού­με γι’ αυτήν γινό­μα­στε πιστευ­τοί. Ο μύθος δεν έχει αλή­θεια, ούτε ψέμα. Είναι κυρί­αρ­χος. Έχει μια σφρι­γη­λή αιω­νιό­τη­τα που περ­νά­ει από στό­μα σε στό­μα και φωλιά­ζει από μνή­μη σε μνή­μη. Ώσπου γίνε­ται μια κατά­κτη­ση παγκόσμια.

Η Μελί­να είναι ένας μύθος, από εκεί­νους που χρειά­ζε­ται η Ελλά­δα. Από εκεί­νους που χρειά­ζο­νται οι τρεις νεα­ρές ηθο­ποιοί που έφτα­σαν ως εδώ, κατα­θέ­το­ντας πάνω στη σκη­νή το ταλέ­ντο τους. Αυτή η μία που θα επι­λε­γεί, με τίμια δια­δι­κα­σία, θα φορά την καρ­φί­τσα της Μελί­νας στο πέτο της. Θα πρέ­πει να τη φέρει με την ίδια φιλά­ρε­σκη τέχνη, όπως εκείνη.

Εγώ, που τύχη αγα­θή, με έκα­νε να μιλώ από­ψε για τη Μελί­να ενώ­πιον σας, την γνώ­ρι­σα, αλλά δεν την έζη­σα, όπως οι ελά­χι­στοι ευτυ­χείς, ανά­με­σά μας. Μια πρώ­τη φορά πήγα στο γρα­φείο της, στο γρα­φείο της κυρί­ας υπουρ­γού Πολι­τι­σμού στην οδό Αρι­στεί­δου με τον καθη­γη­τή μου. Εγώ 22 χρο­νών, κι έμει­να να τη κοι­τά­ζω, καθώς με ρωτού­σε για­τί επέ­λε­ξα να γίνω αρχαιο­λό­γος. Η τύχη θέλη­σε για περισ­σό­τε­ρο από δώδε­κα χρό­νια να βλέ­πω το γρα­φείο της απέ­να­ντι από το γρα­φείο του υπουρ­γού. Το γρα­φείο, που εκεί­νη είχε επι­λέ­ξει, αλλά δεν πρό­λα­βε να καθί­σει. Και κανείς δεν κάθε­ται σ’ αυτό και ούτε θα καθί­σει. Για­τί με τον μύθο ποιος τρε­λά­θη­κε να ανα­με­τρη­θεί» ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων η υπουργός.

Στην τελε­τή απο­νο­μής χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­νε ο καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Θεά­τρου, Δημή­τρης Λιγνά­δης, ενώ προ­βλή­θη­κε το ντο­κι­μα­ντέρ του Μάνου Καρα­τζο­γιάν­νη, με τίτλο «Μελί­να στοπ καρέ», που ιχνη­λα­τεί στιγ­μές της ζωής της Μελί­νας Μερ­κού­ρη όπως τις αφη­γού­νται οι 13 νική­τριες του θεα­τρι­κού βρα­βεί­ου που φέρει το όνο­μα της ηθο­ποιού. Την επι­τρο­πή του βρα­βεί­ου απο­τε­λούν οι Μάγια Λυμπε­ρο­πού­λου (επί­τι­μη πρό­ε­δρος), Δηώ Καγ­γε­λά­ρη, Ματί­να Καλ­τά­κη, Δημή­τρης Λιγνά­δης, Μιχα­ήλ Μαρ­μα­ρι­νός και Ρένη Πιττακή.

Οι βραβευθείσες από το 2007 μέχρι σήμερα:

  • 2007 Εύη Σαουλίδου
  • 2008 Στε­φα­νία Γουλιώτη
  • 2009 Έλε­να Μαυρίδου
  • 2010 Μαρί­να Ασλάνογλου
  • 2011 Λου­κία Μιχαλοπούλου
  • 2012 Μαρία Κίτσου
  • 2013 Λένα Παπαληγούρα
  • 2014 Γιού­λι­κα Σκαφιδά
  • 2015 Λένα Δροσάκη
  • 2016 Αλε­ξάν­δρα Αϊδί­νη και Ιωάν­να Παππά
  • 2017 Ανθή Ευστρατιάδου
  • 2018 Ιωάν­να Κολλιοπούλου
  • 2019 Ηρώ Μπέζου.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο